gabibaghera, la 15 February 2012 - 11:27 PM, a spus:
De unde pana unde trebuie lasat spatiu dupa punct!?Iti dai seama cate pagini ar fi continut toate cartile scrise de marii literari?Gandeste inainte sa o iei asa subiectiv.
Da, marii literati au lasat spatiu dupa punct si dupa fiecare idee in parte. Cei vechi care nu au lasat acest spatiu nu sunt neaparat si cei mai mari. Ai dreptate, pe vremuri demult apuse, nu se lasa spatiul cu pricina, nu existau reguli de nici un fel.
Daca te uiti la calendar, suntem in 2012. In caz ca vrei sa traiesti in trecut, iti recomand sa scrii idei de aur cu penita de gasca, si nu invers.
Ca sa raman in spiritul conversatiei, gasesti explicatii gârla (era scris altceva si incepea cu "c") despre fenomen, de la cele mai simple cum ar fi:
" semnele de punctuaţie (. , ; : ! ? …) nu vor fi precedate de spaţiu, dar vor fi urmate de spaţiu" pana la
"
Norme de editare a textelor
Editarea textelor, nefiind normată de Academie sau de institute asociate, rămâne în sarcina editurilor (fiecare creându-și un set de norme); totuși, există o tradiție românească (nescrisă!) care s-a stabilit de-a lungul timpului (și care este diferită de normele din alte țări). Ca și în cazul punctuației, s-a îmbinat modelul francez cu cel german.
În principiu, pentru semnele de punctuație se vor folosi următoarele reguli:
- semne „terminale”: punctul [.]; semnul întrebării [?], semnul exclamării [!], virgula [,], punctul și virgula [;], două puncte [:] și punctele de suspensie [...] care niciodată nu sunt despărțite cu spațiu (blanc) de cuvântul precedent și, în cazul în care există o continuare pe același rând (alta decât un alt semn de punctuație), sunt urmate de un blanc; "
Presupun ca intuiesti ce inseamna "traditie"... Poti sa scrii si fara spatiu intre idei, fara semne de punctuatie, sau poti sa nu scrii deloc. Unii dintre noi mai ramasi in urma o sa te intelegem. Pentru ceilalti o sa trebuiasca sa depui mai mult efort.
Cauta in manuscrisele lui Eminescu sa vezi daca a lasat spatiu dupa punct. Cauta daca ziarele acelor vremuri respectau aceasta regula. Daca nu te lamuresti, facem ca in gluma aia:
" -Uite, ce fain ninge afara!
- Da-mi link."
Sau du-te mai adanc in istorie.
Spor la treaba!
PS. Sa ziceam ca lasam loc de interpretare ca asa ne place noua sa nu respectam reguli si ca in loc de spatiul din fata cuvantului "istorie" ar fi fost puse trei puncte...
Ca sa nu raman offtopic, am luat o carte la nimereala si am numarat cate spatii sunt lasate dupa punct, pe o pagina. Am gasit 11 in toata pagina la un numar de aproximativ 400 cuvinte. Ca sa iau la nimereala, faceai economie de 2-4 cuvinte pe o pagina, la 400 scrise, ca aproximativ atatea cuvinte erau scrise pe acea pagina. Sa-ti dau link sa le numeri? Scanez si se rezolva.
Si ca sa completez socoteala pe intelesul tau, faceai o economie de 1-2 foi la o carte de 400 de pagini daca scoteai acele spatii. Ajungea de un sters undeva, o tura... Ca sa raspund exact la intrebare, fiecare carte ar fi avut 1-2 foi in plus daca dupa teoria ta, marii literati ar fi lasat spatiu dupa fiecare punct. Partea rea e ca au lasat, dar au lasat de pomana...
Ti-as recomanda sa discuti/vorbesti/dialoghezi cu un vechi expert in comunicare, poate TE lamureste. Indiferent de situatie, pana nu-mi comunica cineva un regulament CLAR, tradus in engleza, o fac pe modelistul si ma duc sa discut de motoare la o cafea cu un specialist, poate devin si eu.
Alta completare: aia cu pana de gasca nu-mi apartine, am auzit-o pe vremuri, undeva in nordul tarii, intr-o manastire... Era spusa altfel, era celebra la vremea ei.
Haidi pa!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 March 2012 - 09:06 PM