Galionul "Sf. Ioan Botezatorul" Asamblarea galionului din "Mari corabii"
Postat 05 August 2011 - 10:03 AM
Se pare ca aceasta este metoda cea mai corecta de construire, toate celelalta (inclusiv cea indicata de DeA in ghid) fiind doar ... alte metode!
:girl_devil:
Postat 05 August 2011 - 12:05 PM
Pe de alta parte, daca lipeam intai puntile false si apoi suprapuneam peste ele filele era mai dificil atat la aplicarea acestora cat si la "batutul" cuielor de punte.
Avand in vedere ca este puntea inferioara, astept sugestii pentru restul puntii si pentru puntea superioara:
1) sa lipesc filele pe segmentele de punte falsa si apoi sa lipesc pe corabie, sau
2) sa lipesc puntea falsa si peste aceasta sa vin cu filele?
Postat 06 August 2011 - 07:28 AM
Pacific 231.000, la 05 August 2011 - 12:05 PM, a spus:
1) sa lipesc filele pe segmentele de punte falsa si apoi sa lipesc pe corabie, sau
2) sa lipesc puntea falsa si peste aceasta sa vin cu filele?
Sugestia mea este sa asamblezi toata chila, apoi toate coastele, apoi toata puntea principala (inferioara) si abia apoi sa filezi. Cel putin eu asa as face daca as fi in locul tau. Nefacand astfel, vei avea tot felul de lufturi, gauri si linii frante. Asa cum am eu ... vezi poze cate vrei pe topic.
Cum va iese filarea bordurilor? Merge treaba, merge?
Postat 08 August 2011 - 08:15 AM
O parte din cele de mai sus, am facut-o deja.
Adica am lipit mai intai chila cu etrava si etamboul. In plus, la asamblarea chilei cu etrava (cand zic etrava ma refer la etrava propriu-zisa si la portiune de chila cu care face corp comun) am lipit suplimentar 2 bucatele de placaj, asa cum sunt acelea de la imbinarea chila - etambou.
Apoi am lipit coastele de chila.
In momentul de fata, lucrez la puntea inferioara. Din pacate, pot spune ca nu sunt foarte multumit de diferitele modalitati de imitare a cuielor/dopurilor de punte. Diferitele incercari facute de mine pe o alta bucata de punte cu file aplicate, nu pot sa spun ca m-au multumit in totalitate. Am incercat punctarea lor cu creionul, introducerea de scobitori sau bucati de cupru (alama aproape ca se confunda cu lemnul, asca cum probabil ca era in realitate), sau gaurirea si umplerea gaurilor cu rumegus. La scara asta, nici o metoda are rezultate buna ci, cel mult satisfacatoare.
Nu am inceput inca filarea bordurilor.
Aceasta postare a fost editata de Pacific 231.000: 08 August 2011 - 08:16 AM
Postat 08 August 2011 - 09:16 AM
Si ca sa imi fie mai usor , am inceput sa umplu spatiul dintre coaste (cat se poate) cu baghete de 10x6 , lipite si intre ele...si iese frumos , mai ales cand am sa le slefuiesc la fata coastelor.
Lipirea filelor de bordaj o sa fie muuuuuult mai usoara..:D si asta fiindca , sincer , nu am prea mare incredere in cuisoarele acelea .
Prin umplerea spatiului dintre coaste , fila de bordaj va fi lipita pe toata lungimea , si nu doar in punctele de contact cu coastele...
Postat 08 August 2011 - 11:06 AM
Spor la bibileala si urcati poze, cat mai multe poze. :drinks:
Stadiul barcutei mele, la finele nr. 27 ...
Postat 10 August 2011 - 11:49 AM
Postat 10 August 2011 - 01:13 PM
Multa, multa bafta.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 10 August 2011 - 01:13 PM
Postat 10 August 2011 - 02:56 PM
Postat 10 August 2011 - 04:04 PM
Pacific 231.000, la 10 August 2011 - 11:49 AM, a spus:
despre ce scula este vorba,eu nu am gasit nici o hartie in pachet
Postat 10 August 2011 - 07:16 PM
gl_mmm, la 10 August 2011 - 04:14 PM, a spus:
Partea buna este ca avem timp berechet sa ne gandim sau sa gasim alternative la ce ne propun ei.
am cautat,am citit revista imediat dupa ce am luat-o,nu am gasit nimic,rugaminte,faci si tu o poza cu ce ne propun ei,si o afisezi aici?
