Modelism - RHC Forum: ESC GX-20A BLMC ars sau nu? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

ESC GX-20A BLMC ars sau nu? l-am alimentat invers dar inca merge, se pare...

#1 Useril este offline   Florinelu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 982
  • Inregistrat: 04-May 10
  • Interests:Da' ce nu ma intereseaza!

Postat 27 April 2011 - 09:51 PM

Salut!

Am o speta ptr electronistii de pe aici ^_^., poate stie careva cum stau lucrurile.
Am un bimotor cu doua regulatoare GX-20A BLMC ..Din greseala si din cauza unui adaptor folosit unde nu trebuia am reusit performanta de a alimenta cele doua regulatoare, pentru cateva secunde, invers. Am intrerupt destul de repede circuitul cand am remarcat ca nu facusera bip-bip, era destul de tarziu, deja iesea firicelul de fum aferent. Buun, mi-am zis, sunt terminate..iau altele. Acasa am zis sa mai fac o proba, cine stie. :huh:. Am luat cate un ESC si le-am alimentat. Surpriza, primul mergea, bip-bip, turatie...(sincer nu l-am incercat in sarcina), temperatura radiatorului ok. Al doilea insa a facut bip-bip insa cand incepea motorul sa se invarta i se incingea foarte tare microcontrolerul Atmel MEGA8L...sau cel putin asa am dedus prin metoda digitala (folosind degetul aratator si nasul din dotare ;)). Dupa ce am facut comanda de altul (nu a fost pe stoc o perioada buna) am incercat iarasi in seara asta ESC-ul cu buba. Surpriza...pare sa functioneze cu exceptia faptului ca se incinge cam tare radiatorul de aluminiu (care raceste finalii, am zis bine?) si nu se mai incalzeste MCU. Motorul era in gol , fara elice.
Intrebarea mea este: se poate deteriora ceva doar partial in ESC si sa duca la incalzire? De ce initial dupa ce a iesit fum se incingea MCU iar acum nu se mai incinge ci doar radiatorul mai mult decat ar fi fost normal la mersul in gol? Dupa o alimentare inversa ma asteptam sa se arda definitiv. Exista pe undeva vreo dioda de protectie la conectare gresita (sau ceva similar) strapunsa partial si aia ar putea duce la incalzire excesiva? Am observat niste rezistente de 47k si un shunt dubios intre doua dintre ele. Initial am crezut ca in momentul inversarii polaritatii vreo biluta de fludor topit a picurate ele. Trebuie sa imi iau o lupa insa la prima vedere pare a fi ceva "din fabrica".
Imagine atasata: ESC1.jpgImagine atasata: ESC2.jpg
Scuze daca aberez, electronica mea s-a oprit acum multi ani la amplificatoare audio si cateva integrate iar ce vad acum prin placile astea miniaturale ma depaseste total si nici nu cunosc schemele de genul asta :nea:. Nu tin neaparat sa il repar, ptr 40 si ceva de lei imi iau altul dar totusi sunt curios, poate o fi vreo chestie simpla al el.

Multumesc.

Aceasta postare a fost editata de Florinelu: 27 April 2011 - 09:53 PM

Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)
0

#2 Useril este offline   Florinelu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 28 April 2011 - 08:08 AM

Imagine atasata: esc_prajit.jpg
Cred ca am aflat ce sa intamplat (dupa ce am dat la oparte radiatorul: s-a prajit un tranzistor cu efect de camp, TPC8103 (niciodata nu m-am priceput la FET-uri B) ). Faptul ca merge in continuare ESC-ul dar se incalzeste mai tare ma face sa cred ca acei tranzistori merg cumva in tandem, cate 4 (paralel.. probabil) si momentan functioneaza doar 3 si de aici caldura in plus. Sper sa gasesc un echivalent prin RO ca TPC8103 nu am prea gasit pe net.
0

#3 Useril este offline   hash84 

• DreamTeam member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2183
  • Inregistrat: 28-November 06

Postat 28 April 2011 - 10:24 AM

Vezi postareaFlorinelu, la 27 April 2011 - 09:51 PM, a spus:

Nu tin neaparat sa il repar, ptr 40 si ceva de lei imi iau altul dar totusi sunt curios

te duci, iei alt regulator, zbori. si cand o sa mai ai un pic de timp, alergi si dupa amaratul ala de tranzistor, dar dupa parerea mea nu merita efortul. s-au parlit multe, regulatorul ala nu o sa fie niciodata ce a fost B))
    /------------------------\              |~~\_____/~~\__  |
    |        Hash84          |______________ \______====== )-+
    |                        |                      ~~~|/~~  |
    \------------------------/                         ()
0

#4 Useril este offline   Florinelu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 28 April 2011 - 11:42 AM

Deja este comandat, vine prin posta ^_^ . Cat despre TPC8103...am gasit un echivalent pe Maica Domnului, la 2,5 lei. Nu ma costa chiar atat de mult sa incerc o depanare.:)
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro