olimpiu, la 29 December 2011 - 06:13 PM, a spus:
Buna seara.
Haideti sa nu inducem in eroare pe cei care ne citesc...M2 este totusi M2...nici mai mult nici mai putin...pieas din plastic, daca are M2, se va infileta singura.
Cu respect,
Olimpiu
dan_mitea, la 30 December 2011 - 01:12 AM, a spus:
Ai dreptate, M2 este M2, dar tija nu are 2mm. Doar filetul roluit are diametrul exterior de 2mm. Cel putin asa este la cele imperiale. Chiar te-as ruga sa masori cat are tija si filetul.
Multa, multa bafta.
Salut!
Nu stiu daca mai este la moda astazi in invatamantul din Romania, dar acum ceva timp, in liceu, exista un curs numit pompos M.O.M. adica Masini si Organe de Masini, asta in liceele "Industriale" sau cu Profil Real asa cum se numesc astazi. Cu toate ca mi se parea o prostie atunci sa faci o asemenea materie, ei, uite ca acum imi dau seama ca acest curs oferea o serie de cunostiinte ce pot fi utile la un moment dat.
Teoria in cazul problemei filetului roluit vs. filetul obtinut prin aschiere (cu filiera sau pe strung) suna cam asa. Diametrul tijei filetate prin roluire trebuie sa fie undeva la jumatate intre diametrul maxim (exterior) al filetului (in cazul acesta 2mm) si diametrul la care este fundul santului filetului. La tije filetate prin aschiere, e clar, diametrul tijei trebuie sa fie fix diametrul final al filetului (deci 2mm).
Daca ai o tija filetata la un capat prin roluire iar la celelalt capat vrei sa filetezi cu filiera, vei avea o problema caci varful spirelor filetului vor fi mult mai tesite decat ar fi normal (iar diametrul mai mic caa. 1,9mm in cazul de fata). Piulitele folosite folosite la strangeri pe astfel de filete pot rupe filetul daca forta este ceva mai mare. Nu cred ca pot aparea astfel de probleme la infiletarea intr-un cuplaj de plastic de genul celor folosite la carmele Bismark-ului dar prima infiletare, atunci cand in cuplajul de plastic se formeaza filetul, ar putea fi mai dificila decat de obicei.
Cu stima!
Emil
Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 30 December 2011 - 09:54 AM