beamrider, la Oct 22 2010, 09:10 AM, a spus:
OpenRocket - simulator complex si free al zborului rachetomodelelor
Are cineva experienta cu acest program? Cit de util este pentru proiectarea rachetomodelelor?
Introducind in OpenRocket parametrii unei rachete pe care ati construit-o si conditiile atmosferice in care a fost lansata, vi se pare ca programul furnizeaza niste date de zbor realiste, aproape de cele masurate la rachetomodelul testat practic?
Am citit cu atentie lucrarea, e f. buna pentru o lucrare de master, mai ales datorita programului atasat. De fapt as zice ca acest program e o lucrare cam peste ceea ce se intalneste in mod curent la acest nivel, chiar pentru absolventi ai univ. americane. Ca baza de lucru a folosit cateva lucrari f. bine cunoscute iar abordarea este modena prin dezvoltarea coeficientilor care stau la baza coef. de rezistenta aerodinamica, dar neglijeaza datele experimentale care sunt mai des folosite in practica. Simplificarile intrebuintate sunt de asemenea cele clasice, nimic nou. Fata de RocSim, programul are o interfata mai prietenoasa, lucreaza mai rapid si cuprinde cateva lucruri foarte interesante, cum ar fi evolutia coef. de rezistenta si a unghiului de atac in timpul zborului. Totusi RocSim e mai dezvoltat, permitand corpuri exterioare atasate.
Am gasit o rulare mai veche in RocSim pentru o racheta zburata si la care aveam cateva date. Rezultatele de la Rocsim aveau valori ceva mai mari decat s-a observat in realitate (inaltime), valorile date de OpenRocket sunt inca un pic mai mici, pesemne ca in ambele cazuri nu s-au considerat toate influentele asupra zborului sau altitudinea masurata a fost eronata.
Exemplu, pentru o racheta din cea mai mica clasa de HPR:
1,1 m lungime, 75 mm diametru, cca 1200 grame, motor clasa H Cesaroni P38, 258 Ns
RocSim :
Max Alt. 900 m
Max Speed: 188 m/s
Max Accel: 149 m/s2
OpenRocket
Max Alt: 844 m
Max speed: 184 m/s
Max Accel: 148 m/s2
Altimetrul: 820 +/- 10m
Cu aceste programe nu se proiecteaza rachete direct, ele doar dau rezultatele pe baza unor date de intare .
Servesc insa la compararea diferitelor variante, de unde se poate optimiza constructia in functie de necesitati sau imprejurari. Retineti ca in cele mai multe cazuri pe rachetisti (hobby) nu ii interesaza valori exacte, folosesc prgramele doar orientativ, de obicei nu le folosesc deloc ci se bazeaza pe experienta sau calcule precedente.
Nu am intrat in sursa programului, m-ar interesa modul in care programul trateaza forma diagramei motorului, adica ia din tabelele motoarelor valorile fortei la anumite intervale de timp (sa zicem la fiecare 0.05 sec) sau foloseste o aproximare.
Lucrarea contine si o anexa in care este tratata problema streamerelor, foarte importanta pentru cei care merg la competitii, din pacate atat calculele cat mai ales datele experimentale sunt insuficient tratate iar rezultatele ca si inutile pentru ca s-au folosit doar dimensiuni de stramere care nu se folosesc in practica, la viteze mult prea mari. Ramane un subiect deschis.