Postat 10 August 2011 - 07:28 PM
Asta-i pliantul care a venit cu revista.
Postat 10 August 2011 - 09:28 PM
In raftul in care sunt expuse traforajele de mana se afla si faimoasa masina de gaurit.
Atentie la specificatia de pe fluturasul reclama; "Produsul din fotografiile de mai sus este diferit de cel pus in vanzare", scris mic sub poze.
Salut si numai bine.
Postat 10 August 2011 - 10:22 PM
Postat 10 August 2011 - 10:40 PM
Din falca pe care se prinde ansamblul desenat se pileste grosimea platbandei plus 0,5mm pentru a nu debita bagheta.
Asa ar arata bagheta stransa intre falcile clestelui ,crestaturile realizate in bagheta permit indoirea acesteia.
Postat 10 August 2011 - 10:52 PM
la curbatul bagheteleor ,nu am folosit niciodata nici un fel de cleste,clestisor sau alt dispozitiv.pt curbat baghete folosesc doar apa.dintre persoanele care detin un cleste de curbat baghete,nici una nu recomada achizitionarea unui asemnea cleste.toti spun ca nu isi merita banii.multe dintre sculele de de modelism,sint fara uitilitate in modelism.
de pe site-ul hobbytools ,nu se pot cumpara scule de modelism pina in luna septambrie.eu am o comanda la ei de vreo 10 zile si mi s-a spus ca in Italia in luna august nu se lucreaza pt ca toti sint in concediu.pe mine nu m-a deranjat sa astept pina in luna septembrie,iar cei care doresc ceva de pe acest site vor fi nevoiti sa astepte sa treaca luna de concediu de la producatori.
Postat 11 August 2011 - 12:52 AM
Multa, multa bafta.
Postat 11 August 2011 - 09:15 AM
Legat de scule, eu ma gandeam sa folosesc:
1. pentru gauri fi 1mm - o masina de gaurit portabila, cu acumulatori pe care o am deja. Ar mai trebui sa cumpar doar burghie de 1mm . Multumesc Pacific pentru pont. :drinks:
2. pentru curbat - sa cumpar clestele recomandat de DeA. Mi se pare prea complicata si importanta operatiunea de filare "la gata" a bordurilor ca sa ma risc improvizand. Daca in etapa actuala INCA mai poti face unele erori, la aplicarea stratului 2 de scandurele, cel final, orice greseala se va vedea ca naiba. Exact ca-n amenajari interioare: la tencuiala si glet poti sa te grabesti putin, poti sa mergi mai repede, dar la varuiala NU.
Pareri? Multumesc! :)
Si a mai fi o varianta, poate cea mai convenabila. Si anume, pentru moddelistii din acelasi oras, sau din zone apropiate geografic, se pot face actiuni comune, schimburi de experienta, intalniri ... clubing! Spre exemplu, in zona Galati-Braila ar fi cineva interesat de o astfel de intalnire??? Ne vedem lucrarile, vedem care ce scule are, mai bem un suc, chestii de-astea. Hm? :)
Postat 11 August 2011 - 11:26 AM
se mai poate folosi si o sursa de caldura,respectiv un feon ,sau o spirtiera.
in trecut la curbarea scandurilor de lemn se folosea aburul.
esenta de lemn aleasa de d'agostini e cam naspa.
eu am lucrat mai mult cu pin canadian,o esenta foarte elastica practic daca o tii o ora in apa poti sa faci ce vrei cu baghete respectiva.
Postat 11 August 2011 - 07:31 PM
gl_mmm, la 11 August 2011 - 09:15 AM, a spus:
Si ar mai fi o varianta, poate cea mai convenabila. Si anume, pentru modelistii din acelasi oras, sau din zone apropiate geografic, se pot face actiuni comune, schimburi de experienta, intalniri ... clubing! Spre exemplu, in zona Galati-Braila ar fi cineva interesat de o astfel de intalnire??? Ne vedem lucrarile, vedem care ce scule are, mai bem un suc, chestii de-astea. Hm? :)
Nici un galatean amator de-un schimb de experienta? :( Ne-am putea vedea juma' de ora sa ne laudam oleaca ... intr-o sambata sau duminica dimineata, spre exemplu.