Postat 23 March 2011 - 01:44 PM
Pai sunt cu pareri diferite, pentru ca ... gandesc si analizez lucrurile, din punctul meu de vedere! Daca toata lumea ar avea acelasi pareri, despre aceleasi lucruri ... mmmm, naspa! Nu stiu daca iti aduci aminte, insa n-au trecut decat 21 de ani de cand am renuntat la principiul "unanimitatii", prin congese, adunari sau ... aiurea!
Adevarul este ... acel adevar care ti se aplica ... tie si realitatii tale!
Daca nu vedeam cu ochii mei, aripi rupte la easy-star, daca nu citeam prin diferite forumuri, tot felul de patanii care au avut la baza rezistenta scazuta a acestuia raportat la dimensiune si greutate ... in nici un caz, nu-mi permiteam sa deschid subiectul, sau sa scriu ceva despre asta. Cand am deschis subiectul, am avut in vedere ca termen de comparatie, propriu-mi Esky Nemo si propriile mele patanii cu acesta, care cum am mai spus, l-am trantit in toooaaate pozitiile posibile si imposibile (in bot, in coada, pe spate/coada, pe-o aripa, a facut roata bot-aripa-coada-aripa, direct in bot in plina viteza, etc.) si in afara de elici si un ax motor ... n-am avut ce altceva repara la el. Practic, dupa fiecare tranta si nu usoara, care ar fi rupt aripa unui easy-star, cel putin, uratenia asta de Nemo ... a continuat sa zboare si sa zboare bine!
Acuma, revenind la ... parerea ca easy-starul este cel mai bun trainer: ai zburat vre-odata Nemo?! Raspuns: probabil ca ... nu! Atunci, de unde poti sti daca e sau nu mai bun ca easy-starul?! Daca toata lumea a mincat si maninca tot timpul friptura de porc, da' n-a incercat niciodata sa manince ... moluste prajite cu shaworma, de unde va sti daca le vor place sau nu?!
Apoi, daca nu ma insel, Nemo nu prea a fost comercializat p-aci, pe meleagurile mioritice si daca nu ma insel foarte mult, nu cred sa existe 4 - 5 buc, in toata tara! Iar fata de easy-startul care beneficieaza de reclama din gros, Nemo este cvasi-necunoscut, deci ... pot sa spun despre el ca zboara si supersonic ... face tucahara intinsa cu surub si spagat pe doua scaune ... n-ai de unde sa stii daca e macar posibil sau nu ... darmite daca e adevarat ...
Revenind la ... simulator: n-am spus ca nu este bun, spun doar ca nu trebuie sa-l ridicati la rang de ... Dumnezeu pe pamint, in ceea ce priveste efectiv zborul unui model in aer, in conditii reale. Ca sa nu vorbesc in totala necunostinta de cauza, azi, inainte de a posta, am instalat si folosit Realflihgt 4.5 si ClearView flight sim. Buuun!!! N-am gasit nicaieri prin meniuri, conditii meteo cu vant de peste 18kmh, n-am gasit nicaieri cum sa echilibrezi modelul, n-am gasit nicaieri cum sa-ti echipezi modelul cu ... motorizarea standard, care in multe cazuri este sub-motorizata, am gasit ... doar conditii ideale de zbor! Poate vine ca o surpriza, da' ... cel putin acilea, in marginea Constantei, vantul bate mai tot timpul cu cel putin 11kmh, iar din septembrie anul trecut, pana azi inclusiv, am prins doar o singura zi cu vant la 4-5kmh!!!! Nu mai vorbesc de efectul curentilor de aer, care creeaza tot felul de turbulente, asupra modelului la decolare cand ... la juma' de metru deasupra solului, face de zici ca-i apucat de streche.
Poate ca o-r fi si simulatoare care sa "simuleze" si asa ceva, da' cum spunem, eu nu le-am gasit si ... cum deja am invatat sa ma bucur de Nemo pe cerul patriei in conditii de vant de pana la 29kmh, ba chiar si cu un inceput de ploaie (uneori) chiar daca cu fata in vant fiind imi curg lacrimile de cat de puternic este ... si am invatat ... trantindu-l.
Poate ca o-r fi simulatoare care sa simuleze si ... montarea gresita a firelor in receptor si inversarea eleroanelor, da' n-am gasit asa ceva!!!
Poate ca o-r fi simulatoare care ... sa-ti arate cum se echilibreaza un anumit model ,da' iarasi vin si spun ... eu nu le-am gasit!
Dat fiind cele spuse de mine mai sus, de ce trebuie sa fiu de acord ca simulatoare e ... "sfinte"???? Sau de ce sa aduc elogii lui easy-star, daca dupa parerea mea, raportat la Nemo, nu le merita?! Doar asa, de dragul de ii reinvia amintirea "tovarasului secretar general al partidului comunist roman"?! Ghinion, in cazul asta ... pentru ca eu, personal, n-am sa fac asta, desi ... si eu am fost comunist, la vremea respectiva!!!
Apoi, cred ca nici un simulator, nu-ti vorbeste si mai ales nu te atinge pe umarul pe care trebuie sa actionezi stick-ul, pentru a indrepta avionul. Iar ca ultim argument, impotriva simulatorului, cel putin la nivel de absolutizare, cred ca inca nu s-a produs acel simulator care sa invete pe un viitor sofer, cum sa conduca o masina reala ... Adica ... bagi simulator auto si ... cand "te simti pregatit" te urci la volanul masinii, iei politaiul cu tine si dai examenul de obtinere a permisului de conducator auto ... Cand se va inventa duda asta, atunci, foarte multi instructori auto vor trebui sa se reprofileze ...
In postul meu anterior, am scris totusi, ca unic plus, pentru simulator, ca ... Cosmin/invatacelul, dupa ce a bagat o seara intreaga simulator, a doua zi, a reusit sa zboare modelul frumos, iar cu putin ajutor sa-l si aterizeze. Asta nu inseamna ca ... eu n-am facut nimic si doar m-am uitat la el cum plimba avionul pe cer ... ci doar ca, am avut mai putin de lucru si doar o singura data mi-a dat impresia ca a scapat modelul de sub control si s-a dezorientat.
Apoi, postarea mea anterioara nu a fost facuta ca raspuns la ... ce ai scris tu, ci doar s-a vrut a fi o povestire a unor lucruri reale, din viata reala, care le-am trait eu, personal, cu ... sistemul meu senzorial si care le-am analizat cu ... neuronul meu propriu si personal. Postul acesta insa, se vrea a fi un raspuns direct pentru tine @draude80 si ... pentru eventualii cititori. De asemenea, cred ca aportul meu in reusita lui Cosmin ... nu cred ca se incadreaza la capitolul ... noroc chior. Nu vreau sa ma laud, da' (lauda-ma mana, ca de aia-ti dau sa maninci) din septembrie si pana azi, in fiecare saptamana bag cel putin 5 ore de zbor ... in conditii reale, uneori chiar mai mult, iar asta zic eu ca aduce ceea ce se numeste experienta. Evident, ca pentru a ajunge la performante (care sincer, nu imi doresc) mai am mult de invatat, da' iarasi ... simulatorul nu ma invata cum sa fac, de ex. "cutitul"!!!! Nu scrie nicaieri si nu-ti arata nicaieri cum sa dai din stick-uri ca sa faci chestia asta!!! Daca scrie ... spune-mi unde scrie si ... ma conformez!
"Pus astfel in lumina, ancorat in sinergia faptelor, recursul la mentalitate nu eludeaza meandrele concretului" - nu ma intrebati ce inseamna, ca n-am reusit inca sa inteleg ...
Ion Iliescu - Strategie si Reforma