Modelism - RHC Forum: Cum sa incarc 5 baterii deodata - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

  • 4 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4

Cum sa incarc 5 baterii deodata

#91 Useril este offline   Zen 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09
  • Gender:Male
  • Location:Galati

Postat 31 August 2011 - 09:49 AM

Vezi postareapilo, la 30 August 2011 - 10:30 PM, a spus:

Daca pun ampermetrul pe un 3s lipo imi scoate scantei!Chiar daca e la 20 A?


Ampermetrul nu se pune pe baterii LiPo ! Ori strici ampermetrul ori bateria ori ambele.

Aceasta postare a fost editata de Zen: 31 August 2011 - 09:50 AM

It's difficult to make things simple!
0

#92 Useril este offline   CiprianGL 

  • ex PILO
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 769
  • Inregistrat: 12-June 10
  • Gender:Male
  • Location:Galati,zona ultimul leu(casa rosie)
  • Interests:Aeromodelism,IT,PC games

Postat 31 August 2011 - 10:16 AM

Vezi postareaZen, la 31 August 2011 - 09:49 AM, a spus:

Ampermetrul nu se pune pe baterii LiPo ! Ori strici ampermetrul ori bateria ori ambele.

De ce?Eu asta am intrebat. :) :unsure:
Bafta,Cipi.
tot ce zic este doar o parere...
Modele:
1) Easy star
2)P-51D Mustang Art-tech
0

#93 Useril este offline   Zen 

  • MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09
  • Gender:Male
  • Location:Galati

Postat 31 August 2011 - 10:33 AM

Pentru ca acumulatorii LiPo sunt capabili sa dea curenti foarte mari, iar cand incerci sa masori cu ampermetrul e ca si cum i-ai pune in scurtcircuit.
De regula sare peste maximul ampermetrului. Daca masori cu un ampermetru capabil de mai mult de tensiune/Rintern o sa distrugi acumulatorul oricum.

PS voltmetrul are rezistenta teoretica infinita iar ampermetrul teoretic 0, scurtcircuitul apare cand avem rezistenta exterioara 0...

Aceasta postare a fost editata de Zen: 31 August 2011 - 10:36 AM

It's difficult to make things simple!
0

#94 Useril este offline   renatoa 

  • Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05
  • Gender:Male

Postat 01 September 2011 - 11:24 PM

OK, am revenit.
Nu vad de ce era asa necesara prezenta mea aici, vad ca s-a discutat destul de la obiect si fara mine, chiar s-a dezvoltat frumos discutia, poate ca daca eram pe faza, se inchidea topicul dupa doua pagini. Asa, se vede ca opiniile sunt diverse si de multe ori bine argumentate.
Faza cu urmarirea activitatii mele pe internet a fost hilara, am avut Internet roaming doar pe Blackberry, suficient pentru ca sa am YM aproape permanent si sa primesc emailuri. Si sa vizitez site-uri optimizate pentru acces mobil, cum e rcgroups, si cum nu este cel de fata... cine voia sa ma contacteze ii putea intreba cum sa faca pe cei care din posturile lor se vede ca au fost in contact cu mine.
Chiar daca eram aici, nu detin acele celule ca sa le fi masurat sa vin cu date first hand, cel mult puteam sa fac asta pe niste 500mAh care le folosesc la FPV.

Dar nici nu era nevoie... toata evolutia din ultimele secole s-a petrecut dupa un pattern destul de bine lamurit: "savantul" face experimente si culege date; la un nivel critic al volumului de date se face generalizarea si se naste teoria; avand teoria poti calcula seturi de date care nu au existat in experimentele initiale, sau altfel spus, poti gasi anumite date fara a mai efectua experimentele fizic.

Dar sa revenim la obiect... Teoretic nu a aparut nimic nou de la enuntul meu din postul #18, MLGore l-a dezvoltat la un nivel la care cred ca a devenit foarte clar tuturor.
Faptic insa a aparut in sfarsit, (dupa nepermis de mult timp, trebuia sa sara din prima pagina), ca rezistenta interna a acestor acumulatoare micutze este mult mai mare decat am folosit eu in calculul initial.
Noile date postate schimba destul de mult situatia, dar nu fundamental, in sensul ca in continuare acumulatoarele sunt folosite in anumite momente in afara specificatiilor fabricantilor, si acesta este de fapt motivul pentru care am postat asa acid ca reply la #9, pentru ca in continuare se pare ca nu se sesizeaza unde se termina "parerea mea", si incepe postarea inconstienta...
Vreau sa fiu clar inteles, nu am ceva impotriva incarcarii in paralel, atunci cand se face cunoscand toate aspectele care intervin. Daca dati topicul la inceput, o sa vedeti ca in primul reply al acestui topic, #2, care imi apartine, nu am sarit in sus "nu incarca paralel ca ia foc !!!", ci i-am indicat cablul pe care sa si-l cumpere.
Astfel de cabluri fac si firmele mari, Hyperion sau Bantam, nu sunt numai chinezarii HK pe piata, dar nu putem stii daca ele nu au incorporate in ele rezistente care sa asigure limitarea curentului, asa cum i-am indicat lui Zen link-ul de la postul #35. Ce a uitat Zen sa precizeze este ca Suzanne, care posteaza acolo a lucrat la Orbit si FMA, motiv pentru a i se da cat de cat credit, nu pentru ca e postat in engleza.
Asa ca ajungem la stiinta de a face un asemenea cablu, pentru ca citind pe sarite, unii ar putea ajunge la concluzia ca este suficient sa legi niste sarme in paralel si gata ai cablul bun de incarcare paralela... O fi, dar dupa cum puncteaza foarte bine MLGore in #73, pana si sarma folosita conteaza. Una este sa folosesti conductor AWG26 (de servo) care are 133mO/metru si alta unul cat mina de pix, pe care ar fi tentati unii sa il puna ca "sa tina, sa nu fie pierderi", cum ar fi un AWG 16, de ESC, de 13mO/metru.
Cu toata existenta acestor cabluri, ale fabricantilor de chargere, nota bene, nici un producator de celule/pack-uri nu recomanda explicit incarcarea paralel... de ce oare ?
Ca sa nu se lege la cap, pur si simplu ! Procesele care se desfasoara intr-o celula Lipo sunt mult prea imprevizibile ca sa te poti hazarda sa ghicesti curentii care circula printr-un circuit de peste 2 baterii in paralel, asa ca le e mai comod sa nu admita ca suporta un asemenea mod, darmite sa il mai si incurajeze...

Si asa ajungem la latura inconstienta a unor afirmatii care pot da cu usurinta in penal. In postul #62, Liviu Vladut mi-a furat toata pledoaria, pentru care ii multumesc si il "urasc" ca l-a scris el primul :angry2:
O sa adaug totusi cateva elemente noi la ce a scris Liviu, ca sa fie mai clare implicatiile legale care pot rezulta din lecturarea acestui topic:
- cel mai nevinovat, se pierde garantia la un acumulator folosit in acest fel. Daca as fi "Kele", citind aici, mi-as nota in lista de clienti pe aceia care au cumparat acumulatoare, ca sa am motiv sa le refuz argumentat o posibila cerere de garantie.
- la un nivel putin mai serios, o societate de asigurari ti-ar anula clauza de incendiu din asigurarea aceea care acum e obligatorie pentru toti, daca ar ajunge cumva sa citeasca acest topic. Daca in cazul anterior te poti lua la harta cu "Kele", ca nu poate dovedi ca acumulatorul cu garantia a fost supus unui tratament de care se vorbeste in acest topic, in cazul societati de asigurari e mult mai simplu, avocatii lor stiu sa generalizeze mult prea bine, ca sa demonstreze ca tii in casa obiecte cu potential de incendiu - nu uitati ca transportarea lor pe avion este interzisa...- si, mai mult, declari in mod public ca le exploatezi in afara limitelor indicate de fabricant, care pot duce la incendiu, bla, bla...
- si, cazul cel mai serios, aceste sfaturi se dau unui copil fara responsabilitate juridica. Adica parintii lui raspund de tot ce face el. Prin tarile pe unde nu am avut internet, dar unde avocati o duc cel mai bine, asta deja era un proces castigat de tatal lui Pilo, daca isi punea mintea, si era informat de un binevoitor.
Dupa cum unii stiu, pe alt forum am un motto, preluat la randul meu de la altii mai intelepti ca mine: you own your own words...
In acest spirit poate ca toate aceste sfaturi ar trebui reformulate cu o doza mai mare de "parerea mea...", "asa fac eu si nu am probleme, dar nu garantez ca...", "citeste intai tot ce presupune aceasta tehnica, sa fii sigur ca ai inteles toate aspectele...", si in cazul lui Pilo "nu o face acasa..." In primul rand in ideea de a evita problemele legale enumerate mai sus, aici nu e vorba de recomandarea unui motor sau a unei elici, desi si cu alea prost alese poti face pagube serioase.

Si acum o sa trec la cateva aspecte tehnice, unele simple comentarii strict ale datelor postate aici, nu mai bag nimic de la mine, si in final a doua latura ascunsa a incarcarii in paralel, despre care constat cu bucurie ca nu s-a vorbit inca aici.

- Un comentariu al primului filmul, de la #14, si calcule facute numai pe baza datelor publicate aici:
la conectarea aparatului in circuit, diferenta de tensiune este de 4.12V-3.5V = 0.62V Impartim la curentul initial de 0.66A ne da o rezistenta totala a circuitului de 0.939Ω.Mai tarziu, in postul #84, se face in sfarsit lumina: "Chargerul a masurat rezistenta interna: 237 si 208 mΩ" adica in total 445mΩ. Rezulta ca aportul aparatului de masura, plus fire, plus rezistente de contact, a fost de 939 - 445 = 494mΩ, mai mare decat cel al rezistentelor interne !!! Al naibii de neglijabila... Deci un experiment la fel de eronat ca si estimarea mea de 10 mΩ a rezistentei interne, valabila insa la cele de 2200mA, cu care am avut contact cel mai mult, si care vad ca le-ai publicat pe forumul personal, mult mai in extenso ca aici.
Acum ca avem o rezistenta interna palpabila, hai sa eliminam aparatul de masura si sa facem un calcul teoretic al curentului care circula pe acolo: 0.62V / 0.445 = 1.4A, adica un pic peste 10C. Incepem sa ne apropiem... Oricum e departe de "Curentul maxim initial o sa fie sub 5c... "

Cum s-ar fi putut masura mult mai corect acest curent? folosind un echipament de uz strict hobbystic, nu foarte raspandit, pe care unii il au totusi in dotare, si anume un wattmetru. Pe functia de masurare curent, acest dispozitiv, ma refer la variatiunile chinezesti, au o rezistenta de numai 1mΩ, schema lor este destul de cunoscuta, fiind folosita si la masurarea curentului in unele OSD-uri. Initial s-au folosit dispozitive Hall, dar comportamentul lor la curentul pulsator al unui ESC este destul de urat, si s-a renuntat, acum se foloseste acest shunt de 1mΩ, care la 100A da la borne 100mV, care apoi este amplificat de 50-100x ca sa dea o gama de iesire de 0-5V. Bateria mai incarcata ar trebui sa fie montata la intrarea wattmetrului si cea descarcata la iesire.

Fiindca tot suntem aici, as vrea sa mai facem un calcul, cat ar fi dezechilibrul intre tensiunile a doua celule, ca sa avem curent de 2C prin ele? De ce 2C, vedem putin mai incolo. Deci 2C ar fi 0.27A x 0.445Ω = 0.12V

- referitor la al doilea film, sunt pur si simplu masca... nu numai ca nu stiu ce ai vrut sa demonstrezi acolo, dar notiunea in sine, ca "ai incarcat" 6000mAh in ala mic arata ca nu iti e prea clar deloc procesul de incarcare al unui acumulator Lipo. Ai dreptate ce ai scris in postul ala #19, un inginer nici macar nu se gandea la asa ceva ca sa il foloseasca pe post de experiment sa demonstreze... ce ?
Nu cunosc chargerul acela multiplex, si nu stau acum sa ii descarc manualul, poate ne lamuresti care este rolul acelei setari de 6000mAh.
Banuiesc ca este un nivel de oprire automata mai curand, in cazul in care a cumulatorul "a luat" acea capacitate, dar incarcarea tot nu s-a terminat. Ceva similar cum au chargerele B6 sub forma unui numar de ore, nu al unei capacitati, mult mai logic, parerea mea.

S-a mai vorbit pe aici de faptul ca se pot lega in paralel capacitati diferite. Perfect de acord, nu am nimic impotriva sau de comentat aici, nu capacitatea este cea care creeaza problemele, ci dezechilibrul de tensiuni. Referitor la punerea in paralel a celulelor de capacitati diferite, as vrea totusi sa precizez ceva, nu mai stau acum sa demonstrez, luati-le deocamdata ca... "axiomele de la Craiova" Daca se indoieste cineva, demonstram zilele urmatoare ca sunt corecte, acum e tarziu. Deci, la conectarea a doua celule de capacitati (mult) diferite in paralel, avem urmatoarele axiome:
- curentul care circula intre doua celul este impus de cea mai mica, poate cea mare sa fie si o celula de Prius de 20Ah. Valabil in ambele sensuri, nu conteaza care e incarcata sau descarcata.
- timpul in care se face egalizarea iarasi este impus de celula cu cea mai mica capacitate, tot in ambele sensuri, nu conteaza care e incarcata sau descarcata.
Asa ca daca cineva incearca sa va dea gata punand in paralel una de 5000mAh cu una de 135mAh, nu aveti de ce sa va minunati, ba chiar il puteti lamuri cum sta treaba...

Si acum sa inchei, demoland si a doua parte a afirmatiei din #19: "...si scade foarte repede"
Inca de cand am postat "traznaia" cu 5A, facusem calculul in cat timp va scade curentul pana la o valoare rezonabila, cred ca 1C si imi daduse 12 secunde. Faptul ca rezistentele interne la astea mici sunt asa mari nu cred ca ajuta prea mult, intr-adevar este socul mai mic, dar dureaza mai mult. Si prin mult inteleg minute !!!
Urmarind video-ul tau, ai intrerupt experimentul la 0.38A adica 3C, dupa 32 secunde !!!
Iar descarcarea este asimptotica, nu liniara, scade rapida la inceput, dar foarte lent la urma. Iar lentul acela este peste 1C... mult timp.
Timpul de descarcare nu se mai calculeaza cu vreo teorema KO sau OK :angry:, ci se poate deduce cugetand putin la procesul incarcarii unui Lipo. Toate datele pentru a face acest rationament se gasesc in acest topic.
Daca nu ma credeti pe mine, poate ca in postul de mai jos o sa il credeti mai mult:
http://www.rcgroups....61&postcount=19
Si pun si aici propozitiile cheie, pentru cei cu Internet mai slab, acum am invatat sa apreciez asta :)
"One surprising thing that I found out from this is that it would actually take several minutes for the packs to equalize and current flow to reach zero.
My standard practice now is to parallel packs with no more than .3 volts difference and let them equalize for at least 5 minutes before initiating charge."

Si acum concluziile: timp de cateva minute, prin cele n acumulatoare circula curenti de peste 1-2C. Daca in acest moment se porneste incarcarea cu 5C, acest curent se aduna in unele cazuri cu cel de "egalizare" rezultand 6-7C, folosirea acumulatorului out of spec, cu consecinte care nu le putem stii.

Pana acum un an ziceam si eu la fel bullshit la pastrarea acumulatoarelor incarcate peste saptamana, pana am vazut clar ca se umfla, in timp ce cele bagate in storage duminica seara erau bine mersi. Scrie asta undeva cu litere rosii la vreun producator ? O mai face cineva la modul sa devina rutina, ma refer la aducerea acumulatoarelor in storage la revenirea de la camp, cand stie ca va urma o saptamana de standby ? Destul de putini, din cate am vorbit pana acum. La fel sta situatia si cu incarcarea asta paralele, facuta dupa ureche.

Acum Pilo, vreau sa aud, pe cinstite, care au fost manevrele tale de incarcare:
- fie ai descarcat cele 4 pack-uri si la sfarsit le-ai bagat pe toate in cablu si in charger si le-ai pus la incarcat, totul in cateva secunde, sau...
- ai conectat la cablu pe rand fiecare acumulator pe masura ce se descarca si ai pus in charger la urma dupa ce l-ai conectat si pe al 4-lea, sau...
- ai procedat altcumva ?

Le-ai lasat conectate in cablu sa se faca egalizarea mai mult de cateva secunde ?

That's all folks.
Scuze daca m-am repetat sau am repetat ce au zis altii, e cam greu sa mai fii original in topicul asta.
Dar sunt sigur ca la partea cu durata de egalizare cativa vor cadea pe ganduri...

PS: referitor la obsesia cu Spektrum, cine e interesat, poate urmari evolutia aprobarii actului cu pricina aici:
http://webapp.etsi.o...sp?WKI_ID=27760
Data finala de 28 mai 2012 a fost pana de curand toamna aceasta, nu mai stiu exact daca 10/11 sau 11/10, numai ca este blocata de la sfarsitul lui iulie in etapa aceea cu lacatzelul. Nu e vorba numai de Spektrum acolo, sunt multi altii (non RC) mult mai mari care isi bat joc de utilizarea 2.4GHz si care pun talpi cat pot. Daca la aprobarea acestui act o sa mai vezi vanzand-se cu acte DSM2, mai vorbim. Si da, ce se prevede in acest act si nimic altceva a fost cauza aparitiei DSMX !

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 01 September 2011 - 11:26 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#95 Useril este offline   CiprianGL 

  • ex PILO
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 769
  • Inregistrat: 12-June 10
  • Gender:Male
  • Location:Galati,zona ultimul leu(casa rosie)
  • Interests:Aeromodelism,IT,PC games

Postat 02 September 2011 - 07:28 AM

Eu am facut asa.Le-am zburat pana nu mai decola heli.Apoi masuram,daca era mai mare de 0.05 V diferenta intre ei mai turam putin heli-ul(cu bateria mai plina inauntru) ca sa le egalizez.

Normal ca nu imi ieseau la perfectie,poate nici multimetrul nu arata la perfectie la o marja de eroare de 0.01 V. :)

Apoi,conectam 2 acumulatori,asteptam un 1 minut,apoi inca 1 acumulator,inca un minut,si apoi pe ultimul,dupa care asteptam 5 minute si bagam la incarcat la aprox 1C(O singura data la 1,5 C,eram grabit) :angry:

Dar cum mi-a picat incarcatoru...face un drum pe la Bucuresti(EBA)


Ps:renatoa,ma dor ochii de la cat ai scris. :angry2:

Aceasta postare a fost editata de pilo: 02 September 2011 - 07:28 AM

Bafta,Cipi.
tot ce zic este doar o parere...
Modele:
1) Easy star
2)P-51D Mustang Art-tech
0

#96 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 02 September 2011 - 08:35 AM

"Ca idee de ce se poate intampla, daca diferenta dintre doua celule este de 0.1V, la conectarea in paralel intre ele va apare un curent de aproximativ 5A, timp de cateva secunde bune ! Va fi ca si cum pe cel mai slab l-ai incarca la... 30C !!!" - este vorba de lipo, o celula de 140-160 mah.

"Recent si UK a emis recomandarea de a se trece la DSM-J practic interzicand importul de noi echipamente DSM2." afirmatie din 2010
http://www.rhcforum....787#entry412787

Sunt gogosi ?

Sa stam focusati. Eu am zis si ala a zis si Blackberry a facut si ceva ce trebuia sa fie toamna asta dar e la anul, etc.

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 02 September 2011 - 08:15 PM

0

#97 Useril este offline   REAL DESIGN 

  • R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5482
  • Inregistrat: 24-May 08
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti -

Postat 02 September 2011 - 08:52 AM

Vezi postareastiganas, la 02 September 2011 - 08:35 AM, a spus:

"Ca idee de ce se poate intampla, daca diferenta dintre doua celule este de 0.1V, la conectarea in paralel intre ele va apare un curent de aproximativ 5A, timp de cateva secunde bune ! Va fi ca si cum pe cel mai slab l-ai incarca la... 30C !!!" - este vorba de lipo, o celula de 140-160 mah.

"Recent si UK a emis recomandarea de a se trece la DSM-J practic interzicand importul de noi echipamente DSM2." afirmatie din 2010
http://www.rhcforum....787#entry412787

Sa stam focusati. Eu am zis si ala a zis si Blackberry a facut si ceva ce trebuia sa fie toamna asta dar e la anul, etc.

Sunt gogosi ?



Langosi cu branza si .... praz !


Oricum suntem putini cei care inteleg ce " cercetati " voi in ale alchimiei.
Daca "puneti" mana de la mana si faceti o intrebare la cel mai mare producator de pack-uri ( daca v-o si baga in seama )
oare nu sunt mai multe sanse sa aflati un raspuns oficial ? - si gata cu ... targurile de produse ECO ... gogosi, langosi, magiun, ..... unii se pare ca au si sorici - mamaaaa ce bun e asta !

Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 02 September 2011 - 08:53 AM

Warn Warn Warn Warn Warn Warn .. for ever !
0

#98 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 04 September 2011 - 10:52 PM

Si puffff, am disparut. Dupa ce ne-ai periat pe toti si ai memelit bine subiectul ai uitat sa ne spui daca ai scris bullshit.

"Ca idee de ce se poate intampla, daca diferenta dintre doua celule este de 0.1V, la conectarea in paralel intre ele va apare un curent de aproximativ 5A, timp de cateva secunde bune ! Va fi ca si cum pe cel mai slab l-ai incarca la... 30C !!!" - este vorba de lipo, o celula de 140-160 mah.

"Recent si UK a emis recomandarea de a se trece la DSM-J practic interzicand importul de noi echipamente DSM2." afirmatie din 2010
http://www.rhcforum....787#entry412787




Vezi postarearenatoa, la 01 September 2011 - 11:24 PM, a spus:

OK, am revenit.
Nu vad de ce era asa necesara prezenta mea aici, vad ca s-a discutat destul de la obiect si fara mine, chiar s-a dezvoltat frumos discutia, poate ca daca eram pe faza, se inchidea topicul dupa doua pagini. Asa, se vede ca opiniile sunt diverse si de multe ori bine argumentate.
Dar sunt sigur ca la partea cu durata de egalizare cativa vor cadea pe ganduri...

0

#99 Useril este offline   CiprianGL 

  • ex PILO
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 769
  • Inregistrat: 12-June 10
  • Gender:Male
  • Location:Galati,zona ultimul leu(casa rosie)
  • Interests:Aeromodelism,IT,PC games

Postat 19 September 2011 - 11:51 AM

Din cate vad eu renato ne-a lasat pe toti cam...in aer.A scos o gogoasa fripta rau de tot si acum ne lasa sa salivam. :)
Bafta,Cipi.
tot ce zic este doar o parere...
Modele:
1) Easy star
2)P-51D Mustang Art-tech
0

#100 Useril este offline   oachidori 

  • F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2391
  • Inregistrat: 05-August 09
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti-parc IOR
  • Interests:Aeromodele, Modelare 3D

Postat 23 September 2011 - 03:56 PM

Vezi postareapilo, la 19 September 2011 - 11:51 AM, a spus:

Din cate vad eu renato ne-a lasat pe toti cam...in aer.A scos o gogoasa fripta rau de tot si acum ne lasa sa salivam. :)

Uite cum se pot incarca mai multi acumulatori deodata si care sunt regulile ce trebuie respectate:
zic si eu.. placa
Olivian Diaconescu

Radio:
Multiplex Royal Pro 16 2.4GHz
Aero:
BADAN Kit - Yak55M 2.8m; MVVS116NP; Rezo RE2 MTW
EXTREME FLIGHT - Extra 300 2.3m; MVVS58 Prosport; Rezo -MVVS
MULTIPLEX - Funcub;Parkmaster;Funjet Ultra2
FREEWING - F22 Xicoy X45 Jet
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
AERONAUT - Triple RES 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#101 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 23 September 2011 - 11:02 PM

Ceea ce spune Sierra ii cam da dreptate lui Renatoa...
Pilo, te rog frumos, sa-ti revizuiesti atitudinea si limbajul. Diferenta de varsta si cunostinte este covarsitoare. In plus, nu esti tu in masura sa dai sfaturi, tinand cont ca bateriile te lasa unele dupa altele, incarcatorul face vizite la reparat, samd.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 23 September 2011 - 11:06 PM

0

#102 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 24 September 2011 - 07:26 AM

Hehe, daca e de la Sierra trebuie sa fie adevarat, ca doar ei se pricep. Nu am nimic cu ei dar sunt comercianti, nu experti in lipo.

Au importat si ei aceeasi placa cu 6 porturi venita din china care a aparut prima oara la hobbyking si au tradus partial instructiunile in doi peri care o insotesc. Sanse mari sa fi venit printr-un mare distribuitor accidental (gen Jamara, Robbe, etc)

Peste chestia asta indicatia este pur si simplu idioata (in genul instructiunilor de operare venite din China) - eu as atrage atentia la Sierra.

"diferenta de tensiune intre pachete nu trebuie sa fie mai mare de 1 volt"

- daca e vorba de un pak cu 6 celule asta inseamna ca diferenta intre celule sa fie maxim 0.16V, pentru un pak cu 3 celule 0.33V si pentru pakuri cu 1 celula (da si alea se pot incarca in paralel, subiectul topicului de fata) dupa parerea Sierra poate fi o diferenta de 1V intre celule.

Adica pot sa leg un lipo cu 4,2V cu unul cu 3,2V si e OK, sunt in acei maxim 1V pe care il zic ei.

Nu credeti ca e o tampenie, cum ii da asta dreptate lui renato domul Dan ? Eu zic ca imi da mie dreptate, pacat ca e o idiotenie preluata dintr-un prospect chinezesc.

Inca odata la cuplarea in paralele conteaza diferenta intre celule, e bine sa fie cat mai apropiata, discutia a fost legata de ce se intampla cand au alta tensiune.

Vezi postareaoachidori, la 23 September 2011 - 03:56 PM, a spus:

Uite cum se pot incarca mai multi acumulatori deodata si care sunt regulile ce trebuie respectate:
zic si eu.. placa

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 24 September 2011 - 07:38 AM

0

#103 Useril este offline   stiganas 

  • MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06
  • Gender:Male
  • Location:Bucuresti

Postat 24 September 2011 - 07:35 AM

M-am documentat, toate multimetrele de 10A au un shunt de 10 mΩ. Asa sunt ele facute. Asta inseamna ca experimentul meu cu cele 2 pakuri in paralele e corect, ampermetrul a avut o influenta neglijabila.

Pentru curiosi, asa arata shuntul. Cei si mai curiosi se pot documenta mai departe pe net, informatia exista, trebuie doar sapat dupa ea.


Vezi postarearenatoa, la 01 September 2011 - 11:24 PM, a spus:


- Un comentariu al primului filmul, de la #14, si calcule facute numai pe baza datelor publicate aici:
la conectarea aparatului in circuit, diferenta de tensiune este de 4.12V-3.5V = 0.62V Impartim la curentul initial de 0.66A ne da o rezistenta totala a circuitului de 0.939Ω.Mai tarziu, in postul #84, se face in sfarsit lumina: "Chargerul a masurat rezistenta interna: 237 si 208 mΩ" adica in total 445mΩ. Rezulta ca aportul aparatului de masura, plus fire, plus rezistente de contact, a fost de 939 - 445 = 494mΩ, mai mare decat cel al rezistentelor interne !!! Al naibii de neglijabila... Deci un experiment la fel de eronat ca si estimarea mea de 10 mΩ a rezistentei interne, valabila insa la cele de 2200mA, cu care am avut contact cel mai mult, si care vad ca le-ai publicat pe forumul personal, mult mai in extenso ca aici.
Acum ca avem o rezistenta interna palpabila, hai sa eliminam aparatul de masura si sa facem un calcul teoretic al curentului care circula pe acolo: 0.62V / 0.445 = 1.4A, adica un pic peste 10C. Incepem sa ne apropiem... Oricum e departe de "Curentul maxim initial o sa fie sub 5c... "

Cum s-ar fi putut masura mult mai corect acest curent? folosind un echipament de uz strict hobbystic, nu foarte raspandit, pe care unii il au totusi in dotare, si anume un wattmetru. Pe functia de masurare curent, acest dispozitiv, ma refer la variatiunile chinezesti, au o rezistenta de numai 1mΩ, schema lor este destul de cunoscuta, fiind folosita si la masurarea curentului in unele OSD-uri. Initial s-au folosit dispozitive Hall, dar comportamentul lor la curentul pulsator al unui ESC este destul de urat, si s-a renuntat, acum se foloseste acest shunt de 1mΩ, care la 100A da la borne 100mV, care apoi este amplificat de 50-100x ca sa dea o gama de iesire de 0-5V. Bateria mai incarcata ar trebui sa fie montata la intrarea wattmetrului si cea descarcata la iesire.

Fiindca tot suntem aici, as vrea sa mai facem un calcul, cat ar fi dezechilibrul intre tensiunile a doua celule, ca sa avem curent de 2C prin ele? De ce 2C, vedem putin mai incolo. Deci 2C ar fi 0.27A x 0.445Ω = 0.12V

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: IMG_3407.jpg

0

#104 Useril este offline   dan_mitea 

  • nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03
  • Gender:Male
  • Location:Laval, Canada

Postat 24 September 2011 - 02:36 PM

Pentru a face economie de cerneala nu au mai precizat la cate celule s-au referit. Ziceam asa, in sensul ca trebuie sa fim atenti la starea de incarcare a bateriilor. Bineinteles ca in cazul unei celule este o aberatie.Cand am trecut de la NiMH la LiPo, cel mai mare beneficiu, dupa greutate, a fost ca mi-am scos din minte necesitatea de a controla cat de descarcate sunt bateriile, bineinteles in limita permisa. Adica, inainte de zbor le incarc si gata. Acum, in acest mod, trebuie sa fiu, iarasi, atent, la acest lucru. In cazul tau, cu multe baterii, gasesc ca merita platit acest pret. Dar in cazul celui cu trei baterii, pe care le incarca in doua-trei ore, deoarece atata poate incarcatorul, mai merita? Nu-i mar corect si sigur sa le incarce pe rand? Zic si eu.
Multa, multa bafta.
0

Arata acest topic


  • 4 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4

14 useri citesc topicul
0 membri, 14 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro