Modelism - RHC Forum: Motor de heli clasa 450 la un jet Pusher - Merge ? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Motor de heli clasa 450 la un jet Pusher - Merge ?

#1 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5482
  • Inregistrat: 24-May 08

Postat 03 January 2011 - 11:54 PM

Am terminat F 22 Raptor si cu un motor HiMax " Motor electric HIMAX C 2808-1160 Kv "

Modelul a iesit insa greu 630 grame ( Multa vopsea, lipit si hartie de ziar peste depron caci il atacase vopseaua etc )

Aveam 3 dimensiuni de elice :

APC 6x5,5 trage maxim 250 grame
APC 7x5 trage maxim 350 grame
APC 8X4 trage maxim 550 grame

Am sa incerc sa il zbor cu elicea 8x4 desi am o banuiala , DAR mai am un motor de T-REX 450 si ma batea gandul sa pun una din elici 6x5,5 sau 7x5 .
HiMax are avantajul ca are in kit un dispozitiv de atasat ( fixat ) pe bagheta de lemn 10x10 mm, cel de T-Rex nu si trebuie modificat sistemul de fixare.
La bagheta nu pot renunta

Intrebare : se poate pune pe direct fara reductor sau sunt prea multe rotatii/volt ? Ar creste prea mult consumul pe pack ?
Warn Warn Warn Warn Warn Warn .. for ever !
0

#2 Useril este offline   Ice9 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1361
  • Inregistrat: 06-April 10
  • Interests:RC Helicopters

Postat 04 January 2011 - 12:22 AM

Parerea mea este ca Himax-ul este prea mic si motorul de T-Rex suge la greu. Acum depinde si de cum doriti sa-l zburati. Cel mai bine ar merge un motor din seria 30-35 la elicile alea, pentru un zbor de jet.
Parerea mea... :)
0

#3 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 January 2011 - 12:44 AM

Nu stiu ce sunt motoarele 30-35 ! Sunt cu diametru de 30 mm si lungime 35 ? Nu am vazut pe site-urile de la noi decit in clasa 35 cu xx !
Trebuie avut in vedere nici sa nu depaseasca 60 grame caci sa dus C.G. fara sorti de izbanda.

Ca prim pas o sa caut o elice APC 8x6 in loc de 8x4 caci motorul duce ! Poate mai creste la tractiune macar sa ajunga 1:1 !

P.S.

Nu incape nici un pack mai mare de 1400 mAh ca sa am din ce trage mai mult curent ( pe astia imi este teama ca ii va umfla un motor de heli cu 30 Amp ).

Ca stil de zbor as vrea in prima etapa macar sa se tina in aer si dupa ..... mai vedem daca poate si putina vieza sau se dezmembreaza suprafetele portante.
0

#4 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 04 January 2011 - 12:52 AM

Cu noile statii se pot limita multe, inclusiv throttle la cat se doreste ca sa nu se treaca de un consum critic pentru acumulator.
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#5 Useril este offline   Ice9 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1361
  • Inregistrat: 06-April 10
  • Interests:RC Helicopters

Postat 04 January 2011 - 01:09 AM

Acum e mai clar...un 2830 de la Roxxy cred ca este ideal (are si 67g), un 35 (care se refera lamdiametru) ajunge pe la 100g. Acum trebuie vazut, poate incape si o elice mai mare :)
Din experientele mele cu jet-uri, cred ca trebuie obtinuta o tractiune 1:1 la ce portanta "fabuloasa" au...
0

#6 Useril este offline   dululutu 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1476
  • Inregistrat: 14-July 09

Postat 04 January 2011 - 11:47 PM

salut!

iti propun "Motor FC2812 Brushless Outrunner 1534kv".chiar daca nu are batiul care iti trebuie poti adapta altul pt. bagheta
eu l-am folosit cu succes la cateva jet-uri
cu cat folosesti elice mai mare cu atat cuplul ti-l arunca pe stanga

bafta
0

#7 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 January 2011 - 12:09 AM

Vezi postareadululutu, la Jan 4 2011, 11:47 PM, a spus:

salut!

iti propun "Motor FC2812 Brushless Outrunner 1534kv".chiar daca nu are batiul care iti trebuie poti adapta altul pt. bagheta
eu l-am folosit cu succes la cateva jet-uri
cu cat folosesti elice mai mare cu atat cuplul ti-l arunca pe stanga

bafta

E mic , nu cred ca are putere sa il duca cum trebuie ! Hi-Max-ul pus de mine e clasa 2825 si merge la modele de antrenament pana la 700 grame si motoplanoare de pana la 1 Kg.
Azi l-am zburat si zboara binisor dar are lipsa mare de putere ( nu se simte cuplul nici la accelerari bruste , poate doar foarte foarte putin.).
Insa nu urca pe verticala ( pe panta da - fara probleme dar vertical doar 5-6m din inertie dupa care cade pe o parte ).
O sa il incerc si cu elicea de care am pomenit APC 8x6 in loc de 8x4 cand o sa o cumpar !
0

#8 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 January 2011 - 12:36 AM

Am demontat Himax-ul de pe avion.
Am montat Align 430 XL ( de la heli )
Acum am o dilema : ce elice sa pun ? marimea si tip .
Am gasit in plicul de la APC un model de calcul al turatiei maxime ce poate fi suportata de elice si anume : rpm max = 382000/ d ( d = diametrul in cm al elicii)

Luam spre exemplu :

o elice de 4,75 diametru ( asta inseamna cam 12 cm ) deci rpm max = 382000 / 12 = 31.833 r.p.m.
dar motorul are 3700 Kv si alimentat cu 3S inseamna ca dezvolta : 3700x11,1 = 41.070 r.p.m
asta inseamna ca depasim limita admisa pt elice cu 41.070-31.833 = 9.237 r.p.m
Nu am pack-uri 2S si nici nu as vrea sa iau.
Cred ca este de rau ? se dezintegreaza elicea in zbor ? Ma gandeam sa folosesc APC sport .

As fi incercat cu APC sport 5x5 caci alta nu am gasit ( modelul are cam 700 grame daca pun si un pack de 2200 mAh - pe cel de 1350 mAh imi este teama sa nu il umfle ).

Ce parere aveti ?
0

#9 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 11 January 2011 - 01:02 AM

Cauta in topicurile de funjet, informatie garla, cred ca 4,7 e deja mult. E info si la Align pe site:
http://www.align.com...n/c_rindexe.htm

pune cea mai mica pe care o ai si o baterie de 2200. Oricum o sa sugi peste 25A, dar cu sanse mari 35-50A.

Elicea o sa reziste, nu ajunge niciodata la turatia calculata ca nu duce motorul.
0

#10 Useril este offline   ViorelX 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 537
  • Inregistrat: 06-October 09
  • Interests:modelism, electronica, mecanica

Postat 13 January 2011 - 10:32 PM

E f bine sa folosesti elice de 5x5 sau Gunther de 5x4.3 (care-i f uzuala), fiindca in general elicile cu pas mare in raport cu diametrul au eficienta de propulsie mai mare la viteze mari.
Motorul de 3700Kv are doar in gol turatia de 40000rpm la 11V. Nu crede ca daca-i pui elicea o va invarti la fel de repede si o va distruge. Puterea ceruta de elice creste proportional cu puterea a 3-a a turatiei. Mai degraba ai grija de motor sa nu fie suprasolicitat. Masoara curentul sa vezi daca nu-i prea mare, apoi masoara si turatia sa te asiguri ca nu-i prea mare pt elice.
Fa verificari cu programul PropCalc ( http://www.drivecalc...Calc/index.html ). Din pacate el are o baza de date f saraca. Acolo se gaseste elicea Gunther de 5x4.3. La 30000rpm ea cere 600W in repaus si vreo 200W la viteza de zbor de 45m/s la care isi atinge randamentul de propulsie maxim de 80%.

Eu zic ca poti folosi cu succes un motor de elicopter cu o elice de 5x5.
Si eu intentionez sa folosesc un motor KA450H 3200Kv cu elicea Gunther de 5x4.3 la un avion Foxbat pe care l-am primit de curand.
0

#11 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2011 - 11:06 PM

Se pare ca nu prea merge . Pe site la Align ( Test Motor ) motorul pe care il am eu , alimentat cu 3S LiPo cea mai mare elice admisa este 4,2X2 si ajunge la consumul recomandat pentru motor adica 22,4 Amp.

Elice asa de mica nu am gasit ( Align se pare ca are ) iar cu 4,75x4,75 sau 5x3 cred ca o sa sara consumul si se va incalzi foarte tare motorul sau se va arde ceva.
Acum ma chinui sa limitez acceleratia din statie dar se pare cu Futaba T9 Cap nu stie treaba asta si sa pun elicea care o gasesc iar cu un wattmetru sa duc din statie acceleratia acolo unde trebuie dupa care pe cantar cu el sa vedem daca mai are ceva tractiune sau am ajuns de unde am plecat !

Cercetam posibilitatile statiei acum !
0

#12 Useril este offline   ViorelX 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 14 January 2011 - 10:26 PM

Am uitat sa mentionez ca eu voi folosi baterie LiFe 2s, deci nu va fi supraalimentat. Nu stiu tie cata putere iti trebuie, dar eu ma voi multumi cu putere redusa <80W.
0

#13 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 January 2011 - 10:41 PM

Vezi postareaViorelX, la Jan 14 2011, 10:26 PM, a spus:

Am uitat sa mentionez ca eu voi folosi baterie LiFe 2s, deci nu va fi supraalimentat. Nu stiu tie cata putere iti trebuie, dar eu ma voi multumi cu putere redusa <80W.

Pai trebuie sa zbor un model de 660 grame !
Cam de cata putere crezi ca ar fi nevoie ca sa urce si el nitel macar, pe verticala. ( cu 100 W nu merge ) ?
0

#14 Useril este offline   ViorelX 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 12:02 PM

Nu, cu elice asa mica (eu iau in considerare Gunther 5x4.3, adica elicea de Easy Star, fiindca pe asta o gasesc in baza de date a programului PropCalc) nu e nici pe departe posibil zborul vertical cu numai 100W, daca avionul are 660g.
Cu 100W (putere la axul elicii) ar fi posibil sa zboare vertical cu 20m/s un avion de 200-250g (presupunand ca rezistenta aerodinamica la acea viteza este de 0.8-1.3N, insa asta e greu de estimat).
Ca sa zboare vertical avionul tau de 660g cu elice asa mica i-ar trebui multe sute de W (5-600), dar si viteza de ascensiune va fi mare (30-40m/s). Nu pot face estimari, fiindca nu stiu ce rezistenta aerodinamica poate avea avionul tau la asemenea viteze.
0

#15 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 12:17 PM

Vezi postareaViorelX, la Jan 15 2011, 12:02 PM, a spus:

Nu, cu elice asa mica (eu iau in considerare Gunther 5x4.3, adica elicea de Easy Star, fiindca pe asta o gasesc in baza de date a programului PropCalc) nu e nici pe departe posibil zborul vertical cu numai 100W, daca avionul are 660g.
Cu 100W (putere la axul elicii) ar fi posibil sa zboare vertical cu 20m/s un avion de 200-250g (presupunand ca rezistenta aerodinamica la acea viteza este de 0.8-1.3N, insa asta e greu de estimat).
Ca sa zboare vertical avionul tau de 660g cu elice asa mica i-ar trebui multe sute de W (5-600), dar si viteza de ascensiune va fi mare (30-40m/s). Nu pot face estimari, fiindca nu stiu ce rezistenta aerodinamica poate avea avionul tau la asemenea viteze.

