Modelism - RHC Forum: colectia Mari corabii! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 21 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »

colectia Mari corabii!

#361 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 26-March 08

Postat 03 March 2011 - 11:33 PM

normal chila falsa a navei ii bine sa stea fixata pe toata lungimea ei intre doua bucati de lemn,sau doua corniere de aluminiu,pina la fixare definitiva a coastelor si a primelor baghete(sau pina se umple golul dintre coaste cu lemn).fixarea chilei false in doua puncte este dupa parerea mea gresita.in felul acesta se evita curbarea ei si implicit a navei.cei care au ales optiunea sa astepte sa primeasca toate coastele si chila falsa complecta,au facut un lucru bun.restul risca sa construiasca o nava serpuita.cei care nu dau atentie de la inceput tuturor detalilor,vor avea probleme in viitor cu finalizarea navei.am sa caut o poza sau doua cu sistemul de prindere de care am vorbit.
nu ii spune unui om ca este idiot,pt ca va face tot posibilul sa iti dovedeasca ca ai avut dreptate.
0

#362 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 03 March 2011 - 11:37 PM

poza de care ziceam.
nu ii spune unui om ca este idiot,pt ca va face tot posibilul sa iti dovedeasca ca ai avut dreptate.
0

#363 Useril este offline   dandare 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 18-December 09
  • Interests:Modelism

Postat 04 March 2011 - 06:13 AM

Cavaletul de lucru o sa fie complet la nr 10 ( la nr 9 se termina piesele de lemn)
IL-2 Fan
0

#364 Useril este offline   EBA 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 956
  • Inregistrat: 09-April 09
  • Interests:AEROMODELISM

Postat 04 March 2011 - 09:47 AM

Scuze ca ma bag.Nu era mai bine ca lucrarea sa inceapa cand ai cavaletul de lucru?.Eu astept pana la nr 10 si ma apuc de treaba.Mi-am scos toata hartogaraia dintr-un sertar de la servici, si am depozitat toate numerele. :)

Aceasta postare a fost editata de EBA: 04 March 2011 - 09:49 AM

SUNTEM FUDULI
0

#365 Useril este offline   coszmin.art 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 52
  • Inregistrat: 17-February 11
  • Interests:recondiţionări, grafică, pictură

Postat 04 March 2011 - 03:46 PM

Vezi postareaEBA, la 04 March 2011 - 09:47 AM, a spus:

Scuze ca ma bag.Nu era mai bine ca lucrarea sa inceapa cand ai cavaletul de lucru?.Eu astept pana la nr 10 si ma apuc de treaba.Mi-am scos toata hartogaraia dintr-un sertar de la servici, si am depozitat toate numerele. :lol:

EBA, ai perfectă dreptate.
Dar, cavaletul de lucru se poate face fără a mai aştepta pe cel din revistă.
Lemnul din care e făcut cavaletul din DeA. este de balsa şi se poate folosi la alteceva.
Cât despre aşteptare, am mai zis şi eu că graba nu-şi are locul încă.
Cu respect,

Detaliile fac diferenţa...
0

#366 Useril este offline   coszmin.art 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 04 March 2011 - 06:45 PM

care sunteţi din Iaşi?
La vară mă duc în iaşi şi nu ştiu dc sunt magazine de navomodele în Iaşi?
Cu respect,

0

#367 Useril este offline   dan49 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 10
  • Inregistrat: 24-February 11
  • Interests:navomodelism

Postat 04 March 2011 - 07:23 PM

cel mai bine este sa incepi cind ai toate piesele pentru scheletul navei,chila,coaste, punti,asa obti o culoare uniforma la toate piesele vopsindule pe toate o data.pentru piesele eventual defecte cred ca cel mai bine este sa le refaci copiindule,iar piese lipsa comanzi un numar suplimentar la D.A sau faci altele.Pentru o aliniere buna a coastelor daca nu vrei sa masori tot timpul se pot folosi bucati de lemn de balsa dreptunghiulare fixate temporar intre coaste,astfel se lipesc perpendicular daca prima este pusa bine dar atentie la alinierea lor in vederea montari bordajului o coasta deplasata stinga sau dreapta umfla sau lasa un gol in bordaj plus inclinarea puntilor mare atentie masurati de trei ori si lipiti o data.Cavaletul de lucru se poate face usor din citeva scindurele si patru holtzsuruburi sper sa intelegeti ceva din poza atasataFisier atasat  sm.BMP (225.05K)
Number of downloads: 321

Aceasta postare a fost editata de dan49: 04 March 2011 - 07:25 PM

0

#368 Useril este offline   BUGHY12 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 05-August 10
  • Interests:sa lipesc carbon pe nave, eventual sa trag si o banda de izoler rosie, exact cum facea vecinul meu acum 20 de ani la dacie

Postat 04 March 2011 - 09:29 PM

Vezi postareacoszmin.art, la 04 March 2011 - 03:46 PM, a spus:

EBA, ai perfectă dreptate.
Dar, cavaletul de lucru se poate face fără a mai aştepta pe cel din revistă.
Lemnul din care e făcut cavaletul din DeA. este de balsa şi se poate folosi la alteceva.
Cât despre aşteptare, am mai zis şi eu că graba nu-şi are locul încă.

As prefera sa posteze un modelist mai vechi cateva trucuri in care sa putem deosebi si noi esentele de lemn. In prostia mea credeam ca balsa e lemnul ala moale in care poti sa-ti infingi unghia, as fi spus ca acel cavalet ar putea fi din lemn de fag, bambus, cocotier, da nu balsa, poate gresesc da cred ca e omeneste sa mai si gresesti
"cont de sters" deoarece sunt singurul fara licenta in modelism si fara master in pescuit.
0

#369 Useril este offline   radu97 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 25-February 11

Postat 05 March 2011 - 07:55 PM

Pentru cei care tot dau sfaturi si spun ca nu e buna graba ... ok , eu nu stiu dar am cateva intrebari :
1. Iti trebuie cel putin 10 ore pana cand vopseaua intra in lemn pe o parte , daca voi aveti solutii sa vopsiti pe ambele parti e foarte bine , deci trebuie sa astepti foarte mult , plus ca trebuie sa iti asezi piesele pe numere etc
2. ce va face sa credeti ca daca le vopsesti acum sau daca le vopsesti pe toate odata o sa ai aceasi culoare?
0

#370 Useril este offline   Malabar 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 15-February 11

Postat 05 March 2011 - 08:08 PM

Tu stii ce vopsea folosesti de intra in 10 ore in lemn... Sunt vopsele si vopsele, oricum mi se pare impropriu sa folosesti o vopsea care sa ascunda fibra lemnului, atat cat se vede la placajul din care sunt decupate reperele machetei. Sunt destule baituri si lacuri cu uscare rapida. Si da, poti vopsi / lacui ambele fete ale coastelor in acelasi timp. Infigi un ac cu gamalie sau un cuisor de diametru mic in cantul piesei de vopsit, de ac/ cui legi o ata sau o sarma si spanzuri piesa de ceva,o vopsesti si o lasi sa se usuce in voie.
Floare la ureche.
0

#371 Useril este offline   radu97 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2011 - 08:19 PM

Unii sa sti ca stau in apartament nu in depozit .
0

#372 Useril este offline   Malabar 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2011 - 08:31 PM

In apartament stau si eu, desi mi-ar prinde bine sa am un depozit la dispozitie, chiar si unul bancar. Aici e vorba despre niste bucati de placaj cat palma, nu despre usi de sifonier. Dintr-o sipca sau o coada de matura sprijinita pe doua picioare in forma de A ai improvizat o capra. Nu este inginerie spatiala... O culoare acrilica se usuca in cateva minute, la fel si un vernis acrilic, nici nu au miros, poti lucra linistit in interior.
0

#373 Useril este offline   radu97 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2011 - 08:37 PM

Asta e romanul stie sa faca din toate ... dar din pacate nimic bine !
PS . Astept sa imi arati si mie pe cutia de vopsea pe care o folosesti ca se usuca in cateva minute ( cateva minute inteleg maxim 10-15)
0

#374 Useril este offline   Malabar 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2011 - 08:56 PM

Cu atitudinea asta , e pierdere de vreme sa iti raspunda cineva. Nu stau sa caut poze cu borcane de culori, sunt inconjurat de ele, cu culori lucrez de muulti ani, bine sau rau ca romanul care stie sa faca de toate si nu face nimic bine... nu mai stau sa pun ghilimele la citat (culmea, din asta traiesc, din pictura! modelismul e doar un hobby). Daca ai in orasul tau un magazin cu materiale pt pictura vei gasi o multime de vopsele, acrilice, vinilice etc, toate cu uscare rapida, mai rapida decat cele 10-15 minute de care vorbesti.Nu dau nume, sa nu se considere reclama.

Aceasta postare a fost editata de Malabar: 05 March 2011 - 08:57 PM

0

#375 Useril este offline   radu97 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2011 - 09:05 PM

Sti care e treaba "expertule" vopseaua de care vorbesti tu costa ceva bani ... eu vorbesc de vopsea pentru cei de rand la un pret acceptabil! ( mi se pare o absurditate sa dau pe vopsea cat costa 3-4-5 numere din revista)
Daca e o pierdere de timp nu te mai baga in seama . Forumurile sunt pentru discutii constructive numai ca aici vad ca sunt numai experti si profesionisti ... dupa toti se intreaba de ce romanul nu are si aceasta pasiune !

Aceasta postare a fost editata de radu97: 05 March 2011 - 09:06 PM

0

#376 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 March 2011 - 09:07 PM

eu personal folosesc aceasta gama de vopsele acrilice.timpul de uscare este de maxim 20 de minute.de fiecare data cind vopsesc ceva bag aracet in vopsea pt o priza mai buna.aceste vopsele se gasesc la toate magazinele de materiale de zugravit,dar si in marile magazine de gen dedeman,obi,baumax,etc.pretul unui asemnea flacon este de 14 lei.probabil ca sint si vopsele mult mai bune,dar eu sint multumit de ele.alte tipuri de vopsele se gasesc pe site-urile de modelism.
0

#377 Useril este offline   Malabar 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 March 2011 - 09:22 PM

[quote name='radu97' timestamp='1299351955' post='464926']
Nu ma dau expert...voiam sa iti dau o idee, dar am fost neinspirat, le stii pe toate si nu ai dispozitia sa primesti vreo informatie.
Jeli, sper ca nu te superi precum radu97 daca iti spun ca in poza ai un pigment colorant pt lavabila, nu o culoare acrilica. Il folosesc si eu in amestecuri pt puterea de colorare uneori. Acrilicul este gata de folosit, nu mai ai nevoie de aracet, se fixeaza foarte bine si este ireversibil dupa uscare. Am pictat biserici cu acrilice, s-ar putea spala peretii cu furtunul si nu s-ar afecta pictura. Un borcan de 140 ml de culoare de la Maimeri costa 18-20 lei. Este o informatie neutra, nu invat pe nimeni ce sa foloseasca si cum.
0

#378 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 05 March 2011 - 09:30 PM

Vezi postareaBUGHY12, la 04 March 2011 - 09:29 PM, a spus:

As prefera sa posteze un modelist mai vechi cateva trucuri in care sa putem deosebi si noi esentele de lemn. In prostia mea credeam ca balsa e lemnul ala moale in care poti sa-ti infingi unghia, as fi spus ca acel cavalet ar putea fi din lemn de fag, bambus, cocotier, da nu balsa, poate gresesc da cred ca e omeneste sa mai si gresesti

...incearca sa folosesti smoala in amestec cu nitrolac(se usuca rapid, 5-10 min) sau orice lac acrilic(lent,5-10 ore) sau lac alchidic(lent, chiar si 24 ore) functie de cat de rapida vrei sa fie uscarea, totodata poti obtine "baituri" rapide folosind doar nitrodiluant in amestec cu smoala sau uleiuri de pictura, in functie de cantitatea de smoala dizolvata vei obtine diferite nuante, pentru corectii si patinare poti folosi si uleiuri pt pictura ,umbra arsa sau verde china ,atentie la dozaj deoarece ambii pigmenti sunt extrem de puternici, in prealabil poti exersa pe o planseta din placaj semisaturata cu lac ,la uleiuri aplici pe zonele care te intereseaza apoi intinzi cat mai uniform cu degetul dupa care incepi sa stergi gradat cu o carpa moale ,rezultatele nu te vor dezamagi insa necesita putina practica pana prinzi miscarea ,sper ca am fost explicit !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#379 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 March 2011 - 10:34 PM

multumesc Malabar,pt corectare.asa este cum spui in legatura cu acel colorant.eu nu ma supar deloc cind cineva spune un adevar,si mai ales atunci cind este constructiv.eu folosesc acesti coloranti pt ca imi ramin de la zugravit,si nu are rost sa cumpar alte vopsele,mai ales ca nu sint adeptul vopsirii navelor,decit pe portiuni foarte mici.prefer lemnul natural sau colorat cu baituri sau alte metode naturale.
0

#380 Useril este offline   ionut76 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1240
  • Inregistrat: 19-November 08
  • Interests:http://www.catia.ro

Postat 06 March 2011 - 03:32 PM

Am eu disponibile piesele de la nr. 1, in afara de pensula si pila, retrase fiindca imi trebuie la alt proiect. Pret 6 lei, fara transport. Voiam sa dau anuntul la Publicitate, insa intreba cineva pe aici de nr.1. L-am luat cind a aparut, voiam sa fac si eu corabia, insa m-am razgindit. <_<
Cursuri si carti CATIA v5 aici
0

#381 Useril este offline   coszmin.art 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 06 March 2011 - 06:38 PM

eu personal folosesc aceasta gama de vopsele acrilice.timpul de uscare este de maxim 20 de minute.de fiecare data cind vopsesc ceva bag aracet in vopsea pt o priza mai buna.aceste vopsele se gasesc la toate magazinele de materiale de zugravit,dar si in marile magazine de gen dedeman,obi,baumax,etc.pretul unui asemnea flacon este de 14 lei.probabil ca sint si vopsele mult mai bune,dar eu sint multumit de ele.alte tipuri de vopsele se gasesc pe site-urile de modelism.
[/quote]

Stimate domn, evită vopselele acrilice la lemn. acestea acoperă fibrele lemnului, ulterior fiind imposibilă lăcuirea. Adică poţi să lăcuieşti, doar pentru aspectul lacului, mat sau semilucios.
Dacă tot vrei să foloseşti acrilicele, diluează-le foarte mult cu apă, după care aplică-le pe lemn cu o cârpă de bumbac. Mai mult prin frecare decât prin tamponare.
Baitzul se face pentru toată lucrarea odată iar după montarea tuturor coastelor să-l lăcuieşti.
Te rog să nu te superi pe mine pentru intervenţie
Cu respect,

0

#382 Useril este offline   coszmin.art 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 06 March 2011 - 06:50 PM

Vezi postarearadu97, la 05 March 2011 - 08:37 PM, a spus:

Asta e romanul stie sa faca din toate ... dar din pacate nimic bine !
PS . Astept sa imi arati si mie pe cutia de vopsea pe care o folosesti ca se usuca in cateva minute ( cateva minute inteleg maxim 10-15)

Stimate domn,
Se găsesc, lacuri vernis cu uscare rapidă, mate sau lucioase.
Deasemenea este vernis pentru învechit, cod 678 care merge foarte bine cu vernis pt crăpături (aplicat în strat subţire) cod 688, ambele de la Maimeri pe siteurile de arte plastice.
Pentru un efect de crăpătură mai pronunțata, se poate folosi uscătorul de păr.
Coatele învechite, mai ales că la modelul din DeA. se pot vedea, dau un aer mistic construcției, nefiind nevoie de amprenta timpului.
Un lac normal, abia după 2, 3 ani se învechește.
În cazul vernis-urilor de mai sus acestea sunt două substanțe ce în mod normal nu sunt compatibile. De aceea apar crăpăturile.
După ce au fost aplicate cele două sicative, se intervine prin patină, cu o cârpă moale îmbibată în bitum. Acestea va intra în crăpături conferindu-i lemnului un aspect de cel puţin 100 ani.
Baftă multă, ai nevoie...
Cu respect,

0

#383 Useril este offline   Equinox 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 44
  • Inregistrat: 06-February 11
  • Interests:Navomodelism, acvaristica, banda desenata

Postat 06 March 2011 - 08:07 PM

Nr. 1: http://rapidshare.co...art1.rar|150000
Nr. 2: http://rapidshare.co...art2.rar|150000
Nr. 3: http://rapidshare.co...art3.rar|150000
Nr. 4: http://rapidshare.co...art4.rar|150000
Nr. 5: http://rapidshare.co...art5.rar|134377

Citeaza

Pass: 80Inanna

Aceasta postare a fost editata de Equinox: 06 March 2011 - 08:10 PM

0

#384 Useril este offline   Paul_L 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 295
  • Inregistrat: 30-September 07

Postat 06 March 2011 - 08:30 PM

Vezi postareaionut76, la 06 March 2011 - 03:32 PM, a spus:

Am eu disponibile piesele de la nr. 1, in afara de pensula si pila, retrase fiindca imi trebuie la alt proiect. Pret 6 lei, fara transport. Voiam sa dau anuntul la Publicitate, insa intreba cineva pe aici de nr.1. L-am luat cind a aparut, voiam sa fac si eu corabia, insa m-am razgindit. :rolleyes:

Ai PM de la mine pentru numarul 1
0

#385 Useril este offline   Equinox 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 44
  • Inregistrat: 06-February 11
  • Interests:Navomodelism, acvaristica, banda desenata

Postat 06 March 2011 - 09:05 PM

Daca doreste cineva numerele 1 si 2, sa ma contacteze. Le are un prieten de-al meu. Cred ca la pretul de taraba. De preferat Sighisoara, Ludus, Medias sau Tg. Mures.
0

#386 Useril este offline   ionut76 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1240
  • Inregistrat: 19-November 08
  • Interests:http://www.catia.ro

Postat 06 March 2011 - 09:37 PM

Piesele de la nr. 1 pleaca miine spre Paul. Multumesc.
Cursuri si carti CATIA v5 aici
0

#387 Useril este offline   BUGHY12 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 05-August 10
  • Interests:sa lipesc carbon pe nave, eventual sa trag si o banda de izoler rosie, exact cum facea vecinul meu acum 20 de ani la dacie

Postat 06 March 2011 - 10:11 PM

Vezi postareacoszmin.art, la 06 March 2011 - 06:50 PM, a spus:

Stimate domn,
Se găsesc, lacuri vernis cu uscare rapidă, mate sau lucioase.
Deasemenea este vernis pentru învechit, cod 678 care merge foarte bine cu vernis pt crăpături (aplicat în strat subţire) cod 688, ambele de la Maimeri pe siteurile de arte plastice.
Pentru un efect de crăpătură mai pronunțata, se poate folosi uscătorul de păr.
Coatele învechite, mai ales că la modelul din DeA. se pot vedea, dau un aer mistic construcției, nefiind nevoie de amprenta timpului.
Un lac normal, abia după 2, 3 ani se învechește.
În cazul vernis-urilor de mai sus acestea sunt două substanțe ce în mod normal nu sunt compatibile. De aceea apar crăpăturile.
După ce au fost aplicate cele două sicative, se intervine prin patină, cu o cârpă moale îmbibată în bitum. Acestea va intra în crăpături conferindu-i lemnului un aspect de cel puţin 100 ani.
Baftă multă, ai nevoie...

Voi o luati razna urat tare, intradevar poti face o vopsea sa se usuce si in 2 min (urmeaza sa vezi daca ai timp sa o aplici si sa-ti mai iasa ceva bun pe langa asta) si daca intradevar ai o tehnica de invechire aplica pe o bucata de scandura si aratane si noua, ca ai invatat tu ca vopseaua qwer cod 3474 imita ata la slipi nu ne ajuta, oricum la o macheta eu zic ca nu arata bine nici lacul si nici sa invechesti fiecare scandura asa cum toti stiu ca scandurile chiar si alea din bordaj se inlocuiau, nu vad la nimeni nici o macheta cu nava invechita si doua scanduri noi. Cred ca ideea topicului ar trebui sa fie cam asa: eu folosesc cutare si cutare si imi iese asa, eu am incercat asa si nu a iesit. Parerea mea personala e urmatoarea: o sa folosesc bait (eu prefer mahon ca de ala am si e un pic mai deschis) la osatura, nu o sa montez 3 bucati de punte ci o sa astept sa pot pune cate o punte intreaga, si mai departe vedem noi peste vreo 10 numere
"cont de sters" deoarece sunt singurul fara licenta in modelism si fara master in pescuit.
0

#388 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 06 March 2011 - 10:13 PM

multumesc pentru sfaturi coszmin.art .indiferent ce fel de nava de epoca voi face ,iti proimt solemn ca nu voi da cu lac nici macar un mm patrat.deci vopsirea cu vopsea acrilica sau orice fel de vopsea,nu v-a afecta deloc lacuirea navei,pentru ca aceasta nu v-a exista.prefer lemnul natural,iar daca nu am lemn pe care sa il las in stare naturala ,atunci prefer sa nu mai fac nave.norocul meu a fost ca atunci cind au am inceput sa fac nave de epoca am avut de unde sa invat.pe linga faptul ca am studiat cam tot de era de studiat pe net,am avut ocazia sa cunosc pe diferite forumuri,modelisti adevarati, de talie europeana si mondiala,sau restauratori care au lucrat in marile muzee ale lumii.de la ei stiu ca nici o nava de epoca nu se va lacui,daca vrei sa ai o nava cit se poate de adevar.navomodelism inseamna :reproducerea la scara a unei nave cit se poate de aproape de realitate.tot ce nu se incadreaza in aceasta definitie se incadreaza perfect in aria artizanatului.
multumesc inca odata pentru interventia ta benefica.
0

#389 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 06 March 2011 - 10:30 PM

Vezi postareaEquinox, la 06 March 2011 - 08:07 PM, a spus:

salut
Ce se afla aici la descarcat ? ca ai postat link-urile dar nu ai precizat ce e acolo ...

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 06 March 2011 - 10:33 PM

0

#390 Useril este offline   radu97 

• Incepator
  • PipPip

Postat 06 March 2011 - 11:39 PM

Ador sfaturile care sunt imposibil de realizat ... coszmin.art crezi ca fiecare are bitum pe acasa ?
Inteleg ca ai dat un sfat care e posibil sa fie corect ... dar daca ar putea sa fie si usor realizabil ar fi si mai bun !
0

Arata acest topic

• 21 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »

23 useri citesc topicul
0 membri, 23 vizitatori, 0 utilizatori anonimi