Modelism - RHC Forum: pinioane din rasina - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

pinioane din rasina

#1 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 84
  • Inregistrat: 27-August 08

Postat 01 March 2011 - 12:00 AM

Am postat aceeasi intrebare intrun alt topic dintro alta sectiune, poate mai putin vizitata de cel care poate da un raspuns concludent.Rog adminii sa stearga eventual de la Navomodelism intrebarea mea.
As vrea sa torn din rasini bicomponente pinioane pentru mici angrenaje (automodele) care sa aiba rezistenta similara cu pinioanele injectate din termoplastice(poliamida, polietilena, etc).In primul rand nu stiu daca exista o astfel de rasina care sa aiba proprietati mecanice satisfacatoare pentru scopul propus iar in al doilea rand nu stiu de unde sa procur.Mentionez ca este vorba de automodele care circula prin casa (nu e vorba de off-road-uri).Ca sa ma exprim babeste, masini similare cu chinezariile ieftine cu motoras.Asta o spun ca sa nu inteleaga careva ca ar fi vorba de pinioane supuse la mari solicitari mecanice.Cu alte cuvinte as vrea sa obtin niste pinioane similare cu ceea ce se gaseste in chinezariile acelea ieftine.Calitatea si rezistenta celor de acolo ar fi suficienta pentru scopul urmarit de mine.
Multumesc anticipat de raspunsuri
0

#2 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 01 March 2011 - 09:25 AM

Problema care se pune la ce vrei tu e cum asiguri compactitatea materialului.
Sa presupunem ca gasesti rasina
Faci mulajul din ceara rosie.
Umpli mulajul.
Cine iti garanteaza ca a iesit aerul din compzozitie?
De regula o asfel de chestie se face sub vid.

PS:
1. Vezi ca exista epoxi bicomponent cu aluminiu in el. Seringile au chiar culoarea aluminiului. Incearca cu ala.
0

#3 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 March 2011 - 09:59 AM

Am un colaborator care are camera de vidare si ma serveste oricand.Deci e o problema rezolvata, daca e vorba de vid.Multumesc pentru sugestie, o sa caut acel epoxy.
0

#4 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 01 March 2011 - 02:53 PM

Dragut, solutia propusa de tine e o chestie care mai este folosita in domeniu, adica singura problema e partea de vidare?Rezista la abraziune rasina aia epoxy?
0

#5 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 March 2011 - 08:19 PM

Alin decit sa astepti rasunsuri de la mine ia o seringa daia, ceara sau plastelina si testeaza!
Chiar daca eu ti-as da 1001 sfaturi sunt inutile fara sa pui mina sa incerci.

PS: vezi ca era unul PICATOT care a scris http://www.rhcforum....lastice__st__30 Postat 30 June 2004 - 06:34 AM aici incepind cu postul 55 despre niste materiale plastice usor de preparat acasa!
Poate dai de el si-ti povesteste mai multe daca nu-ti sunt suficiente informatiile alea!

Stima
DC
0

#6 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 01 March 2011 - 11:03 PM

Buh, interesant cand se vorbeste la persoana a III -a . :unsure:
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#7 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2652
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 03 March 2011 - 07:03 PM

Eu am facut pinioane conice si de angrenare pentru automodele din rasina bicomponent. Au mers foarte bine. Nu am avut nevoie de vidare pentru ca rasina este destul de lichida si suficient de transparenta.
0

#8 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 03 March 2011 - 08:02 PM

Vlad, da-mi niste detalii.Ce tip de rasina ai folosit si ce rezultate ai obtinut?Cat de fiabile s-au dovedit pinioanele?
In alta ordine de idei astazi am cumparat rasina epoxy de la Bison :
rasina epoxy metal
Inca nu am turnat in matrita, insa am preparat o mica cantitate , asa sa vad cam cat de rezistent ar fi.Revin cu rezultate, is cam sceptic insa.Are o fisa tehnica sumara, nu specifica cantitatea de metal continuta..., o fi bun ca adeziv pe langa casa omului. Sper sa identific o rasina poliuretanica care sa prezinte calitati similare cu a termoplasicelor(polietilena)-rezistenta mecanica si rezistenta la abraziune.
0

#9 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 March 2011 - 09:42 PM

Vezi postareaalin 105, la 01 March 2011 - 12:00 AM, a spus:

......Asta o spun ca sa nu inteleaga careva ca ar fi vorba de pinioane supuse la mari solicitari mecanice.Cu alte cuvinte as vrea sa obtin niste pinioane similare cu ceea ce se gaseste in chinezariile acelea ieftine.Calitatea si rezistenta celor de acolo ar fi suficienta pentru scopul urmarit de mine. ...

? 8)
0

#10 Useril este offline   Mr.Pink 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 85
  • Inregistrat: 21-January 07

Postat 03 March 2011 - 10:44 PM

Aici ai putea gasi
http://www.btools.ro...tanice-necuron/
Ca si pret orientativ:
NEUKADUR - EP 986
Kit 2 kg (1 kg rasina + 1 kg intaritor ISO 2 )
8.63 €/kg+ TVA
+
8.37 €/kg+ TVA
smart-custom.ro
0

#11 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 04 March 2011 - 10:05 AM

Mr .Pink -e o directie buna de cercetat,preturile sunt prietenoase, merita testat.
Dragut,my friend, ce te supara?
0

#12 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 March 2011 - 10:46 AM

Doar faptul ca nu testezi inainte sa faciu alti pasi!
Stima
DC
0

#13 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 04 March 2011 - 12:27 PM

Testez.Ieri am cumparat rasina epoxy de care ai zis si va fi testata.Insa nu strica sa existe un plan B, mai ales pentru o abordare asa de neconventionala.Cei care au raspunsuri si experiente concrete nu raspund instantaneu.Mai mult decat atat, o sa fac mai multe pinioane de proba atat din rasina aia epoxy de la Bison cat si din 1 sau poate chiar doua tipuri de rasina poliuretanica si o sa fac niste comparatii in lucru efectiv.
0

#14 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2652
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 March 2011 - 03:25 PM

Pe vremuri, am avut nevoie sa copiem diferentiale cu pinioane conice pentru automodele 1/12.

- piesa pozitiva trebuie acoperita cu un demulant (ulei)
- matrita am facut-o in ceara de luminare. Luminare normala topita intr-o cutie.
- am folosit lipici bicomponent. Rasina de la fibra de sticla a fost prea casanta
- am introdus lipiciul in straturi, cu destul de multe fire de fibra de sticla (lungi)
- am urmarit sa eliminam bulele de aer
- dupa intarire se scoate pinionul, si pe strung sa da gaura centrala pentru ax
- trebuie pastrata o incarcare mecanica foarte mica pe dinti
0

#15 Useril este offline   bogdan_minitehnicus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1275
  • Inregistrat: 20-April 07

Postat 04 March 2011 - 07:00 PM

Vezi postareaalin 105, la 01 March 2011 - 12:00 AM, a spus:

Am postat aceeasi intrebare intrun alt topic dintro alta sectiune, poate mai putin vizitata de cel care poate da un raspuns concludent.Rog adminii sa stearga eventual de la Navomodelism intrebarea mea.
As vrea sa torn din rasini bicomponente pinioane pentru mici angrenaje (automodele) care sa aiba rezistenta similara cu pinioanele injectate din termoplastice(poliamida, polietilena, etc).In primul rand nu stiu daca exista o astfel de rasina care sa aiba proprietati mecanice satisfacatoare pentru scopul propus iar in al doilea rand nu stiu de unde sa procur.Mentionez ca este vorba de automodele care circula prin casa (nu e vorba de off-road-uri).Ca sa ma exprim babeste, masini similare cu chinezariile ieftine cu motoras.Asta o spun ca sa nu inteleaga careva ca ar fi vorba de pinioane supuse la mari solicitari mecanice.Cu alte cuvinte as vrea sa obtin niste pinioane similare cu ceea ce se gaseste in chinezariile acelea ieftine.Calitatea si rezistenta celor de acolo ar fi suficienta pentru scopul urmarit de mine.
Multumesc anticipat de raspunsuri

