Pentru ca pare o nebuloasa, sa o luam de la origini.
Exista cateva categorii de curent electric/semnale care pot fi transportate de catre un cablu, si de aici deriva si comportamentul lui la perturbatii si posibilele rezolvari:
- cabluri de alimentare - transporta curent continuu, au la ambele capete impedante foarte joase, deci sunt cele mai imune la perturbatii din toata instalatia, in cazuri extreme pot fi rezolvate usor cu un
filtru LC simplu.
- cabluri de comunicatie/date, transporta semnale digitale/impulsuri a caror forma nu este critica, pentru ca informatia transportata nu depinde de latimea impulsului; au la ambele capete impedante medii, deci sunt relativ imune la perturbatii, si chiar daca apar, diagnosticarea perturbatiilor este cea mai dificila de facut, tot ce vezi este ca cele doua subansamble nu se inteleg, nu comunica...
Daca totusi apar, rezolvarea este o ferita de medie frecventa.
Este cazul comunicatiilor seriale cu rate pana in sute de kHz, cum ar fi i2c, intre hub-ul de telemetrie (sensor station) si receptor sau intre unii senzori (barometru, magnetometru) sau s-bus. Senzorul de turatie intra si el in aceasta categorie, cablul transportand impulsuri simple, cate unul pentru fiecare pala, important fiind numarul lor, nimic altceva.
- cabluri de date digital/analogice, adica PWM, impulsuri a caror forma este critica, pentru ca marimea analogica depinde de latimea impulsului, au la ambele capete impedante medii, deci sunt relativ imune la perturbatii, daca totusi apar interferente rezolvarea este ecranarea, ferita poate afecta forma impulsului; este cazul conexiunilor catre servo-uri non s-bus. Interferentele la aceceasta categorie sunt cele mai cunoscute si palpabile, bazait, zvacnituri sau jitter.
- cabluri de date analogice, care transporta tensiuni de la senzorii de voltaj, temperatura, sau orice alta marime care este tradusa intr-o tensiune variabila. Deoarece aceste cabluri au la un capat o intrare de ADC, adica impedanta mare, sunt cele mai predispuse la captarea perturbatiilor din intreaga instalatie. Rezolvarea este cu filtre LC, ecranare si pozarea lor cat mai departe de sursa de perturbatii.
In industrie s-a renuntat de mult la transportarea acestor marimi sub forma de tensiuni, tocmai datorita sensibilitatii la perturbatii. Un senzor industriali scoate la iesire un curent variabil, nu o tensiune, si cum o sursa de curent constant are impedanta teoretic zero, in consecinta si sensibilitatea la perturbatii este infima. In RC probabil s-a apreciat ca distantele sunt prea scurte si "merge si asa..." :)
Acum ca stim mai clar ce circula pe cablurile dintr-un model, sper sa fie mai simplu de pozitionat.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 30 June 2016 - 09:50 AM
... cu picioarele pe pamant ...