Modelism - RHC Forum: motorizare Cuirasatul Bismark - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 29 Pagini +
  • « Prima
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

motorizare Cuirasatul Bismark recomandari motorizari

#721 Useril este offline   XYZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 253
  • Inregistrat: 24-January 12

Postat 10 May 2012 - 06:35 PM

Vezi postarealeonard71, la 10 May 2012 - 07:07 AM, a spus:

Eu m-am jucat cu un asemenea motoraş. cred că undeva în jur de 1,5 V. Chiar şi la această tensiune motorul se învârte destul de tare. avem de aşteptat până la numărul 123 când vom primi avioanele ca să ne lămurim. Totuşi uitându-mă cu atenţie la pozele din numărul respectiv şi comparând mărimea avionului cu mărimea degetului cred că este prea mare motorul şi nu o să încapă. Vom trăi şi vom vedea.

Salut si multam fain!
sunt diferite motorase de dimensiuni chiar foarte mici.....sper sa fie bune ptr ce ne propunem.......daca nu, ramane doar sa invartim antena........cat despre tunuri trebuie sa ma gandesc cum sa folosesc servo-urile standard dat fiind faptul ca sunt mari si nu prea merg incastrate........o sa le demontez si sa vad cum le pot folosi, eventual sa le montez undeva sub punte si sa prelungesc tija pana la tun........pana atunci trebuie sa asteptam cateva saptamani bune ca sa montam tunurile........
Stima si spor la treaba!
0

#722 Useril este offline   densusan 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 13-August 11

Postat 13 May 2012 - 07:57 AM

Vezi postareaXYZ, la 10 May 2012 - 06:35 PM, a spus:

Salut si multam fain!
sunt diferite motorase de dimensiuni chiar foarte mici.....sper sa fie bune ptr ce ne propunem.......daca nu, ramane doar sa invartim antena........cat despre tunuri trebuie sa ma gandesc cum sa folosesc servo-urile standard dat fiind faptul ca sunt mari si nu prea merg incastrate........o sa le demontez si sa vad cum le pot folosi, eventual sa le montez undeva sub punte si sa prelungesc tija pana la tun........pana atunci trebuie sa asteptam cateva saptamani bune ca sa montam tunurile........
Stima si spor la treaba!

Salutare tuturor!
Nu am mai avut timp sa intru pe topic, dar vad ca tu vrei sa faca prea multe BISMARCK-ul tau spor la treaba ca eu sunt mult in urma cu lucrarile dar sper sa recuperez!
0

#723 Useril este offline   XYZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 13 May 2012 - 08:23 AM

Vezi postareadensusan, la 13 May 2012 - 07:57 AM, a spus:

Salutare tuturor!
Nu am mai avut timp sa intru pe topic, dar vad ca tu vrei sa faca prea multe BISMARCK-ul tau spor la treaba ca eu sunt mult in urma cu lucrarile dar sper sa recuperez!

Salutare drag Comandant!
Pana mai reusim sa intregim din cabinele noastre abia avem timp si "sa batem campii cu anumite prostioare". Pai daca tot bagi multi bani in el ce mai conteaza cativa pentru un beculet pe ici-colo sau un motoras ptr invartirea antenei sau eliciilor? Caldura abia a venit si pentru a recupera din lucrari o sa ai timp suficient.......asa ca...... sa trecem la...treaba!
Stima si spor la recuperare!

Aceasta postare a fost editata de XYZ: 13 May 2012 - 08:24 AM

0

#724 Useril este offline   olimpiu 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 87
  • Inregistrat: 30-September 11

Postat 22 May 2012 - 07:04 PM

Buna ziua.
Astazi mi-au sosit prin posta frumoasele Raboesch seria 162...sunt 2 pe filet M4, una pe stanga, una pe dreapta, si una filet M2, pe stanga, pentru central.

Cu respect,
Olimpiu

Fisiere atasate

0

#725 Useril este offline   XYZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 23 May 2012 - 07:56 PM

Vezi postareaolimpiu, la 22 May 2012 - 07:04 PM, a spus:

Buna ziua.
Astazi mi-au sosit prin posta frumoasele Raboesch seria 162...sunt 2 pe filet M4, una pe stanga, una pe dreapta, si una filet M2, pe stanga, pentru central.

Cu respect,
Olimpiu

Salutare!
Asta inseamna ca o sa il faci cu trei motoare...........abia asteptam poze cu compartimentul motor........... eu unul nu am avut curajul sa ma inham la al treilea motor........ m-am gandit destul de tarziu la aceasta varianta.
Stima si spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de XYZ: 23 May 2012 - 07:57 PM

0

#726 Useril este offline   olimpiu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 24 May 2012 - 04:38 PM

Vezi postareaXYZ, la 23 May 2012 - 07:56 PM, a spus:

Salutare!
Asta inseamna ca o sa il faci cu trei motoare...........abia asteptam poze cu compartimentul motor........... eu unul nu am avut curajul sa ma inham la al treilea motor........ m-am gandit destul de tarziu la aceasta varianta.
Stima si spor la treaba!

Buna ziua.
Din pacate, si eu tot cu 2 motoare il fac...nu am avut curajul sa trec cu tubul axului portelice prin piesa de rasina. Si asa, am spart putin suportul elicei centrale, cand am vrut sa largesc gaura de la 4 mm la 6 mm. Vreau totusi ca elicea centrala sa se miste, si adopt varianta cu diuza de aragaz.

Cu respect,
Olimpiu
0

#727 Useril este offline   densusan 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 30 May 2012 - 05:37 PM

Salutare tuturor!
si eu tot cu doua motoare-l fac si azi am facut si ceva teste dupa ultimele modificari si ete ok,am scapat de vibratii si zgomot mare cu reductoare de 3/1.
astept si alte discutii si ceva poze.

Fisiere atasate

0

#728 Useril este offline   XYZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 May 2012 - 06:05 PM

Vezi postareadensusan, la 30 May 2012 - 05:37 PM, a spus:

Salutare tuturor!
si eu tot cu doua motoare-l fac si azi am facut si ceva teste dupa ultimele modificari si ete ok,am scapat de vibratii si zgomot mare cu reductoare de 3/1.

Salutare!
Niste poze mai mari (ca rezolutie) si mai in detaliu ne poti face?
Nu de alta dar din pozele postate nu prea se distinge mai nimic.
Stima!
0

#729 Useril este offline   densusan 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 31 May 2012 - 06:49 AM

Vezi postareaXYZ, la 30 May 2012 - 06:05 PM, a spus:

Salutare!
Stima!

Salut Mircea!
Nu stiu daca o sa pot face poze mai mari cu telefonul dar o sa incerc.
0

#730 Useril este offline   densusan 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 31 May 2012 - 03:55 PM

Vezi postareaXYZ, la 30 May 2012 - 06:05 PM, a spus:

Salutare!
Stima!

Salutare!
Am incercat alte poze,o sa le postez dar nu stiu cat de eficiente sunt.

Fisiere atasate

0

#731 Useril este offline   Bismarck C. 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 150
  • Inregistrat: 10-August 11
  • Interests:Navomodelism

Postat 17 June 2012 - 11:38 AM

Azi am testat Bismarckul pe apa, si ce sa vezi carmele nu il intorc nicicum, in schimb elicile de 35 mm functioneaza ok, exceptand faptul ca am pierdut una din cauza ca nu am strans-o cum trebuie. Viteza nu este prea mare, dar datorita carmelor inutile am mers doar inainte si inapoi.
Trebuie sa imi comand carme mai late. :D
keep it simple stupid
0

#732 Useril este offline   Bismarck C. 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 June 2012 - 11:46 AM

Am montat carme din astea http://www.sierra.ro...5-mm-p444p.html,
acum imi comand din astea http://www.sierra.ro...-mm-p5371p.html
keep it simple stupid
0

#733 Useril este offline   Korbu 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 456
  • Inregistrat: 09-November 10
  • Interests:Just Keep Walking..

Postat 17 June 2012 - 11:59 AM

Vezi postareaBismarck C., la 17 June 2012 - 11:46 AM, a spus:

Am montat carme din astea http://www.sierra.ro...5-mm-p444p.html,
acum imi comand din astea http://www.sierra.ro...-mm-p5371p.html

Cu astea nu iti vira sau cu altele ?
0

#734 Useril este offline   Bismarck C. 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 June 2012 - 12:15 PM

Vezi postareaKorbu, la 17 June 2012 - 11:59 AM, a spus:

Cu astea nu iti vira sau cu altele ?

Nu imi vireaza cu cele de 32X25 mm, tocmai de aceea imi comand cele de 50 mm, chiar daca cele de 50 mm vor strica putin aspectul
:unsure:

In ce priveste motoarele, eu am doua din astea http://www.sierra.ro...--40-p665p.html
si ca si acumulatori am doi din astia http://www.mikado.ro...5a-bat0200.html, legati in paralel + la + si - la -
Regulator am unul singur pentru ambele motoare, l-am cumparat anul trecut de la sierra,

Si radiocomanda am asta http://www.sierra.ro...lk-p3015p.html.

Stiu ca multi spun ca nu merge pe apa, pentru ca e nerecomandata pentru navomodele, dar crede-ma ca e o prostie, linistit duce Bismarck-ul, probabil ca nu pana la 300 de metri dar cel putin pana la 100, pentru ca mai departe nu il vezi :blink:

M-am plimbat pe apa cu el timp de o ora inainte si inapoi, carmele fiind ineficiente, si accu tot mai au viata in ei, l-am scos din apa pentru ca am pierdut o elice :D .

In ce priveste greutatea nu e nici o problema.
Numai bine :)
keep it simple stupid
0

#735 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 38
  • Inregistrat: 30-April 12

Postat 22 June 2012 - 03:59 PM

Salutare!
Pe care din urmatoarele Rx/Tx-uri ma sfatuiti sa o cumpar. M-am oprit la 3 modele si nu prea sunt hotarat pe care dintre ele sa-l comand:
http://www.himodel.c...dio_System.html
http://www.himodel.c..._receivers.html
http://www.himodel.c...del_Memory.html
Astept un sfat de la cunoscatori in materie

Cu stima,
Robert
0

#736 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 June 2012 - 03:56 PM

Salut tuturor!
Am cateva intrebari referitor la motorizarea turelelor. As dori sa motorizez atat artileria principala cat si pe le cea secundara de 15 cm si m-am gandit la niste miniservo-uri pentru asta. M-am oprit la un model destul de ieftin (http://www.conrad.co...A_19788_1207063)pe care se pare ca l-au mai folosit si altii prin europa. Cum se poate modifica cursa, pentru a-l duce pana la 180 de grade macar si cum se poate incetini, pentru ca rotatia turelelor sa se faca incet. Alta intrebare ar fi, pot fi legate 6 astfel de servouri la un singur canal (pentru artileria secundara) pentru ca toate cele 6 turele sa se intoarca spre mare simultan. Alimentarea lor de unde se face? Din receiver-ul telecomenzii? Sau trebuie pusa o sursa secundara de alimentare.
O alta intrebare ar fi unde se pot gasi magneti mici de 7-8 mm diametru pentru a fixa puntea.
Stima si apor la treaba
Robert
0

#737 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 25 June 2012 - 06:38 PM

Buna Robert. Sunt doua variante:

A) Poti pune un pinion pe axul servoului si o roata dintata mare pe axul turelei. Tot la axul turelei cuplezi un potentiometru de 5K. Acum urmeaza "hack-uirea" servoului:

Tai (dezlipesti) firele de la potentiometrul intern, tinand minte care e firul central (de la cursor). Au culori diferite, deci iti notezi. Scoti ultima roata dintata (cea mai babana) de pe axul potentiometrului si ii faci gaura rotunda cu un spiral adecvat, ca sa se roteasca in gol pe acel ax, dar nu cu joc. Musai sa masori cu sublerul diametrul axului potentiometrului (atentie la tesitura), ca sa folosesti un spiral de acelasi diametru, ba chiar cu cinci sutimi sau o zecime mai mult in cazul rotilor dintate din nylon. Prelungesti (sau schimbi) firele ce pleaca de pe cablajul servoului si le legi la potentiometrul de 5K pus de tine pe axul turelei, foarte important fiind sa pui firul care a fost la cursor, pe noul cursor. Este bine sa pui si niste rezistente de cativa kilo ohmi inseriate pe extremitati, pentru a stabili cursa turelei. Ori prin tatonari ori mai bine cu cate doua semireglabile. Cele doua fire de pe extremitati le poti inversa intre ele daca vrei sa inversezi cursa, dar asta se poate face cam de la orice emitator, asa ca nu trebuie sa-ti bati capul. O alta operatiune importanta este sa desfiintezi limitarea mecanica, originala, a cursei ultimei roti dintate. Observand cu atentie aceasta roata dar si zona de pe carcasa din vecinatatea ei ai sa observi cum e realizata si nu-ti ramane decat sa o anihilezi cu o scula (de la caz la caz, de la servo la servo, de asta nu-ti spun exact cum e).
Ce obtii? Miscarea turelei inceata, viteza este data de raportul dintre pinionul pus de tine pe axul servoului si roata de pe turela, tinand cont ca servoul face o tura in cca. 0,7 secunde. Turela se va roti cat vei vrea tu daca alegi cum trebuie rezistentele inseriate cu noul potentiometru, dar nu mai mult de cursa activa a acestuia (de obicei cam 240-270 grade, in functie de tip). Daca reglezi bine cursa, nu vei lovi cu tunurile suprastructura. Pentru a vedea cum se modifica servoul, cauta cu google "hack a servo" doar ca in unele exemple de pe net se obtine rotirea continua (la nesfarsit) prin renuntarea totala la potentiometru si inlocuirea lui cu doua rezistente fixe de cca. 2,4K.
Aceasta a fost varianta mai laborioasa dar ieftina.

B ) Pentru munca ceva mai putina trebuie sa bagi bani in dispozitive electronice cu microcontroler care regleaza si viteza dar si maresc cursa un pic, restul maririi putant fi realizat cu roata dintata pe servo si pinion pe turela. Drocamdata n-am gasit decat asta care seteaza doar viteza de rotatie, nu si mareste cursa. Insa s-ar putea sa ajunga. Cursa totala a unui servo e de cca 60 grade (rar 90) care inmultita cu un raport de 4 rezulta 240 grade (+-120 grade). Timpul in care servoul se misca de la 0 la 30 grade (o extremitate) e de 0,06 sec. Impartit la 4 obtii 0,015 sec ptru. turela ceea ce este groaznic de rapid. Dar cu acest dispozitiv electronic ce mareste timpul (scade viteza) de cca. 100 ori, s-ar putea sa mearga. Nu stiu insa daca nu e sacadata miscarea.

Aceasta postare a fost editata de navigator: 25 June 2012 - 07:09 PM

0

#738 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 25 June 2012 - 07:24 PM

La varianta a doua, cred ca ajunge un singur dispozitiv la mai multe servouri, dar nu stiu cate poate suporta. Legat de o alta intrebare a ta, poti alimenta multe servouri cu un BEC extern dar nu stiu iarasi cate intrari de servo poti lega in paralel si sa le cuplezi la o singura iesire, a dispozitivului de micsorare a vitezei sau a unui receptor. Mai mult de doua servouri n-am intalnit sa fi testat cineva.

0

#739 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 June 2012 - 09:57 PM

Buna!
Multumesc pentru raspunsuri. Pare oarecum destul de complicat, mai ales pentru cineva care nu prea are cunostiinte de electronica.Poate vazand efectiv pe google imi va fi mai usor. Am gasit si eu un servo stretcher care marareste cursa si am vazut si un dispozitiv de micsorare a vitezei. O sa incerc totusi sa modific un servo sa vad ce iese.
Unde as putea sa gasesc pinioane/roti dintate?
Mai intreb daca nu ma descurc
Seara buna

Vezi postareanavigator, la 25 June 2012 - 06:38 PM, a spus:

Buna Robert. Sunt doua variante:

A) Poti pune un pinion pe axul servoului si o roata dintata mare pe axul turelei. Tot la axul turelei cuplezi un potentiometru de 5K. Acum urmeaza "hack-uirea" servoului:

Tai (dezlipesti) firele de la potentiometrul intern, tinand minte care e firul central (de la cursor). Au culori diferite, deci iti notezi. Scoti ultima roata dintata (cea mai babana) de pe axul potentiometrului si ii faci gaura rotunda cu un spiral adecvat, ca sa se roteasca in gol pe acel ax, dar nu cu joc. Musai sa masori cu sublerul diametrul axului potentiometrului (atentie la tesitura), ca sa folosesti un spiral de acelasi diametru, ba chiar cu cinci sutimi sau o zecime mai mult in cazul rotilor dintate din nylon. Prelungesti (sau schimbi) firele ce pleaca de pe cablajul servoului si le legi la potentiometrul de 5K pus de tine pe axul turelei, foarte important fiind sa pui firul care a fost la cursor, pe noul cursor. Este bine sa pui si niste rezistente de cativa kilo ohmi inseriate pe extremitati, pentru a stabili cursa turelei. Ori prin tatonari ori mai bine cu cate doua semireglabile. Cele doua fire de pe extremitati le poti inversa intre ele daca vrei sa inversezi cursa, dar asta se poate face cam de la orice emitator, asa ca nu trebuie sa-ti bati capul. O alta operatiune importanta este sa desfiintezi limitarea mecanica, originala, a cursei ultimei roti dintate. Observand cu atentie aceasta roata dar si zona de pe carcasa din vecinatatea ei ai sa observi cum e realizata si nu-ti ramane decat sa o anihilezi cu o scula (de la caz la caz, de la servo la servo, de asta nu-ti spun exact cum e).
Ce obtii? Miscarea turelei inceata, viteza este data de raportul dintre pinionul pus de tine pe axul servoului si roata de pe turela, tinand cont ca servoul face o tura in cca. 0,7 secunde. Turela se va roti cat vei vrea tu daca alegi cum trebuie rezistentele inseriate cu noul potentiometru, dar nu mai mult de cursa activa a acestuia (de obicei cam 240-270 grade, in functie de tip). Daca reglezi bine cursa, nu vei lovi cu tunurile suprastructura. Pentru a vedea cum se modifica servoul, cauta cu google "hack a servo" doar ca in unele exemple de pe net se obtine rotirea continua (la nesfarsit) prin renuntarea totala la potentiometru si inlocuirea lui cu doua rezistente fixe de cca. 2,4K.
Aceasta a fost varianta mai laborioasa dar ieftina.

B ) Pentru munca ceva mai putina trebuie sa bagi bani in dispozitive electronice cu microcontroler care regleaza si viteza dar si maresc cursa un pic, restul maririi putant fi realizat cu roata dintata pe servo si pinion pe turela. Drocamdata n-am gasit decat asta care seteaza doar viteza de rotatie, nu si mareste cursa. Insa s-ar putea sa ajunga. Cursa totala a unui servo e de cca 60 grade (rar 90) care inmultita cu un raport de 4 rezulta 240 grade (+-120 grade). Timpul in care servoul se misca de la 0 la 30 grade (o extremitate) e de 0,06 sec. Impartit la 4 obtii 0,015 sec ptru. turela ceea ce este groaznic de rapid. Dar cu acest dispozitiv electronic ce mareste timpul (scade viteza) de cca. 100 ori, s-ar putea sa mearga. Nu stiu insa daca nu e sacadata miscarea.

0

#740 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 June 2012 - 10:05 PM

Cam asa ceva arata stretcher-ul pentru servo pe care l-am gasit.
http://www.servocity..._stretcher.html
Stima,
Robert
0

#741 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 26 June 2012 - 07:50 AM

Roti dintate si pinioane se gasesc in: cd-drivere (dvd) vechi, imprimante, jucarii scoase din uz.

Stretcherul ala e foarte bun. Daca mai si "duce" 6 servouri, ai rezolvat. Deci nu alimentarea a 6 servo e problema (caci pui un BEC) ci semnalul de comanda a servoului.

La emitator, iti recomand sa inhibi arcurile care aduc sticul la 0 pe directia orizontala. Multe emitatoare au aceasta posibilitate prevazuta prin constructie dar pe directia verticala, pentru accelerarea motorului unui avion sau elicopter. Tu incearca s-o faci pe orizontala, ca sa-ti ramana turelele in directia aleasa, chiar daca iei mana de pe stick. De miscat incet le misti tu din stick cum vrei si nu mai pui dispozitivul care incetineste miscarea. Desi era interesant sa se roteasca tot timpul cu aceeasi viteza mica, ca in realitate, indiferent cum miscai tu stickul.

0

#742 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 26 June 2012 - 10:11 AM

Vezi postareadensusan, la 30 May 2012 - 05:37 PM, a spus:

Salutare tuturor!

...cred, din ceea ce se vede in foto, ca nu ai scapat de toate vibratiile. N-ai luat in calcul tronsonul de arbore dintre cele doua cuplaje cardanice. Prin rotire, in cazul de fata, apare o solicitare ciclica generata de viteza unghiulara cu care se roteste arborele, care tinde sa deformeze axul prin incovoiere. Daca ai fi montat un cuplaj alunecator, adica gen ax cardanic folosit la crawlere sa zicem, acea deformatie ar fi fost preluata de cuplaj.
If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#743 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip

Postat 26 June 2012 - 08:07 PM

Vezi postareanavigator, la 26 June 2012 - 07:50 AM, a spus:

Roti dintate si pinioane se gasesc in: cd-drivere (dvd) vechi, imprimante, jucarii scoase din uz.

Stretcherul ala e foarte bun. Daca mai si "duce" 6 servouri, ai rezolvat. Deci nu alimentarea a 6 servo e problema (caci pui un BEC) ci semnalul de comanda a servoului.

La emitator, iti recomand sa inhibi arcurile care aduc sticul la 0 pe directia orizontala. Multe emitatoare au aceasta posibilitate prevazuta prin constructie dar pe directia verticala, pentru accelerarea motorului unui avion sau elicopter. Tu incearca s-o faci pe orizontala, ca sa-ti ramana turelele in directia aleasa, chiar daca iei mana de pe stick. De miscat incet le misti tu din stick cum vrei si nu mai pui dispozitivul care incetineste miscarea. Desi era interesant sa se roteasca tot timpul cu aceeasi viteza mica, ca in realitate, indiferent cum miscai tu stickul.

Nu stiu ce vrei sa spui cu inhibatul arcurilor. Cand vorbesti despre emitator banuiesc ca te referi la telecomanda in sine, scuze, dar nu prea sunt familiarizat cu termenii. Pentru mine este pentru prima oara cand realizez o motorizare oarecum mai complexa la un navomodel. Cat despre stretch-er nu stiu daca pot lega mai multe servo-uri la el. Am mai descoperit intre timp pe un site cum sa maresti cursa servo-ului legand doua potentiometre de 5K, care fac acelasi lucru cu stretche-rul.(http://buildthebisma...lay&thread=1525). Foarte ingenios tipul, dar o sa incerc mai intai pe un servo. Din cate inteleg, nu trebuie neaparat taiat opritorul de pe roata dintata a servo-ului ca in cazul modificari pentru rotirea continua. Apropos, le google, tot ce am gasit a fost despre modificari pentru rotire continua. Pe de alta parte cum se poate face ca turelele sa se roteasca pana la pozitia extrema stanga/dreapta cu viteza constanta, urmand ca sa se opreasca singure in acea pozitie (90 sau 120 de grade)fara a se opri in pozitii intermediare in functie de pozitia stick-ului. Nu stiu daca m-am exprimat foarte bine, sper ca intelegi ce vreau sa spun.
Nu prea inteleg cum a facut tipul asta motorizarea artileriei secundare. Ce reprezinta chestiile alea din mijlocul schemei electrice? (http://buildthebisma...lay&thread=1234). Ce nu inteleg este iarasi de unde isi iau toate servo-urile turelelo curent, doar din receiver? Este vorba de turele, de ESC-uri, etc.
Eu inca nu mi-am achizitionat nici telecomanda si receiver-ul. Uita-te pe ce am postat ceva mai sus pe aceeasi pagina referitor la niste TX-uri si spune-mi te rog ce parere ai. Nu prea stiu pe care sa o aleg. Bine, pe site-ul respectiv sunt foarte multe modele, dar voiam ceva cu cel putin 6 canale. Pentru a incepe sa fac toate modificarile, mai intai cred ca trebuie sa-mi iau si telecomanda ca sa inteleg exact cum functineaza.
Daca tot ti-ai facut poamna cu un necunoscator in materie, indraznesc sa te mai intreb cate ceva: motorizarea o fac in cele din urma cu 3 motoare Igarashi 2738... care cred ca sunt ok, le-am achizitionat deja, si doresc sa pun si un V-tail mixer pentru o mai buna manevrabilitate. Evident o sa trebuiasca sa iau si 3 ESC-uri. Nu prea stiu cam dupa ce caracteristici sa ma orientez pentru ESC-uri. Tu cam ce mi-ai recomanda. Motoarele banuiesc ca trebuiesc legate toate pe un canal al telecomenzii, nu prea vad utilizatea a 3 canale separate, iar servo-ul carmelor pe un al 2-lea canal legat de motoarele laterale prin V-tail mixer.
O alta intrebare ar fi legat de elici. Acestea trebuie montate neaparat cu contrapiulita de pe arborii portelici (pentru o fixare corespunzatoare, evitand sa le pierd) sau se poate renunta la ea (doar pentru estetica). Acea piulita nu da prea bine in peisaj, dar pe de alta parte inteleg ca fara ea exista riscul de a pierde elicea, in special cea care se invarte in sensul acelor de ceasornic.
Multumesc pentru lamuriri
Stima,
Robert
0

#744 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 27 June 2012 - 12:27 PM

E vorba de arcul (e un singur arc pe fiecare directie de miscare a stickului) care prin intermediul unei sau a doua piese (in functie de solutia constructiva) readuce stickul inapoi pe pe pozitia 0. Trebuie sa vezi un manual al emitatorului sau insasi emitatorul dar cu capacul spate scos. Cele mai multe emitatoare cu stickuri, destinate aero, au posibilitatea inhibarii pe verticala a stickului folosit la comanda motorului, ba unele (mai ieftine) se vand cu stickul gata eliberat de arc, din pacate fara posibilitatea de a-l reactiva (economie de cativa centi la arc si piesa(piesele) de plastic. La emitatoarele care le am eu pot inhiba actiunea si la arcurile aferente miscarilor pe orizontala a celor doua stickuri.

Eu zic ca o telecomanda (statie, sau statie de telecomanda) este tot sistemul alcatuit din emitator cat si din receptor. Daca nu specifici "statie de emisie". Asa ai sa gasesti si pe siteurile magazinelor RC, cu specificatia ca poti intalni si prescurtarile Tx pentru emitator si Rx ptr. receptor.

Alimentarea in sine cu 5V a servourilor (de cele mai multe ori firul rosu) se face dintr-un dispozitiv electronic numit BEC (battery eliminator circuit, deci nu-i un beculet ce lumineaza) care nu-i altceva decat un stabilizator de tensiune (5 sau 6 V) capabil sa furnizeze curentul necesar atator servouri care functioneaza simultan (3 sau 5 sau mai multi amperi) si care daca este folosit cu un acumulator ce are tensiunea mai mare de 7V, este bine (ba chiar obligatoriu la tensiuni si/sau curenti mai mari) sa fie in comutatie si nu liniar.

Intrarile de semnal (de obicei culoarea alba), daca sunt multe (ca in cazul tau) ar trebui sa fie buferate. Cel putin teoretic ca practic n-am incercat sa vad daca merg 6 servouri legate la o singura iesire de receptor sau "stretcher" dar poate incerci tu si ne spui rezultatul. in principiu n-ar trebui sa se arda ceva ci doar sa nu functioneze corect servourile, daca e sa nu mearga. As incerca eu daca as avea o ramificatie cu 6 facuta dar n-am.

In unele servomecanisme (servouri mai pe scurt) potentiometrul este unul special, cu partea rezistiva activa intinsa pe un arc de cerc nu prea mare, sub 180 grade, si atunci n-ai sa poti sa-i extinzi cursa prea mult. Cum ti-o fi norocul.

Citeaza

Pe de alta parte cum se poate face ca turelele sa se roteasca pana la pozitia extrema stanga/dreapta cu viteza constanta, urmand ca sa se opreasca singure in acea pozitie (90 sau 120 de grade)fara a se opri in pozitii intermediare in functie de pozitia stick-ului. Nu stiu daca m-am exprimat foarte bine, sper ca intelegi ce vreau sa spun.

Am inteles perfect dar daca nu esti electronist si nici nu ai pe cineva sa apelezi, e mai complicat.

Cat despre statie, pe langa ca eu sunt adeptul statiilor "de firma" (Futaba, Graupner, Multiplex, Sanwa/Airtronix, Spektrum), mai si sunt fan statii cu cat mai multe canale si cu microcomputer. La astea nu ai nevoie de V mixer ca au in ele tot felul de mixere. Ba mai nou unele au si "stretcher" de timp pentru servouri pentru escamotarea trenului de aterizare de exemplu, care merge bine si la turele. Si daca nu ajunge, folosind switchurile cu trei pozitii din dotare si diversele posibilitati de programare poti face ca daca dai de switch intr-o parte sa se duca tunurile la o pozitie prestabilita, la fel si in partea cealalta, dar si revenirea la 0 cand doresti.

Cu elicea e bine sa te asiguri ca nu se desface deoarece e scumpa, o faci rost greu si are prostul obicei sa se desfaca cand nu te astepti. Nici macar contrapiulita singura nu ajunge, trebuie si un adeziv special de blocat filetele. Cel mai sfant este insa sa dai gaura transversala prin butucul elicei si ax, in care bineinteles ca bagi un splint. Dar asta daca iti permit dimensiunile si ai mana si scule. Altfel, contrapiulita si adezivul ar trebui sa ajunga. Eu folosesc un adeziv de la Tamiya ca de ala am prin casa dar exista un Loctite pentru filete pe la multe magazine de modelism. Este special in sensul ca permite totusi desfacerea la o adica. Nu poti "camufla" cumva piulita?

Aceasta postare a fost editata de navigator: 27 June 2012 - 01:27 PM

0

#745 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 27 June 2012 - 01:31 PM

Uite o statie buna http://www.rhcforum....211#entry580211 Cel ce o vinde e om serios si de incredere. (Chiar daca nu mai are semnatura, stiu eu dece. :) )

0

#746 Useril este offline   XYZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 27 June 2012 - 06:23 PM

Vezi postareanavigator, la 27 June 2012 - 01:31 PM, a spus:

Uite o statie buna http://www.rhcforum....211#entry580211 Cel ce o vinde e om serios si de incredere. (Chiar daca nu mai are semnatura, stiu eu dece. ^_^ )

Salutare!
Da-mi voie sa confirm seriozitatea lui Fasconal.......am facut o afacere cu el si pot sa spun ca am primit bonus pe care l-am descoperit la ridicarea pachetului.
Stima si spor la treaba!
0

#747 Useril este offline   olimpiu 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 27 June 2012 - 07:01 PM

Vezi postareanavigator, la 27 June 2012 - 12:27 PM, a spus:

Cu elicea e bine sa te asiguri ca nu se desface deoarece e scumpa, o faci rost greu si are prostul obicei sa se desfaca cand nu te astepti. Nici macar contrapiulita singura nu ajunge, trebuie si un adeziv special de blocat filetele. Cel mai sfant este insa sa dai gaura transversala prin butucul elicei si ax, in care bineinteles ca bagi un splint. Dar asta daca iti permit dimensiunile si ai mana si scule. Altfel, contrapiulita si adezivul ar trebui sa ajunga. Eu folosesc un adeziv de la Tamiya ca de ala am prin casa dar exista un Loctite pentru filete pe la multe magazine de modelism. Este special in sensul ca permite totusi desfacerea la o adica. Nu poti "camufla" cumva piulita?

Buna seara.
Loctite 243 e bun? Rezista la apa?

Cu respect,
Olimpiu
0

#748 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 June 2012 - 01:24 AM

Uite o statie buna http://www.rhcforum....211#entry580211 Cel ce o vinde e om serios si de incredere. (Chiar daca nu mai are semnatura, stiu eu dece. :D )

Se vede intr-adevar ca este o statie ok, dar oare nu este prea mult pentru ce avem noi nevoie la Bismarck? Daca as cumpara o astfel de statie, ma scuteste de a cumpara alte piese/module electronice? Ce fac cu 8 canale la Bismarck? Am crezut ca 6 canale ar fi suficiente. Nu stiu, asa ca intreb, fara suparare..
Stima,
Robert
0

#749 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 29 June 2012 - 07:44 AM

Hai sa inventariem canalele: pe primele 4, de pe cele doua stickuri, pui guvernarea. La primul stick, pe un vertical pui motorul din centru (cu esc-ul sau), iar pe orizontal carma. La al doilea stick programezi o mixare in X (incrucisata) intre cele doua canale pentru cele doua motoare (cu esc-uri separate) astfel incat sa le poti manevra cum ai manevra un tanc cu joystickul. Ai obtine o manevrabilitate totala.
Pe al cincelea canal pui rotatia turelelor. Poti folosi un potentiometru pentru orice unghi dorit sau un switch cu 3 pozitii pentru trei pozitii prestabilite.
Pe al saselea diverse lumini (cu modulul necesar la receptor). Folosesti alt switch cu 2 sau 3 pozitii.

Deci pana acum iti ajung 6. Nu-i obligatoriu cu 8, insa cu inca 2 mai poti controla ceva, ce o sa-ti mai treaca prin cap pe parcurs. Ti-am recomandat statia aia deoarece este foarte buna ca posibilitati de programare a mixarilor si este de incredere ca firma si materiale bagate in ea. Plus ca poate te va tenta vreodata si aero (avioane sau elicoptere) pentru care este dedicata. Multi isi iau statii de 6-8 canale ieftine de pana in 400 lei si apoi destui se tot vaicaresc pe forum ca au probleme, cerand ajutor. Nu-s prieten cu fasconal, ba din contra, nu ca as fi dusman (Doamne fereste) dar ne-am contrat odata pe subiectul unei semnaturi ce o afisa. Dar statia merita banii aia (700 lei la cat o vinde acum) in configuratia prezentata.

0

#750 Useril este offline   robert_marius 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 June 2012 - 08:16 AM

Uite o statie buna http://www.rhcforum....211#entry580211 Cel ce o vinde e om serios si de incredere. (Chiar daca nu mai are semnatura, stiu eu dece. :D )

As mai avea o intrebare legate de motorizare. Pentru cele 3 motoare Igarashi n2738 (http://www.conrad.co...0&otp1=tablink2)pe care le folosesc pentru motorizare, nu stiu ce baterii sa folosesc. Crede-ma ca am citit tot topicul de la cap la coada de cel putin 2 ori, dar vad ca motoarele sunt la 12 V si majoritatea folosesc baterii de 6 V. Pot functiona si la 6 volti??
Eu m-am orientat spre niste baterii NiMh de 12 mA si voiam sa cumpar 5. Astea ar fi bateriile (http://www.batteryju...h-td-12000.html). Ce parere ai? Lumineaza-ma si pe mine putin,
Stima,
Robert
0

Arata acest topic

• 29 Pagini +
  • « Prima
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Ultima »