Valoarea unui modelist adevarat nu se masoara in numarul de posturi ci in realizarile sale...
0

#16 Useril este offline   bogdan_minitehnicus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1275
  • Inregistrat: 20-April 07

Postat 04 March 2011 - 07:02 PM

treaba care o vrei se poate realiza, ideea e sa pui in compozitia rasinii fibra de sticla pudra, amesteci bine bine cu un mixer, lasi sa iasa bulele , apoi torni, desigur va avea o consistenta mai mare.

Bafta si astept feed-back:)
Valoarea unui modelist adevarat nu se masoara in numarul de posturi ci in realizarile sale...
0

#17 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 04 March 2011 - 09:40 PM

mentionez ca ma intereseaza pinioane care au intre 6 si 8mm in diametru,deci pt mine iese din discutie armarea pieselor cu fibre.Pot folosi doar rasina, eventual cu filler metalic, pudra de sticla, etc.
0

#18 Useril este offline   CYCLER 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 54
  • Inregistrat: 18-August 05

Postat 05 March 2011 - 10:25 PM

Pai armezi cu "pudra" (tocatura fina de fibra), care-i buba ? ;)

Faza ar fi sa gasesti o rasina cu forta de frecare redusa, pinioanele alea sunt facute din ceva plastic mai "lunecos"
(nush daca or fi poliamida, PTFE sau ceva mai eftinel gen polietilena/polipropilena, dar in orice caz nu prea apare abraziune intre ele)
0

#19 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 06 March 2011 - 05:58 PM

OK, in aceasi gama as intreba de unde pot sa cumpar pudra de sticla?Si de unde sa procur pudra metalica (aluminiu sau bronz)?
0

#20 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 08 March 2011 - 07:07 AM

Decat tocatura de fibrade sticla, care este abraziva, mai bine tocatura de fibra de carbon...zic si eu.
0

#21 Useril este offline   Malabar 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 15-February 11

Postat 08 March 2011 - 08:28 AM

Vezi postareaalin 105, la 06 March 2011 - 05:58 PM, a spus:

OK, in aceasi gama as intreba de unde pot sa cumpar pudra de sticla?Si de unde sa procur pudra metalica (aluminiu sau bronz)?

Pt ca esti din Cluj , intreaba la http://www.polydis.ro/?x=contact. Au un punct de lucru in Tg Mures. Spune-le ce vrei sa faci, ca sa nu cumperi degeaba rasina. Au si fibra de sticla. Eu am cumparat de cateva ori de la ei,dar am luat rasini pt lucrari mai mari, nu milimetrice. Am mers cu ambalaje de acasa , PET cu gura mai larga. Pt mulaje poti folosi cauciuc siliconic, de la ei, destul de scump, sau in ambalaje mai mici si mai ieftin de la magazinele cu materiale pt cabinete stomatologice. Si alginatul stomatologic este bun si ieftin.
0

#22 Useril este offline   CYCLER 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 09 March 2011 - 09:48 AM

Vezi postareadan_mitea, la 08 March 2011 - 07:07 AM, a spus:

Decat tocatura de fibrade sticla, care este abraziva, mai bine tocatura de fibra de carbon...zic si eu.

Cam aceeasi treaba, si fibra de carbon iti rontaie sculele cu acelasi succes ca fibra de sticla cand e s-o prelucrezi :)

Alginatul stomatologic e bun si ieftin, cu precizarea ca matrita trebuie folosita imediat - se deformeaza la uscare. Cauciucul siliconic va tine multa vreme.

Aceasta postare a fost editata de CYCLER: 09 March 2011 - 09:51 AM

0

#23 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 09 March 2011 - 10:44 AM

Am cauciuc siliconic si prefer sa lucrez cu el.Deocamdata am incercat rasina epoxidica cu filler metalic.Din cauza ca pinioanele sunt mici, nu pare sa reziste prea bine la incarcarea mecanica.
0

#24 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 09 March 2011 - 07:31 PM

Am testat rasina epoxidica cu filler metalic.Rezistenta la abraziune e neasteptat de slaba.E de ajuns sa frec piese din rasina epoxidica de o bucata de hartie si parca as trage cu un creion colorat.Lasa material pe hartie.Si daca ar functiona angrenajul, e chestie de timp pana se tocesc dintii.
Pe de alta parte, ciudat...daca frec piesa de o bucata de metal neted, nu se depune material.
Ar ramane directia de rasina epoxidica cu filler pudra de sticla (in ideea in care fibra de sticla pudra e foarte dura)
0

#25 Useril este offline   CYCLER 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 March 2011 - 02:34 AM

Ciudat, poate nu era polimerizata bine.

Partea proasta e ca mai toate rasinile disponibile n-au rezistenta la abraziune. Umplutura e doar pentru rezistenta la deformare/crapare, nu ajuta in sensul asta.
Vazusem insa pe aici niste pinioane turnate din zamak parca, pentru un diferential de model - poate gasesti un aliaj usor fuzibil a carui temperatura de curgere sa fie suportata de matrita din cauciuc siliconic. Cica functionau cu oarecare succes :)
0

#26 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 10 March 2011 - 03:03 AM

doua filere s-ar putea sa-ti ajute:

- pulbere de grafit, se gaseste in hornbach la lubrifianti. E folosita la canoe si ambarcatiuni care sunt tarate pe bolovani, pentru a imbunatati rezistenta la abraziune.
Grafitul reduce si frecarea intre piese.

- pulbere de caolin - am folosit eu pentru altceva si a iesit un amestec foarte dur, ca o piatra, greu de prelucrat, deci tre'sa iasa ok din matrita.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 March 2011 - 03:04 AM

0

#27 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 10 March 2011 - 05:01 AM

Eu zic sa nu te mai chinui cu rasina, gaseste un laborator de tehnica dentara si aranjeaza acolo sa le torni (din metal sau din acrilat). Au tot ce le trebuie, ai nevoie doar de piesa originala sau de negativ.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#28 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 10 March 2011 - 06:14 AM

Daca tot nu le face el...asta este placerea omului...asa, mai bine, le cumpara. Zic si eu.
Multa bafta,
0

#29 Useril este offline   alin 105 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 10 March 2011 - 01:37 PM

Multumesc de raspunsuri, chiar am primit niste ideei care merita testate.O sa raspund punctual.
CYCLER. Din cate stiue eu zamakul se poate doar injecta, turnat intr-o matrita vor ramane goluri de aer.In plus, chair daca ar iesi turnarea (sa zicem sub vid-complicat rau, dar posibil) ar fi cu suprafata aspra, deci cu frecare mare in angrenaje)
ctotth. E o idee buna pulberea de grafit, merita testata.Pulbere de caolin insa habar n-am despre ce e vorba si nici de unde o pot procura.
MLGore.Acrilat?Poti sa-mi dai niste detalii?Nu stiu despre ce material e vorba si nici ce proprietati are.Se toarna, se topeste?
dan_mitea.Le-as cumpara bucuros daca as gasi exact modelul de care am nevoie, insa sunt de o forma speciala.Ar fi solutia de modificat angrenajul dupa pinioane disponibile.Posibil tehnic dar foarte complicat.
0

#30 Useril este offline   Malabar 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 15-February 11

Postat 10 March 2011 - 06:17 PM

Daca poti lua un mulaj mai rigid decat cel din cauciuc siliconic, cu ipsos sau alginat,ai putea incerca sa presezi in mulaj niste pasta de modelat FIMO. Ar fi un fel de extrudare... Dupa coacere in cuptor Fimo este dura.Costa 6-7 lei un pachetel, deci este ieftina incercarea si daca nu reuseste.Ar mai trebui prelucrate capetele, pilite ...

Aceasta postare a fost editata de Malabar: 10 March 2011 - 06:20 PM

0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

12 useri citesc topicul
0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro