Lipire sau dezlipire cabluri electrice la ESC-uri
Postat 20 August 2010 - 11:08 AM
Surpriza - aliajul folosit nu se topeste usor ca un fludor obijnuit.
Am "reusit" sa dau jos cablurile prin taiere si acum nu mai pot sa scap de resturile ramase pe cablaj si clar nici sa pun altele.
Am folosit un letcon de la Hornbach pe care scrie 15W/ 230V
INTREBARE ?
Ce se poate face ? ( in afara de a lua alt ESC )
Ar trebui un letcon mai puternic ?
Postat 20 August 2010 - 11:58 AM
Cu cat e numarul mai mare cu atat si fludorul se topeste la o temperatura mai mare, unele motoare esc-uri duc pana la 150-170 de grade, de asta la motoare si esc-uri se pune fludor ce duce deobicei la 230 de grade, foloseste un letcon mai puternic, asta e tot.
Postat 20 August 2010 - 12:19 PM
Si inca un sfat, atunci cand lipesti cabluri groase, incalzeste-le foarte bine pentru ca fludorul sa patrunda in tot firul nu numai la suprafata. Si lipitura pe placa esc-ului trebuie sa fie facuta cu grija, incalzita bine si fara colturi sau "buline" de fludor.
Spor la treaba
Bogdan
0742 796 172
Postat 20 August 2010 - 12:28 PM
- direct la magazin ma duc dupa program sa iau un letcon -
Sa vad de unde iau si un fludor cu temperatura de topire mai mare sa nu ma trezesc ca se deslipeste in zbor asta care il am eu !
Postat 20 August 2010 - 12:31 PM
Eu pana pe la 14AWG ma descurc cu o statie de lipit chinezeasca de 45W, dar mai sus scot letconul de 80W care nu prea sta la discutii. Dar si cu un aparat de lipit puternic trebuie sa fii atent ca lipiturile sa le faci repede, ca sa nu risti dezlipirea altor componente de pe cablaj.
Oricum:
- varful letconului trebuie curatat in permanenta intre lipituri;
- varful letconului trebuie acoperit cu un strat de fludor;
- letconul trebuie lasat sa ajunga la temperatura de functionare, pana la cateva minute in functie de model (unii chiar il tin permanent in priza ore intregi);
- lipesti mai usor alte fire in loc daca intai iti eliberezi gaurile din cablaj cu o tresa absorbanta pentru fludor sau cu o pompa de fludor;
- poti sa incerci sa pre-cositoresti capetele firelor separat, inainte de lipitura; doar sa nu le incarci prea tare ca pe urma nu mai trec prin gaurile cablajului.
Postat 20 August 2010 - 12:55 PM
Baftaaaaaaaaaaaaaaaa.
Postat 20 August 2010 - 04:28 PM
REAL DESIGN, la Aug 20 2010, 01:28 PM, a spus:
- direct la magazin ma duc dupa program sa iau un letcon -
Sa vad de unde iau si un fludor cu temperatura de topire mai mare sa nu ma trezesc ca se deslipeste in zbor asta care il am eu !
Letcon minim 50W
Vezi sa aiba varf plat ca ala rotund disipa caldura aiurea
Sau mai bine vii la mine la birou ca am o statie termostata si rezolvam in 5 minute
Sau si mai bine iti iei o statie de lipit de pe Maica Domnului si intri in randul oamenilor civilizati - ai varfuri de diverse tipuri de schimb, variezi temperatura functie de reglaj sau tip de varf si faci lipituri miraculoase ca pe varfurile bune nici jeg nu se face...
Un Weller par exampl !
Acum nu-mi faceti apologia letconului tip pistol cu ansa de 3 ca sunt batrin in d-astea si nu inghit ....
Postat 20 August 2010 - 05:55 PM
motzu, la Aug 20 2010, 05:28 PM, a spus:
Vezi sa aiba varf plat ca ala rotund disipa caldura aiurea
Sau mai bine vii la mine la birou ca am o statie termostata si rezolvam in 5 minute
Sau si mai bine iti iei o statie de lipit de pe Maica Domnului si intri in randul oamenilor civilizati - ai varfuri de diverse tipuri de schimb, variezi temperatura functie de reglaj sau tip de varf si faci lipituri miraculoase ca pe varfurile bune nici jeg nu se face...
Un Weller par exampl !
Acum nu-mi faceti apologia letconului tip pistol cu ansa de 3 ca sunt batrin in d-astea si nu inghit ....
Eu fac astfel de lipituri odata la 2-3 ani ! D'ale simple mai des. Asa ca avand in vedere gradul de folosire ...... cat costa statia aia de lipire ?
... hai ca m-am uitat ... cam 200 RON ! ... nu e chiar mult ... cand ai spus "STATIE " ma gandeam la ceva deja f. scump !
decat sa dai cateva sute de lei vechi pe un letcon mai puternic parca se merita o statie d'asta.
Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 20 August 2010 - 05:58 PM
Postat 20 August 2010 - 08:17 PM
REAL DESIGN, la Aug 20 2010, 06:55 PM, a spus:
... hai ca m-am uitat ... cam 200 RON ! ... nu e chiar mult ... cand ai spus "STATIE " ma gandeam la ceva deja f. scump !
decat sa dai cateva sute de lei vechi pe un letcon mai puternic parca se merita o statie d'asta.
Pai vezi !
Vezi sa fie de calitate statia si varfurili !
Postat 20 August 2010 - 08:20 PM
REAL DESIGN, la Aug 20 2010, 12:08 PM, a spus:
Surpriza - aliajul folosit nu se topeste usor ca un fludor obijnuit.
Am "reusit" sa dau jos cablurile prin taiere si acum nu mai pot sa scap de resturile ramase pe cablaj si clar nici sa pun altele.
Am folosit un letcon de la Hornbach pe care scrie 15W/ 230V
INTREBARE ?
Ce se poate face ? ( in afara de a lua alt ESC )
Ar trebui un letcon mai puternic ?
Daca nu te descurci ma cauti si rezolvam cat ai clipi...:D
Postat 21 August 2010 - 02:40 AM
Eu mi-am facut provizii de fludor bun.
Postat 21 August 2010 - 01:53 PM
Edit. Temperatura de topire la 60/40 este in jur de 180 grade celsius. Tocmai buna. Scuze, sclerozia..
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 21 August 2010 - 01:57 PM
Postat 23 August 2010 - 05:23 PM
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
Postat 23 August 2010 - 08:10 PM
MLGore, la Aug 23 2010, 06:23 PM, a spus:
Baiul e ca reglajul de temperatura e mai dificil la Portasol si se incinge cu zgura...Weller-ul e sfant la birou - ala e pentru noi doi , calatori !
In schimb cand mufez un cablu de antena la -10 grade e tatic !
Intrucat nu facem reclama ci e un serviciu de cautare preturi propun :
Poti cauta o statie de lipit aici
Postat 23 August 2010 - 10:28 PM
motzu, la Aug 23 2010, 09:10 PM, a spus:
In schimb cand mufez un cablu de antena la -10 grade e tatic !
Intrucat nu facem reclama ci e un serviciu de cautare preturi propun :
Poti cauta o statie de lipit aici
Da sefu', asa e, eu gndeam prin prisma modelistului, adica: in general nu ai decat fire de lipit, deci conteaza mai putin stabilitatea temperaturii, mai ai si ceva parghii de otel pe la acceleratii unde iti prinde bine o flacara, mai modelezi cate ceva din plastic cu cutitul cald, ca sa nu mai vorbesc de faptul ca il poti lua la camp. Pt. electronica de finete, avem Antex sau Weller.
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.