ija61, la 02 July 2011 - 07:25 PM, a spus:
Am o MARE problema.
Eu am luat decizia de a face modelul cu motorizarea cu 3 elici dupa ce am lipit chila. Acum m-am apucat sa dau gauri cu un burghiu si o bordmasina dar m-am oprit ca nu o sa am sorti de izbanda.
A mai facut cineva greseala mea si a reusit sa o scoata la capat?
Intrebarea este cum dau o gaura de 10mm prin piesa centrala de la pupa?
Sau exista vreo metoda prin care pot sa dezlipesc piesa si sa o pot pune la loc dupa aceea?
Chiar am nevoie de ajutor la asta.
Va multumesc anticipat
Nu cunosc exact situatia deoarece nu lucrez la aceasta nava dar cu rabdare si ceva scule se poate. Iti trebuie spirale mai lungi, cele de matriterie, cat si o mandrina sa o ti in mana, pentru ca vei da gaura cu mana si nu cu masina electrica. As incepe cu un spiral mai subtire de cei 10 mm finali, sa zicem un 3-5 mm, ca sa mearga mai usor. Atentie la spiralele mai subtiri, de ex. de 3mm, sa nu le rupi. Dai gaura cu rabdare si te uiti mereu din diferite pozitii/directii ca sa fie spiralul aliniat cum trebuie. Eventualele corectii de directie merg mai usor la inceput. Dupa ce ai strapuns, incepi sa largesti la 10 mm. Direct cu un spiral de 10, daca prima gaura ti-a iesit perfect, ori cu pile rotunde ca sa mai "ovalizezi" si apoi re-rotunjesti in cazul ca ai deviat totusi un pic la prima gaurire. Poti folosi si un spiral (2-3 spirale) intermediar (e). Pile rotunde de la 4 la 10mm se gasesc prin "bricostoare" la diverse granulatii. Eu folosesc si cele de ascutit lantul de drujbe (am intre 4 si 6mm din 0,25 in 0,25 mm) dar sa le cumperi cu granulatie mai mare daca ai posibilitatea de ales, caci sunt de doua feluri. Astea pentru drujbe, daca sunt "de marca", sunt perfect drepte si au diametrul constant pe toata lungimea, nu sunt conice. Spirale de matriterie am luat din targul de la capatul b-dului. Timisoara (Militari) dar cred ca se gasesc si la Obor.
Am dat astfel de gauri atat in lemn cat si in plastic, in situatii considerate aproape imposibile, nu cred ca la acest Bismarck sa nu mearga. Totul e sa ai rabdare, incredere si sculele descrise. Nu incerca cu o masina electrica deoarece o mica greseala de pozitionare daca faci, ai ruinat piesa gaurita. Plus ca poate sa-ti "fuga" spiralul. Manual ai timp sa vezi si sa corectezi daca gaurirea e imperfecta. Daca piesa de lemn ce trebuie gaurita iti permite, poti face gaura un pic mai mare de 10mm de ex. 11 sau 12mm si umpli cu rasina epoxidica sau mai bine siliconic de instalatii, spatiul ramas, avand grija ca pe perioada intaririi sa pozitionezi perfect tubul.
Dar de ce pui un tub atat de gros, de 10mm? unul de 6,5mm de la Sierra nu e bun? Unul de 10 mm mi se pare foarte mare pentru nava aceasta.
Eu imi pozitionez tuburile de elice DOAR cu ajutorul motorului montat pe batiu si cuplat RIGID cu axul. Chiar daca nu voi folosi la final cuplaj rigid ci unul elastic, macar la fixarea tubului vreau ca axul sa fie perfect aliniat cu motorul. Improvizez un cuplaj rigid din tub de metal cu eventuale straturi de hartie intermediare intre ax si tub. In acest mod nu mai am grija decat de o eventuala pozitionare a capatului dinspre elice, daca este cazul, cat astept sa se intareasca rasina sau siliconicul. Cauciucul siliconic are avantajul ca absoarbe din vibratii micsorand zgomotul, dar ATENTIE, se intareste mai greu in orificii lungi deoarece are nevoie sa se evapore acidul acetic din el. Plus ca nu stiu cat de nociv este pentru lemn, eu il folosesc in general la coci de plastic. La lemn ar fi bun cel bicomponent ca cele dentare, care se si intareste in orice conditii, precum rasina epoxidica si nu are acid acetic in componenta.
p.s. Poate ca poti da gauri si cu spirale normale (ca lungime), nu stiu cum arata piesa respectiva si cum e fixata acolo, asa ca scapi de grija gasirii spiralelor lungi de matriterie.Mandrina poti sa-ti iei tot din "bricostoruri", se vand ca piese de schimb. Eu am luat una buna si ieftina, cu strangere rapida (nu cu cheie) din Hornbach.
p.p.s. Acum am vazut postarea http://www.rhcforum....post__p__497840 a lui FullMetalJacket si daca despre piesa aia e vorba, nu cred ca o sa ai mari dificultati. Cred ca ajung spirale obisnuite si merge si siliconicul de instalatii, piesa fiind de plastic.
Succes!
Aceasta postare a fost editata de navigator: 07 July 2011 - 09:05 AM