Modelism - RHC Forum: Flaps, airbrakes...povesti despre acestea... - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Flaps, airbrakes...povesti despre acestea... sunt eficiente?...cum?

#1 Useril este offline   EZ* 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1695
  • Inregistrat: 10-November 04
  • Interests:aero&auto r/c

Postat 04 August 2010 - 08:47 AM

Functii de franare facute cu eleroanele (stiu, exista planoare care au si flaps-uri si eleroane) dar vreau sa aud cateva pareri despre ridicarea/coborarea simetrica a eleroanelor pentru aceste functii de franare...
...am citit ca ridicarea lor ar fi benefica pentru viteza...iar coborarea lor pentru termica si aterizare...care sunt valorile pe care trebuie sa le aiba aceste curse pentru a deveni eficiente? :D
0

#2 Useril este offline   EZ* 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 August 2010 - 08:01 AM

nimeni? <_<
0

#3 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2393
  • Inregistrat: 05-August 09
  • Interests:Aeromodele, Modelare 3D

Postat 09 August 2010 - 08:17 AM

Vezi postareaEZ*, la Aug 9 2010, 09:01 AM, a spus:

nimeni? <_<

Acum depinde ce avion ai;daca are doar eleroane sau daca are si flapsuri.In primul caz conform manualului meu de la statie ei spun ca folosirea pe post de flapsuri pentru termica sa fie intre 5 si maxim 10 grade.Pentru aterizare utilizandu-se o valoare mai mare peste 45 pentru a avea eficienta.Cat despre spoilere la mine nu prea am vazut rostul.Daca ai 4 servo pe aripi,adica ai si flapsuri si eleroane atunci folosirea aerofranei are un efect de refucere drastica a vitezei de franare in cazul in care e necesar.Deci depinde foarte mult de statie cat si de avion.
Eu zic ca se pot face teste pentru a se scoate maxim de eficienta din avion+statie.
Vedem ce mai zic si altii....
Olivian Diaconescu

Radio:
Multiplex Royal Pro 16 2.4GHz
Aero:
BADAN Kit - Yak55M 2.8m; MVVS116NP; Rezo RE2 MTW
EXTREME FLIGHT - Extra 300 2.3m; MVVS58 Prosport; Rezo -MVVS
MULTIPLEX - Funcub;Parkmaster;Funjet Ultra2
FREEWING - F22 Xicoy X45 Jet
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
AERONAUT - Triple RES 2.0m
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#4 Useril este offline   modelnicson 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 101
  • Inregistrat: 20-December 06

Postat 09 August 2010 - 08:19 AM

Eu am flaps-uri + eleroane pe Easycub. Pot sa-ti spun ca sunt foarte eficiente si utile la aterizare. Este important sa fie bine reglate, fiind actionate dintr-o singura comanda.
Sonic Low Wing
Multiplex AcroMaster
Multiplex EasyCub
Graupner MC-19 40 Mhz/2,4 Ghz (JETI)
0

#5 Useril este offline   EZ* 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 August 2010 - 09:06 AM

eu le vreau folosite atat la planor...cat si la trainere gen Easy/FUN CUB...acesta din urma cred ca vine din start cu asa ceva...

...planoarele sunt simple, fara flaps pe aripa, gen Junior-S sau Arcus...si da, am citit si eu ca folosite coborate se folosesc la aterizare (dar nu stiu ce procent...) sau la termica, aici consider din experienta ca datorita acesteia poti spirala mai "din scurt" (dar nici aici nu stiu valori)... :unsure:
0

#6 Useril este offline   Dragos Avramescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 528
  • Inregistrat: 01-August 08
  • Interests:Schi, aeromodelism

