oachidori, la Jul 1 2010, 03:28 PM, a spus:
Dragos,
intrebarea pe care am pus-o se referea strict la inlocuirea stabilizatoarelor verticale cu acele suprafete duble de comanda,cu toate ca tocmai am gasit pe youtube acelasi B2 cu doar 2 suprafete simple,ca la o aripa delta,deci tot 2 servo si care zbura foarte bine si asa.Era doar o curiozitate tehnica.
Dar sa revenim la subiect:mi-am comandat acelasi tip de eleron ca si Florin,de 5 mm si 35 latime.Eleronul trebuie taiat egal pe toata lungimea lui?Pot folosi dimensiunile din planul initial de la inceputul topicului?CG trebuie sa fie ca acolo?Ca in plan scrie ca la ext e de 60 si la int e de 65! :unsure: :angry2: Pot sa il las si egal ?
CG-ul este la 19-20 parca si nu are legatura cu eleronul ( ma rog )
Poti sa-l faci drept sau trapezoidal - eu personal nu am vazut nici o diferenta deci nu merita sa muncesti - altii s-ar putea sa stie mult mai bine - ZOD ?
Da foloseste dimensiunile aripii - eleronul il tai dupa ce ai aflat unde sta motorul si cat papa elicea decupaj din polistiren
Repet pasii pe care i-am facut eu
1. Lipit aripi intre ele
2. notat pe cur CG-ul cu 2 linii - la 19 si la 20 cm de BA
3. Taiat din BF pe toate lungimea o fasiutza astfel incat grosimea BF dupa taiere sa fie de cca 3-4 mm
4. Lipit pe aripa cu scoci hartie toate electronica - LiPo spre bot longitudinal sau lingivers ( sa stea in carnea aripii si lasat 2.5 cm fata de bot in caz de crash ), servo-uri cat mai in fata, regulator si receptor separate cu distanta intre ele si motorasul pi centru - toate dispuse ca sa va dea CG-ul intre 19-20 fata de BA
5.Montat motor definitiz cu batiu sau fara - eu folosesc o placa de 3mm fag ingropata in polistiren care are o galma la mijloc unde vine prins motorul.Variante exista unlimited . Motorul are grad ZERO de inclinare
6. Dat gauri pentru baterie, servo, regulator, receptor , ingropate toate si date santuri pentru fire !!! Decupare locas elice - colturile decuparii sa fie rotunjite preferabil ca sa nu se intinda crapaturile
7. Rigidizare cu scoci de fibra de sticla conform schemei de la inceput
8. Scociuiala aripa in diverse scheme sa o vedeti cand e fata si cand e spate
9. Lipit eleroane cu scoci fibra sticla
10.Facut wingleturi - eu le fac pe toate latimea aripii cam 15 cm si tot atat inaltime cu forme sanchilii la alegere . Scociuit wingletul si lipit cu adeziv sau scoci dublu fata sau etc etc etc
11. Trimaj reglaj pus elice balamuc zburat uraaaa !
Succes