Piata romaneasca a elicopterelor RC ciudatenii mioritice
Postat 09 March 2010 - 02:14 PM
Important, din perspectiva acestei discutii, e faptul ca se pot vinde suficiente asemenea elicoptere la aceste preturi incat respectivul comerciant sa-si acopere cheltuielile relativ mari si sa mai faca (presupun) si ceva profit.
Acum, mi se pare clar ca romanasul care-i ia copilului un coaxial 3ch de 250 de lei ar baga lejer mana in buzunar sa-i ia un heli net superior la toate capitolele, gen Honey Bee CP3 (6ch RTF) cu 400. Numai ca asemenea oferte pur si simplu nu exista la noi. Nu in locatii similare (AFI samd, unde pretul ar fi, logic, mult mai mare), dar nici macar pe net, la cele cateva magazine online. La noi, cu 1-2 exceptii de heli-uri 4ch, se sare direct de la coaxiale 3ch la elicopterele profi, pentru pasionati, gen T-rex samd. Pentru care nisa de piata este, in mod evident, f ingusta.
Cum va explicati fenomenul?
Starmax He-162, V-Mar Do-335, Parkzone P-51D ultra-micro
Spektrum Dx7
Postat 09 March 2010 - 02:42 PM
Elicopterele care se vand pe siturile de profil din RO sunt pentru pasionati. Peste 90% dintre acestia nu ar da banii pe Honey Bee CP3.
Cumparatorii din centrele comerciale nu au treaba cu magazinele online destinate hobbyului RC din RO, prin urmare aceste magazine nu vor putea vinde o asemenea marfa. Din acest motov nici nu o au in stoc.
Postat 09 March 2010 - 02:47 PM
la 400 ron rtf nu gasesti cp2 rtf..poate in china daca vrei sa il aduci legal ai taxe etc.
partea celalata intre un coaxial si un Heli- e ceva diferenta la pilotat. Un coaxial e direct zburabil , la celelate necesita si alte cunostinte.
sa luam situatia urmatoare nu sti nimic despre aeromodelism iti iei un coaxial zboara direct e totul oki,vrei ceva mai mare iei un cp2 hb15 , trex clona , copie , alte tipuri de chinezari mai ai nevoie si de un mic bagaj de cunostinte si aptitudini ca sa il zbori, in pachet fiind incluse si crashurile.
majoritatea celor care se apuca de heli " au inteles principiul" si sunt ferm convinsi ca vor zbura macar acolo putin cateva minute si poate doar peste cateva luni vor zbura ca cei din filmele de pe youtube, pricipala lor preocupare va fi doar cat de sus zboara elicopterul, sau pana unde bate (campii ) telecomanda, era sa uit daca pot pune baterie mai mare sa tina macar 30 minute.
asa ca nu il vad prea bine pe ala ce va vinde printr-un mall heli-uri altele decat coaxiale cum se descurca cu cei care vor aduce inapoi heliurile fiindca ...nu zboara sau sunt defecte.
Van kit conversie T-rex 250e in 700Nitro
Postat 09 March 2010 - 02:59 PM
La Diverta au avut la un moment dat celebra Cessna de la Artech sub eticheta BMI. A zacut acolo, nimeni nu a cumpart-o, nici nu era scumpa daca ne gandim ce preturi au la Diverta.
Poate lumea se asteapta sa gaseasca numai porcarii la aceste magazine si, daca tot e o porcarie, macar sa fie mai ieftina.
In Vest exista magazine de granita gen Conrad unde au si articole de modelism decente - numai bune sa iti deschida pofta. Stefan
elicopterele mele http://www.rhcforum....-mele-stiganas/
Postat 09 March 2010 - 03:07 PM
bogdan luben, la Mar 9 2010, 02:42 PM, a spus:
Elicopterele care se vand pe siturile de profil din RO sunt pentru pasionati. Peste 90% dintre acestia nu ar da banii pe Honey Bee CP3.
Cumparatorii din centrele comerciale nu au treaba cu magazinele online destinate hobbyului RC din RO, prin urmare aceste magazine nu vor putea vinde o asemenea marfa. Din acest motov nici nu o au in stoc.
Exact asta spuneam in primul post, si anume ca, la noi, in mod nefiresc, cele doua extreme ale pietei nu coexista in acelasi magazin. Chestie care, in mod la fel de nefiresc, da nastere unor aberatii gen "duda-coaxiala-450size-vanduta-cu-250-ron".
Am vizitat magazine de modelism mari din Germania, si alora nu le cade coroana sa vanda si heli-jucarie de 30 de euro, si termice de mii de euro. Asta exact din motivul enuntat de Sebastian, si anume ca asa "agati" viitorul client stabil, cu un model care nu-l frustreaza cu crash distructiv de la primul zbor.
nen77, la Mar 9 2010, 02:47 PM, a spus:
la 400 ron rtf nu gasesti cp2 rtf..poate in china daca vrei sa il aduci legal ai taxe etc.
HB CP3 e vandut cu 130% pe ebay de chinezucii care isi pierd timpul cu retailul pe scara mica. O firma care cumpara wholesale pun pariu ca obtine la genul asta de produse niste preturi la care e loc si de vama, si de TVA, si de profit.
nen77, la Mar 9 2010, 02:47 PM, a spus:
sa luam situatia urmatoare nu sti nimic despre aeromodelism iti iei un coaxial zboara direct e totul oki,vrei ceva mai mare iei un cp2 hb15 , trex clona , copie , alte tipuri de chinezari mai ai nevoie si de un mic bagaj de cunostinte si aptitudini ca sa il zbori, in pachet fiind incluse si crashurile.
majoritatea celor care se apuca de heli " au inteles principiul" si sunt ferm convinsi ca vor zbura macar acolo putin cateva minute si poate doar peste cateva luni vor zbura ca cei din filmele de pe youtube, pricipala lor preocupare va fi doar cat de sus zboara elicopterul, sau pana unde bate (campii ) telecomanda, era sa uit daca pot pune baterie mai mare sa tina macar 30 minute.
asa ca nu il vad prea bine pe ala ce va vinde printr-un mall heli-uri altele decat coaxiale cum se descurca cu cei care vor aduce inapoi heliurile fiindca ...nu zboara sau sunt defecte.
Eu ma mir NU ca se vand majoritar coaxiale 3ch (e normal, exact din motivele enuntate de tine) ci doar ca astia care aduc coaxiale 3c nu au in oferta nimic mai serios. Si, la celalalt capat al pietei, de faptul ca magazinele serioase (cu sau fara ghilimele) de modelism nu au in oferta si elicoptere 6ch RTF, exact pentru cei care au depasit nivelul 3-4ch RTF dar inca n-au ajuns (si unii poate nu vor ajunge vreodata, din motve ca timp, bani, alte prioritati samd) la heli-urile pro.
Spektrum Dx7
Postat 09 March 2010 - 03:10 PM
stiganas, la Mar 9 2010, 02:59 PM, a spus:
La Diverta au avut la un moment dat celebra Cessna de la Artech sub eticheta BMI. A zacut acolo, nimeni nu a cumpart-o, nici nu era scumpa daca ne gandim ce preturi au la Diverta.
Poate lumea se asteapta sa gaseasca numai porcarii la aceste magazine si, daca tot e o porcarie, macar sa fie mai ieftina.
In Vest exista magazine de granita gen Conrad unde au si articole de modelism decente - numai bune sa iti deschida pofta. Stefan
Exact. Si Diverta e un exemplu de magazin cu adaos comercial imens. Eu deja nici nu mai zic de Lama 3, care nu e cu mult mai evoluat decat chinezismele de 100 ron centru comercial de cartier/150 ron AFI, ci de heli-uri ieftine, RTF, cu 6 canale, care pot fi aduse la preturi nu cu mult mai mari decat cele cu care SE VAND coaxiale 3ch de mari dimensiuni.
Spektrum Dx7
Postat 10 March 2010 - 01:04 PM
Gerula, la Mar 9 2010, 03:07 PM, a spus:
Nu vreau sa fiu neaparat Gica Contra, dar exista in Romanica 6ch RTF. Iar chestia cu banii iar nu e chiar adevarata, pentru ca ajungi sa cheltui cu RTF-ul muuult mai mult decat daca iti luai din prima un kit bun. Stiu ce vorbesc, am trecut si eu (si altii) prin asta - de aceea nu lrecomandam RTF-uri.
Iar la magazinele care vand produse non-modelistice n-ai sa vezi altceva decat jucarii, pentru ca la modele apare problema service-ului, pieselor de schimb, suport tehnic, etc, adica chestii de care un magazin "normal" se fereste ca dracu' de tamaie; prefera sa vanda o tona de mere turcesti si sa nu aiba probleme.
Am vorbit cu oameni care se pricep la afacerea cu modelismul si nu o sa-ti vina sa crezi cam ce chestii implica introducerea unui model nou (in termeni de piese, cantitati, conditii, samd) si asta chiar si pentru ceva gen Lama.
Postat 10 March 2010 - 01:11 PM
Din punctul meu de vedere, de om care am inceput cu picooz&co, am trecut prin 3ch coaxial, am zburat 4ch cu un singur rotor, pasul logic urmator era 6ch RTF. Ca sa te obisnuiesti sa zbori asa ceva cu un heli in care ai bagat 100-150$ nu 500$+ . Daca te uiti si pe forumurile mari de afara, asta e evolutia pe care o au cei mai multi.
Faptul ca segmentul asta de piata practic nu exista la noi forteaza oamenii fie sa ramana la maxim 4ch (coaxial sau, in cel mai fericit caz, single rotor) fie sa treaca direct la heli-urile pro. Pas mult prea mare, care poate duce la frustrare samd.
Interesant e ca refuzul de a avea o oferta cat de cat completa vine dinspre ambele extremitati ale pietei: pe de o parte vanzatorii de 2ch/ coaxiale 3ch RTF nu vor sa-si complice existenta cu nimic mai rasarit de atat, pentru ca asta ar insemna automat piese de schimb, garantii samd, iar pe de alta parte magazinele de modelism prefera sa se tina din Align&Co. Cand, de fapt, piata heli-urilor ar trebui sa aiba si la noi, ca in toate tarile civilizate, o forma piramidala. La noi arata ca o clepsidra <_< .
Aceasta postare a fost editata de Gerula: 10 March 2010 - 01:16 PM
Spektrum Dx7
Postat 10 March 2010 - 01:29 PM
Sa-ti dau exemplul meu:
- primul zbor cu 6ch RTF - 1,5 secunde - coada sectionata + pale distruse, cam 50$ la vremea respectiva;
- al doilea zbor - 10 secunde (link prost si neverificat pentru ca habar n-aveam care-i treaba cu heli cu 6 canale) - coada sectionata + pale distruse + swash + servo, 70$
- constatat ca statia e slabuta - alta statie - 250$;
- constatat servo-uri naspa (jocuri, etc, dupa 30 min de zbor)- alte servo-uri - 100$;
Deja am depasit pretul RTF-ului (cu mult) si as putea continua pana diseara cu povestea (gyro, pack-uri, ESC ....)
RTF-ul este pentru cineva care vrea diversitate, nu pentru unul care vrea mai mult de 4 canale.
Pe de alta parte e alegerea fiecaruia.
Bafta.
Aceasta postare a fost editata de rad_gaby: 10 March 2010 - 01:29 PM
Postat 10 March 2010 - 02:14 PM
Hmm :)
Spektrum Dx7
Postat 10 March 2010 - 02:36 PM
Postat 10 March 2010 - 04:45 PM
rad_gaby, la Mar 10 2010, 02:36 PM, a spus:
Asta e ceea e e intampla acum la noi, nu ceea ce e firesc sa fie, pe o piata matura.
In primul rand ca foarte multi n-au timp/chef/disponibilitatea sa invete cum se programeaza o statie, cum se seteaza un kit profi samd. Din start, toti astia sunt pierduti de clienti in varianta existenta la noi, si pe care o sustii si tu. In schimb, in varianta unei piete mature, ca in SUA sau Vestul Europei, genul asta de clienti, sa le zicem, fara conotatie peiorativa, "advanced noobs", aduc o buna parte din incasari, pe segmentul heli.
Iar chestia cu "iti face portofelul mai fericit" e realmente comica: la un 6ch RTF de 100$ costul maxim al unui crash e fix asta, 100$. Nemaivorbind de faptul ca, elicopterele fiind mult mai usoare, sunt sase bune ca damage-ul produs de o manevra total gresita sa fie mai mic. Nu mai zic ca pe pietele astea se gasesc si piese pentru aceste heli la preturi omenesti.
Din ce-am citit, la un T-rex 450 (nu mai zic de alea mai mari) 100$ te poate duce usor un crash "de duzina", nu unul cu dauna totala.
Spektrum Dx7
Postat 11 March 2010 - 08:31 AM
Gerula, la Mar 10 2010, 04:45 PM, a spus:
Asta daca ai un singur crash, dar vei avea n si atunci nu mai este valabil. Sa zicem ca iti pica un servo (chestie comuna la RTF-uri), ce faci, iei alt heli? (dupa care iti pica altul si iar iei un heli pentru ca nu stii sa schimbi un servo sau nu stii la ce foloseste)
Recent, cineva si-a luat un SOLO 210A - 333 RON. Toate bune si frumoase (coaxial, 27g, damage mic cum zici tu) pana la inevitabil. Total cost piese care trebuie inlocuite - 170 RON.
Acuma dilema:
Tu ce ai face iei altul sau schimbi piesele?
Postat 11 March 2010 - 10:23 AM
Oricum, exemplul nu e bine ales, coaxiale se gasesc cu ghiotura, nu e un segment de piata prost reprezentat.
"
Spektrum Dx7
Postat 11 March 2010 - 11:51 AM
Postat 11 March 2010 - 12:29 PM
S-o luam pe rand: piese de schimb ar trebui sa se gaseasca pentru orice model vandut. Asa se intampla in lumea civilizata, asa ar trebui sa se intample si la noi. Unii ziceau ca la elicopterasul ala nu gasesti piese nici in China, ca-i o jucarie etc, le-am dat linkuri de la un magazin cat de cat cunoscut care l-a vandut si care, logic, avea si piese pentru el. La fel, magazinul ala din orasul tau care vinde amaraciunea aia de coaxial 4ch are vreo 12 repere pentru el. etc etc Asta e normalitatea in domeniu.
Revenind la discutia noastra de aici, tu ai sustinut ca 6ch RTF nu e o etapa fireasca in evolutia unui modelist interesat de heli, pentru ca te usuca la crash-uri. Corect? In fata acestui argument, care mie mi se pare total gresit, eu am argumentat ca la un heli de-asta un crash nu poate costa mai mult decat elicopterul in sine, BASCA faptul ca oricum e mai usor deci se strica mai putin la un crash si ca piesele sunt si ele ieftine. Ceea ce faceam eu cand ti-am atras atentia ca un heli intreg de-asta nu costa cat un crash la T-rex se cheama reducere la absurd, nu lipsa de logica.
Sper ca acum e clar.
Aceasta postare a fost editata de Gerula: 11 March 2010 - 12:30 PM
Spektrum Dx7