Bai fratilor, cu ceva timp in urma am vazut un motoplanor zburat foarte smecher la RR anul asta de catre Peter (neamtu') Tipul zbura atat de frumos la firul ierbii incat mi-a atras serios atentia.
Am mers la el si l-am rugat sa-mi arate putin modelul.
Era o spuma ieftina si simpatica de numai 95 euro, ARF. Atunci mi s-a pus pata si am zis ca vreau si io!
Deci l-am comandat la "Zozo," iar cu o saptamana in urma a venit jucaria.
Cateva date despre model:
Model: FOX
Producator: HYPE
Material: Hipodur (tot un fel de elapor)
Anvergura: 1800mm
Lungime: 880mm
Greutate: 685g
Servo: 4 buc (incluse si montate)
Motor: Brushless outrunner (Inclus si montat)
Regulator: (gata montat si programat)
Elice: 10*6, pliabila (gata montata)
Con: inclus si montat
Necesita pack Lipo de 3 celule, 1800,2100mAh
Modelul este aproape RTF, mai trebuie montat doar stabilizatorul orizontal cu un surub si reglata comanda pe profundor; pui receptorul in el si gata.
Asa cum am zis nu poti avea pretentii prea mari la banii astia, dar totusi e lucrat ingrijit si se potrivesc toate componentele la fix.
Am avut o mica problema la elementul de prindere a comenzii profundorului pe echea servoului (filetul in piesa fixata pe eche, cea in care vine bagata sarma de comanda era defect) si a trebuit sa schimb piesa respectiva cu ceva gasit pe acasa.
O chestie ciudata este amplasarea CG-ului data in manual: In text spune ca la 60mm de bordul de atac, iar in poza din manual la 46mm. Mie mi-a iesit cam pe la 48mm cu pck de 2100 si e in regula.
Dupa o prima privire a structurii modelului, eu am considerat ca zona de prindere a stabilizatorului si profundorului, este mult prea slaba structural (o sectiune de 20mm de elapor).
Inca de la inceput, am armat acea zona cu doua tije de carbon de 2mm pe o parte si pe alta a fuselajului.
In rest, modelul e ranforsat bine cu tevi de carbon.
Sapatmana trecuta am facut maidenul:
Primele impresii: Model fasnet are nevoie de viteza (profil foarte subtire, 18mm la incastrare si 9mm la varful aripii; nu are diedru si nici vingleti), usor instabil (nu e pentru incepatori - desi asa am crezut initial);
- scoate un sunet bestial in zbor (ca un hotliner);
- se angajeaza foarte repede;
- directia nu are autoritate (efect mic)
- zboara pe spate la fel ca pe fata
- daca il tii in picaj accentuat, apare destul de repede fenomanul de flutter la varful aripilor:
- fileaza mult la aterizare (nu am setat flapsuri):
- motorul trage suficient dar nu atat de spectaculos ca brushlessul de la EG.
- servourile sunt rapide, dar sistemul de parghii si comenzi au jocuri maricele.
Am facut 3 zboruri din care doar 2 s-au finalizat cu bine: al treilea am facut o greseala, l-am angajat, eram prea jos si finalul, model = 2buc! (i-am rupt botul).
Cateva poze dinainte de accident:
Fisiere atasate
-
Imagine0310.jpg (100.69K)
Number of downloads: 819 -
Imagine0313.jpg (124.21K)
Number of downloads: 804 -
Imagine0314.jpg (98.74K)
Number of downloads: 744 -
Imagine0315.jpg (124.67K)
Number of downloads: 741