Turnigy Acuucel-6 citeva sfaturi sau pareri
Postat 27 February 2011 - 09:42 AM
Pe LIPO inclusiv balance totul mi s-a parut ok. :yahoo:
Pe NMH dupa ce ma anunta ca acumulatorii sunt incarcati daca-i pun pe un incarcator rapid Foton expert ii vede incarcati 75%-80% si ii mai incarca cel putin tot atata timp cat a incarcat Acuucelu.Este normal? astept cateva pareri. :good:
Pe acumulatorii Pb am cea mai mare nelamurire. Am testat pe 2 acumulatori cu pb unul de 6v 4ah si altul de 12v aproximativ 14 - 16ah nu specifica pe el amperii.In aproximativ o ora imi arata tensiune de virf de incarcare 7,4 la cel de 6v si 14,7 la cel de 12v dar nu vrea sa se opreasca din incarcare. :D
Care sa fie cauza?
Un manual in lb. romana are cineva ?
Multumesc, astept parerile dumneavoastra. ;)
Postat 27 February 2011 - 09:59 AM
ioska, la 27 February 2011 - 09:42 AM, a spus:
Pe LIPO inclusiv balance totul mi s-a parut ok. :yahoo:
2 Pe NMH dupa ce ma anunta ca acumulatorii sunt incarcati daca-i pun pe un incarcator rapid Foton expert ii vede incarcati 75%-80% si ii mai incarca cel putin tot atata timp cat a incarcat Acuucelu.Este normal? astept cateva pareri. :good:
3 Pe acumulatorii Pb am cea mai mare nelamurire. Am testat pe 2 acumulatori cu pb unul de 6v 4ah si altul de 12v aproximativ 14 - 16ah nu specifica pe el amperii.In aproximativ o ora imi arata tensiune de virf de incarcare 7,4 la cel de 6v si 14,7 la cel de 12v dar nu vrea sa se opreasca din incarcare. :D
Care sa fie cauza?
Un manual in lb. romana are cineva ?
Multumesc, astept parerile dumneavoastra. ;)
Postat 27 February 2011 - 11:43 AM
- Cand bagi un acumulator partial incarcat intr-un incarcator, acel incarcator nu are nici o metoda instantanee de a determina nivelul de incarcare al acumulatorului ca sa-ti spuna ca e la 25% sau la 80% sau la orice alta valoare.
- Este posibil ca Foton sa aiba canale separate pentru fiecare acumulator si din cauza asta sa ii mai poata totusi incarca. Si depinde de ce tip de detectie a sfarsitului de incarcare foloseste, poate din cauza asta mai incarca.
- Cel mai simplu sa determini care dintre ele iti incarca bine acumulatorii: incarci o data complet cu Turnigy si pe urma pui pe programul de descarcare ca sa vezi ce capacitate iti descarca, si pe urma incarci complet cu Foton si faci aceeasi descarcare (tot pe Turnigy ca Foton nu cred ca poate sa descarce si sa iti mai si arate ce capacitate a descarcat). Si il folosesti pe viitor pe cel care a incarcat mai mult in acumulatori.
Spre diferenta de LiPo unde este un singur mod batut in cuie de a termina incarcarea (celula ajunge la 4.2V si s-a terminat), la NiMH exista o varietate de tipuri de detectie a sfarsitului incarcarii. Turnigy-ul face "peak detection" care este foarte bun, dar cateodata valoarea de delta trebuie modificata pentru unii acumulatori NiMH. El din fabrica vine setat pe 5mV (in Settings), dar aceasta valoare trebuie setata cat recomanda producatorul NiMH-ului pe care il incarci. Sau daca producatorul pur si simplu nu specifica aceasta valoare si acumulatorul se incarca incomplet, se poate creste valoarea.
Aceasta postare a fost editata de ovidiugm: 27 February 2011 - 11:45 AM
Postat 27 February 2011 - 05:00 PM
Pe LiPo incarca si echilibreaza bine.
Pe NiMh si NiCd nu incarca prea bine cu setarea din fabrica. Trebuie setat "delta peak" la alta valoare, dar cu grija pt. ca manualul zice:
delta peak prea mic - incarcare incompleta, delta peak prea mare - supraincarcare. In manual scrie: NiMh default 7 mV ; NiCd default 12mV
Am incarcat NiMh de capacitate mica cu curent de incarcare mic si nu detecteaza terminarea incarcarii, se opreste doar daca am folosit limitarea de capacitate
Pe Pb am incarcat un acumulator Fiamm 12V/12Ah cu 1/10C, pe care il incarca pana la 14,6v si nu se opreste, nici nu se poate seta limitarea
la capacitate maxima pt. ca e mai mare decat stie el. Acumulatorul nu e nou, poate e vina lui sau capacitatea lui e cam mare pt. incarcator :rolleyes:
De curiozitate am incarcat chiar acum un acumulator 6V/4Ah (dintr-o lanterna chinezeasca) L-am incarcat cu 0,4A si in cateva
minute a ajuns la 7,35V si s-a oprit, dar mi se pare cam putin cat a bagat in el :unknw:
La Pb manualul e foarte sumar, nu cred ca ne poate ajuta, mai degraba ne lumineaza colegii mai priceputi. :hi:
Postat 27 February 2011 - 06:59 PM
Metoda de a opri incarcarea cand se detecteaza delta peak se foloseste pentru celulele destinate tractiunii. Pentru a functiona, curentul de incarcare trebuie sa fie, relativ, mare. Daca ai un curent de incarcare mic peak-ul nu va fi detectat si incarcarea nu se va opri.
Pentru acumulatori de receptie si emisie se foloseste metoda lenta. 1/10C timp de 12-15 ore.
Incarcatoarele adevarate fac diferenta intre acumulatorii de receptie si emisie si cei de tractiune.
Daca incarcatorul tau nu face aceasta diferentiere este bine...zic eu...sa incarci acesti acumulatori cu chargerul venit cu statia.
Multa, multa bafta.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 27 February 2011 - 07:02 PM
Postat 27 February 2011 - 10:50 PM
Eu folosesc incarcatorul pentru LiPo si NiMh de tractiune (tot mai putine, LiPo se impune)
Din cand in cand, fac si cateva cicluri incarcare-descarcare la acumulatori NiCd folositi la unelte electrice.
An facut si teste, cum e cel de care pomeneam, cand am incarcat un acumulator de capacitate mica cu cel mai mic curent (100mA) ca sa vad
ce se intampla, cu toate ca banuiam rezultatul (de aceea am stat limitarea de capacitate)
Se pot incarca si pack-uri de emisie de capacitate mai mare, cu 1/10C pentru ca de la 200mA in sus detecteaza sfarsitul incarcarii, dar mi
se pare nerentabil sa tin incarcatorul+sursa de 12V atata timp in priza, cand sant incarcatoare dedicate mai economice.
Pack-urile de emisie le-am incarcat numai cu astfel de incarcatoare, dar se pare ca si aici o sa ajungem tot la LiPo sau LiIon.
Postat 17 March 2011 - 06:46 PM
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 17 March 2011 - 06:47 PM
Postat 17 March 2011 - 07:50 PM
Aceasta postare a fost editata de protheus: 17 March 2011 - 07:51 PM
Postat 17 March 2011 - 10:22 PM
ciupi, la 17 March 2011 - 01:30 PM, a spus:
Bafta.
...eu stiam 2,25 full si 1,75 gol !!!