Postat 11 April 2011 - 03:29 PM
Salutare tuturor!
Sincer sa fiu atunci cand am vazut reclama la TV am zis "Alta prostie de macheta dupa cea de la De Agostini", apoi am cautat pe net informatii despre produsul celor de la Hachette si sincer sa fiu, am fost impresionat.
Calitatea modelului de la Amati pare sa fie deosebita, complexitatea si maiestria cu care sunt imbinate componentele te impresioneaza in cele din urma, iar piesele fotoetch arata foarte bine conferind detalii machetei.
Asa ca... am inceput sa cumpar si eu primele numere.
Pana acum piesele din palacaj sunt excelent decupate si se potrivesc ca la un joc de lego, singura obiectie este ca a trebuit sa aleg cu grija la chioscul de ziare, unele numere continand placi de placaj pretaiate deformate din cauza umezelii.
Nu stiu daca acest lucru se datoreaza manufacturarii (putin de crezut deoarece un placaj stramb e greu de taiat la laser), a depozitarii necorespunzatoare in umezeala la distribuitor sau chiar la chioscul de ziare.
In fine cred ca pentru inceput alegerea unor piese care sa fie cat mai drepte este esentiala, asta daca vrem sa avem un model cat mai bine facut (Daca cineva cunoaste ceva metode practice pentru indreptarea pieselor din placaj care s-au indoit datorita umezelii, apreciem daca ne va impartasi si noua). La corabioara de la DeAgostini am avut parte de destule repere strambe (coaste, punti etc).
"Lipiciul" cel mai indicat pentru asamblare este batranul "Aracet", care se gaseste astazi sub diverse etichete; Bison Moment etc, avand destule variante : cu uscare rapida, rezistent la apa ... doar sa alegi. Un alt adeziv bun ar fi cel poliuretanic monocomponent care lipeste chiar mai bine decat aracetul si este impermeabil dupa uscare, dar are si partile lui "slabute", cum ar fi faptul ca se usuca mai greu, iar daca incaperea unde tinem la uscat are ceva mai multa umezeala are tendinta de a face "spuma".
Numarul de clestisori cleme sau menghine de prindere "necesar" este discutabil. No poti spune ca ai nevoie de 10 bucati pentru ca te vei trezi atunci can lucrezi ca ai nevoie de al unsprezecele-a si de al doisprezecele-a s.a.m.d. Cat mai multi cu atat mai bine. Clesti de rufe pot suplinii cu brio in unele cazuri (asta daca nu se prinde nevasta intre timp).
Vopsirea machetei poate fi privita din doua puncte de vedere:
- Unul ar fi daca vrei sa faci doar macheta statica. Asta simplifica lucrurile, asa ca vom putea folosi vopsele acrilice destul de rezistente si mai facil de aplicat. De asemenea trebuie sa mentionez ca acrilicele pot fi gasite destul de usor, inclusiv la magazinele de pictura (vezi Hanul Cu Tei din Bucuresti) intr-o paleta destul de variata, dar cu toate acestea va fi mai dificil poate de ales culori corespunzatoare celor folosite de Kriegsmarine. Altfel putem opta pentru nuantele consacrate de la Modelmaster, Tamya sau Valejo.
- Al doile-a: daca vrei ca macheta sa pluteasca trebuie sa ti cont de faptul ca coca navomodelului trebuie sa fie impermeabilizata prin acoperire cu lac si acoperita cu vopsele rezistente la apa. Aici optiunile sunt diverse, destule tipuri de lacuri alchidice emailice sau uretanice putand fi folosite cu succes.
Una peste alta macheta m-a cucerit, asa ca acum abia astept sambata sa apara numarul urmator.
Va mai spun doar ca va urez sa aveti "rabdare si tutun" (ptr nefumatori recomand berea) si sa va distrati construind aceasta superba macheta! Eu stiu ca asa voi face! :)
Cu stima si respect!
Emil