Aproape QuickStick... bazat pe planurile lui LeadFeather
Postat 30 September 2010 - 10:41 AM
Evident ca trebuie sa mi-l construiesc singur (ca si pe celelalte modele cu care mi-am facut debutul in aeromodelism - sectiunea constructii), altfel unde ar mai fi placerea? Deci, am cautat cateva zile sfatuindu-ma cu prietenii si am decis asupra acestui QuickStick by LeadFeather. Cel putin in linii mari, pentru ca am adaptat o parte din plan la stocul meu de materiale si la posibilitatile si cunostintele prezente.
Scalarea este la 140cm anvergura, fuselajul il fac din EPS de 70 placat pe burta si pe spate cu straifuri de 0.8mm si intarit la aripa si la ampenaje tot cu placaj de 0.8mm.
M-am gandit sa fac aripa tot din scart taiat la cald, profil simetric dar ar fi iesit mai grea. Alta idee a fost sa-i fac nervuri din XPS si s-o acopar cu depron de 3mm dar dupa ce am taiat extrudatul pe profil simetric si l-am slefuit, nu prea mi-a iesit perfect simetric si asta s-a putut observa abia dupa ce l-am taiat felii-felii (nervuri). O felie din marginea din stanga pusa langa o felie din marginea din dreapta... erau destul de diferite.
Ambitionat, am luat hotararea sa fac un pas inainte si sa trec la balsa, o provocare care mocnea de ceva vreme, aprinsa de Dan Mitea si intretinuta de vizionarea bijuteriilor manufacturate de excelentii modelisti de pe acest forum. Asadar, nervuri din balsa, lonjeroane din pin si puuutin carbon, acoperire depron de 3mm. O aripa hibrid (de nevoie - ca nu am film "pe stoc") dar functionala si, sper eu, mai usoara decat o aripa taiata in XPS sau EPS greu + intariri...
Voi cantari diseara aripa finala (fara servo). Fuselajul cu stabilizatoarele vor fi gata abia in weekend, cand sper ca voi asambla tot avionul. Imagini mai tarziu...
Postat 30 September 2010 - 03:13 PM
Postat 30 September 2010 - 04:13 PM
In plus sunt mort dupa poza lui bebica - sa-ti traiasca
Revenind la chestii aeromodelistice
De ce nu incepi cu preferatul meu, Ultron 3D - se face foarte usor si fara exhibitii in balsa ( aste le poti pastra pentru la iarna )
http://www.rcgroups.com/forums/showthread....8176&page=4
Sau varianta Little Tern parca a lui dululutu care zboara fantastic - il rog sa dea un link
In ceea ce priveste balsa - recomand un kit pe care il are AG-74-Hess la vanzare si degeaba - Sig Wonder - iti poti face mina cu el la aceleasi costuri pe care le-ai insuma cumparind si manufacturand tu balsa
Sigur e alta placere sa dai la pila dar totusi....
Succes
Postat 30 September 2010 - 05:00 PM
motzu, la Sep 30 2010, 05:13 PM, a spus:
Revenind la chestii aeromodelistice
De ce nu incepi cu preferatul meu, Ultron 3D - se face foarte usor si fara exhibitii in balsa ( aste le poti pastra pentru la iarna )
http://www.rcgroups.com/forums/showthread....8176&page=4
Sau varianta Little Tern parca a lui dululutu care zboara fantastic - il rog sa dea un link
In ceea ce priveste balsa - recomand un kit pe care il are AG-74-Hess la vanzare si degeaba - Sig Wonder - iti poti face mina cu el la aceleasi costuri pe care le-ai insuma cumparind si manufacturand tu balsa
Sigur e alta placere sa dai la pila dar totusi....
Succes
salut!
la cererea lui motzu
http://www.profili2.com/eng/plans.asp
sau direct
bafta
Fisiere atasate
-
Little_tern.pdf (43.11K)
Number of downloads: 179
Postat 30 September 2010 - 10:36 PM
motzu, la Sep 30 2010, 05:13 PM, a spus:
.......
Succes
MULTUMESC!! Nu mai incapeam in oglinda de fudul dupa ce am citit, chiar daca initial am crezut ca faci misto ;) Pentru ca sunt atat de bobocel ca-mi vine sa-ncep cu avioane de hartie, dar la varsta mea nu prea mai am rabdare sa le fac pe toate la timpul lor. Urmez o curba foarte pieptisa de initiere, practic un curs intensiv accelerat... cu motoarele pe maxim inainte ;) Iar Andreea (fetita mea) il ajuta pe tati cum poate: ii ascunde rigla, ii varsa lipiciul, ii pune la olita stabilizatoarele, etc
Ziceam ca pun cateva imagini:
FUSELAJUL:
Nervurile din depron:
Aripa hibrid:
Aceasta postare a fost editata de Biciclistu: 30 September 2010 - 10:37 PM
Postat 30 September 2010 - 10:48 PM
Fuselajul nu-mi da pace - pare greu chiar daca e rigid si usor de facut
Scobit mult la el , sa scrie pe cutterul Andreei ? ;)
Ampenajele sper ca au pupat depron de 6 si nu de 3 !
Revin - nu-mi place fuselajul exceptand cazul in care electronica e mai mult decat ce-i trebuie
Succes - sunt curios de urmare
Postat 01 October 2010 - 02:56 AM
http://www.hobby-lob...m/miss_stik.htm
http://www.hobby-lob...033290_prd1.htm
http://www.hobby-lob...033292_prd1.htm
Toata pagina:
http://www.hobby-lobby.com/balsa_rc_airpla...its_213_ctg.htm
Din pacate se vad ''binefacerile'' HK: cam toate au fost scoase din fabricatie. SIG, este in aceeasi situatie.
Mare, mare pacat.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 01 October 2010 - 03:00 AM
Postat 01 October 2010 - 08:36 AM
"Aproape QuickStick-ul" de fata a ajuns la forma aceasta dupa ce m-am consultat cu 3 prieteni modelisti. Eu am vrut ceva 3D ca sa pot sa invat si altceva decat sa planare si aterizare si mi-a placut modelul scandurica pe care-l piloteaza foarte priceput zilele aceastea Gicosu http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif Desigur, motoarele termice nu sunt de nasul meu inca, asa ca am inceput sa caut planuri scalabile la max 1,4 m anvergura (altfel nu-mi incap in masinuta). Dar sunt cu sutele, unele mai "speciale" ca altele, toate zburabile si frumoase, insa eu nu pot face decat unul la un mom dat asa ca am dat cu banul :D
Probabil trebuia sa-l ascult pe Robert (pccdtk) si sa fac fuselajul mai subtire, eventual de 2cm placat pe laterale, adica o scandurica ca la carte. Aveam insa in casa polistirent usor de 70 (densitate), 100x50x5cm si... asta e, sper sa zboare corect. Mai am muuulte enigme (cum ar fi cum sa tai in bordul de fuga gauri pentru balamale, cum tai gaura in fuselaj pt aripa si cum fixez aripa perfect paralel cu solul, etc) dar studiez pe net, mai stresez pe aici, mai sun prietenii si pana la urma o sa iasa.
Greseli fac cu duiumul, insa la fiecare model le corectez pe cele stiute si le comit pe celelalte http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif De ex acum am lipit placajul de la mijlocul aripii peste depronul alb care inveleste aripa. Presimt ca nu e corect asa si ca trebuia sa fi pus placajul inainte de invelire. Am uitat sa usurez nervurile cu gaurele. Am uitat complet de servo si de firele care ar fi fost bine sa fie trase prin aripa, daca as fi avut gauri in nervuri era perfect, asa nu stiu cum sa corectez, ma gandesc... ETC
Sfaturile sunt binevenite ORICAND dar am o maaare rugaminte la voi: nu radeti prea tare de mine, stiu ca fac greseli dar zau ca nu le mai repet!!!
Postat 01 October 2010 - 12:16 PM
Biciclistu, la Oct 1 2010, 09:36 AM, a spus:
2.Probabil trebuia sa-l ascult pe Robert (pccdtk) si sa fac fuselajul mai subtire, eventual de 2cm placat pe laterale, adica o scandurica ca la carte. Aveam insa in casa polistirent usor de 70 (densitate), 100x50x5cm si... asta e, sper sa zboare corect.
3.Mai am muuulte enigme (cum ar fi cum sa tai in bordul de fuga gauri pentru balamale, cum tai gaura in fuselaj pt aripa si cum fixez aripa perfect paralel cu solul, etc) dar studiez pe net, mai stresez pe aici, mai sun prietenii si pana la urma o sa iasa.
1.Daca te va atrage un model termic sa stii ca am de la dl.Doru un motoras de 5 cm3.Eu ma gandeam sa il montez pe un UglyStick din coroplast insa putem concepe un model potrivit impreuna.
2.Nu cred ca va fi o problema daca nu va fi greutatea suplimentara sensibil mai mare .
3.Uite solutia eleganta a lui Dan pentru LazyBee ( post 88 ) : http://www.rhcforum....pic=23281&st=60
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Modele pt.simulator - RealFlight :
LazyBee;SpeedyBee;Aurora Scimitar;Sbach 342;BV 141;Heptad
Postat 01 October 2010 - 03:43 PM
pccdtk, la Oct 1 2010, 01:16 PM, a spus:
2.Nu cred ca va fi o problema daca nu va fi greutatea suplimentara sensibil mai mare .
3.Uite solutia eleganta a lui Dan pentru LazyBee ( post 88 ) : http://www.rhcforum....pic=23281&st=60
UglyStick-ul ala chiar se preteaza a fi facut din balsa - fuselaj idiot de simplu - aripi drepte usor de realizat...
Are si mutra de trainer acrobat - imi aduce aminte de DoIT-ul celor de la Robbe ....
Postat 03 October 2010 - 09:58 PM
I-am pus un Turnigy SK 4240 cu regulator de 60A tot de la suspomenitii
Ma gandeam cum sa-l vopsesc si am vazut zilele astea la camp ce frumusel este scartul imbracat in lavabila...
Postat 04 October 2010 - 06:27 AM
Biciclistu, la Oct 3 2010, 09:58 PM, a spus:
1.jpg
2.I-am pus un Turnigy SK 4240 cu regulator de 60A tot de la suspomenitii
2.jpg
3.Ma gandeam cum sa-l vopsesc si am vazut zilele astea la camp ce frumusel este scartul imbracat in lavabila...
1.E nu !!!!
2.Cel la 600W - daca modelul va avea gata de zbor < 1,8 kg cred ca va fi OK.
3.Lavabila este destul de grea - si ai ceva suprafata de acoperit. Poate ar fi mai bine vopsit cu Spray-ul ?
BAFTA !!!
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Postat 04 October 2010 - 08:48 AM
Cum as putea monta mai elegant servourile pe aripi in conditiile actuale?
Postat 04 October 2010 - 09:48 AM
renatoa, la Oct 4 2010, 10:23 AM, a spus:
Am senzatia ca , virgula , combo-ul baterie motor e putin overkill
4s 5000 si motorul ala ar fi potrivite pentru un avion mai mare - la motorul ala merge elice 13 cu ceva- capabila de tractiuni de peste 2 kilograme ( mult )
Zic si io !
Cat cantareste gol ?
Postat 04 October 2010 - 04:27 PM
Acum avionul neasamblat cantareste 1147g (toate piesele puse gramada pe cantar) dar cand va purta si servo, esc, tije, receptor, cabluri... cred ca se va apropia de 1.6Kg sau prin zona! Deci va avea MAXIM 2.3-2.5Kg dupa orice calcul pesimistic, crezi ca motorul e prea mult pentru un 3D la aceasta greutate? Ca mai am prin sertare si niste 35-36 la 310W tot de la baietii aia...
Postat 04 October 2010 - 05:13 PM
renatoa, la Oct 4 2010, 05:41 PM, a spus:
250W/hg e trainer, iar sub 200w/kg e motoplanor
Cam pe aici te invarti.
Ori, 310w / 2.3kile ... cred ca iese o motocositoare pe cinste :blink:
Greutz !
Nu stiu de ce, nu ma incanta greutatea suplimentara a pack-ului...
3d poate nu e cazul - acrobatic merge - deci si rapoortul poate fi mai mic nu asa spre 400W
Vei vedea la primul zbor ce si cum - in genere e bine sa te abtii de la pack-uri mari si sa zbori mai putin cand ai astfel de setup-uri ca degeaba te dai 15 minute cu caramida
Succes - sunt curios ce oratanie iese
Postat 05 October 2010 - 07:15 AM
Daca ajung un mic Florin100% (scuze Florine, dar esti top pe aici si deci etalon superior :) ) atunci o sa pun motorul cel "mare" deoarece consider ca e intarit foarte bine (poate prea bine, de aici si greutatea).
E posibil ca pinul sa traga la cantar asa mult? De ex am preparat aripa dupa reteta clasica: 1/4 sticluta lipici (poliretanic galben care are 75g TOT), bord de atac semirotund, bord de fuga si lonjeroane - toate din pin, nervuri din balsa, puuutin carbon, invelisul din depron si placajul de pe mijloc. Total 560g, nu e cam mult?
Am si baterii mai mici, vedem cum se comporta si unde va fi cu exactitate CG-ul ca sa echilibrez.
@renatoa: am zburat primul meu "avion" (obiect lung, lat si greu in forma de avion) care cantareste spre 4Kg cu "motorasul" ala de 310W si baterie 4S. Ce sa zic... nu era racheta, daca ma intelegi :) dar statea in aer binicel, vezi filmuletele pe topicul cu Passivul. E drept ca acel "avion" are aripi parasol cu profil (aproape) Clark-Y, coarda cat China si temperament de melc obez, dar totusi, cine a vazut animalul a ramas surprins de puterea "motorasului". By the way, e motorasul pe care mi-l recomandasei pentru catralici - intre timp am luat d'alea rosii ca ale lui Laur (28-17 parca) cu ESC de 20A asa ca am 4 bucati 35-36 si 4 buc ESC de 40A, toate jucause si gata de prostioare :)
Postat 06 October 2010 - 06:36 AM
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Postat 06 October 2010 - 12:59 PM
Trebuie sa ma bag si eu in seama, nu? Ti-as sugera sa mai reduci distanta dintre suprafetele de comanda si aripa sau profundoare. In aces scop poti ingropa articulatia in suprafata de comanda si ascuti capatul care vine in contact cu aripa sau profundorul. Cu nitica atentie poti reduce spatiul la mai putin de .5mm.
Multa, multa bafta.
Postat 19 October 2010 - 10:43 PM
Multumesc frumos pentru sfaturi, la urmatorul model voi incerca sa minimizez spatiul dintre elementele de comanda si avion!!!
Deocamdata asteptam sa zburam, avionul e pregatit si nervos ca un taur iar eu injur ploaia si frigul. Prima fereastra de vreme buna si vom filma zburatoarea cum suiera gratios in lumea piruetelor :rolleyes:
LE: cu acest pack de 4 celule si 5A, avionul cantareste 2467g
Aceasta postare a fost editata de Biciclistu: 19 October 2010 - 10:45 PM
Postat 20 October 2010 - 08:30 AM
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Postat 21 October 2010 - 06:35 PM
Bafta multa.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 21 October 2010 - 06:37 PM
Postat 23 October 2010 - 10:40 PM
Postat 24 October 2010 - 12:45 AM
Da, a zburat BatulRapid si inca intr-un stil de acrobat senior. Avionului, eu personal, ii acord nota mare, este reusit si cu doar foarte putin retus poate capata chiar nota maxima. Motorului insa ia NOTA 2, chinezesc de 2 parale (cele mai chioare). Dupa ce a trebuit sa reprogramez ESC-ul pe Timing High deoarece pierdea sincronizarea cu motorul (am pus la inceputul filmului simptomele - un tipat ascutit ca de rulment spart, insotit de lesinul motorului), a mers perfect in teste si am decis sa-l ridicam. Dom' Stig la inaltime ca de obicei (insa deja devine banal pentru el, se plictiseste, ma gandesc ca trebuie sa-i concep ceva trasnet, nervos, diabolic .. ca sa nu-l ia somnul). La cateva minute dupa decolare motorul moare in aer! A murit si dus a fost, deci prin urmare sa-l lasam sa se odihneasca si sa tocmim altul.
Asa cum bine zicea Renato, ne trebuie mai multi W/Kg pentru 3D, oare vreo 550W/Kg ajung??? Ca bat palma cu dumnealui si sa sper intr-un viitor plin de satisfactii impreuna... La viitoarea zi senina vom testa monstrul! Tov. Stig, ce spuneti de racheta asta, umpic de adrenalina va tremura degetelele? :rolleyes:
PS: Iata si bijuteria lui Ilie
Postat 24 October 2010 - 05:41 AM
PS. Felicitari, arata frumos si zboara tot asa. Sa va aveti unul pe altul cat mai mult timp.
PPS. Despre albinuta, ce sa spun...Este o bijuterie, m-a uns pe suflet. Ma opresc pentru ca devin patetic.
Sa fiti iubiti si sa asvti parte, doar, de zboruri reusite.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 24 October 2010 - 05:44 AM