Modelism - RHC Forum: Alimentare Graupner TX MX16S - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Alimentare Graupner TX MX16S

#1 Useril este offline   draude80 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 273
  • Inregistrat: 25-August 09
  • Interests:Aero, FPV

Postat 01 November 2010 - 02:22 PM

Salutare !

As dorii sa stiu daca pot inlocuii pack-ul de NIMH format din 8 cell original cu un lipo 3s1p fara sa am probleme??!!!

Multumesc!
0

#2 Useril este offline   Porumbeu 

• Girls in your town for night
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 831
  • Inregistrat: 09-July 07
  • Interests:discussion

Postat 01 November 2010 - 10:07 PM

Se poate dar trebuie sa ai mare atentie sa nu descarci lipo sub 3v pe celula.
0

#3 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 01 November 2010 - 11:23 PM

O sa mearga cu siguranta dar indicatorul de nivel al bateriei nu va mai indica corect. Va trebui sa te iei dupa voltmetrul statiei ca sa vezi starea bateriei. Si cum a spus si Porumbeu, cand statia incepe sa beep-aie deja acumulatorii sunt descarcati sub pragul minim. Dar ce este mai important, trebuie sa folosesti acc special pentru statie, cei pentru propulsie au tendinta sa se umfle daca ii lasi mult timp incarcati full.

Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 01 November 2010 - 11:26 PM

0

#4 Useril este offline   draude80 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 05:48 AM

Vezi postareaPorumbeu, la Nov 1 2010, 10:07 PM, a spus:

Se poate dar trebuie sa ai mare atentie sa nu descarci lipo sub 3v pe celula.

Pai as putea sa instalez si un lipo monitor pentru 3 celule!

ideea este sa nu am o solicitare prea mare pentru regulatorul de tensiune din statie....!!!

Vezi postarealiviu_vladut, la Nov 1 2010, 11:23 PM, a spus:

O sa mearga cu siguranta dar indicatorul de nivel al bateriei nu va mai indica corect. Va trebui sa te iei dupa voltmetrul statiei ca sa vezi starea bateriei. Si cum a spus si Porumbeu, cand statia incepe sa beep-aie deja acumulatorii sunt descarcati sub pragul minim. Dar ce este mai important, trebuie sa folosesti acc special pentru statie, cei pentru propulsie au tendinta sa se umfle daca ii lasi mult timp incarcati full.

Multumesc!
0

#5 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3026
  • Inregistrat: 14-June 07

Postat 02 November 2010 - 06:42 AM

Salut, daca nu doresti sa suprasoliciti regulatorul din statie, poti folosi o dioda 1N5404 sau doua montate pe firul de (+) al packului.
Eu folosesc acest lucru pe statia mea fara nici o problema.

Singurul lucru de care trebuie sa tii seama e ca nu poti incarca acest pack prin cablul pe care ai montat diodele. Daca packul tau are doar un cablu de incarcare, atunci ar trebui sa faci un adaptor ( un prelungitor) pe care sa montezi aceasta/aceste diode.

Cauta un pic pe google si o sa gasesti si niste imagini cu acest mod.

Aceasta postare a fost editata de Primus: 02 November 2010 - 06:43 AM

0

#6 Useril este offline   draude80 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 05:06 PM

Vezi postareaPrimus, la Nov 2 2010, 06:42 AM, a spus:

Salut, daca nu doresti sa suprasoliciti regulatorul din statie, poti folosi o dioda 1N5404 sau doua montate pe firul de (+) al packului.
Eu folosesc acest lucru pe statia mea fara nici o problema.

Singurul lucru de care trebuie sa tii seama e ca nu poti incarca acest pack prin cablul pe care ai montat diodele. Daca packul tau are doar un cablu de incarcare, atunci ar trebui sa faci un adaptor ( un prelungitor) pe care sa montezi aceasta/aceste diode.

Cauta un pic pe google si o sa gasesti si niste imagini cu acest mod.

Sal!

Cred ca doua diode serie ar fi ok ( 0.7 v cadere pe fiecare dioda).
Din cate am obs pack-urile pe care le folosesc la 12,6 v sunt full...cu doua D in serie ajung sub 12v tensiune maxima recomandata de producator.

Multumesc
0

#7 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 06:40 PM

Vezi postareadraude80, la Nov 2 2010, 05:06 PM, a spus:

Sal!

Cred ca doua diode serie ar fi ok ( 0.7 v cadere pe fiecare dioda).
Din cate am obs pack-urile pe care le folosesc la 12,6 v sunt full...cu doua D in serie ajung sub 12v tensiune maxima recomandata de producator.

Multumesc

Fix doua am si eu si cu packul incarcat am exact 11V. La mine packul avea doua mufe, una Futaba si una JR,

Am taiat cablul cu JR, am pus tot Futaba si pe al doilea, si am inseriat si doua diode pe plus.

Apoi am facut un adaptor de la JR la Futaba, cu mufa ramasa gata cablata de la pack, pe care il las tot timpul in statie, sa nu uzez conectorul de pe cablajul statiei.

Cand am packul incarcat full, alimentez prin cablul cu diode, tensiunea fiind de 11V. Cand tensiune scade la 9.5, schimb cablul, cu cel fara diode si am din nou aprox. 11V.

Aceasta postare a fost editata de Primus: 02 November 2010 - 06:42 PM

0

#8 Useril este offline   draude80 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 06:49 PM

Vezi postareaPrimus, la Nov 2 2010, 06:40 PM, a spus:

Fix doua am si eu si cu packul incarcat am exact 11V. La mine packul avea doua mufe, una Futaba si una JR,

Am taiat cablul cu JR, am pus tot Futaba si pe al doilea, si am inseriat si doua diode pe plus.

