- unde intra in calculul tau faptul ca la o baterie in sarcina ii cobora voltajul (si la una pusa la incarcat ii creste). In experimentul meu cu incarcarea la 6A (adica chargerul a bagat direct 4.2V intr-un pak descarcat - nu a bagat mai mult de 2A - acolo nu aparea nici un ampermetru care sa deformeze citirea si nici nu aparea caderea de tensiune de pe celula mai incarcata.
- ai presupus celula descarcata la 2,7V - asta nu se prea intampla in practica - la fel de bine putem lua un caz extrem cu celula aflata la 0.2V - descarcata total accidental. O celula descarcata are in general 3,5-3,8V. ESC-ul taia la 3V in sarcina. Cand iese din sarcina celula sta pe la 3.5V
- am presupus a rezistenta interna constanta - nu cunosc chimia celulelor Lipo dar sigur rezistenta interna variaza serios cu gradul de incarcare.
- singura "perturbare" pe care am bagat-o in sistem a fost ampermetrul. Cablurile si mufele fac parte integranta din celula/pak.
- nu am facut masuratori pe celule de 2200 mah - nu am apermetru destul de mare si afirmatia lui renato era legata de celule mici.
Pentru ZEN: - nu numai ca scoti chestii din palarie, citezi aiurea dar deformezi grosolan texte aflate pe situl producatorului (http://www.fmadirect...htm?category=53):
Nu este vorba de rezistente ci de sigurante. Mai mult chiar FMA enumara cazurile in care curentul poate depasii 1A (nu 3A, 5A) - sigurantele se activeaza - culmea nu este citat cazul in care celulele sunt la tensiuni diferite.
5) Some events that can cause the polyfuses to go to a state of high resistance:
a ) customer connects two different cell count batteries together in parallel
b ) customer has a pack with a shorted or near-shorted cell or shorted wiring.
c ) customer finds a way to connect cells together in a manner that is incorrect, reverse polarity for example.
aceste situatii le-am enumerat si eu ca sunt sunt destept.
Apropo de afirmatia "nici un producator nu recomanda incarcarea inparalel" - uite ca FMA (de pe acelasi site) - care produc din cele mai tari incarcatoare o recomanda. Mai mult chiar, uite ce zice FMA ca se intampla daca legi 2 celule cu diferenta mare de voltaj (0.3V):
When two packs are connected in parallel using balance adapters (preferably REVOLECTRIX Safe Parallel Adapters), all of the individual cells are connected together. The PL8 does not see the individual cells any more. But it does not matter. Imagine one cell at 3.8v and another cell at 3.5v. After you connect them together, there is only one voltage, say 3.6v. Current flows between the individual cells to equalize the voltage per ohm's law. The cell with a lower voltage prior to connecting the cells together will receive current from the higher voltage cell (charging the lower cell). Self-equalizing MEANS the cells are self-balancing. Now the PL8 only has to look at each of the the paralleled cell voltages of the pack. By end of charge, the exact same thing is accomplished as what would happen if the packs were charged and balanced separately. There is no dis-advantage to parallel charging from a balancing standpoint. -seamana cu ce zic eu (si ceilalti) de mai mult de un an.
FMA nu da calcule dar sigur se pricep caci toata ziua numai asta fac si daca pui pe site asa ceva iti asumi o raspundere legala.
Din partea mea in toata dezbaterea asta zen e total descalificat - nu mai comentez chestiile pe care (eventual) pe care le mai scoate. Pe mine ma intereseaza renato cu a lui afirmatie:
"Ca idee de ce se poate intampla, daca diferenta dintre doua celule este de 0.1V, la conectarea in paralel intre ele va apare un curent de aproximativ 5A, timp de cateva secunde bune ! Va fi ca si cum pe cel mai slab l-ai incarca la... 30C !!!" - este vorba de lipo, o celula de 140-160 mah.
Aceasta postare a fost editata de stiganas: 23 August 2011 - 09:36 PM