Postat 09 August 2010 - 01:56 PM

Daca profilul este gandit sa foloseasca flaps, te ajuta la termica, altfel nu.
Flapsul nu scade viteza de infundare minima, ci doar scade viteza de angajare. Asta ajuta la tinerea unui viraj mai strans.
La aterizare, poate sa ajute in conditiile in care profundorul poate compensa momentul de rotatie suplimentare.
Eu folosesc flaperon pe DLG. Flaperonul are 30% din coarda, si coboara 35 de grade. In felul asta, pot sa pic foarte tare fara sa ia viteza, asta ajuta la aterizare, ca sa il aduc unde vreau. Insa exista un risc, daca observi ca nu-l mai aduci si vrei sa bagi flapsul, risti sa-l angajezi daca nu avea viteza.
Am mai incercat flaps pe acromaster (coborat vreo 25 de grade) si parea sa pice mai tare pe panta, ceea ce ajuta la spatii stranse. Pe Multiplex Gemini rezultatele au fost dezamagitoare, pentru ca profundorul nu facea fata.
Pe planoare gen junior sau arcus nu cred ca ajuta la termica. Mai mult, daca vrei sa coboiri numai eleroanele, o sa scada din manevrabilitate.
Poate la aterizare, daca tai flapsuri si le combini cu eleroanele (crow). Coborate, eleroanele nu cred ca ajuta. Poate ridicare, pe post de spoiler.
Daca cobori numai flapsul, iar eleroanele raman drepte, in locul de intalnire apare un vortex care probabil o sa creeze o rezistenta la inaintare, care o sa strice tot avantajul visat.

Aceasta postare a fost editata de Dragos Avramescu: 09 August 2010 - 01:57 PM

0

#7 Useril este offline   EZ* 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 August 2010 - 03:39 PM

deci ridicate...spoiler...asta inseamna o viteza de infundare mai mare?...dar si o viteza mai mare??? :unsure:
0

#8 Useril este offline   Dragos Avramescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 09 August 2010 - 05:12 PM

Inseamna viteza mai mare de infundare. Viteza mai mare se poate combate tragand de mansa (crescand unghiul de atac). Viteza de angajare nu ar trebui sa creasca semnificativ. Numai nu da flapsurile in sus cand ai viteza mica.
Putin flaps in sus se poate folosi ca sa creasca eficienta profilului la viteze mari (salt intre termici), dar trebuie grija, nu e bine sa faci setarile dupa ureche. Iar cand zic in putin, ma refer la 3-4 grade maxim.
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 09 August 2010 - 05:40 PM

Vezi postareaDragos Avramescu, la Aug 9 2010, 06:12 PM, a spus:

...Iar cand zic in putin, ma refer la 3-4 grade maxim.

Intradevar... la un planor care il studiez acum zice sa setezi cursa la flapsuri, daca statia permite, la numai 3 mm in jos si 1.5 mm sus.
In schimb pt crow: flaps 35mm jos ! eleroane 28mm sus, profundor 5.5mm jos

Pot confirma pentru Junior observatiile lui Dragos din #6
... cu picioarele pe pamant ...
0

#10 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 August 2010 - 08:06 PM

Vezi postarearenatoa, la Aug 9 2010, 06:40 PM, a spus:

Intradevar... la un planor care il studiez acum zice sa setezi cursa la flapsuri, daca statia permite, la numai 3 mm in jos si 1.5 mm sus.
In schimb pt crow: flaps 35mm jos ! eleroane 28mm sus, profundor 5.5mm jos

Pot confirma pentru Junior observatiile lui Dragos din #6

Aha deci asa trebe sa fac pe Junior.Ca tot vroiam eu sa ii tai flapsuri. :D
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#11 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 August 2010 - 08:18 PM

Sa nu le incurcam... Nu au legatura una cu cealalta.

Primul paragraf, cu cifrele, este din manualul Graupner Cumulus, iar partea cu confrmarea lui Dragos se refera la...

"Pe planoare gen junior sau arcus nu cred ca ajuta la termica. Mai mult, daca vrei sa coboiri numai eleroanele, o sa scada din manevrabilitate.
Poate la aterizare, daca tai flapsuri si le combini cu eleroanele (crow). Coborate, eleroanele nu cred ca ajuta. Poate ridicare, pe post de spoiler"

Intr-adevar, la Junior eleroanele coborate nu scad la aterizare deloc viteza, dar ca spoilere il trantesc instant.
In schimb 2mm de crow mie mi s-a parut cand era sus ca il agata de cer.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 09 August 2010 - 08:22 PM

0

#12 Useril este offline   Flying Kettle 

• Adevaratul ceaun zburator!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2498
  • Inregistrat: 17-December 02

Postat 10 August 2010 - 07:41 AM

Vezi postarearenatoa, la Aug 9 2010, 09:18 PM, a spus:

La coborarea flapsurilor creste unghiul de incidenta, cu rezultat scaderea vitezei de angajare si cresterea portantei, pana la o anumita limita, dupa care, buf... Vezi polara, se gasesc o gramada de explicatii pe net.
Ridicarea concomitenta a eleroanelor, poate avea (la valori mari) un efect de frana, iar la valori mici, scaderea unghiului de incidenta in zona acestora (eleroane) si intarzierea ruperii fileurilor de aer pe acea portiune. deci o eficienta mai mare a eleroanelor la viteze mici (de asta se face si torsiunea la aripi).
Oricum, acei 2mm cred ca sunt vax albina (nu ai specificat, insumati, sau fiecare suprafata 2mm). Daca nu ma crezi, cauta pe net.
Nu mancati de pe jos! Dauneaza grav sanatatii !

Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
0

#13 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2010 - 07:48 AM

Vezi postarearenatoa, la Aug 9 2010, 09:18 PM, a spus:

Primul paragraf, cu cifrele, este din manualul Graupner Cumulus, iar partea cu confrmarea lui Dragos se refera la...

"Pe planoare gen junior sau arcus nu cred ca ajuta la termica. Mai mult, daca vrei sa coboiri numai eleroanele, o sa scada din manevrabilitate.
Poate la aterizare, daca tai flapsuri si le combini cu eleroanele (crow). Coborate, eleroanele nu cred ca ajuta. Poate ridicare, pe post de spoiler"

Intr-adevar, la Junior eleroanele coborate nu scad la aterizare deloc viteza, dar ca spoilere il trantesc instant.

Renato stiu despre ce e vorba in propozitie.Am incercat si eu pe junior si flapsuri si spoilere.Si sustin ceea ce spui.Asa e ca spoilere ,si nu ridicate foarte mult imprima avionului o cadere destul de pronuntata.Cat priveste flaposurile folosite pentru termica inca nu am reusit sa le reglez ca sa am rezultate satisfacatoare.Pe mine ma intereseaza reducerea vitezei la aterizare dar fara a fi combinata cu o scadere brusca a altitudinii.Asta tinand cond ca zbor in spatii restranse si spatiul de aterizare e relativ limitat.
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#14 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2010 - 08:10 AM

Vezi postareaBogdanStancu, la Aug 10 2010, 08:41 AM, a spus:

...Daca nu ma crezi, cauta pe net.

E funny, cum o dai, tot nu iese...
Cand zici din experienta proprie, ti se cer link-uri drept dovada.
Cand dai link-uri (numai la surse serioase), esti luat cu Mr.Google si ca experienta altora difera.

Poate m-am exprimat gresit... prin "2mm de crow" am inteles eleroanele ambele in jos 2mm, nu am cum sa fac crow cu juniorul, care nu are flapsuri. Si sunt sigur ca erau 2mm, pentru ca am potentiometrul etalonat.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 10 August 2010 - 08:20 AM

0

#15 Useril este offline   Flying Kettle 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2010 - 08:21 AM

Vezi postarearenatoa, la Aug 10 2010, 09:10 AM, a spus:

E funny, cum o dai, tot nu iese...
Cand zic din experienta proprie, mi se cer link-uri drept dovada.
Cand dau link-uri (numai la surse serioase), sunt luat cu Mr.Google si ca experienta altora difera.

Poate m-am exprimat gresit... prin "2mm de crow" am inteles eleroanele ambele in jos 2mm, nu am cum sa fac crow cu juniorul, care nu are flapsuri. Si sunt sigur ca erau 2mm, pentru ca am potentiometrul etalonat.

Eu stiu ca mixul "crow" inseamna coborarea flapsului si ridicarea eleroanelor. Numa' eleroanele in jos e flaps, iar in sus, spoiler.
Nu vorbeam de un model anume(pe care de altfel nu il cunosc), ci in principiu.

0

#16 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2010 - 08:26 AM

Vezi postareaBogdanStancu, la Aug 10 2010, 09:21 AM, a spus:

Eu stiu ca mixul "crow" inseamna coborarea flapsului si ridicarea eleroanelor. Numa' eleroanele in jos e flaps, iar in sus, spoiler.
Nu vorbeam de un model anume(pe care de altfel nu il cunosc), ci in principiu.

Da, de aici este confuzia, mea culpa.
Insa cine stie avionul, adica aproape toti din topicul asta care il avem in posesie, stie ca nu aveam cum sa fac crow fara flapsuri.
0

#17 Useril este offline   Dragos Avramescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 August 2010 - 03:53 PM

Pentru reducerea distantei de aterizare, mai puteti incerca glisade. Cea mai usoara metoda e sa alternezi directia - o secunda dreapta, o secunda stanga. Cu grija sa nu salte botul si sa se angajeze.
Glisadele se pot sustine si din mansa (directie stanga, mansa dreapta, tii asa cateva momente, apoi invers), dar e mai complicat.
0

#18 Useril este offline   Men 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 634
  • Inregistrat: 05-May 03

Postat 15 August 2010 - 11:40 AM

...si nu uitati de compensarea cu profundor. Numai actionarea flapsurilor (nu pozitia de termica, aia merge) si/sau eleroanlor pe post de spoiler, FUNCTIE DE PROFIL, are DE REGULA, efect catastrofal. Trebuie compensat cu profundor. Cu cate grade e marea arta. Producatorii dau valori. Daca nu sunt valori, eu procedez cam asa: il duc sus, la o inaltime suficent de mare dar sa-l vad bine si fac probe. Ma astept la reactii ciudate, asa ca sunt gata sa compensez cu profundor. Asta si fac si incerc sa retin pozitia mansei. Apoi, jos setez mixul la acea valoare, si iar proba.... si tot asa (asta pentru ca mi-e lene sa-mi bat capul cu setarea statiei in asa fel incat sa pot modifica gradul de compensare de ex pe un pot slide, on line cum ar veni)

Bafta
0

#19 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 August 2010 - 11:52 AM

Nu s-ar putea face un mix flaps/eleron - profundor, care sa il modifici "online" in timpul zborului pana se gaseste % optim ?
0

#20 Useril este offline   Dragos Avramescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 August 2010 - 03:03 PM

Vezi postarearenatoa, la Aug 15 2010, 12:52 PM, a spus:

Nu s-ar putea face un mix flaps/eleron - profundor, care sa il modifici "online" in timpul zborului pana se gaseste % optim ?

Ba da, insa trebuie sa stie statia. Multiplex Royal Evo stie, ai niste rotite cu care reglezi setarile in meniuri, dar poti sa le asignezi si pentru in afara meniurilor.

Atunci cand cobori flapsul, creste momentul de rotatie. O aripa zburatoare nu poate folosi flaps, pentru ca pica botul. Insa la avioane normale se intampla ceva: in spatele aripii, apare un curent in jos, se numeste downwash. Asta face ca profundorul sa nu fie de fapt paralel cu curentul de aer, ci sa aiba un usor unghi negativ. Cand cobori flapsul, unghiul creste, asa ca de obicei mansa trebuie putin impinsa ca sa compenseze (altfel se angajeaza). Trebuie facute incercari, si intr-adevar e o idee buna sa ai inaltime.
0

#21 Useril este offline   oachidori 

• F22 Raptor Fan
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 August 2010 - 10:03 PM

Ca tot e vorba de aceste functii:
http://www.youtube.c...h?v=HyYAvPjyEy0
in filmuletul de aici cand lasa eleroanele in jos(flaperon) vad ca si elevatorul il coboara cu cateva grade.Asa trebui sau in sus?
In mintea mea coborarea flapsurilor din ce am vazut live pe avioanele mele au tendinta de a cadea in bot si ar trebui ajutate de elevator (in sus) dar aici vad taman pe dos.Deci cum e bine?
Olivian Diaconescu

Radio:
Aero:
ROBBE - Mistral 2.0m
F22 depron
Auto:
TRAXXAS - E Revo 1/16
ARRMA - Typhon 6S
0

#22 Useril este offline   Flying Kettle 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 August 2010 - 01:49 PM

Vezi postareaoachidori, la Aug 22 2010, 11:03 PM, a spus:

in filmuletul de aici cand lasa eleroanele in jos(flaperon) vad ca si elevatorul il coboara cu cateva grade.Asa trebui sau in sus?
In mintea mea coborarea flapsurilor din ce am vazut live pe avioanele mele au tendinta de a cadea in bot si ar trebui ajutate de elevator (in sus) dar aici vad taman pe dos.Deci cum e bine?

Repet: daca se coboara o suprafata de comanda, fie ca flapsuri sau eleroane, creste unghiul de incidenta al aripii cu aerul; creste portanta, creste si rezistenta la intaintare, dar asta din urma nu ne intereseaza; crescand portanta, aripa tinde sa se ridice, adica avionul ridica botul; daca vrea sa il ridice, ca sa nu facem buba dpdv al vitezei, care va scadea (vezi rezistenta la inaintare), compensam cu profundorul (daca vrei sa-si spui elevator..).
Oricum, inaltime, teste, etc.

Dragos Avramescu, cred ca momentul ala de rotatie e nesemnificativ fata de implicatia cresterii unghiului alfa.

Aceasta postare a fost editata de BogdanStancu: 29 August 2010 - 01:50 PM

0

#23 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 29 August 2010 - 02:04 PM

Vezi postareaBogdanStancu, la Aug 29 2010, 02:49 PM, a spus:

crescand portanta, aripa tinde sa se ridice, adica avionul ridica botul;

Dar daca aripa cand tinde sa se ridice,avionul coboara botul? Cred ca ai scapat acest mic amanunt. :lol:
Mai general, faptul ca botul coboara/urca sau alt comportament este specific arhitecturii modelului si nu poate exista o regula fixa. Incerci si ai aflat...
It's difficult to make things simple!
0

#24 Useril este offline   Dragos Avramescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 29 August 2010 - 02:08 PM

@BogdanStancu:
Cand cobori flapsul, portanta creste, dar si momentul de rotatie. E ca si cand forta portanta s-ar aplica mai in spate (notiunea de centru de presiune). O sa ridice avionul, dar o sa si dea in bot.
Inchipuie-ti aceeasi situatie, la o aripa zburatoare. Daca ce spui tu ar fi adevarat, atunci la aripa zburatoare coborarea elevonului va duce la ridicarea botului (ceea ce este evident gresit).
La orice avion 'clasic', cu ampenaj orizontal in spatele aripii, ampenajul orizontal in zborul normal da o portanta negativa, pentru a contracara momentul de rotatie. Orice profil asimetric da un moment de rotatie (exceptie fiind profilele reflex, autostabile, de aripa zburatoare - insa exact lucrul asta le scade din performante). De aceea, exista planoare la care ampenajul orizontal este cu profil asimetric, cu extradosul mai plat. Asta este o optimizare.
Ce zici tu, ca portanta suplimentara ridica botul, ar fi valabil daca CG ar fi in spatele aripii.
@Oachidori, nu exista o regula 100% valabila. Ampenajul orizontal poate sa fie mai mult sau mai putin afectat de downwash, sau momentul de rotate sa fie mai puternic, iar n cazul asta poate profundorul trebuie ridicat. Intotdeauna trebuie testat in zbor, la o inaltime suficienta.

Aceasta postare a fost editata de Dragos Avramescu: 29 August 2010 - 02:11 PM

0

#25 Useril este offline   Flying Kettle 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 August 2010 - 11:36 AM

Daca tie iti place asa mult momentul ala de rotatie, nu te mai contrazic.
In rest, comparatia cu aripa zburatoare nu e corecta, e doar o exceptie.

Valterila, lasa dracu munca aia si fa lumina, ca ne rotim de tot!

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

15 useri citesc topicul
0 membri, 15 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro