ciucanu, la 04 June 2011 - 03:26 PM, a spus:
Stai asa domnule! Inca nu e chituit si slefuit. Tu cum credeai ca o sa arate la inceput.
dorianyates, la 04 June 2011 - 11:33 AM, a spus:
Eu tot sunt nelamurit ce fel de adeziv sa folosesc pt bordaj :superglue sau aracet? Adezivul care l-au dat cu revista nu e bun?
alxcsb, la 04 June 2011 - 12:14 PM, a spus:
Tu mai ai din cel dat cu revista? In orice caz, sunt doua variante: daca-l faci navigabil o sa ai nevoie de un lipici rezistent la apa, deci nu aracet. Daca nu-l faci navigabil e bun si aracetul.
Aracetul se foloseste cel mai bine chiar daca il faci navigabil sau nu. Dupa aceea trebuie lacuit si izolat tocmai ca sa nu ajunga apa la imbinari.
Si sa fim seriosi, daca ajunge apa la imbinari aracetul uscat rezista mai bine decat lemnul in sine. tocmai de aceea se impermeabilizeaza toata coca (exterior si interior).
Daca ascultati sfatul celor care au mai lucrat cu aracet, bine. Aracetul este un adeziv "plastic" solubil in apa (polivinil acetat) care la uscarea completa polimerizeaza formand catene lungi ale moleculei de vinil acetat.
Odata polimerizate catenele foarte lungi care se formeaza nu se mai desfac sub actiunea solubila a apei.
Scuze pentru cei pe care "chimitzeasca" mea i-a zapacit.
Experiment: lipiti 2 bucati de lemn cu aracet, lasati-l sa se usuce o zi daca nu doua, apoi scufundatile in apa cateva ore. Veti constata ca lemnul s-a desprins de aracet si in nici un caz aracetul s-a diluat.
Cu stima!
Emil
PS.- Credeti ca Cianoacrilatul (superglue) e mai rezistent la apa. In caz ca te-ai murdarit pe piele cu superglue toti producatorii recomanda spalarea cu apa pentru a fi indepartat. Sa nu intelegeti ca cianoacrilatul este solubil in apa ci pur si simplu nu mai face priza pe suprafetele care s-au umezit.
Wikipedia a spus:
Polyvinyl acetate, PVA, PVAc, poly(ethenyl ethanoate), is a rubbery synthetic polymer with the formula (C4H6O2)n. It belongs to the polyvinyl esters family with the general formula -[RCOOCHCH2]-. It is a type of thermoplastic.[1]
Aceasta postare a fost editata de FullMetalJacket: 04 June 2011 - 04:06 PM