Solutia corecta este inlocuirea potentiometrului. De regula sunt de 5-10Kohm (nu am desfacut statia mea sa vad valoarea) si cu mici adaptari poate fi luat de la o statie defecta sau altul nou de la un magazin de electronice. Toate potentiometrele au o tensiune de alimentare comuna si de pe cursor se ia o fractie din acea tensiune dependenta de pozitia mansei. Daca nu este exact valoarea originala, se pot face reglaje din rezistoarele de pe capetele potentiometrului aflate pe placa de baza ca sa isi faca cursa completa de comanda electrica. Ai bar graph pe display sau testezi cu un servo bun.
Pe el scrie B500, cam atat. Nu ma pricep la electronica,doar ce am citit pe forumuri. Mai este o problema : dimensiunea potentiometrului este diferita de ce am gasit eu la magazine, cel de pe 9x este mai mic, ,axul mai subtire iar un potentiometru de dimensiuni normale nu incape in locul dedicat.
Si spre exemplu la 9x cu soft schimbat, daca pui alte potentiometre cu o cursa mult mai mare decat cele originale, si faci calibrarea stick-urilor oare nu o sa mearga ? La urma urmei.. cand faci calibrare statia citeste valoarea de minim si valoarea de maxim ...
Eu am doua statii dezmembrate de la care as putea recupera un potentiometru. Aproape sigur se poate adapta unul de acolo. Una e Walkera si alta Hitec Laser 6. Dar mai mare deranjul de la mine la tine pentru un potentiometru de 1-2 lei. Am mai facut astfel de reparatii/calibrari.
Gigi Sterian Rascal 1940mm fs.61 nitro Rascal120 DLE 30 U Can Do .46 nitro .52, 2T Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli
Postat 30 December 2012 - 10:01 AM
Cred ca s-ar putea gasi si potentiometre originale sau identice cu cele din statie oricum trebuie sa fie potentiometre liniare, si cred ca si daca au cursa mai mare din softul er9x te descurci sa o stezi.
Nu am stiut pana acum ca potentiometrele din statie sa aibe cursa mai mica decat cele obisnuite.
Nu au ele cursa mai mica (decit daca vreun fabricant de statii scumpe s-a gindit sa le faca la comanda), se foloseste doar o parte din cursa lor, cit permite mecanic stick-ul. Orice potentiometru liniar de valoare identica sau apropiata care se potriveste ca dimensiuni e bun, doar sa calibrezi dupa aia statia. Daca statia nu are sau nu compenseaza din soft, poti pune intre cursor si capatul legat la masa un condensator de 100nF, sa preia eventualele imperfectiuni de contact care pot apare cind il misti.
Vin cu o modificare : pe potentiometru scre B502 si 60grade. Atasez si 3 fotografii. Am facut un artificiu adica i-am desfacut placa de capacul metalic si i-am pus putina vaselina obisnuita (nu am gasit prin casa vaselina grafitata) ..culmea, cand statia este tinuta in casa nu mai are probleme. Insa de indata ce o las 3-4 minute afara , cursa potentiometrului se micsoreaza si ramane intre 0 si 50% throttle. Revine la normal dupa ce isi ia iar temperatura camerei. Deci..poate ca nu placa conductoare este de vina? SAM_1041.JPG(106.15K) Number of downloads: 95SAM_1039.JPG(114.54K) Number of downloads: 93SAM_1042.JPG(74.27K) Number of downloads: 90
@DanB, pot-urile de statii AU cursa mai mica, cel mult 90 grade fata de 270 grade cat este normal.
Si poza pusa de rookie vine sa confirme acest fapt, este potentiometru special de statie, cursa de 60 grade.
Era bine daca facea o poza inainte de a baga vaselina in el.
@rookie, ce soft ai pe statie ? Cu unul din cele noi, care au mod diagnostic, ai putea vedea ce citeste procesorul cand esti afara si in functie de asta sa te lamuresti daca e din potentiometru sau din soft.
De fapt, daca doar unul face asa si celelelte 3 nu fac, e cam clara...
@DanB, pot-urile de statii AU cursa mai mica, cel mult 90 grade fata de 270 grade cat este normal.
Si poza pusa de rookie vine sa confirme acest fapt, este potentiometru special de statie, cursa de 60 grade.
Era bine daca facea o poza inainte de a baga vaselina in el.
@rookie, ce soft ai pe statie ? Cu unul din cele noi, care au mod diagnostic, ai putea vedea ce citeste procesorul cand esti afara si in functie de asta sa te lamuresti daca e din potentiometru sau din soft.
De fapt, daca doar unul face asa si celelelte 3 nu fac, e cam clara...
Am er9x-ul pus de EBA prin august. Nu stiam de modul diagnostic, cum se acceseaza? SAM_1045.JPG(81.18K) Number of downloads: 130SAM_1043.JPG(105.32K) Number of downloads: 140
Aceasta postare a fost editata de rookie: 30 December 2012 - 11:55 AM
Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli
Postat 30 December 2012 - 12:11 PM
Pai din poza reiese ca potentiometrul are cursa mare (a se vedea pelicula rezistiva are sigur peste 270 grade) acuma ca montat la stick, mecanic nu poate efectua cursa completa e altceva sau ma insel ?oricum daca ai indoit cursorul sa faca contact mai bun ai sanse sa distrugi mai repede pelicula rezistiva.
Oare o fi buna ideea cu vaselina? nici cu grafitata nu cred ca e bine ca aia conduce ceva si cred ca va schimba valoarea potentiometrului, cred ca ar trebui curatat cu o carpa spalat cu alcool si dat cu spay de contact.
Interests:Elicoptere,elicoptere,elicoptere si apoi tot ce zboara...
Postat 30 December 2012 - 12:42 PM
Nu folositi alcool sau spray de contact la potentiometre,faceti mai mult rau,adica afectati si mai mult suprafata rezistiva(o curatati).O metoda mai veche era o picatura de petrol(cherosen).Oricum solutia normala este schimbarea potentiometrului.
Vin cu o modificare : pe potentiometru scre B502 si 60grade. Atasez si 3 fotografii. Am facut un artificiu adica i-am desfacut placa de capacul metalic si i-am pus putina vaselina obisnuita (nu am gasit prin casa vaselina grafitata) ..culmea, cand statia este tinuta in casa nu mai are probleme. Insa de indata ce o las 3-4 minute afara , cursa potentiometrului se micsoreaza si ramane intre 0 si 50% throttle. Revine la normal dupa ce isi ia iar temperatura camerei. Deci..poate ca nu placa conductoare este de vina? SAM_1041.JPGSAM_1039.JPGSAM_1042.JPG
502 inseamna 50 si inca doua zerouri (2=multiplicator), deci 5000, adica 5 KOhm, cum am zis. Seamana cu ce am eu.
Gigi Sterian Rascal 1940mm fs.61 nitro Rascal120 DLE 30 U Can Do .46 nitro .52, 2T Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
Vin cu o modificare : pe potentiometru scre B502 si 60grade. Atasez si 3 fotografii. Am facut un artificiu adica i-am desfacut placa de capacul metalic si i-am pus putina vaselina obisnuita (nu am gasit prin casa vaselina grafitata) ..culmea, cand statia este tinuta in casa nu mai are probleme. Insa de indata ce o las 3-4 minute afara , cursa potentiometrului se micsoreaza si ramane intre 0 si 50% throttle. Revine la normal dupa ce isi ia iar temperatura camerei. Deci..poate ca nu placa conductoare este de vina? SAM_1041.JPGSAM_1039.JPGSAM_1042.JPG
502 inseamna 50 si inca doua zerouri (2=multiplicator), deci 5000, adica 5 KOhm, cum am zis. Seamana cu ce am eu. La al tau se vede uzura pe unde a trecut cursorul, probabil din cauza bavurilor de la stantarea lui, neprelucrate. Modifica raza de rotatie a cursorului cu 0,5 mm spre exterior. sa calce pe zona neuzata si cu o piatra abraziva fina i-ai bavurile cursorului, sa fie putin rotund pe punctul care calca pe rezistor. Pastreaza-i aceeasi inaltime fata de baza, sa nu maresti presiunea de contact inutil. Il pui la loc si trebuie sa mearga. La clipsare, cand il montezi, ai grija sa ramana placa centrata pe carcasa lui. Bafta! Al naibii editor, in doua- trei minute nu ma mai lasa sa fac corectii. Macar dezactivati butonul, sa nu ma mai chinui ca fraierul!
Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 30 December 2012 - 01:21 PM
Maule 1500
Helios 2545
Si se vede clar din poza ca e facut special pentru RC. Zona nefolosita are un strat argintat dedesubt, deci rezistenta negijabila. La cum arata cursorul, trage-l spre centru, ca merge mai usor, cu o penseta cu varf ascutit si dura ca material.
Maule 1500
Helios 2545
Am incercat sa trag spre exterior cursorul insa fara nici un rezultat. Acum ma uit la meniul ANA (http://9xforums.com/...ide#Diagnostics ) si observ urmatorul lucru : dupa calibrarea stick-urilor , daca throttle-ul este impins maxim sus pe display arata cum ajunge la 100 si apoi incepe sa scada decelerat spre 0 si continua cu -1,-2.. Daca nu este impins maxim sus,ci doar 90%, lucrul acesta nu se intampla la temperatura camerei, valoarea este una fixa. Daca scot radiocomanda afara (0 grade Celsius) dupa 2-3 minute incepe sa scada din nou, intr-un ritm mai scazut , insa indiferent de pozitia throttle-ului.
Acum, daca intru cu radiocomanda in casa,dupa ce fac o recalibrare se intampla tocmai opusul : throttle maxim sus, ANA arata 70 dupa care incepe sa urce constant pana la 100. Acest semnal este confirmat si de meniul principal al er9x (http://9xforums.com/...ide#Main_Screen) unde cercul pentru throttle urca doar cand throttle este impins maxim sus.
Este o problema mecanica sau de soft? Singura mea explicatie ar fi ca la temperaturi scazute, cursorul potentiometrului se strange si se schimba datele calibrarii. Dar daca ar fi asa, ar trebui ca si celelalte potentiometre sa reactioneze la fel.
As desface statia si as inversa doua pot-uri de pe axe diferite.
Din comportamentul dupa inversare vei trage concluziile imediat.
Pot-ul e de vina. Cine are unul sau doua il rog sa ma ajute. Platesc eu posta si valoarea lui de nou. As da si o bere daca s-ar transmite prin posta! :)
Pot-ul e de vina. Cine are unul sau doua il rog sa ma ajute. Platesc eu posta si valoarea lui de nou. As da si o bere daca s-ar transmite prin posta! :)
De ce nu completezi profilul, sau de ce nu spui de unde esti? Cineva din apropiere poate ar reusi sa te ajute. La cum vad ca te descurci tu, in ceea ce ma priveste, trimiti statia la mine asa si o iei functionand. Cat am tastat aici o faceam de trei ori.
Maule 1500
Helios 2545
De ce nu completezi profilul, sau de ce nu spui de unde esti? Cineva din apropiere poate ar reusi sa te ajute. La cum vad ca te descurci tu, in ceea ce ma priveste, trimiti statia la mine asa si o iei functionand. Cat am tastat aici o faceam de trei ori.
Sunt din Ploiesti, insa datele astea nu isi au locul in postul despre 9x ci mai degraba in mesageria personala. Tot acolo voi da adresa exacta, un numar de telefon etc. Iar riscul si costul este de 2 ori mai mare daca trimit statia prin posta dus-intors decat daca primesc (contra-cost) unul sau doua potentiometre direct de la un membru al forumului. Daca nu este posibil probabil o voi trimite si prin posta.
Salutare posesori de Turnigy si La Multi Ani! De aproximativ o luna jumatate sunt si eu posesor al unei statii asemanatoare, doar ca se numeste "Jamara Air Jump", fiind sora "germana" din aceasta "serie". Mie personal mi-a placut modelul asta pentru ca are si antena telescopica, astfel prin schimbarea modului TX pot sa o folosesc si pe alte frecvente. Avand si antena telescopica arata mai bine, zic eu (aici totul tine de gustul fiecaruia). A fost mai scumpa decat o statie Turnigy, probabil pentru ca se numeste “Jamara” si se vinde in Germania. Pretul ei de noua (exagerat de mare) este 229 euro, insa se poate cumpara de pe ebay si cu 199, 139, 109, 99 sau 89 euro. Eu unul chiar nu inteleg diferentele astea de pret. Radiocomanda a fost cumparata de un amic de-al meu din Germania, nou nouta, insa cu o problema. Eu am cumparat-o de la amicul meu, in ideea ca voi rezolva problema dupa ce o resoftez. Insa dupa ce am studiat-o mai atent am descoperit ca defectul nu e la statie ci la modulul de emisie sau la receptor sau la amandoua. Suparat fiind ca vanzatorul nu a schimbat-o, acum cateva zile, am mai cumparat una, dar de data asta direct de la acelasi vanzator (asta ca sa vedeti ce prost sunt :wacko: ). De data asta am dat 89 euro si stau ca pe ace pana o primesc sa vad asta cum se comporta. Daca va functiona la fel (defectuos), atunci am luat-o in freza rau de tot. :blush:
Am vazut pe Discovery un documentar despre pregatirile de la Euro 2012, unde am observat ca printre radiocomenzile pe care le-au folosit este si un FlySky. Intamplator am gasit pe youtube secvente din acest documetar si la minutul 07:03 se vede clar statia. Deci tot sunt bune de ceva, daca si baietii astia au folosit modelul asta.
Nu faceti aceeasi greseala de doua ori... sunt atat de multe greseli noi de facut!!! Tel. 0721 254 126 mxcrossmc@gmail.com
Daca ar fi stiu campionii... cred ca nu mai concurau :p
S-a discutat si in topicul 9XR in termeni mult mai duri ca aici contra acestor statii, nici cand le-am servit dovada ca locul 3 la Europenele de F5K din August au fost castigate cu o statie din asta nu s-au potolit.
Poate ne expui mai detaliat cum se manifesta defectul si te faci cu inca o statie.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 02 January 2013 - 09:33 PM
Am vrut de la bun inceput sa descriu "defectul", insa post-ul ar fi fost prea lung si mi-a fost teama ca va fi plictisitor.
Ideea este ca semnalul PPM care iese din statie este ok, insa la iesirea din receptor (pe orice canal) impulsul se repeta cand la 37mS, cand la 40mS, deci dupa ce ca nu este la 20mS, mai este si instabil. Masuratorile le-am facut cu un servo tester (FEIGAO Multifunction R/C Tester), apoi pentru a fi sigur, am folosit un osciloscop. Din cauza asta servo-urile sunt mai lente, iar unele regulatoare nu merg deloc (din 8 regulatoare testate, 3 au mers, 5 nu). Modulul TX seamana izbitor cu Corona CT8J, iar receptorul cu CR8D, doar ca scrie Jamara pe ele. SIncer, deocamdata nu stiu ce am sa fac cu inca o statie, s-ar putea sa le pastrez pe amandoua. Eu inca mai sper ca a doua sa fie ok si atunci sper sa-mi dau seama ce e defect la prima, TX-ul sau RX-ul. De fapt eu cred tot mai mult ca problema este cu softul din modulul de emisie sau receptor sau chiar amandoua.
Din cauza ca statia totusi functioneaza, vanzatorul nu a vrut sa o schimbe, el probabil a nimerit un regulator cu care a functionat.
Nu faceti aceeasi greseala de doua ori... sunt atat de multe greseli noi de facut!!! Tel. 0721 254 126 mxcrossmc@gmail.com
Am si eu o statie Turnigy 9x si azi am intrat in posesia unui stabilizator de zbor Guardian 2D/3D.http://www.eagletreesystems.com/Guardian/index.htm
Deocamdata am reusit sa fac citeva teste in casa pe partea de 2D si se comporta bine,doar cu Rud,Ail,Elv conectate.Partea cu semne de intrebare vine la trecere de la neutru la 2D si 3D.Statia din dotare este Turnigy 9x si are un swich cu 3 pozitii,care sa faca comutarea intre modurile de zbor.Spre rusinea mea,nu imi dau seama cum trebuie facuta conectarea cablurilor de Mod,Gain si Aux la receptor si ce setari trebuie facute la statie,ca sa ma pot bucura de toate modurile de zbor neutru,2D si 3D. guard-cables-large.jpg(93.08K) Number of downloads: 30
Orice sfat e bine venit.
Multumesc.
Pai nu trebuie sa iti fie rusine ci mai degraba sa citesti manualul Guardianuluihttp://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/wink.gif. Cum se face comutarea? Folosind un canal liber al statiei care sa ia diverse valori ale pulsului PWM? Legat de statie pot sa iti fac eu configurarile dar nu stiu de ce anume are nevoie Eagle Tree-ul.
Aceasta postare a fost editata de Florinelu: 04 January 2013 - 10:32 PM
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)