renatoa, la 02 August 2012 - 03:24 PM, a spus:
Vai, ce groaznic... si fish-eye, si sovietica, dintre cele doua razboaie, maestrul Andrei Pandele ar avea material de un articol intreg sa ne vorbeasca cat de jalnica este lentila aia... un jaf de doar 200$, nici macar acolo un L de 1000...
Nu am zis ca ar fi groaznica ci ca nu ma asteptam ca de la 80 - 100 m altitudine sa faci poze cu un fisheye si sa ai rezolutie atat de buna sa poti da zoom pe blocuri si sa se vada totul atat de clar. Nu am lentile de mii de euro si nu sunt de parere ca daca e scump e buna, m-am jucat si cu alte jafuri de lentile ieftine (samyang/rokinon) cu o optica foarte buna .. dar acelasi dezavantaj, nu au autofocus, in cazul de fata nu este o problema prea mare.
Una din multele misconceptii ce circula in domeniu... "mama ce poze as face daca as avea scula X" si ce se mai desumfla "wow, ce sharp..." dupa ce auzi ca nu s-a folosit echipamentul care sperai sa coincida cu ce consideram noi ca e mai bun.
misconceptii ? depinde ce fotografiezi si in ce conditii, in unele cazuri nu poti avea un rezultat bun daca nu ai si echipament pe masura (un mic exemplu, la fotografie de produse in studio, daca ai un client pretentios nu ai ce face cu o lentila oarecare, chiar si la f11 si focalizare manuala, obiectul fotografiat nu este la fel de sharp cand se compara cu o poza facuta cu exact aceleasi setari dar cu un obiectiv mai performant. Alt exemplu ar fi intre o lentila cu diafragma fixa ( f1.4, f1.8, f2.8 ) si una cu f3.5 - 5.6, diferenta la DoF este enorma, separarea subiectului de background nu il poti realiza la fel cu un obiectiv normal, care il primesti cand iei un slr - kit ...
aici am pus o poza care se vede concret despre ce vorbesc - o fi o misconceptie de-a mea, ar trebui sa vand obiectivul si sa mai incerc odata sa fac poza cu un kit)
As fi curios daca ati calculat cate imagini ar trebui sa luati cu o focala de 100mm, ca sa umpleti 360 grade, si daca copterul are rabdare sa stea agatzat acolo sus fix in acelasi punct. Nu mai vorbesc ca la 100mm toata rezolutia aia grozava de trepied se duce naibii de la 8 motoare care iti bazaie la 30 cm de aparat.
Nu am calculat cate imagini si nici nu am sugerat ca ar fi facuta cu o lentila cu focala atat de mare, intre 16mm si 100mm cred ca mai sunt "cateva" lentile dintre care sa alegi. Dar stiu cum se fac panoramele pt ca in
2006 - 2007 cand am facut primele panorame nu aveam nici slr - nici fisheye, ci un sony si un suport de camera facut de mine, faceam aprox 45 de poze pt o panorama intreaga.
In fine, nu va cunosc, nu stiu cata experienta aveti dvs in fotografie dar nu as vrea sa continuam discutiile in topicul asta, iar tonul pe care ati raspuns mai sus ... :friends:
Laur73, la 02 August 2012 - 03:43 PM, a spus:
si asta este facuta tot cu Zenitarul de 16 si datorita factorului de crop 1,6 pe care i-l are 550D nu iese in evidenta prea mult efectul de fisheye
la asta nu poti da zoom-in la fel ca in panorama, iar cand micesti o poza de la peste 4000 pixeli la 1000 nu mai faci diferenta intre o poza care e super sharp si una care e doar ok, de aceea panorama mi s-a parut foarte sharp, acolo am putut vedea detaliile. Fisheye-ul meu e de 8mm, este diferenta mare intre 8 si 16, Zona fotografiata intr-un cadru e mult mai mare, se fac panoramele cu mai putine poze dar nu ai rezolutia la fel de buna.