Modelism - RHC Forum: Cuirasatul Bismarck - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 92 Pagini +
  • « Prima
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cuirasatul Bismarck Macheta statica din lemn scara 1:200

#1351 Useril este offline   theodore_008 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 42
  • Inregistrat: 14-June 11

Postat 29 July 2011 - 01:13 PM

Vezi postareashefanu, la 29 July 2011 - 12:49 AM, a spus:

junior, eu am intrebat de rc, pt ca sunt aici pe forum 50 de pagini, si nu vreau sa le citesc pe toate :rofl:
daca se poate sami zici tu direct, ce ziceau baietii
ms frumos:D

cum zicea si colegu...fara sa muncesti nu obtii nimic.si in plus aici nu prea o sa gasesti nimic de rc. e alt subiect asta. aici mai mult de constructie. si despre rc sunt o multime de combinatii...asa ca prietene trebuie sa citesti si iti alegi tu cam ce vrei, care ti se pare mai bun
0

#1352 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 364
  • Inregistrat: 02-January 09

Postat 29 July 2011 - 02:25 PM

Vezi postareaFullMetalJacket, la 19 July 2011 - 09:41 AM, a spus:

Valeriu, problema provine de la faptul ca nu toate stinghiile puntii au fix 10mm latime. Acelasi lucru l-am patit si eu. Exista o diferenta de 0.3mm intre cele doua parti. Diferenta consta in faptul ca eu nu am lipit piesele laterale, inca. Pe o parte voi mai slefui putin iar in partea cealalta voi baga putin adaos, daca va mai fi nevoie. Oricum ma bate gandul sa ma abat putin de la proiect si sa urc cu filele din dreptul copastiei mai sus decat puntea. Cand o sa am ceva timp o sa fac o schita ca sa exemplific acest lucru.
Cu stima!
Emil

Vezi postareavaleriuciprian, la 23 July 2011 - 06:36 AM, a spus:

Deci in mod normal puntea va fi peste coaste?Nu ma uita cu schita te rog. :rofl:
La voi cum e?...ca in foto 1 sau ca in foto 2?

Salut!
In primul rand imi cer scuze ca am intarziat cu schitele promise. Despre ce este vorba: in planul original puntea vine plasata deasupra bordajului care formeaza copastia (stiu ca este impropiu numita asa). Fig1:

Fisier atasat  Graphic1.jpg (82.58K)
Number of downloads: 212

Aceasta varianta are o problema si anume ca in cazul puntilor demontabile dupa finisare si vopsire poate ramane vizibila linia de imbinare. Metoda pe care vreau eu sa o aplic consta din inaltarea peste nivelul punti a bordajului astfel incat puntea sa vina "ingropata". Linia de imbinare va fi apoi acoperita de puntea din furnir gravat care va venii odata cu numerele viitoare. Fig2:
Fisier atasat  Graphic2.jpg (99.49K)
Number of downloads: 231

Desigur piesele din placaj ale puntilor vor trebui ajustate cu 1,5mm. Pentru puntile fixe proiectul va ramane acelasi. Am sa revin cu fotografii ale navei dupa ce pun bordajul pe margini, pentru exemplificare.

Cu stima!
Emil
0

#1353 Useril este offline   theodore_008 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 July 2011 - 02:30 PM

salut,

dar e foarte buna observatia ta. ca ma gandeam si eu sa las puntea libera. adica nu vreau sa o lipesc. poate o motorizez mai umblii pe la ea, in fine...chiar vreau sa vad cum ai facut practic. tu vrei sa inalti bordajul sau sa subtiezi puntea aceea gravata?
astept detalii si poze (dupa ce le construiesti)
0

#1354 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 29 July 2011 - 02:46 PM

Vezi postareatheodore_008, la 29 July 2011 - 02:30 PM, a spus:

salut,

dar e foarte buna observatia ta. ca ma gandeam si eu sa las puntea libera. adica nu vreau sa o lipesc. poate o motorizez mai umblii pe la ea, in fine...chiar vreau sa vad cum ai facut practic. tu vrei sa inalti bordajul sau sa subtiezi puntea aceea gravata?
astept detalii si poze (dupa ce le construiesti)

Salut!

