- numarul de canale disponibile. O statie simpla/ieftina are putine canale, o statie sofisticata/scumpa are multe canale.
Cum spunea Zod intr-un post pe care l-am citit cu mult timp in urma: ar fi cumparat fericit o statie cu doar 6 canale dar toate functiile celei cu 12 canale - dar asta nu era posibil atunci.
Motivele nu imi sunt total clare dar in vremea statiilor in FM era o legatura intre complexitata unei statii si numarul de canale (de fapt am inteles ca maximul de canale posibile in ppm sunt 8 )
Vremurile se schimba in mod evident dar producatorii in lipsa de altceva inca se agata de numarul de canale pentru a definii o statie. Noi trebuie sa fim mai destepti de atat si sa vedem dincolo de asta.
Numarul de canale disponibile a devenit irelevant (precum megapixelii intr-un aparat foto digital) - acum o statie poate avea 100 de canale la fel de usor ca 6. Futaba a anuntat de curand un Super 8fg care are inca 4 canale peste cele 8 care ii dau numele.
Spekttrum a anuntat un sitem de a adauga oricate canale la un receptor:
http://www.heliplane...6+Plane+news%29
tot ce iti trebuie sunt porturi in care sa bagi servo. Asa ca cele 16 canale ale proaspat anuntatei statii Jeti nu inseamna nimic. Adevarata problema este interfata analogica, antica precum un telefon cu disc, de comunicare intre receptor si servo.
Futaba a facut primul pas corect in directia asta prin S-bus. Fiind un sistem proprietar are o raspindire restransa dar cu siguranta altii vor aduce solutii similare, mai mult ma astept ca o alianta sa propuna un protocol deschis de comunicare (foarte probabil cu Spektrum, Hitec, JR, MKS, Align, etc).
Bun, daca nu o sa mai platim in plus pentru canale cum vom diferentia statiile ?
Nu o sa fie nici o problema, in continuare o sa fie o diferenta mare intre o statie ieftina si una scumpa, cred ca pe primul loc o sa fie calitata materialelor/executiei si softul (precum PC vs Mac, iPhone vs Android)
Aurora 9 si Spektrum DX8 sunt exemple bune pentru ceea ce o sa vina. Spektrum DX10 are multe chestii interesante - numarul de canale e amintit dar nu mai e nici pe departe cea mai importanta specificatie.
Asta inseamna ca vechiul indemn: cumpara cea mai scumpa statie pe care ti-o poti permite nu mai sta in picioare. Cred ca cel mai bun sfat acum este:
- cumpara cea mai ieftina statie care face tot ce iti trebuie - peste 2 ani statiile vor fi cu torul altfel si e pacat sa arunci cu banii.
Asta trebuia sa intre in blogul meu dar cred ca sta mai bine aici la radio.
Aceasta postare a fost editata de stiganas: 13 February 2011 - 10:20 PM