Nu stiu ce calcule faci tu sau softul respectiv dar hai sa iti dau un exemplu concret :

Model FunJet de la Multiplex are : 20 Oz ( cam 624 grame ) greutate si foloseste un Inrunner de 28 mm ( cred ca are 2880 Kv ) si 300 W, cansum 35 - 40 Amp la o elice de 4,75x4,75 alimentat la 3S 2500 mAh.

Si crede ca urca si pe verticala si are si o vitezaaaa ... fara sa aiba nevoie de o putere dubla cum iti rezulta tie din calcule.

Motorul care a fost pe model este de 100 W si cu elice 8X4 nu merge cum vreau eu.
Intrebarea era ce elice sa pun la un motor Align 300 X cu 3600 Kv alimentat la 3S fara sa ard motorul si in acelasi timp sa aiba tractiune suficienta pentru
a duce in conditii O.K. acel model de peste 600 grame.

Align spune ca la 3S trage peste 600 grame dar cu elice 4x2 sau asa ceva si deja are consum de 22-23 amp.

Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 15 January 2011 - 12:21 PM

0

#16 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 19-September 08

Postat 15 January 2011 - 12:49 PM

Vezi postareaREAL DESIGN, la Jan 15 2011, 12:17 PM, a spus:

Model FunJet de la Multiplex are : 20 Oz ( cam 624 grame ) greutate si foloseste un Inrunner de 28 mm ( cred ca are 2880 Kv ) si 300 W, cansum 35 - 40 Amp la o elice de 4,75x4,75 alimentat la 3S 2500 mAh.

Si cum contrazice asta ce a spus ViorelX?
40A la 3s inseamna 40 x 11,1 (12,6) adica 440 - 500+ wati.
0

#17 Useril este offline   ViorelX 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 12:52 PM

O fi avand viteza mare avionul FunJet (totusi nu esti in masura sa-mi spui ce viteza are, ci doar ti se pare ca e viteza mare), dar sunt sigur ca nu poate zbura pe verticala in mod sustinut, ci doar din inertie. Bineinteles ca daca prinde viteza mare (>100km/h) pe o portiune orizontala, va reusi sa urce zeci de m pe verticala din inertie.

Cat despre problema ta, fiind avion de viteza nu-ti recomand elice cu pas mic, precum 8x4 sau 4x2, ci doar elice cu pas cat mai mare in raport cu diametrul, precum 5x5. Preferabil ar fi sa nu scazi diametrul sub 5inchi. Daca e suprasolicitat motorul la 3s, foloseste 2s, sau motor cu Kv mai mic (dar tot de elicopter).
Fa mai intai verificari cu programele DriveCalc si PropCalc.
Iar ceea ce spune Align se refera la tractiunea statica (la fel cum iti indica si programul DriveCalc). In zbor tractiunea scade (asta poti vedea cu PropCalc). In plus, la viteze mari, tractiunea trebuie sa invinga in afara de greutate si o rezistenta aerodinamica considerabila.
0

#18 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 01:12 PM

Pai ce spui tu ... mai bine iau un avion nou si gata .
Sa ma apuc acum sa bag banii in pack-uri de 2S doar pentru parnaia asta de depron , sa iau alte motoare si sa tot iau pana dau de unul care in sfarsit merge.... nu se justifica .
Calcule si configuratii de setup-uri cand pleci la un proiect serios merita sa faci si teoretic, sau pur si simplu sa citesti review-uri si pui ce au folosit si altii
cu succes.
Revin : Intrebarea mea era ce elice sa pun la parlit-ul de motor de heli pe care il am ( are 300 W). si sa il pot utiliza in continuare cu 3S sau daca nu se poate nu se poate la 3S asta este si gata.
0

#19 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 01:14 PM

Vezi postarearad_gaby, la Jan 15 2011, 12:49 PM, a spus:

Si cum contrazice asta ce a spus ViorelX?
40A la 3s inseamna 40 x 11,1 (12,6) adica 440 - 500+ wati.

Pui nu stiu cu ce contrazice , dar atunci producatorul motorului de ce spune ca are 300 W daca din calculul tau ajunge la 500 W ?
Eu chiar nu ma pricep !
0

#20 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 19-September 08

Postat 15 January 2011 - 01:21 PM

Pai el spune ca are 300w pentru ca atata are... in mod continuu.
Dar cand urci la verticala, puterea e mai mare pentru o scurta perioada de timp (atunci tragi aia 40 de amperi).
0

#21 Useril este offline   morph 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 951
  • Inregistrat: 18-May 08

Postat 15 January 2011 - 02:03 PM

Din cate tin eu minte, pe funjet am pus un motor de heli clasa 450 de la HK, 3700kv cu elice apc 4,7x4,7 luata de pe la noi si pack 2200 3s 35c continuu, cu regulator turnigy plush de 60amp. L-ai vazut cum zboara. Packurile sunt cele care sufera din combinatia aceasta, dar nu mult. Cam 4 minute reusesc sa zbor safe.
0

#22 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 02:49 PM

Vezi postareamorph, la Jan 15 2011, 02:03 PM, a spus:

Din cate tin eu minte, pe funjet am pus un motor de heli clasa 450 de la HK, 3700kv cu elice apc 4,7x4,7 luata de pe la noi si pack 2200 3s 35c continuu, cu regulator turnigy plush de 60amp. L-ai vazut cum zboara. Packurile sunt cele care sufera din combinatia aceasta, dar nu mult. Cam 4 minute reusesc sa zbor safe.

Am vazut ! Este Racheta ! Deci e clar .... merge dar o elice cat mai mica ca sa nu sufere nimeni ( pack, motor, regulator ! ) si masurat - consum , tractiune !
Am un ESC Roxy de 60 amp. dar si unul Align de la heli 450.

Acum sa vad unde gasesc o elice pe masura !
0

#23 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 15 January 2011 - 05:53 PM

Am eu (si iti dau bineinteles):

camprop 5.5x4.3, 5.2x5.2, 6x6 - din astea ii dau una si lui Florin. Am avut si 4,7x4,7 da am rupt-o.

Vezi postareaREAL DESIGN, la Jan 15 2011, 02:49 PM, a spus:

Am vazut ! Este Racheta ! Deci e clar .... merge dar o elice cat mai mica ca sa nu sufere nimeni ( pack, motor, regulator ! ) si masurat - consum , tractiune !
Am un ESC Roxy de 60 amp. dar si unul Align de la heli 450.

Acum sa vad unde gasesc o elice pe masura !

0

#24 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 January 2011 - 11:14 PM

Vezi postareastiganas, la Jan 15 2011, 05:53 PM, a spus:

Am eu (si iti dau bineinteles):

camprop 5.5x4.3, 5.2x5.2, 6x6 - din astea ii dau una si lui Florin. Am avut si 4,7x4,7 da am rupt-o.

Multumesc tare mult ! Macar pentru teste ! Si sa imi spui sa fac un cablu pt. wattmetru'ul tau ( cel mare ) ca sa se potriveasca cu mufele mele sa facem niste teste de limitare a consumului - asta daca se poate ! Raman dator !
0

#25 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 16 January 2011 - 12:32 AM

Uite aici. Se poate folosii si fara RX ca da semnal din potentiometru la ESC. Elicile sunt promise lui florin pentru uber Funjet-ul la care munceste de zor. Da pana il termina el ne jucam si noi cu ele. Tre sa faci 2 adaptoare MPX-DEAN.

Fara scula asta si un turometru ar trebui sa nu ai voie sa vii pe camp cu electrice http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

Vezi postareaREAL DESIGN, la Jan 15 2011, 11:14 PM, a spus:

Multumesc tare mult ! Macar pentru teste ! Si sa imi spui sa fac un cablu pt. wattmetru'ul tau ( cel mare ) ca sa se potriveasca cu mufele mele sa facem niste teste de limitare a consumului - asta daca se poate ! Raman dator !

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 16 January 2011 - 12:34 AM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

12 useri citesc topicul
0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro