E vorba de arcul (e un singur arc pe fiecare directie de miscare a stickului) care prin intermediul unei sau a doua piese (in functie de solutia constructiva) readuce stickul inapoi pe pe pozitia 0. Trebuie sa vezi un manual al emitatorului sau insasi emitatorul dar cu capacul spate scos. Cele mai multe emitatoare cu stickuri, destinate aero, au posibilitatea inhibarii pe verticala a stickului folosit la comanda motorului, ba unele (mai ieftine) se vand cu stickul gata eliberat de arc, din pacate fara posibilitatea de a-l reactiva (economie de cativa centi la arc si piesa(piesele) de plastic. La emitatoarele care le am eu pot inhiba actiunea si la arcurile aferente miscarilor pe orizontala a celor doua stickuri.
Eu zic ca o telecomanda (statie, sau statie de telecomanda) este tot sistemul alcatuit din emitator cat si din receptor. Daca nu specifici "statie de emisie". Asa ai sa gasesti si pe siteurile magazinelor RC, cu specificatia ca poti intalni si prescurtarile Tx pentru emitator si Rx ptr. receptor.
Alimentarea in sine cu 5V a servourilor (de cele mai multe ori firul rosu) se face dintr-un dispozitiv electronic numit BEC (battery eliminator circuit, deci nu-i un beculet ce lumineaza) care nu-i altceva decat un stabilizator de tensiune (5 sau 6 V) capabil sa furnizeze curentul necesar atator servouri care functioneaza simultan (3 sau 5 sau mai multi amperi) si care daca este folosit cu un acumulator ce are tensiunea mai mare de 7V, este bine (ba chiar obligatoriu la tensiuni si/sau curenti mai mari) sa fie in comutatie si nu liniar.
Intrarile de semnal (de obicei culoarea alba), daca sunt multe (ca in cazul tau) ar trebui sa fie buferate. Cel putin teoretic ca practic n-am incercat sa vad daca merg 6 servouri legate la o singura iesire de receptor sau "stretcher" dar poate incerci tu si ne spui rezultatul. in principiu n-ar trebui sa se arda ceva ci doar sa nu functioneze corect servourile, daca e sa nu mearga. As incerca eu daca as avea o ramificatie cu 6 facuta dar n-am.
In unele servomecanisme (servouri mai pe scurt) potentiometrul este unul special, cu partea rezistiva activa intinsa pe un arc de cerc nu prea mare, sub 180 grade, si atunci n-ai sa poti sa-i extinzi cursa prea mult. Cum ti-o fi norocul.
Citeaza
Pe de alta parte cum se poate face ca turelele sa se roteasca pana la pozitia extrema stanga/dreapta cu viteza constanta, urmand ca sa se opreasca singure in acea pozitie (90 sau 120 de grade)fara a se opri in pozitii intermediare in functie de pozitia stick-ului. Nu stiu daca m-am exprimat foarte bine, sper ca intelegi ce vreau sa spun.
Am inteles perfect dar daca nu esti electronist si nici nu ai pe cineva sa apelezi, e mai complicat.
Cat despre statie, pe langa ca eu sunt adeptul statiilor "de firma" (Futaba, Graupner, Multiplex, Sanwa/Airtronix, Spektrum), mai si sunt fan statii cu cat mai multe canale si cu microcomputer. La astea nu ai nevoie de V mixer ca au in ele tot felul de mixere. Ba mai nou unele au si "stretcher" de timp pentru servouri pentru escamotarea trenului de aterizare de exemplu, care merge bine si la turele. Si daca nu ajunge, folosind switchurile cu trei pozitii din dotare si diversele posibilitati de programare poti face ca daca dai de switch intr-o parte sa se duca tunurile la o pozitie prestabilita, la fel si in partea cealalta, dar si revenirea la 0 cand doresti.
Cu elicea e bine sa te asiguri ca nu se desface deoarece e scumpa, o faci rost greu si are prostul obicei sa se desfaca cand nu te astepti. Nici macar contrapiulita singura nu ajunge, trebuie si un adeziv special de blocat filetele. Cel mai sfant este insa sa dai gaura transversala prin butucul elicei si ax, in care bineinteles ca bagi un splint. Dar asta daca iti permit dimensiunile si ai mana si scule. Altfel, contrapiulita si adezivul ar trebui sa ajunga. Eu folosesc un adeziv de la Tamiya ca de ala am prin casa dar exista un Loctite pentru filete pe la multe magazine de modelism. Este special in sensul ca permite totusi desfacerea la o adica. Nu poti "camufla" cumva piulita?
Aceasta postare a fost editata de navigator: 27 June 2012 - 01:27 PM