in legatura cu planurile
Postat 22 May 2010 - 08:33 PM
Ai aici 2 metode de împarți un plan mai mare în format A4.
Bafta la bricolat.
2_metode.txt (160bytes)
Number of downloads: 637
Postat 25 June 2010 - 03:33 PM
Fisiere atasate
-
Marita.pdf (272.31K)
Number of downloads: 827
Postat 07 September 2010 - 04:51 PM
Elisei, una dintre coastele F este pentru varianta cu doua motoare si cealalta este pentru un motor. Pe coasta F se prinde motorul, probabil ca nu chiar direct ci si printr-o piesa de intarire din alt material. Oricum, s-o faci din placaj de 3mm si nu din balsa de 3mm ca pe celelalte.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 07 September 2010 - 04:54 PM
Postat 07 September 2010 - 05:16 PM
Balsa nu o sa suporte bine vitezele la dimensiunea asta, chiar armat cu fibra: daca pui un motor mai rasarit, flexeaza rau si se simte cand ajungi cu mansa in full. Daca ai rabdare si poti, fa-l din placaj 4mm (chiar liteply), inchis cu placaj 1 sau 2mm, armat cu un strat de fibra de 80g/mp. Al doilea pe care l-am facut dupa planurile astea e din placaj si este mult mai rigid. Sper sa-l vedem pe apa cat mai curand... (l-am donat 9in stare de coca semipreparata)
Postat 16 September 2010 - 09:42 AM
CornelP, la Sep 7 2010, 06:16 PM, a spus:
Cornele, aici te contrazic, din experienta balsa armata cu fibra rezista foarte bine, am facut catamarane de peste 1m echipate cu doua motoare cu greutate finala de 5000g si nu s-au dezintegrat la viteza.
Postat 16 September 2010 - 01:01 PM
Nu am avut nici un flip la viteza mai mare, dar cred ca la 70kph nu i-ar fi bine... sunt multe filmulete pe youtube cu crash-uri si iti cam dau de gandit.
Postat 16 September 2010 - 01:26 PM
Cred ca am trecut de mult de 70km/h...
Postat 16 September 2010 - 04:11 PM
OldMann, la Sep 16 2010, 03:07 PM, a spus:
e in format PDF, eu l-am transformat in DXF da nu pot sal postez.
MaxCat? Cum se comporta pe apa? Eram tentat si eu sa-l fac.
Cu doua straturi de fibra sunt de acord cu tine... dar mie nu mi-a iesit niciodata bine in doua straturi :) din motivul asta folosesc placaj de 1mm pentru fete.
Postat 16 September 2010 - 04:36 PM
Din practica ceea ce am observat eu, la rasina pe care o folosesc: are timp de polimerizare foarte mare 2-3 ore, primul strat de rasina il dau pe balsa, astept sa polimerizeze, dupa 4 ore(nu e uscata complet, prinde la atingere ca adezivul de pe abtibilduri) intind fibra si dau cu rasina cu foarte multa zgarcenie, numai cat s-o impregneze nu sa stea sa curga...si tot asa. Se usuca complet in 48-72 de ore la temp. camerei.
Eu l-am mai micsorat putin, l-am redus la 115cm. Am facut ceva probe cu el , problema e ca nu am reusit inca sa-i stabilesc CG foarte precis, ceea ce face ca la viteza sa se ridice de bot.
La 3 celule pe fiecare motor sta bine, da nu prea are viteza.
La 5 celule pe fiecare motor apar problemele de CG.
Aici m-am jucat cu 5 celule, si e cam saltaret.
http://www.dailymotion.com/video/xektau_ne...-cat-probe_tech
Aceasta postare a fost editata de OldMann: 16 September 2010 - 04:43 PM
Postat 05 October 2010 - 01:10 PM
OldMann, la Sep 16 2010, 05:36 PM, a spus:
Din practica ceea ce am observat eu, la rasina pe care o folosesc: are timp de polimerizare foarte mare 2-3 ore, primul strat de rasina il dau pe balsa, astept sa polimerizeze, dupa 4 ore(nu e uscata complet, prinde la atingere ca adezivul de pe abtibilduri) intind fibra si dau cu rasina cu foarte multa zgarcenie, numai cat s-o impregneze nu sa stea sa curga...si tot asa. Se usuca complet in 48-72 de ore la temp. camerei.
Eu l-am mai micsorat putin, l-am redus la 115cm. Am facut ceva probe cu el , problema e ca nu am reusit inca sa-i stabilesc CG foarte precis, ceea ce face ca la viteza sa se ridice de bot.
La 3 celule pe fiecare motor sta bine, da nu prea are viteza.
La 5 celule pe fiecare motor apar problemele de CG.
Aici m-am jucat cu 5 celule, si e cam saltaret.
http://www.dailymotion.com/video/xektau_ne...-cat-probe_tech
Eu am pe Mistral 2 straturi de fibra si pot spune ca e ok, mult mai rigid decat intr-un strat, conteaza foarte mult tipul rasinii (sa fie cat mai fluida) si bineinteles tipul tesaturii, la rasina preaccelerata pe care am folosit-o nu conta timpul de uscare pentru un finisaj superior. Ideea e ca il dadeam vara pe balcon iar timpul de uscare e mai scurt odata cu marirea temperaturii. Pentru detalii suplimentare sau materiale va stau la dispozitie
Postat 01 February 2011 - 05:15 PM
Am facut navomodelul din imagine din balsa de 3mm. Are dimensiunile 75 cm lumgime, 8 cm inaltime si 45 cm latime. Am facut tunelul din balsa de 0.8 mm iar acuma nu stiu cu ce lemn sa imbrac restul.
Sa-l imbrac in 2 straturi de 0.8mm sau 1 strat de 1mm? (mentionez ca vreau sa-l imbrac si in fibra de sticla)
La tunel ajunge 0,8 mm sau sa mai lipesc inca un strat de 0,8mm?
Postat 01 February 2011 - 10:26 PM
Postat 02 February 2011 - 12:30 AM
Zue, la Feb 1 2011, 10:26 PM, a spus:
Partile laterale ale tunelului trebuie acoperite pe ambbele parti?
Tunelul trebuie acoperit cu fibra?
Coastele nu trebuie intarite inainte sa le acopar cu balsa?
Postat 02 February 2011 - 01:34 AM
Eu as face asa: as intarii virful, coastele si tunelul(pe interior)cu fibra apoi as face un distantier care sa-mi tina cele 2 laturi paralele si as incepe sa pun balsa de jos in sus. Dupa ce as fi facut si peretii laterali as incepe sa intaresc pe interior cu fibra restul barci. Inainte de de a inchide puntea as pune in virful flotoarelor spuma poliuretanica(cred ca asa ii spune) si as lasa acces prin coaste ca sa pot turna rasina pina in virf. La final as inchide barca, as face capacul si apoi as incerca sa intaresc si puntea cu fibra pe interior. In mare urmeaza : finisarea intregii coci, fibra pe toata suprafata, finisare finala , vopsea
Bafta
Aceasta postare a fost editata de Zue: 02 February 2011 - 01:36 AM
Postat 05 February 2011 - 01:00 PM
Ce fel de fibra sa folosesc?
Si ce materiale, substante trebuie sa folosesc sa aplic fibra?
Inainte de a pune fibra nu trebuie dat nimic pe lemn?
Am vazut ca trebuie si ceva spuma poliuretanica
Eu vreau sa le cumpar de pe aceste site-uri sie@@a.ro si ph!#nixm!d#ls.ro asa ca daca va rog sa-mi spuneti numele cum este pe acele site-uri
Multumesc anticipat
Multumesc ZUE pentru celelalte intrebari