Korbu, la 07 January 2012 - 01:09 PM, a spus:
Revin si eu cu o intrebare, pentru ca nu am avut ocazia pana acaum sa lucrez cu chit,lac si vopsea pe o suprafata.
Nu ar fi mai usor sa ne dati niste indicii / nume pentru acestea, spre exemplul: chit 1, merge cu lac 1 si cu vopsea 1.
Nu toti ne pricepem sau am avut de lucru cu asa ceva, eu unul cel putin nu .
Exact cum spune si gvalentin "gandeste trei mutari inainte. cu ce vopsea vei lucra, cu ce grund si ce chit" asta ca sa nu interactineze intre ele dupa aplicare, dar de unde stiu eu ca nu vor reactiona intre ele daca nu ma pricep.
Ok, ati spus mai sus ca: "grundul alchidic se umfla daca il acoperi cu o baza sau solvent nitro"
Dar de unde stim sau cum ne dam seama, la ce trebuie sa ne uitam cand alegem chitul , lacul si vopseaua ca acestea sa fie din aceiasi "grupa-categorie" ??
Salut!
Nedumerirea ta este indreptatita! In principiu pot fi amestecate lacurile cu vopselele bazate pe diverse substante DOAR in anumite conditii. Sa zicem ca nu este bine sa aplicam alchidice peste nitrocelulozice mai ales daca straturile sunt aplicate gros si daca nu sunt lasate sa se usuce (intareasca) perfect. Lacul si vopselele nitrocelulozice au ,de pilda, tendinta de a se contracta (strange) la uscare. Aeromodelisti cu state vechi in domeniu isi amintesc desigur de metodele clasice de acoperire a aeromodelelor, cu hartie japoneza care se "intindea" atunci cand era acoperita cu nitrolac. Deci, daca peste un strat de , sa zicem, lac alchidic insuficient uscat dam in strat de vopsea nitrocelulozica putem obtine un frumos efect de crapare (foarte "vintage"). Si invers este valabil: daca dam alchidic pestre un strat de nitrocelulozic, putem avea surprize neplacute. Nitrocelulozicul are propietatea de a absorbi mai usor diluantul din stratul urmator, astfel aparand incretituri (mai ales daca stratul de nitrocelulozic este gros).
Orice chit folosit reactioneaza OK la acoperire, daca este lasat sa se usuce suficient de mult si mai ales daca nu este aplicat in strat gros.
Exista o varietate mare de chituri si vopsele in magazinele de specialitate care au compozitii foarte diverse. Este cam greu de cele mai multe ori sa prevedem eventualele reactii negative intre ele, asa ca cel mai bine ar fi sa experimentam mai intai pe materiale similare (lemn, chit, etc).
Principiile de baza pe care trebuiesc respectate sunt:
- Timp mare de uscare. O saptamana intre straturi date (mai ales) cu materiale de acoperire diferite nu este o exagerare. In fond si la urma urmei carear fi graba!
- Straturile aplicate sa nu fie exagerat de groase. Este preferabil ca sa dam straturi mai multe dar mai subtiri decat straturi mai putine si groase.
- Experimentati innainte de a incerca pe model.
Cu stima!
Emil