Modelism - RHC Forum: Despre acumulatori - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »

Despre acumulatori Incarcare, descarcare, egalizare si pastrare

#31 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 13 April 2012 - 06:37 AM

As fi curios cea de 2 celule cum intra in Aurora, este lata de 33mm si spatiul de acolo este de sub 30mm din cate stiu.
Plus ca nu este recomandata utilizarea bateriilor de propulsie in statii.

Referitor la cea de 3 celule, dar valabil in general, nu ai fost curios sa o masori cand a venit noua? Era un indiciu important daca e LiFe sau LiPo.
Acum nu mai conteaza, daca este LiFe este terminata daca s-a incarcat peste 10.8V. Daca este LiPo, as banui chargerul ca e prea pretentios.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#32 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1551
  • Inregistrat: 22-July 11
  • Interests:computere, electronica, rc

Postat 13 April 2012 - 07:03 AM

Ai legat si mufa "de putere" de la baterie (de descarcare sau cum vrei sa-i zici) la charger? Din poze am vazut ca asta incarca prin mufa aia si doar egalizarea se face prin mufa de egalizare.

Ce eroare da?
USER BANNED BY ADMIN
0

#33 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 13 April 2012 - 01:04 PM

Vezi postarearenatoa, la 13 April 2012 - 06:37 AM, a spus:

As fi curios cea de 2 celule cum intra in Aurora, este lata de 33mm si spatiul de acolo este de sub 30mm din cate stiu.
Plus ca nu este recomandata utilizarea bateriilor de propulsie in statii.

Referitor la cea de 3 celule, dar valabil in general, nu ai fost curios sa o masori cand a venit noua? Era un indiciu important daca e LiFe sau LiPo.
Acum nu mai conteaza, daca este LiFe este terminata daca s-a incarcat peste 10.8V. Daca este LiPo, as banui chargerul ca e prea pretentios.

Intra perfect. De aceea am si luat-o. A fost singura accesibila care intra acolo. Am subtiat buretele de pe capac (de fapt este din doua bucati lipite si am indepartat una) si taiat un pic din buretele din lateral. Am taiat cablul cu mufa de la vechea baterie si am utilizat o mufa Dean pentru a-l conecta la baterie. Asa nu mai scot mufa cea mica din radio.
Referitor la baterie....ce sa zic? Nu am masurat, dar pe ea scrie LiPo 11,1V. Treaba este ca si cea de doua celule, se comporta bizar.
Da, incarc prin mufa de putere. Eroarea este ca s-au depasit cele 90 de minute.
Multa, multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 13 April 2012 - 01:06 PM

0

#34 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 April 2012 - 06:11 PM

Vezi postareaDanB, la 13 April 2012 - 07:03 AM, a spus:

Ai legat si mufa "de putere" de la baterie (de descarcare sau cum vrei sa-i zici) la charger? Din poze am vazut ca asta incarca prin mufa aia si doar egalizarea se face prin mufa de egalizare.

Ce eroare da?

Te rog sa-mi spui unde ai vazut ca se incarca pe la mufa de putere?
La bateriile pe care le am, Great Planes, au etichete clare pe mufe. Aici, nimic.
Multa, multa bafta.
PS. Am incercat si cu un IMAX, zicand ca se vor intelege mai bine. Acelasi rezultat: 12,6V si 0.2A pana trece timpul setat. Ce sa fie?

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 14 April 2012 - 06:13 PM

0

#35 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 April 2012 - 07:40 PM

M-am uitat in diagonala prin manualul incarcatorului

Incarcatoarele de curent mai mare (peste 1-2A) nu incarca prin mufa de egalizare (firele sint orea subtiri), o folosesc doar pentru partea propriu-zisa de egalizare. Prima data se incarca acumulatorul la curentul setat prin mufa de putere; cind detecteaza ca o celula e gata, se trece in mod egalizare - baga curent (mult mai mic) prin mufa de egsalizare doar spre celulele care nu sint inca pline.
USER BANNED BY ADMIN
0

#36 Useril este offline   PaunFD 

• Aeromodelist de cumetrie
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 660
  • Inregistrat: 22-November 10
  • Interests:IT, Auto engine tunning and driving, Aero - hobby.

Postat 15 April 2012 - 10:01 AM

Nu cred ca se intampla intocmai asa.
Cred ca mai degraba prin mufa de egalizare acumulatorul este descarcat - mai precis celula respectiva, pana cand ajunge la nivelul celorlalte mai putin incarcate, apoi procesul de incarcare se reia tot prin firele mari.
Sau cel putin asa procedeaza incarcatoarele mai vechi de la robbe gen power peak lipoly-400 + robbe 8446 si din cate am inteles, se pare ca si Accucel 6 procedeaza la fel.

Ar fi fost o incarcare mult mai rapida si mai precisa daca se facea cum spui tu echilibrarea, dar ... poate ca incarcatoarele mai "destepte" si mai scumpe procedeaza cum spui tu, dar ma tem ca astea mai ieftine ...
"Pus astfel in lumina, ancorat in sinergia faptelor, recursul la mentalitate nu eludeaza meandrele concretului" - nu ma intrebati ce inseamna, ca n-am reusit inca sa inteleg ...
Ion Iliescu - Strategie si Reforma
0

#37 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 10:17 AM

Mai este o varianta, celulele gata incarcate se sunteaza (electronic), adica se deviaza curentul de incarcare printr-o rezistenta. Oricum chestia se face la curent de incarcare mic (<1A) pentru a limita puterea disipata pe rezistenta cu pricina.

Cind o sa am un incarcator mai serios il desfac si ma uit care din variante e folosita.
USER BANNED BY ADMIN
0

#38 Useril este offline   stelu82 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1053
  • Inregistrat: 06-January 12
  • Interests:mecanica auto, zborul de orice fel

Postat 15 April 2012 - 11:46 AM

salutare as avea si eu o intrebare referitor la acumulatorii LIPO cum pot sa verific capacitatea lor daca sunt inca buni sau daca au inceput sa cedeze mai ales dupa cele nenumarate crashuri la care am supus unele acumulatoare va multumesc .HRISTOS A INVIAT la toata lumea si un PASTE FERICIT :D
Fly safe, have fun. Measure three times, cut once. The man who makes no mistakes does not usually make anything.
0

#39 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 12:54 PM

Depinde ce ai la-ndemina

Varianta ai cu ce: un incarcator destept cu afisaj, care iti spune cit a bagat in ei / un incarcator si mai destept care face ciclu descarca/incarcare / un tester cu afisaj care face descarcare si iti spune capacitatea

Varianta n-ai cu ce, subvarianta ai un lipo alarm si un multimetru: ii incarci, dupa care ii pui pe o sarcina de gen bec (incandescent), lipo alarm conectat, masori ce curent trage, masori timpul pina suna alarma si faci un pic de matematica

Varianta n-ai cu ce, da' chiar n-ai cu ce: vezi cit timp merge chestia in care e acumulatorul, raportat la cit ar trebui sa mearga.

Varianta suna un prieten: cauti pe cineva cu varianta 1

... totul e sa fii creativ cu ce ai la-ndemina ...
USER BANNED BY ADMIN
0

#40 Useril este offline   stelu82 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 04:53 PM

am un incaracator cu afisaj POWER PEAK A4 EQ-LCD 30W dar cea ce afisaza difera de la o incarcare la alta
Fly safe, have fun. Measure three times, cut once. The man who makes no mistakes does not usually make anything.
0

#41 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 05:17 PM

El ar trebui sa afiseze cit intra in acumulator, chestie care depinde de cit e de descarcat.
USER BANNED BY ADMIN
0

#42 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 07:28 PM

Dragii mei, sa vedeti ghidusie: ultima baterie pe care am luat-o, ieri, se incarca doar pe mufa de balancer. Bineinteles ca nici Triton-ul si nici IMax-ul nu pot face asa ceva.
Multa, multa bafta.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSCN1263r.jpg
  • Imagine atasata: DSCN1264r.jpg

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 15 April 2012 - 07:28 PM

0

#43 Useril este offline   stelu82 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 07:37 PM

da e un raspuns la care ma asteptam cred ca dl renato mar putea ajuta mai ales ca e din craiova :good:
0

#44 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 15 April 2012 - 07:46 PM

Dan, chargerele de 5 USD care vin in kiturile RTF fac incarcarea pakurilor prin mufa de egalizare. Sunt ieftine pentru un motiv, au 3 circuite de incarcare de app. 800ma care din ce am citit se fabrica in sute de milioane de exemplare. Sunt chargere foarte bune dar de putere foarte mica cu zero functii. Tot ce stiu e sa aduca celulele la 4.2V.

O baterie de 5000mah o incarca in multe, multe ore.

Bateria aceea din poza este pentru un avionas care vine intr-un astfel de kit si asa au pus etichete pe ea: mufa de balancer la charger, mufa de putere la ESC, asta dedicat pentru cei cu chargerele de 5 USD din kit (ca sa nu ii dea in judecata)

Nu te impiedica nimeni sa o incarci la un charger destept de 30-300 USD folosind toate mufele. Povestea ta cu pakurile la care nu se mai termina incarcarea e stranie. Daca lucrezi corect asa ceva se intampla rarisim doar daca una din celule e dusa si chargerul nu o poate aduce la 4.2V

Avand in vedere ca e vorba de mai multe pakuri si de mai multe incarcatoare in mod sigur faci ceva gresit.

Vezi postareadan_mitea, la 15 April 2012 - 07:28 PM, a spus:

Dragii mei, sa vedeti ghidusie: ultima baterie pe care am luat-o, ieri, se incarca doar pe mufa de balancer. Bineinteles ca nici Triton-ul si nici IMax-ul nu pot face asa ceva.
Multa, multa bafta.

0

#45 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 07:52 PM

Vezi postareastelu82, la 15 April 2012 - 07:37 PM, a spus:

da e un raspuns la care ma asteptam cred ca dl renato mar putea ajuta mai ales ca e din craiova :good:

Daca sunt apelat, ajut...
0

#46 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 April 2012 - 10:02 PM

Vezi postareastiganas, la 15 April 2012 - 07:46 PM, a spus:

Dan, chargerele de 5 USD care vin in kiturile RTF fac incarcarea pakurilor prin mufa de egalizare. Sunt ieftine pentru un motiv, au 3 circuite de incarcare de app. 800ma care din ce am citit se fabrica in sute de milioane de exemplare. Sunt chargere foarte bune dar de putere foarte mica cu zero functii. Tot ce stiu e sa aduca celulele la 4.2V.

O baterie de 5000mah o incarca in multe, multe ore.

Bateria aceea din poza este pentru un avionas care vine intr-un astfel de kit si asa au pus etichete pe ea: mufa de balancer la charger, mufa de putere la ESC, asta dedicat pentru cei cu chargerele de 5 USD din kit (ca sa nu ii dea in judecata)

Nu te impiedica nimeni sa o incarci la un charger destept de 30-300 USD folosind toate mufele. Povestea ta cu pakurile la care nu se mai termina incarcarea e stranie. Daca lucrezi corect asa ceva se intampla rarisim doar daca una din celule e dusa si chargerul nu o poate aduce la 4.2V

Avand in vedere ca e vorba de mai multe pakuri si de mai multe incarcatoare in mod sigur faci ceva gresit.

Am avut tendinta sa fac asa. Singurul lucru care m-a impiedicat a fost ca mai am o serie de baterii de la Great Planes care au un circuit electronic in ele. Acolo este clar: Nu se incarca pe la mufa de forta ci la o mufa dedicata. Balancerul se conecteaza normal. Mi-a fost frica sa nu fie aceeasi situatie, doar ca au eliminat mufa dedicata. Ai idee cum as putea verifica, fara sa deschid bateria?
Multa, multa bafta.
0

#47 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 15 April 2012 - 10:42 PM

Ce vad eu in poza este o baterie banala china cu mufele de balansare standard china si cu o mufa standard microdeans. Asta inseamna ca nu e nimic inauntru inafara de niste lipituri.

Americanilor le e frica de procese, daca are mufe standard inseamna ca e standard, poti sa o pui in orice incarcator.

Daca nu e asa fac eu cinste cu o baterie de la hobbyking care e cu siguranta mai buna (da nu are mufa microdeans)

Balanced pack performance for your budget!

The best choice for sport flying and Sunday fliers!
Wired in series for balancing and maximum voltage
Available in:
2-3S (7.4-11.1V) packs
15C or 20C discharge rates
capacities up to 3200mAh
All packs include a standard balancing connector and a Deans connector. (GPMP0700-GPMP0705 includes a micro connector. All others include an Ultra Plug connector.)

Vezi postareadan_mitea, la 15 April 2012 - 10:02 PM, a spus:

Am avut tendinta sa fac asa. Singurul lucru care m-a impiedicat a fost ca mai am o serie de baterii de la Great Planes care au un circuit electronic in ele. Acolo este clar: Nu se incarca pe la mufa de forta ci la o mufa dedicata. Balancerul se conecteaza normal. Mi-a fost frica sa nu fie aceeasi situatie, doar ca au eliminat mufa dedicata. Ai idee cum as putea verifica, fara sa deschid bateria?
Multa, multa bafta.

0

#48 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2012 - 02:09 AM

Ok, o descarc un pic si o incarc normal. Te tin la curent.
Multumesc pentru sprijin si nici vorba de alta baterie. O fac pe barba mea.
Multa, multa bafta.
0

#49 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2012 - 05:04 AM

Vezi postareastiganas, la 15 April 2012 - 10:42 PM, a spus:

Ce vad eu in poza este o baterie banala china cu mufele de balansare standard china si cu o mufa standard microdeans. Asta inseamna ca nu e nimic inauntru inafara de niste lipituri.

Americanilor le e frica de procese, daca are mufe standard inseamna ca e standard, poti sa o pui in orice incarcator.

Daca nu e asa fac eu cinste cu o baterie de la hobbyking care e cu siguranta mai buna (da nu are mufa microdeans)

Balanced pack performance for your budget!

The best choice for sport flying and Sunday fliers!
Wired in series for balancing and maximum voltage
Available in:
2-3S (7.4-11.1V) packs
15C or 20C discharge rates
capacities up to 3200mAh
All packs include a standard balancing connector and a Deans connector. (GPMP0700-GPMP0705 includes a micro connector. All others include an Ultra Plug connector.)

Merge perfect. Multumesc frumos.
0

#50 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2012 - 11:26 AM

Sa lamurim ceva. Bateriilor li se rupe prin ce mufa le incarcam (vorbim de astea din rc, nu de laptop sau alte domenii).

Incarcatorul e conceput sa incarce si prin mufa de descarcare (daca e de curent mare) sau doar prin mufa de egalizare (daca e de curent mic, din asta jucarie care scoate de gen 800mA). Motivul e cel pe care l-am mai pomenit, mufa de egalizare si firele aferente nu suporta curent mare.

In interiorul bateriei daca o desfaci o sa constati ca extremele mufei de egalizare sint legate la capetele bateriei impreuna cu firele de la mufa de descarcare.
USER BANNED BY ADMIN
0

#51 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2012 - 01:05 PM

Nu-i chiar asa. Am avut aseara aceeasi discutie cu Renatoa. Am baterii Great Planes care au electronica in ele. Se incarca printr-o mufa separata.
http://www.mirax.cl/...hp?codigo=68937
Dar astea ultimele, au firele legate direct.
Multa, multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 16 April 2012 - 01:10 PM

0

#52 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 April 2012 - 09:21 PM

Astea banuiesc ca sint rare, mufa de incarcare custom si electronica de balansare in ele. Mai exista sau fac parte din istorie, de la inceputurile lipo in rc?

Cele uzuale cu mufa de balansare cu nr_elementi+1 contacte ma gindesc ca-s toate legate direct.
USER BANNED BY ADMIN
0

#53 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2012 - 02:13 AM

Mai exista. Ai vazut ca se vand. Eu le am mai demult si sunt, inca, bune. Nu prea folosesc baterii. La Rx am trecut direct de la NiMh la LiFe. Pe un singur model am un LiPo, din cel cu mufa separata, dar de doua celule si BEC.
Ma bucur ca am lamurit misterul. Inca o data am putut vedea cat de bun este acest forum.
Va multumesc tuturor si multa, multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 17 April 2012 - 02:14 AM

0

#54 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2012 - 08:36 AM

Ce nu pricep, dupa ce ai fost convertita la "viata" (LiFe) de ce nu ai luat pentru statie pachetul de 3s 9.9V... nu iti ajungeau 1800mAh?!!! Tin 2-3 saptamani la mine pe 9C !!

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 17 April 2012 - 08:37 AM

0

#55 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2012 - 12:58 PM

Cred ca nu l-am vazut. Pe de alta parte pe asta scria ca este pentru Futaba7. Vrei sa pui un link, ca sa mi se umfle ficatii in mine?
Multa, multa bafta.
0

#56 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2012 - 01:17 PM

http://www.hobbyking...idProduct=14076
0

#57 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 April 2012 - 01:22 PM

Multumesc frumos.
Comparand dimensiunile:
http://www.hobbyking...idProduct=16529
vad ca este o idee mai groasa. Intra in Futaba7?
Oricum o trec in memoria permanenta.
Multa, multa bafta.
PS. A mea are si mufa....

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 17 April 2012 - 01:25 PM

0

#58 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 April 2012 - 12:39 PM

Am incarcat bateria buclucasa pe fast, la sfatul lui Renatoa. A mers, multumesc frumos.
Multa, multa bafta.
0

#59 Useril este offline   pinti2d 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 501
  • Inregistrat: 20-February 11
  • Interests:0727620967

Postat 02 June 2012 - 07:14 PM

Buna seara dragi colegi. Revin si eu cu o mica nelamurire. De curand am comandat de la HK 10 bucati acumulatori AAA, NiMh de la Turnigy. Vreau sa le folosesc la diferitele obiecta de prin casa unde pur si simplu nu se merita sa tot cumperi baterii, si anume la o camera GoPro SD si un set de stati de emisie receptie. Toate bune si frumoase, inanite sa ajunga acumulatorii mi-am comandat de la Adelaida un suport de 2 acumulatori AAA pentru a facilita incarcarea mai usor. Incarcatorul cu care incarc acesti acumulatori, de altfel si ceilalti acumulatori de la modele, este un Gens Ace iMARS , cumparat acum cateva luni de la Sierra. Am citit undeva (si sper sa nu ma insel, daca totusi o fac va rog sa ma corectati) ca acest gen de acumulatori au "memorie", deci prima oara cand i-am incarcat si am vazut pe ecranul incarcatorului ca valoarea amperajului a ajuns la doar 750 din cei 1600 (2 x 800Ma) am zis "lasa ca nu sunt inca formatati". Am acesti acumulatori de aproximativ 2 luni, si au trecut prin mai bine de 10 incarcari si tot nu reusesc sa trec de 1000Ma, cu atat mai putin sa ma apropii de cei 1600Ma. Curentul de incarcare (asta tot pe undeva am citit-o, este de 0,5Ma, stiam ca cu cat este mai mic curentul cu atat compozitia chimica are mai mult timp sa isi "revina"). Acumulatorii ii incar mereu in aceeasi pereche, nici o data nu i-am intercalat. Asadar imi puteti da si mie o idee, un sfat ceva cat de cat? Multumesc anticipat si numai bine.
0

#60 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 June 2012 - 07:46 PM

NiCd aveau memorie, la NiMh nu mai e chiar asa evidenta.
Curentul de incarcare, daca este 0.5A, si nu 0.5mA cum ai scris :) este bun, adica putin sub C/3. Merge si 0.4A, adica C/4, va dura 4-5 ore incarcarea.

Ca sa judeci daca iti baga in el suficient sau nu, ar fi doua intrebari:
- de descarcat ii aduci pana la sub 1V / celula ? ca multe din aparatele electrocasnice enumerate poate ca sunt sensibile la tensiune, si la 1.2V deja fac scandal ca s-a terminat bateria, cand ea mai are cam 30%. Atunci ar trebui continuata descarcarea in charger, folosind un program de ciclare, cum scriu si mai jos.
- cat este tensiunea "delta peak" la care se considera ca s-a terminat incarcarea? daca este pe default, schimba pe 10mV/cell si vezi daca la sfarsitul incarcarii acumulatorii sunt calzi. Daca s-au incalzit bine, peste 40 grade, mai scade, la 8mV. Daca nu sunt nici macar calduti, si in continuare nu ia curent, creste spre 15mV.

Pentru astfel de situatii chargerul are un recim special de ciclare descarcare/incarcare. I-as da vreo 3 cicluri (va dura o zi ! ) si vezi la final cat a dat si cat a luat in fiecare ciclu. Ciclarea sub controlul chargerului iti asigura o descarcare corecta, sub 1V/cell.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 02 June 2012 - 07:48 PM

0

Arata acest topic

• 6 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »

10 useri citesc topicul
0 membri, 10 vizitatori, 0 utilizatori anonimi