Da asa este voi innalta bordajul. Va trebui sa ajustez piesele din placaj de 3mm ale puntii. Vor sta cu 1.5mm mai innauntru. Puntea gravata va ramane nemodificata. Sper sa acopere perfect linia de imbinare. Poze, sper ca voi pune deseara.

Emil

Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 29 July 2011 - 02:49 PM

0

#1355 Useril este offline   Nimeni 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 07-July 11

Postat 29 July 2011 - 07:13 PM

Salut,

Vreau si eu sa motorizez jucaria (mai exact varianta cu 2 motoare, cea cu trei presupune pre mare bataie de cap). Problema e ca deocamdata nu dispun de banii necesari si inca nu m-am documentat sa vad exact ce motoare ar corespunde la scara fata de ce avea nava reala.
In momentul de fata sunt la nr 13 si as dorii sa stiu eventual daca sunt anumite modificari ce ar trebui facute acum inainte sa continui sa aplic filele de bordaj.

Nu intentionez sa lipesc puntea cel putin pana nu termin motorizarea.

Multumesc anticipat pentru ajutor.
0

#1356 Useril este offline   bobo88 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 33
  • Inregistrat: 24-May 11

Postat 29 July 2011 - 07:23 PM

asadar, maine numarul 19 ......nerabdatori?.....eu unul foarte nerabdator :pardon:
0

#1357 Useril este offline   valeriuciprian 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 221
  • Inregistrat: 14-March 10

Postat 29 July 2011 - 08:43 PM

Vezi postareaNimeni, la 29 July 2011 - 07:13 PM, a spus:

Salut,

Vreau si eu sa motorizez jucaria (mai exact varianta cu 2 motoare, cea cu trei presupune pre mare bataie de cap). Problema e ca deocamdata nu dispun de banii necesari si inca nu m-am documentat sa vad exact ce motoare ar corespunde la scara fata de ce avea nava reala.
In momentul de fata sunt la nr 13 si as dorii sa stiu eventual daca sunt anumite modificari ce ar trebui facute acum inainte sa continui sa aplic filele de bordaj.

Nu intentionez sa lipesc puntea cel putin pana nu termin motorizarea.

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Adreseaza-te pe topicul dedicat motorizarii...aici discutam despre constructie.

Vezi postareabobo88, la 29 July 2011 - 07:23 PM, a spus:

asadar, maine numarul 19 ......nerabdatori?.....eu unul foarte nerabdator :rofl:

Maine las la cineva banutii sa-mi cumpere numarul...ca nu-s...si da...maine astept piesele...si eu sunt nerabdator.

FullMetalJacket...sa vad puntea facuta si ma decid atunci cum si ce fac...faza e ca s-ar putea ca la varianta ta ...de inaltare a bordajului e posibil sa se vada urata "imbinarea"...privind de sus macheta.
0

#1358 Useril este offline   spike 2 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 96
  • Inregistrat: 07-May 11

Postat 29 July 2011 - 09:27 PM

Pentru FullMetalJacket,rugaminte:schite,desene,la format A4 daca se poate.Multumesc
0

#1359 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 29 July 2011 - 09:52 PM

Vezi postareaspike 2, la 29 July 2011 - 09:27 PM, a spus:

Pentru FullMetalJacket,rugaminte:schite,desene,la format A4 daca se poate.Multumesc

Salve!
Usurel omule! Schite am pus (acuma nu sunt A4 dar nu fi si tu carcotas) :rofl:
Iata poze cu prima latura:

Fisier atasat  DSC_0007.JPG (95.01K)
Number of downloads: 444 Fisier atasat  DSC_0010.JPG (108.06K)
Number of downloads: 414 Fisier atasat  DSC_0011.JPG (87.89K)
Number of downloads: 421 Fisier atasat  DSC_0012.JPG (92.04K)
Number of downloads: 478
Am apucat sa fac doar babordul, restul de luni in colo caci maine dau o fuguta pana la Constanta ca sa vad vapoarele alea mari :pardon:.

Toate cele bune!

Emil

Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 29 July 2011 - 09:53 PM

0

#1360 Useril este offline   valeriuciprian 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 29 July 2011 - 10:18 PM

Deci ti-a iesit intr-un mare fel...vad ca ai folosit tot fibra de sticla la cosolidare.
Vizionare placuta maine la nave, apa calda si vreme buna. :rofl:
0

#1361 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 29 July 2011 - 10:21 PM

Vezi postareavaleriuciprian, la 29 July 2011 - 10:18 PM, a spus:

Deci ti-a iesit intr-un mare fel...vad ca ai folosit tot fibra de sticla la cosolidare.
Vizionare placuta maine la nave, apa calda si vreme buna. :rofl:

Multumesc mult! Nu! Nu este fibra de sticla! este doar tifon de la farmacie (de fapt provine de la o veche trusa medicala auto pe care am dezafectat-o).

Emil
0

#1362 Useril este offline   theodore_008 

• Incepator
  • PipPip

Postat 30 July 2011 - 01:06 AM

Vezi postareaFullMetalJacket, la 29 July 2011 - 10:21 PM, a spus:

Multumesc mult! Nu! Nu este fibra de sticla! este doar tifon de la farmacie (de fapt provine de la o veche trusa medicala auto pe care am dezafectat-o).

Emil

salut,

intradevar foarte frumos:D. imi place cum ti a iesit. ai lucrat foarte curat. dar de unde ai lipit partile alea?sunt file care ti au ramas sau cum?ca filele alea apar peste cateva numere?
si ce vreau eu sa fac in loc de tifon am gasit un kit de fibra de sticla. este kit normal de masina in care este si fibra. eu cu asta consolidez:D vreau sa fiu sigur ca o sa ramana intreaga ptr multi ani de acum incolo. o las mostenire:)))
0

#1363 Useril este offline   most_wanted_racer_alive 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 03-July 11

Postat 30 July 2011 - 07:23 AM

Emil, foarte faina si desteapta chestie ! :) Lucru gospodaresc ce mai! In numarul 22 din editia in germaneza (am facut si eu rost de ea :pardon: ) apar file pentru partea superioara. Am sa ii aplic figura atunci.

theodore: si eu vreau sa il las mostenire, macar asa poate m-or tine minte stra-stra-stra-....-stra-stra-nepotii :D Dar eu zic ca tifonul de la farmacie impreuna cu clasicul aracet e de ajuns. Iese ceva rezistent dupa umila mea parere. E mai greu la intins si aranjat, dar cand se usuca iese ceva bun.

Fisier atasat  bis26.JPG (47.16K)
Number of downloads: 335 Fisier atasat  bis27.JPG (59.18K)
Number of downloads: 338

Eu am terminat calafatuirea (mai am putin de finisat pe ici pe colo :blush: ), am asamblat ce era de la numarul 18, mai am de finalizat puntea si sunt la zi cu munca :yahoo: Numai ca am observat ca si al meu Bismarck prezinta acea curbura de care se vorbea, dar las' ca il pune mama la tinut greutati :D

Si stadiul in care l-am lasat aseara:

Fisier atasat  bis28.JPG (105.38K)
Number of downloads: 347
0

#1364 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 July 2011 - 03:21 PM

Vezi postareatheodore_008, la 30 July 2011 - 01:06 AM, a spus:

salut,

intradevar foarte frumos:D. imi place cum ti a iesit. ai lucrat foarte curat. dar de unde ai lipit partile alea?sunt file care ti au ramas sau cum?ca filele alea apar peste cateva numere?
si ce vreau eu sa fac in loc de tifon am gasit un kit de fibra de sticla. este kit normal de masina in care este si fibra. eu cu asta consolidez:D vreau sa fiu sigur ca o sa ramana intreaga ptr multi ani de acum incolo. o las mostenire:)))

Salut!
Filele provin de la un nr 11 pe care l-am luat in plus. In kit-ul original la pupa si la prora pentru marginea superioara a bordajului, vin niste baghete mai inguste de 3x1.5mm. Eu am taiat cateva cu cuterul pe lung ca sa obtin material.

Cu stima!

Emil

PS.: Multumesc tuturor de aprecieri. Am vrut sa postez acest subiect in avans fata de revista in speranta ca va va ajuta sa alegeti o metoda de lucru.

Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 30 July 2011 - 03:23 PM

0

#1365 Useril este offline   Serginho888 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 51
  • Inregistrat: 29-April 11
  • Interests:Modelism

Postat 30 July 2011 - 04:30 PM

Ar fi o problema daca nu as consolida in interior cu fibra sau tifon? Am terminat cu primul strat de bordaj si a iesit foarte bine. Am si slefuit si arata foarte bine. Nu vad de ce ar fi necesar sa consolidez daca nu il fac motorizat.
0

#1366 Useril este offline   most_wanted_racer_alive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 30 July 2011 - 06:28 PM

Serginho888, calafatuirea ramane la latitudinea ta. In revista zice ca aceasta operatiune contribuie la intarirea structurii si o face mai rezistenta (vezi discutia cu stranepotii de mai sus ). Daca folosesti tifon e mai dificil, pentru ca e mai greu sa il asezi si sa il tii pe loc pana dai cu aracet. Daca folosesti fibra de sticla cred ca e mai usor, dat fiind ca e mai rigida. Eu te-as sfatui totusi sa faci treaba asta, daca zici ca a iesit frumos. Vezi numai sa lucrezi cu atentie ca sa nu strici asptectul dat de smirgheluire.

Am asamblat numarul 19, am lipit si restul vergelelor puntii :)
Fisier atasat  bis29.JPG (86.51K)
Number of downloads: 250

Numai ca se vede ca nu inca le am cu taiatul la linie :drinks: Cu ce as putea drege spatiul ala? Mai am vergele ramase de la bordaj, cred ca din alea trebuie sa sacrific...

Fisier atasat  bis30.JPG (78.15K)
Number of downloads: 270
0

#1367 Useril este offline   fukao 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 18
  • Inregistrat: 04-June 11

Postat 30 July 2011 - 09:21 PM

Nu prea am respectat pasii din revista in ceea ce priveste bordajul , astfel ca astazi terminand partea din fata am zis ca nare rost sa las superglue-ul sa se usuce in tub si m-am gandit sa mai lipesc niste file pe "burta" vasului dar nu cum era ilustrat in revista (recunosc ca nici nu m-am uitat). Am procedat gresit ? Ca de dezlipit nu stiu daca mai pot fiind lipite cu superglue.
0

#1368 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 30 July 2011 - 10:46 PM

Intr-adevar tifonul se lipeste ceva mai creu decat plasa de fibra de sticla tocmai datorita faptului ca nu este rigid. Solutia este sa "apretezi" in prealabil tifonul si sa-l lasi sa se usuce. Apretarea se face folosind chiar aracet. Mamicile si bunicile noastre, pe vremuri, foloseau aracetul la apretat tocmai pentru ca dadeau un aspect scrobit camasilor care stateau netede mai mult timp.

Tifonul va fi scufundat intr-o solutie diluata de aracet, apoi uscat pe o suprafata neteda.

Sa nu se supere cei care au folosit plasa de fibra de sticla, dar mi se pare cam exagerata utilizarea acesteia. Daca vrei sa folositi tesatura de fibra de sticla, o varianta alternativa ar fi kitul de reparat barile auto din GF (glass fiber) de la magazinele specializate. Acest kit contine pe langa tesatura de GF; rasina poliesterica + intaritor. Metoda este ceva mai pretentioasa dar daca consideram ca "mai binele este dusmanul binelui" atunci tot tifonul este cea mai simpla si sigura solutie.

Cei ce nu vor sa puna intaritura pe interior sa stea linistiti. Am vazut machete construite fara vreo intaritura interioara care au rezistat ani buni de zile fara sa aiba fisuri sau crapaturi. Ideea este ca filele sa fie lipite bine de coaste cat si intre ele.

Nu stiu cum se comporta cianoacrilatul in timp dar un aracet de calitate nu se descompune in 10-20 de ani ci mai de graba se pietrifica. Lipirea cu aracet este cei drept mai dificila dar rezultatul merita.

Cu stima!

Emil
0

#1369 Useril este offline   Serginho888 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 31 July 2011 - 11:11 AM

Vezi postareamost_wanted_racer_alive, la 30 July 2011 - 06:28 PM, a spus:

Serginho888, calafatuirea ramane la latitudinea ta. In revista zice ca aceasta operatiune contribuie la intarirea structurii si o face mai rezistenta (vezi discutia cu stranepotii de mai sus ). Daca folosesti tifon e mai dificil, pentru ca e mai greu sa il asezi si sa il tii pe loc pana dai cu aracet. Daca folosesti fibra de sticla cred ca e mai usor, dat fiind ca e mai rigida. Eu te-as sfatui totusi sa faci treaba asta, daca zici ca a iesit frumos. Vezi numai sa lucrezi cu atentie ca sa nu strici asptectul dat de smirgheluire.

Am asamblat numarul 19, am lipit si restul vergelelor puntii :yahoo:
Atasament bis29.JPG

Numai ca se vede ca nu inca le am cu taiatul la linie :cray: Cu ce as putea drege spatiul ala? Mai am vergele ramase de la bordaj, cred ca din alea trebuie sa sacrific...

Atasament bis30.JPG

Merci de sfaturi. Azi voi pune si niste poze cu rezultatul de pana acum.

Aceasta postare a fost editata de Serginho888: 31 July 2011 - 11:12 AM

0

#1370 Useril este offline   valeriuciprian 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 July 2011 - 11:16 AM

Vezi postareamost_wanted_racer_alive, la 30 July 2011 - 06:28 PM, a spus:

Numai ca se vede ca nu inca le am cu taiatul la linie :cray: Cu ce as putea drege spatiul ala? Mai am vergele ramase de la bordaj, cred ca din alea trebuie sa sacrific...

Atasament bis30.JPG

Poti lipi si smirghelui o fila...

Eu am folosit acea fibra de sticla pentru doua avantaje:
1.este foarte subtire si dupa lipire nu se vede.
2. este "tare" ...nu trebuie sa o mai apretez.

Am luat numarul de saptamana asta dar nu m-am apucat de el decat asa in fuga...oricum am doua noduri pe placu de mai mare frumusete...o sa rvin cu foto. :yahoo:
Succes tuturor.

Aceasta postare a fost editata de valeriuciprian: 31 July 2011 - 11:16 AM

0

#1371 Useril este offline   valeriuciprian 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 July 2011 - 07:54 PM

Am revenit cu pozele de la montajul de astazi. :)
Referitor la acea diferenta de pe "burta" ...am si eu acea diferenta micuta dar nu-mi fac griji...oricum la final va trebui dat o mana de chit si voi remedia atunci acea problema...si 2 ...macheta statica va sta pe un suport...si 1-2 mm e insesizabil. :wacko:

Fisiere atasate

0

#1372 Useril este offline   FullMetalJacket 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 31 July 2011 - 09:43 PM

Salut!

Asa cum spuneam am fost o fuga la Constanta cu ceva treburi, si daca tot am avut niscai timp liber am vizitat Muzeul Marinei. Printre zecile de exponate mi-a atras atentia un tun antiaerian german de 20 mm aflat si in dotarea Bismark-ului (vezi nr.129).

Iata:

Fisier atasat  DSC_0196.JPG (242.79K)
Number of downloads: 165 Fisier atasat  DSC_0213.JPG (207.02K)
Number of downloads: 175

Cu stima!

Emil
0

#1373 Useril este offline   Serginho888 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 31 July 2011 - 11:38 PM

Pun aici niste poze cu nava mea facuta pana la nr 17.

Fisiere atasate

• Fisier atasat  3.jpg (139.6K)
    Number of downloads: 205
  • Fisier atasat  2.jpg (173.64K)
    Number of downloads: 199
  • Fisier atasat  1.jpg (144.87K)
    Number of downloads: 213

0

#1374 Useril este offline   Serginho888 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 31 July 2011 - 11:43 PM

si inca 3 poze:D Maine trebuie sa cumpar numarul 19 dar si 18 care nu am apucat sa-l iau pt ca am fost in concediu.

Fisiere atasate

• Fisier atasat  6.JPG (65.28K)
    Number of downloads: 218
  • Fisier atasat  5.jpg (144.08K)
    Number of downloads: 208
  • Fisier atasat  4.jpg (147.7K)
    Number of downloads: 231

0

#1375 Useril este offline   vali123 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 41
  • Inregistrat: 13-May 11

Postat 01 August 2011 - 11:02 AM

Vezi postareaSerginho888, la 31 July 2011 - 11:43 PM, a spus:

si inca 3 poze:D Maine trebuie sa cumpar numarul 19 dar si 18 care nu am apucat sa-l iau pt ca am fost in concediu.

foarte frumos lucrat!felicitari!tine-o tot asa!
0

#1376 Useril este offline   most_wanted_racer_alive 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 August 2011 - 07:21 PM

Subscriu, foarte foarte frumos si ordonat lucrat ! :)

Ma roade o chestiune :drinks: : din cate am vazut rasfoind editia in germana a revistei, la un moment dat va mai fi nevoie de dat cate o gaura pe ici pe colo, indiferent daca e model static sau rc. Intrebarea mea existentiala este: cu ce va ganditi sa faceti acele gauri? Am vazut in poze ca nenea ala foloseste o mica masinuta de gaurit manuala. Oare se gaseste pe la noi asa ceva?
0

#1377 Useril este offline   Petyy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 734
  • Inregistrat: 18-September 05

Postat 01 August 2011 - 08:25 PM

Si de la mine cateva poze cu munca de pana acum

Fisiere atasate

Canal 85 (40.875) FM
0

#1378 Useril este offline   Petyy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2011 - 08:26 PM

...

Fisiere atasate

Canal 85 (40.875) FM
0

#1379 Useril este offline   Petyy 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2011 - 08:29 PM

Inca nu m-am apucat de pute, trag tare sa termin de bordat si nr 2

Fisiere atasate

Canal 85 (40.875) FM
0

#1380 Useril este offline   Magellan 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 8
  • Inregistrat: 17-June 11

Postat 02 August 2011 - 10:23 AM

Petyy,

Am remarcat ca pe partea dorsala a navei (chila), nu ai respectat pasii de aplicare a filelor din revista.
Pe zona centrala, ar fi trebui sa ai cateva file longitudinale.
Pentru exemplificare, am incercuit zona de la prora in care la tine totul este "rupt" do linie intrerupta.
Adica ai tinut linia transversala a acelei coaste, desi pe fundul navei (chila), asa cum spuneam, ar trebui sa ai cateva file de continuitate.
Acelasi lucru lucru l-ai facut si la pupa: nu ai respectat modul de aplicare a filelor recomandat de revista.

Sincer, nu stiu daca acest lucru va influenta structura viitoare a navei.

E observatia simpla a unui "amator", si sper, sa o consideri constructiva, amicala.

Bafta in continuare!

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de Magellan: 02 August 2011 - 10:25 AM

0

Arata acest topic

• 92 Pagini +
  • « Prima
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48