Am terminat partea cu senzorii TSOP si LED, am rezolvat cu laserul, ramane in continuare sa vad de senzorul optic, dar regulamentul permite si fara. Prefer cu, daca o fi sa fie. Am primit motoarele, suportii, cuplajele pentru roti. Inca mai am niste silicon A+B, 22 Shore, si cred ca o rezolv si cu rotile cat de curand. Placa pentru sasiu sper sa gasesc (o sa merg pe ceva gen 4 mm grosime, nu are rost mai mult, mai degraba cobor grosimea si o rigidizez). Senzori pentru proximitate optici am de mai demult, cu LM567 la baza. Am cateva placute si pentru modulare cu 555 dar nu prea am incredere ca pastreaza frecventa, asa ca o sa folosesc montajul lui Charlie, cu microcontroler. Macar are cuart pe el si mi-a spus cum sa-l programez. Cred ca nu o sa fie greu sa am de la ce pleca. Cu alte cuvinte eu cam plec de la senzori, electronica si soft spre mecanica si o sa o iau cu mecanica din directia cealalta. Poate avem sanse sa ne intalnim pe traseu. In caz contrar, scapati de un concurent. Fiind un concurs si nu altceva, garantez ca daca nu ma descurc la etapa asta o sa sprijin invingatorul (daca accepta gestul), sa mearga bine in continuare.
Sigur nu o sa fie timp de joaca, dar am o nedumerire. Nu am gasit nicaieri daca diametrul de 154 cm este pentru portiunea neagra a placii la care se adauga latimea benzii albe de 2x6cm sau 154 cm este cota totala in care sunt inclusi cei 12 cm de banda alba. Intr-un singur loc am gasit specificat ca 154 cm este diametrul suprafetei negre, dar nu era pagina oficiala. Are cineva un raspuns? Poate gasesc timp si bani sa tai cercuri din PAL, desi pe la altii vad otel cu silicon deasupra. Presupun ca noi suntem la nivel de PAL.
Desi e tarziu, inca ma uit dupa o varianta de senzor optic pentru detectat banda alba. Tot apare pe net termenul de senzor de lumina, dar e neclar, pe nicaieri nu se precizeaza sursa si receptorul. LED-uri albe nu pot fi folosite, deci ramane ce mai ramane... Ca receptor, fotodioda sau fototranzistor (parca sunt mai rapide ca fotorezistentele).
Am avut incurcaturi cu comanda componentelor electronice. Eu doream sa folosim motoare pas cu pas puternice dar posibil ca voi fi nevoit sa folosesc varianta preferata de studenti (servo DC cu reductor). Din cauza incurcaturilor, nici ei nu au electronica pentru servo (ESC-urile mele nu duc 12V sau mai mult, cum ar fi bine sa fie alimentate motoarele) si nici eu nu am toate piesele pentru steppere. Am ajuns din nou la problema banilor si a timpului.
Legat de laser, am ales o varianta mica, chinezeasca, de pointer laser+2 LED-uri. E maxim 5 lei in orice magazin. Am taiata partea de LED-uri si am pastrat doar partea de laser, adica vreo 20 mm lungime si 4 diametru. Atasez o lentila potrivita pentru facut linie si sper sa pot roti tot sistemul cu un servo standard, cu miscarea culesa de pe penultimul arbore. Nu mai intervin in mecanica servomecanismulu, doar prelungesc arborele, mai pun ceva pe langa, si ma ocup de restul. Incerc sa reduc masa si toate dimensiunile radiale sa pot roti sistemul cu viteza cat mai mare, daca tot este vorba de baleiere. Nu voi folosi cea mai buna lentila pe care o am (cilindrica cu 10 mm diametru) ca pare prea grea pentru sistem. Depinde de probe.
Si mai am o neclaritate, in regulement este precizat ca accesoriile gen senzori sau laser pot fi pozitionate in zonele verzi din desenul de pe pagina oficiala, adica deasupra sau dedesubtul senzorilor TSOP si LED... Adica regulementul scrie ca "Robotul practic terbuie sa aiba 2 conuri imaginare varf in varf, iar la intersectia lor se afla senzorii TSOP."
Dar nicaieri nu exista o zona verde intre cele doua conuri, pentru structura sau legatura mecanica. Conform regulentului nu ai cum sa construiesti legatura mecanica intre conul inferior si cel superior. Teoretic, orice pui deasupra nu poate fi sprijinit mecanic sau alimentat din partea de jos. Nu ma mir, e regulement facut de studenti electronisti, noua generatie...
PS. Citat: "In zona verde si zona albastra este permisa montarea de piese" si desenul arata ca in atasament.
Intrebarea mea ar fi cum le poti monta pe alea de sus fara sa poti avea si structura mecanica in jos? Ar merge cu un balon cu heliu, dar nu cred ca la asta s-au gandit...
Cred ca zona dintre senzori trebuia colorata cu verde, ca sa ai partea de sus trebuie sa o ai si pe aia de jos si legatura intre ele o faci printre senzorii TSOP.
Revin cand o fi cazul.
Spor la treaba
Aceasta postare a fost editata de bitex: 06 March 2011 - 02:58 AM