Modelism - RHC Forum: LED-uri cu comportament ciudat? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

LED-uri cu comportament ciudat?

#1 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 123
  • Inregistrat: 20-November 06

Postat 05 June 2011 - 08:47 AM

Salutare tuturor,

Zilele trecute a gasit fiu-meu niste LED-uri rosii vechi, uitate printr-o cutie. M-a intrebat ce-s alea si am vrut sa-i arat cum se aprind. Am luat un aparat de masura analogic si l-am pus pe ohm-metru, scala x1 (care foloseste o baterie interna de 3 volti). N-am reusit sa aprind LED-ul nici intr-un sens, nici in celalalt. OK, mi-am spus ca cine stie, poate ca tensiunea ce ajunge pe el e mai mica decat tensiunea de prag. Am pus aparatul pe scala x10K, ce foloseste o baterie de 9V. LED-ul s-a aprins f. slab, dar s-a aprins. Pana aici, poate, nimic ciudat. Partea ciudata e ca, dupa asta, LED-ul a inceput sa lumineze si pe scala x1.
Comportamentul a fost repetabil pe multe LED-uri (peste 20), pana m-am plictisit. Nu se pune problema sa fi fost o chestiune de contact prost intre sondele aparatului si terminalele LED-ului. Prea s-a repetat comportamentul.

Are cineva vreo explicatie a fenomenului sau vreo teorie? :(

Ovidiu
0

#2 Useril este offline   STROEX 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 01-September 08

Postat 06 June 2011 - 06:37 AM

O explicatie riguros-documentată, din păcate n-am, însă din propriile observatii stiu ca un LED se comportă ciudat după ce a fost alimentat cu o tensiune mai mare decât cea normală.
În mod normal un LED are o functionare foarte asemănătoare cu o diodă zener (ba chiar se spune că ar stabiliza mai bine decât un zener obisnuit), astfel că la verificare trebuie obligatoriu înseriate cu o rezistentă corespunzătoare. În general LED-urile rosii se deschid pe la 1,6V, cele verzi si galbene - pe la 1,8V, iar cele albastre si albe pe la 3,1...3,3V. Pentru calculul rezistentei înseriate, se tine cont de valorile de mai sus si de curentul care străbate dioda, ce trebuie sa nu depaseasca 15mA (20mA la cele rosii). De ex, pt orice LED enumerat mai sus, o rezistentă de 1kΩ e suficienta pt verificarea la 12V. La depăsirea tensiunii de deschidere cu doar foarte putin, LED-ul se arde, deoarece, similar cu diodele stabilizatoare, prin jonctiune va circula un curent foarte mare, de ex printr-un LED alb alimentat direct la o sursă care dă cca. 4V, circulă peste 150mA si genereaza foarte multa căldură, fiind gata-gata să se ardă. LED-ul e un dispozitiv extrem de neliniar.
Alimentat direct la o sursă de tensiune foarte mare (6...12V pt un LED normal sunt tensiuni f. mari), ar trebui să se ardă extrem de repede si de violent, ceea ce se întâmplă, dar dacă sursa nu are capacitatea de a debita si un curent suficient (cum e cazul la aparatul de măsură), în jonctiunea LED-ului se petrec fenomene ireversibile, fără a se deteriora complet (oricum, din ce am, văzut eu devin inutilizabile). Eu, în majoritatea cazurilor, din grabă sau neatenţie, la probe înseriam o rezistenta mai mica decat trebuia (100Ω în loc de 1kΩ), iar LED-ul probat avea o strălucire (culmea!) mai redusă decât normal, după care se oprea brusc. Apoi acel LED nu mai se deschidea la tensiunea lui normală ci doar la tensiuni mari (12...18V), iar lumina era nu numai mai slabă ci si de altă culoare.
Deci, în concluzie la depăsirea pragurilor de tensiune enumerate mai sus, în cristal au loc fenomene ireversibile.
Atenţie, LED-urile de mare putere care functioneaza la tensiuni mari (cel de 100W merge la cca 35V), nu sunt altceva decat LED-uri obisnuite conectate in serie (de fapt, mai multe grupe-serie legate în paralel), cel de 10W merge la 12V fiindcă e alcătuit din 3 grupe de cîte 3 LED-uri de 1W înseriate, puse în paralel, deci 3,5Vx3=10,5V (e usor supravoltat) aşadar valorile pe care le-am dat mai sus. sunt perfect valabile.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: LED 3W.jpg

0

#3 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 June 2011 - 09:03 AM

De acord cu tot ce ai spus, numai ca nu se aplica in cazul de fata. Aparatul de masura e o sursa de curent (ma rog, cel analogic de obicei nu e o sursa de curent la fel de aproape de a fi ideala ca in cazul unuia digital), nu de tensiune. Iar tensiunea aplicata n-a fost in afara domeniului normal de functionare de pe caracteristica. Dupa ce m-am prins cum sta treaba, am avut grija chiar sa nu-l alimentez invers.

Ovidiu
0

#4 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 07 June 2011 - 03:55 PM

salut
de regula pe ohmetru nu ar trebui sa se aprinda deloc , mai ales la multimetrele digitale care sunt construite in mod expres sa aibe tensiuni de prag sub cele a unei jonctiuni pentru a inlesni masurarea rezistentelor direct in montaje fara a fi afectate de elementele active. Deci led-u trebuie masurat cu multimetru pozitionat pe "diode".
Dar in cazul de fata daca led-ul totusi s-a aprins cred ca secretul consta in schema aparatului , poate un condensator sau cine stie ce ..., verifica totusi daca led-ul ramane aprins pe scala x1 mai mult timp sau doar o fractiune de secunda.
0

#5 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 09 June 2011 - 05:27 PM

Salut,

Ohmetrul asta este analogic, fara pozitie de masurat diode. Asta l-am avut la indemana cand am facut proba.
LED-ul a ramas aprins cat am tinut sondele pe terminale. Adica in jur de 3 secunde. Intensitatea luminoasa nu s-a redus tot acest timp.
Mai am un tip de LED-uri rosii, care se aprind din prima pe pozitia x1, fara sa faca mofturi.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro