Modelism - RHC Forum: lipire cabluri electrice de diametru mare - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

lipire cabluri electrice de diametru mare cum se face?

#1 Useril este offline   steelnox 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 116
  • Inregistrat: 25-October 08

Postat 27 February 2011 - 02:02 PM

vreau sa lipesc cabluri electrice cu diametrul de 6-8mm intre ele. Din pacate nu am experienta cu cabluri de asemenea dimensiuni, folosind pana acum doar conectori de 4mm si cabluri asemenea.

Problema pe care o intampin este ca (cred), nu am pistol de lipit de putere mare ci cateva...de prin supermarketuri, maxim 100W, si incalzirea ansei nu pare deloc suficienta. (desi e curata)

De ce fel de pistol am nevoie? si de unde.
Ce fel de cositor sau sacaz?
Exista tehnica speciala?
0

#2 Useril este offline   MR-JW 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 530
  • Inregistrat: 15-May 10

Postat 27 February 2011 - 10:04 PM

Daca te referi la sectiuni de 6-8 mm:
La lipirea cablurilor de grosimi mari nu se foloseste pistol de lipit sau letcon. Solutia este o mica "oala" , electricienii ii spun pipa , in care topesti aliazul de lipire ( cositor sau alte aliaje) si in ea scufunzi cablurile rasucite. In prealabil poti sa le incalzesti la flacara si sa le treci printr-un decapant.
Pentru izolare ar fi bine sa tragi peste ele ( dupa lipire) tub termocontractil.
Daca te referi exact la diametre de 6-8 mm cred ca cel mai bine ai folosi o regleta.

Aceasta postare a fost editata de MR-JW: 27 February 2011 - 10:08 PM

0

#3 Useril este offline   RVlad 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 272
  • Inregistrat: 21-September 10

Postat 28 February 2011 - 01:26 AM

Se poate folosii foarte bine si un pistol de lipit "normal " .
Insa iti trebuie FLUX si un aliaj de lipit cu o temperatura mai mica , daca nu gasesti incerca fludor cu plumb cu miez de flux (decapant) .
Mai intai inchingi cablurile , cositoresti varfurile , si apoi le lipesti intre ele .
0

#4 Useril este offline   steelnox 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 116
  • Inregistrat: 25-October 08

Postat 28 February 2011 - 12:43 PM

multumesc mult pentru raspunsuri. din pacate solutia cu regleta nu se poate aplica in cazul meu, nici cea cu pipa, voi incerca metoda cu FLUX. cum pot gasi acest flux?
0

#5 Useril este offline   RVlad 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 February 2011 - 04:30 PM

Fluxul este defapt un decapant , dar cum noua ne place sa pastram denumirile straine i-a ramas numele de flux .
Sunt de mai multe feluri sub forma lichida , pasta , granule si "sapunel" , tie iti trebuie sub foma lichida , se gaseste la o sticluta in genul aleia de corector/oja .

Se gaseste la mai toate magazinele de electronica , tie iti trebuie unul pentru lipituri cu letconul nu dasta de sudat tevi de cupru .Atunci cand incalzsti si aplici trebuie ca lichidul sa devina transparent deabia atunci poti aplica fludorul , daca fluzul este inca colorat (este prea rece materalul iar daca se face cafeniu ai ars fluxul ) .

Cauta pe la conex adelectrom tme adelaida etc .
0

#6 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 5482
  • Inregistrat: 24-May 08

Postat 28 February 2011 - 08:16 PM

Pai si daca letcon-ul nu are putere suficienta si cablurile disipeaza caldura asa incat nu se ajunge deloc la temperatura necesara mai se poate face lipirea - poate doar una " rece " care clar nu ajuta ?

Eu m-am chinuit nu sa lipesc ci sa deslipesc firele de la un ESC - nu reuseam deloc deoarece am inteles ca lipitura era facuta cu un fludor cu o
anumita proportie de plumb si aveam nevoie de o temp. mai mare . Am cumparat un " ciocan " de lipit din Obi de putere mai mare ( nu a costat mult - cam 45 - 50 Ron ). Il las in priza si cand se incalzeste topeste/lipeste instant .
Warn Warn Warn Warn Warn Warn .. for ever !
0

#7 Useril este offline   RVlad 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 February 2011 - 08:45 PM

Fludorul cu temeratura mare de topire , are mult staniu si deobicei sunt "ecologice" adica fara pb , cele cu plumb au termeratura mica (in jur de 200-250C ) .

Ca fapt divers eu foloses letcon CFM cu baterii atunci cand mai montez sisteme audio sau alarme etc ( deobicei cabluri de 1-1.2mm) iar jucaria are 10W .
Pe urma mai am asa letcon cfm 20W care il folosesc la montaje , unul de 60W chinezesc " multi-functional" . cu asta de 60W am lipit tabla de alama de o.3 care disipa mult mai repede caldura decat un cablu .
Secretul consta intr-un varf curat complet imbracat in cositor , daca varful este murdar si are cel oxid pe el transefrul termic este foarte mic si din cauza asta nu poti face lipituri corecte "fluide". aelasi lucru este valabil si pentru suprafata lipita .

Ca fapt divers se gasesc aparate electrice cu care se lipesc tevi de cupru , pentru conducte de frana , rezistenta lor este de 150W iar lipitura este foarte rezistenta , pentru ca folosesc FLUX !

LE . filmulete

instrunctiuni .....

Aceasta postare a fost editata de vlad20: 28 February 2011 - 08:47 PM

0

#8 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 28 February 2011 - 09:45 PM

Terminati cu prostiile, cu letcoane de 50W la 6mmp ca nu merge! In cel mai bun caz obtii o lipitura rece. Tehnica de urmat pt cabluri de 6 - 16 mmp cand nu ai la dispozitie pipa de cositor, e urmatoarea: E nevoie de un ciocan de lipit adevarat de minim 150W (nu mizerie chinezeasca de la piata la care Watii sunt ca la casetofoanele cu led-uri in boxe), un aliaj de lipit moale, (SN40 sau SN60) si SACAZ (in nici un caz pasta decapanta acida, aspirina, sau alte minuni acre la gust). Se incalzeste cablul pana cand se ajunge la temperatura de topire a aliajului; pt a imbunatati transferul de caldura se pune un pic de aliaj pe ansa letconului. Se cositoreste cablul punand aliaj pana cand nu se mai vad litele. Dupa aceasta operatiune se pot lipi in siguranta cele doua cabluri.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#9 Useril este offline   RVlad 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 February 2011 - 10:15 PM

Dupa tine sacazul are PH neuru ?

Puterea unui letcon se poate masuta extraordinar de simplu => iei frumos un ohmmetru/multimetru , pui testarii pe stecher , si ai de exemplu 1k, pe urma calculam curentul I=E/R deci I=230/1000 I=0.23 Iar cum puterea se calculeaza P=E*I rezulta P=230*0.23 P=52.9W.

Acum calitatea unui letcon depinde de ... pret :clapping: . in general materialul rezistiv este ieftin , mai scumpe sunt cablurile de cupru , ansele , termocupla , materiale izolante etc in cosecinta watii "chinezesti" sunt la fel ca watii "americanesti" .... asa ca daca lipitura este "one time job " nu se merita sa investeri 200lei pe un letcon pe care il gasesti la 50lei la butic .

P.S vedeti ca daca folositi fludor ecologic in pipe sau bai , care nu sunt ceramice o sa va treziti cu gauri in ele .
0

#10 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 28 February 2011 - 10:37 PM

Cand te vei prinde ca 30W din aia 50 ii pierzi prin table, carcasa, suruburi si ce mai are letconul ala in el, atunci vei intelege diferenta dintre letconul de 50 de lei de la butic si Antex-ul de 200 de la magazin.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#11 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 01 March 2011 - 08:05 AM

Vezi postareaMLGore, la 28 February 2011 - 10:37 PM, a spus:

Cand te vei prinde ca 30W din aia 50 ii pierzi prin table, carcasa, suruburi si ce mai are letconul ala in el, atunci vei intelege diferenta dintre letconul de 50 de lei de la butic si Antex-ul de 200 de la magazin.

Acilea e treaba cu W reali si W chinezesti, cum e si la sursele de calculator, din aia 500W de pe eticheta, ajung in calculator vre-o 200W, ca la 250W crapa sursa...TESTAT pe sarcina activa
Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#12 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 March 2011 - 10:59 AM

Eu cu ala de 150 Watt de la Horbach ( nu stie ce productie este - scrie pe el CHF si este bleu la culoare manerul ) reusesc sa lipesc si conectori , cabluri etc mai groase - da frige rau la mana, trebuie tinut cu ceva .
0

#13 Useril este offline   RVlad 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 01 March 2011 - 06:28 PM

Fratilor la sursa ete cu totul altceva , acolo depinde de trafuri , de frecvente de mosfeti etc ...
Letconul este un "ressou cu anse " daca rezistenta are 1k si ala chinezesc si ala "antex" au acelasi putere , desigur la cel chinezesc iti poate frige mainile , o sa se oxideze "capul" si de multe ori chiar si cablul de alimentare este sub dimensionat atat ca lungime cat si ca sectiune .

Pentru electronica folosesc aparatele CFH ( de 10W si 20W ) nu am probleme nu coc tranzistorii , in 5 maxim secunde am lipit piciorulusul . Cel chinezesc nu stiu cum se numeste este cumparat cu ceva ani in urma din centrul vechi de la un magazin cu piese electronice => corp de ebonita , manson galben cauciucat , 'teava" de inox , si prindere anse cu un soi de pensa la fel fara probleme ...
0

#14 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 March 2011 - 08:32 PM

Cred ca m-am exprimat gresit ( ca de obicei ) - frige la mana firul care vrei sa il lipesti nu manerul lui - acum am " a treia manuta " si este O.K.
0

#15 Useril este offline   dodo007 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 467
  • Inregistrat: 18-August 08

Postat 01 March 2011 - 10:56 PM

Salut,
Daca te ajuta , atasez niste fotografii cu sudura facuta de mine pentru electrozii aparatului de sudura in puncte.
Diametru electrozi 6mm, iar al cablului multifilar de 1x16 (pentru impamintari). Am folosit pasta decapanta pentru lipitura moale "rosol3" continut de metal 60% si o lampa de gaz pentru instalatii.
Apoi un izolator termocontractil.
Spor.
Imagine atasata: PIC_9773aaaa.jpgImagine atasata: PIC_9774aaa.jpgImagine atasata: PIC_9775aaa.jpgImagine atasata: PIC_9777aaa.jpgImagine atasata: PIC_9778aaa.jpg
PLANURILE DE CONSTRUCTIE A BARCUTEI TIP ALLEN DIN ACEST TOPIC (upload sept 2016): allanplanbarcuta rar
FOTOGRAFII CU CONSTRUCTIA BARCUTEI NR1: http://cid-9657200874fe5adf.skydrive.live....4FE5ADF!118
FOTOGRAFII CU CONSTRUCTIA BARCUTEI NR2: http://cid-9657200874fe5adf.skydrive.live....4FE5ADF!328
MATERIALE NECESARE - VARIANTA ALLEN : http://www.rhcforum....showtopic=17986
SI VARIANTA MEA LA BARCUTA NR1: http://www.rhcforum....pic=17986&st=60
MODIFICARI CAPAC BARCUTA NR1:My link
CABLARE ELECTRICA BARCUTE : https://skydrive.liv...AIKBHLI0jsibo0E
Cotari suplimentare pe schitele barcutei tip Allen: cotari barcuta rar
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro