Tehnici de invelire, finisare
#1
Postat 27 January 2011 - 09:47 PM
As dori sa mutam discutia aici, pentru a nu deranja pe nimeni, a fi mai la subiect si mai accesibil.
Pentrul restul colegilor - tema dezbatuta momentan este invelirea in hartie cu aracet a modelelor din polistiren.
Coontinuarea:
RD - Cunosc detaliile de aplicare ale foliei. N-am vrut sa intru in detalii.
Am mentionat totusi, ca nu stiu cum se preteaza la polistiren. Personal nu ma gandeam la folie adeziva ci la acel scotch. Eu zic ca putem folosi termenul de scotch linistit fara sa suparam pe nimeni. Doar nu avem Cola, Pepsi si cate si mai cate?
Stiu ce spui de suprafete pentru ca sunt trecut prin asta.
Ziarul mi-a placut foarte mult ca si posibilitati de acoperire. N-am avut nici o problema legata de suprafete. A iesit perfect, cat timp a fost ud, cel putin... Eu folosesc ceva aracet de constructii. Nu e pentru lemn. Se poate sa fie acesta un impediment? Coramet se numeste. Scrie pe el ca se poate dilua cu apa max. 10%. Eu am diluat putin mai mult. Totusi, am tras un strat inainte pe tot avionul (gen amorsa) dupa care am venit cu ziarele bine imbibate in solutie 50-50.
Sa incerc cu un alt aracet?
Din cate vad, la vecini in Ungaria, toti folosesc acea hartie pentru copt, maro, jumate lucioasa jumate mata. Poate ar fi si aia o idee. Nu mai stiu ce sa zic.
Salutare,
Mihai
#2
Postat 27 January 2011 - 11:16 PM
Cu hartia de copt este o mica belea. Daca o lasi cu sprafata antiaderenta spre exterior, vopseaua nu prinde mai abitir ca la scotch. Daca la scotch o rezolvi cu degresarea aici cred ca trebuie sa o freci cu hartie abraziva.
Daca o pui cu stratul antiaderenta spre spuma ai probleme de aderenta cu suprafata de spuma.
Eu am folosit, repet la balsa, hartie de transformator (foarte subtire), hartie de ambalat hamburgerii sau o alta hartie de ambalaj (nu stiu cum se numeste) cam la fel cu cea de invelit hamburgerii.
Alta data am incercat cu hartie de copt, nefrecata, cu partea antiaderenta spre exterior. A fost naspa la vopsire si dupa aceea.
O solutie excelenta este cu hartia de sub 60g/mp precum cea din "pagini aurii". Si asa cartea este inutila!
Ce folosesti tu, ca adeziv, cred ca este un adeziv pentru tapet. S-ar putea sa gresesc. O data am folosit adeziv de tapet, german, ceva ordinar, 50 /50 cu apa si a iesit Ok.
Experiente cu hartie pe extrudat nu am avut. Tot ce am facut a fost cu scotch sau folie autoadeziva si am fost multumit in conditiile pe care le-am descris.
SERIOUS THINKS THAT CAN FLY + A DREAM UNDERCONSTRUCTION
#3
Postat 28 January 2011 - 01:16 AM
Hmmm, belea. Acum m-am uitat mai bine pe avion. Am indepartat toate ziarele, insa surpriza... ici colo a ramas lipit ziarul de nu-l mai pot da jos.
Am mai facut partea de jos, unul dintre motoare, a iesit impecabil. Tot asa, nu se mai poate da jos. Am dat cu smirghel de 360 si apoi cu smirghel de 800. A iesit sticla. Toate suprapunerile au disparut. Daca as putea repeta treaba asta si pe restul avionului ar fi un proces castigator. Ce nu imi dau seama, este de ce depinde rezultatul. Am facut in aceeasi sesiune mai multe parti. Aceeasi solutie, acelasi proces. La fel tot. De ce in unele zone e ok, si in marea parte nu e ok... :rolleyes:
Sa incerc oare concentratie mai mica? adica mai mult aracet? Sau sa aplic suprafete mici. Adica sa nu ii fac toata partea de sus dintr-o bucata?
Totodata, n-am intrebat pe nimeni de greutate? ca daca distractia costa 200gr n-am facut nimic.
Salutare si numai bine,
Mihai
#4
Postat 28 January 2011 - 09:05 AM
Mai exista metoda chituirii totale a modelului cu un chit foarte subtire care doar sa acopere porii - este la fel de mult de slefuit si daca nu ai mana se infige banda abraziva in depron foarte repede si lasi o gramada de araturi pe suprafata !
Poti vedea review-ul lui Iamzoli cu transformarea unui Mirage 2000 acoperit in fibra - a iesit super !
Greutate in plus o sa ia oricum ! La modelul meu ( F22 ) pe langa hartia de ziar, aracet, chit de balsa au intrat si vre-o 6 - 7 spray-uri de vopsea ! Depronul era portocaliu iar vopseaua alba nu acopera bine decat dupa 3-4 straturi !
Am placat cu hartie doar pe o parte pentru ca atacase vopseaua materialu ( desi era acrilica ) l si aveam niste denivelari "misto" ! In loc de 450 grame a iesit 680 grame !
Daca ai motorizare supraunitara cand este mai greu va zbura mai bine ( exact diferenta dintre jet-urile EDF din spuma si cele din fibra sau composit la aceleasi dimensiuni - vin mai precis si la aterizare avand ceva energie acumulata si nici nu sunt influentate de vant ).
Tu incearca cu banda de scotch si sa ne spui si noua ! Da nu direct pe model ci pe ceva de proba ! Am curaj sa fac pariu ca e chinul naiba ! ( sunt unii care picteaza pe bobul de orez si le si iese ... dar aia sunt putini ) !
P.S.
Nu stiu cum arata si cum se foloseste hartia Japico !
Mai pun odata poza cu modelul meu imbracat in hartie de ziar pe o fata !
Acum m-am apucat si de MIG 21 dar si de SU 37 asta in varianta 130 % cu aripa profilata ! Cum incep constructia am sa fac un review si metoda de placare a depronului pe unele zone ! Acum am depron de 6 mm alb si cred ca va fi mai usor la vopsit !
#5
Postat 28 January 2011 - 11:12 AM
Asa e cum zici tu, in fibra e cel mai decent, dar daca lucrezi putin cu fibra vei vedea ca are si ea cateva neajunsuri. Iti spun cateva din ele:
1. La formele complexe ale lui 29 e musai vacuumare. Fara vacuumare panza nu sta culcata cand o storci, decat daca lasi rasina multa in locurile cu pricina. Asta inseamna multa greutate. Poti sa o amesteci cu microbaloons, tot acolo esti. Eu am adaugat pudra de talc. E mai ok la finisare dar atat.
2. Daca tot nu l-ai vacuumat ai cateva randuri de grund, chit, finisare la ud. Asta faci de cateva ori pana sa il scoti sticla.
3. Daca il dai de pamanat, nu se rupe in 2, se rupe in 1000 de bucatele.
4. Rasina e de obicei overnight. Ai nevoie de cel putin 6 ore pana sa poti macar pune mana pe ea, asta bine-nteles daca nu cumva ai autoclava. Ai cel putin 2 zile de lucru pe el astfel. Nu-l poti imbraca tot odata.
5. Multe ies bine intr-adevar in fibra, in poze mai ales. Dar daca dai un grund pe ele (fara alte culori etc) ai sa vezi o gramada de gropite si altele altele pe ele.
Ca sa devina intr-adevar frumos si practic in fibra, ai nevoie neaparat de vaccumbagging si de peelply. Vacuum-ul ca sa scoata excesul de rasina, si sa preseze fibra peste tot uniform. Iar Peelply-ul se aplica peste rasina. Cand e gata, dupa ce dai jos peel-ply-ul ramai cu o suprafata perfect neteda. Nu mai ai nevoie de chit, nici de smirghel de nimic. In cazul asta intr-adevar poti sa scoti ceva din rasina.
Ca si preturi sa stii ca nu e asa de scump. In 50 de euro iti cam rezolvi toate treburile fara aspirator. Dar din astia 50 de euro, crede-ma ca faci multe avioane. Nu va fi niciodata la fel de ieftin ca si ziarul, dar nu cred sa fie o valoare un 20-30 de lei sa imbraci un model.
Totusi, personal doresc sa-i dau de cap variantei cu ziar. Pentru ca e o tehnica la indemana oricui, simpla, foarte ieftina. Ca si aplicare, mi se pare o placere. Vreau doar sa-l vad si ca ramane lipit.
Inca un motiv pentru care imi bat capul cu hartia, este ca as dori sa am pentru kit-uri un skin de-a gata. Am mai scris in forumul Mig-ului treaba asta.
Sper sa-i dau de cap,
Salutari si numai bine,
Mihai
#6
Postat 28 January 2011 - 12:01 PM
Uite un F 18 facut de el :
P.S.
Cred ca Iamzoli nu a folosit vacum si modelul lui a iesit totusi foarte bine - atat cat poti sa iti dai seama din poze !
Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 28 January 2011 - 12:05 PM
#7
Postat 28 January 2011 - 02:24 PM
Incredibil F-18. Arata foarte bine. Cum ziceai tu, bobul de orez:)
Astazi m-am inarmat cu aracet pentru lemn, adeziv pentru tapet, si hartie dinaia maro. Sunt curios ce va iesi.
Intre timp mi-a venit solutia ideala, dar sunt pe terminate. 3M77. Un strat usor spray-at pe model, si apoi poti sa te joci frumos cu hartia. E cel mai bun adeziv pentru laminari. Se gasea la OBI, era cam 70lei tubul, dar face toti banutii. Sper sa mai gasesc.
Tine-mi pumnii:)
Salutari si numai bine,
Mihai
#8
Postat 30 January 2011 - 10:06 PM
Nu prea am avut timp zilele astea de scris, dar recuperez acum.
Am reusit pana la urma sa imbrac modelul in hartie, pe varianta de aracet-apa 50/50.
Problema a fost aracetul pe care l-am folosit initial, era pentru constructii, nu pentru lemn. Cu cel pentru lemn, a fost alta poveste.
Am fost surprins de rigiditatea pe care i-o confera modelului. Este foarte asemanator cu cel din fibra. Imi place mult ca nu mai trebuie sa fiu foarte grijuliu cu modelul prin casa, sa nu-l zgarai in ceva. Acum il pot apuca linistit de unde vreau, si sa-l pun unde vreau fara sa-mi bat capul de nimic.
De asemenea, am fost foarte suprins de taria suprafetei. Suprapunerile a trebuit sa le incep cu smirghel de 100 si apoi tot mai fin pana la 360. Incredibil de dura suprafata.
Totusi sunt si cateva minusuri.
Am pus 105 grame pe model. La zbor parca parea mai ok asa, dar totusi am inteles ca treaba asta se poate scoate aproximativ in 50 de grame.
Cred ca aracetul se poate dilua si mai mult, deoarece are o aderenta foarte puternica. De asemenea, hartia pe care am folosit-o, este hartie maro de impachetat. Cred ca si ziarul este mai usor. Ma gandesc sa mai incerc pe viitor cu Japico sa vedem cum iese.
Ca si decupaje, nu m-am orientat dupa paneluri, sau sa fie cat mai putine foite. Am taiat hartia in dreptunghiuri aprox 40/100mm si m-am tot dus asa cap coada.
Ca si timp mi-a luat cateva ore bune, insa sunt foarte multumit de ce a iesit.
Cateva poze in attach.
PS cel din background e in fibra.
Salutare si numai bine,
Mihai
#9
Postat 17 February 2011 - 05:30 PM
Se pare ca e cam pauza in topicul acesta. Mi-ar fi placut sa fie mai activ.
Dupa multe (nici nu mai stiu cate) incercari cu diverse si diverse materiale am nimerit un potrivita pentru gusturile mele.
Ca si finisare de suprafata, cea mai ok varianta pe care am gasit-o este dispersitul, plus o finisare. Capata luciu, e usor de realizat, merge repede si nu costa mult. In schimb nu solidifica suprafata aproape deloc. A cazut testul cu unghia.
Revin, am incercat MULTE variante si tot nimic. Nu am gasit nimic care sa si solidifice suprafata.
Pana cand, mi-am adus aminte de fibra de sticla de pe vremea Caselor de Pionieri. Ciorapi de dama si lac!
Ei bine, cu ciorapi nu a mers, insa cu fibra de sticla a iesit perfect.
Ingredientele:
Lac acrilic pentru parchet, eu am ceva SAVANA de la Fabryo. Se gasesc si alte tipuri linistit. E bine pentru ca nu ataca spuma deloc. Suprafata este cam greu de finisat deoarece contine teflon. Putin mix cu pudra de talc, sau microbaloons ar fi indicat.
Singur fara suport (fibra) nu confera nici un fel de rigiditate suprafetei. Insa combinat cu fibra de sticla este super.
Acum poate va intrebati de ce nu atunci cu rasina?
Pentru ca:
1. rasina este grea. Si cat pui pe model cu atata si ramai la grame. (daca nu vacuumezi, dar e bataie de cap)Lacul in schimb contine multa apa. Care se evapora odata cu uscarea lacului. La aplicare, poti pune linistit mai multe straturi, nici e nevoie sa-ti bati capul cu stoarcerea cu cardul. Odata uscat, cantareste foarte putin.
2. lacul e mult mai ieftin si la indemana
3. nu miroase, chit ca rasina epoxidica e destul de ok chiar si pt apartament
4. testul cu unghia. A iesit mai bine decat in cazul rasinei. In rasina iti poti baga unghia, pentru ca crapa, e foarte rigida si cedeaza. La fel si la apasarea cu degetul, cedeaza. (vorbim desigur de rasina si fibra in cazul sheeting-ului, nicidecum a unui fuselaj numai din rasina si fibra de sticla). Fibra plus lac, e putin mai moale, si nu crapa cand apas unghia, se lasa putin, dar nu ramane urma asa urata ca si in cazul rasinei. Si la apasarea cu degetul se prezinta mult mai bine.
5. se usca repede. Gata cu "lasam pe dimineata la uscat". Ce-i drept, lacul se intareste dupa o ora-doua. Dar intarirea completa o are dupa 7 zile. Timp de 7 zile din cate am inteles, se poate dizolva cu apa. Inca nu au trecut 7 zile, dar este ok deja pentru folosit, n-am sa-i fac baie. Sunt curios cum va fi dupa 7 zile.
5. Suprafata de acoperit se poate lacui, dupa care se pune fibra si se aseaza frumos. Astfel cand vii cu al doilea strat, nu vei avea problema in care iti tot fuge tesatura, si mai ca nu tampesti.
Ce am scris mai sus, sunt urmari ale propriilor teste. Nu vreau sa devieze topicul spre "care e mai tare" etc. Nu am facut teste la rezistenta ei mecanica sau alte treburi. Am evaluat concret in cazul meu, a unui avion de spuma.
Intr-un final, sunt foarte incantat de gaselnita. Chiar daca ulterior am vazut ca de fapt nu e nimic nou, si ca e o metoda des practicata. Asta e, am descoperit apa calda :yahoo:
O recomand tuturor cu caldura,
Stima si numai bine,
Mihai
Numai bine,
Mihai
#10
Postat 17 February 2011 - 06:05 PM
cateva informatii ptr doritori e recomandata fibra intre 18-25 g/m2
se da cun strat de WBPU Water Based Polyurethane se gaseste in diferite forma ca si lac ptr parchet de exemplu.
dupa care se da cu grund ? posibil sa apara urme unde grundu nu acopera deorece lacul nu a acoperit (ex nu e degrasat) . se corecteaza zonele afectate cu chit usor balsa. se mai da un strat de wbpu, in care se poate adauga talkum. si finalul se slefuieste usor cu smirghel grid 1000. dupa care se poate aplica culoarea dorita.
bafta.
Aceasta postare a fost editata de Iamzoli: 17 February 2011 - 06:06 PM
#11
Postat 17 February 2011 - 08:23 PM
Pentru serie mate, folosesc skin-ul de vinil care are si detaliile, dar daca dai kit-ul fara finisaje, doar o
culoare atunci StyroSpray Hard Coating de la Industrial Polimers Corporation este cel mai indicat.
Bafta in continuare.
#12
Postat 17 February 2011 - 08:51 PM
Watt_the?, la 17 February 2011 - 08:23 PM, a spus:
Pentru serie mate, folosesc skin-ul de vinil care are si detaliile, dar daca dai kit-ul fara finisaje, doar o
culoare atunci StyroSpray Hard Coating de la Industrial Polimers Corporation este cel mai indicat.
Bafta in continuare.
Servus Igor,
Skin-ul de vinilyn suna bine, dar e cam problematic la forme mai complexe, gen Mig-29-le.
StyroSpray-ul ala, la noi stii cum e, unde il gasesti? Ma gandesc ca daca e Hard Coating trebuie sa fie ok, si daca il mai recomanzi si tu, atunci sigur ii bun.
Sunt curios pe unde e de gasit cat mai aproape.
Vezi ca la noi si banalul 3m77 e foarte greu de gasit, si vine cam 25$ can-ul.
Mersi oricum,
Mihai
#14
Postat 26 July 2011 - 07:55 PM
pupetxls, la 17 February 2011 - 05:30 PM, a spus:
Ingredientele:
Lac acrilic pentru parchet, eu am ceva SAVANA de la Fabryo. Se gasesc si alte tipuri linistit. E bine pentru ca nu ataca spuma deloc. Suprafata este cam greu de finisat deoarece contine teflon. Putin mix cu pudra de talc, sau microbaloons ar fi indicat.
Singur fara suport (fibra) nu confera nici un fel de rigiditate suprafetei. Insa combinat cu fibra de sticla este super.
poti pune niste poze,te rog, cu modelul in ansamblu, si apoi o focalizare cu suprafata data cu lac?..ai idee daca se gaseste lac alb?ms...salut!
#15
Postat 02 August 2011 - 11:09 PM
z_dorin, la 26 July 2011 - 07:55 PM, a spus:
Salut,
Din pacate nu am nici un model acasa, ca sa pot face poze. Oricum nu e prea mare lucru de vazut. Arata ca si fibra de sticla cu rasina. Lac alb, nu prea cred ca vei gasi. Lacul (WBPU-Water based poly-urethane) este in principiu lacul de parchet, pe baza de apa. Il gasesti cam peste tot, si nu e scump. Daca doresti alb, poti pune pigmenti de dispersit, sau orice alta vopsea acrilica alba.
Eu am incercat asa cu gri, si mi-a iesit ok.
Sper sa fi fost de ajutor,
Numai bine,
Mihai