Apoi am facut un adaptor de la JR la Futaba, cu mufa ramasa gata cablata de la pack, pe care il las tot timpul in statie, sa nu uzez conectorul de pe cablajul statiei.

Cand am packul incarcat full, alimentez prin cablul cu diode, tensiunea fiind de 11V. Cand tensiune scade la 9.5, schimb cablul, cu cel fara diode si am din nou aprox. 11V.

Super!!

multumesc mult pentru idee!
0

#9 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 19-September 08

Postat 02 November 2010 - 07:38 PM

Vezi postareaPrimus, la Nov 2 2010, 06:40 PM, a spus:

Am inteles bine? Nu vrei sa uzezi un nenorocit de conector ? In cazul asta, nu cred ca as vrea sa aflu cum ai protejat stick-urile (alea oricum sunt mai predispuse uzurii).

On-topic: Orice statie care merge cu 8 NiMh merge si cu 3s LiPo fara probleme; chestia e ca alarma e pentru nimh/nicd - solutia e corelarea timpului de functionare cu tensiunea safe pentru lipo. Oricum statia are surse integrate de 3 si de 5 volti, diodele alea sunt un fel de protectie la campul magnetic al Alfa Centauri...

Bafta la incarcare.
0

#10 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 07:59 PM

Citeaza

Am inteles bine? Nu vrei sa uzezi un nenorocit de conector ?

De fapt am vrut sa spun ca nu vreau sa risc desprinderea conectorului de pe placa la deconectarea packului din statie ( e nevoie de un pic de efort la scoaterea mufei).

Au fost cateva cazuri cand statii Futaba au cedat cand au fost alimentate cu packuri lipo incarcate full.
Sincer, fosta mea statie a functionat fara nici o problema cam doi ani direct cu Lipo ( JR X9303), dar pe actuala am zis s-o menajez.

OFF: Si de stickuri am grija, nu le ating decat cu varful degetelor http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/laugh.gif

Aceasta postare a fost editata de Primus: 02 November 2010 - 08:05 PM

0

#11 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 02 November 2010 - 08:02 PM

Nu ai inteles deloc. Spre deosebire de stick-uri care sunt proiectate sa reziste la sute de mii de actionari, conectorul de alimentare nu e facut sa fie conectat-deconectat deseori. Se uzeaza si nu mai face contact bine.
Diferenta dintre lipo si nimh e de aproximativ 1,2v. Asta inseamna ca pentru un consum de 150mA puterea disipata pe regulatoare creste cu 200mW. Putin pentru un regulator TO220 dar pentru un smd poate sa fie diferenta dintre acceptabil si suprasolicitat.
0

#12 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 08:12 PM

Vezi postarealiviu_vladut, la Nov 2 2010, 08:02 PM, a spus:

Nu ai inteles deloc. Spre deosebire de stick-uri care sunt proiectate sa reziste la sute de mii de actionari, conectorul de alimentare nu e facut sa fie conectat-deconectat deseori. Se uzeaza si nu mai face contact bine.
Diferenta dintre lipo si nimh e de aproximativ 1,2v. Asta inseamna ca pentru un consum de 150mA puterea disipata pe regulatoare creste cu 200mW. Putin pentru un regulator TO220 dar pentru un smd poate sa fie diferenta dintre acceptabil si suprasolicitat.

Am inteles foarte bine, chestia cu stick-urile era o ironie (Primus s-a prins si a raspuns elegant). Din experienta, la mine un pack lipo tine 12 ore. Acum intrebarea e cam de cate ori trag mufa aia pe an ca sa-mi pun problema uzurii?
0

#13 Useril este offline   Primus 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 08:22 PM

Gabi, la inceput si eu mi-am pus intrebarea asta. Pana la un moment dat cand, cu un pack nou, m-am chinuit cateva secunde bune sa scot mufa ( spatiu ingust, nu incap ambele degete sa apuci bine), am zis ca trebuie sa fac ceva. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/rolleyes.gif
0

#14 Useril este offline   rad_gaby 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2010 - 08:49 PM

Ok, totusi treaba cu schimbatul mufelor la scaderea tensiunii....
0

#15 Useril este offline   draude80 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 03 November 2010 - 11:15 AM

Vezi postarearad_gaby, la Nov 2 2010, 08:49 PM, a spus:

Ok, totusi treaba cu schimbatul mufelor la scaderea tensiunii....

M-a intorc in liceu.....desfacut statie==> verificat regulator de tensiune==> date catalog==> calcul putere disipata!!!

Multumesc!!
0

#16 Useril este offline   ViorelX 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 537
  • Inregistrat: 06-October 09
  • Interests:modelism, electronica, mecanica

Postat 18 March 2011 - 01:15 PM

Vezi postareadraude80, la 01 November 2010 - 02:22 PM, a spus:

Salutare !

As dorii sa stiu daca pot inlocuii pack-ul de NIMH format din 8 cell original cu un lipo 3s1p fara sa am probleme??!!!

Multumesc!

Cel mai bine e sa folosesti un acumulator cu 3 celule LiFe. Chiar se gaseste exact de marimea potrivita pt a inlocui vechiul acumulator cu NiMh:
http://hobbyking.com...idProduct=14076
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

11 useri citesc topicul
0 membri, 11 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro