Ady., la Oct 9 2010, 03:15 PM, a spus:
Da nu vrea nimeni sa-si faca din model submarin... doar sa fi 100% sigur ca esc'ul este rezistent la stropi de apa si zapada, sa o pot baga linistit in zapada de 20 cm:X
Hm.....OK....dar cine zice ca un automodel 1:10 ar putea sa plece de pe loc macar in zapada de 20 cm. Mie, cel putin, mi se pare o aberatie...nici o guma, cu orice profil, cu orice lant, va pierde aderenta cu mult inainte ca masina sa inceapa sa se deplaseze.... Gandeste-te ca zapada din fata masinii nu dispare nicaieri si ca va opune o forta de rezistenta destul de mare.....nu mai zic daca reusesti sa o impingi 5 cm forta de rezistenta va fi mult mai mare.... Prin urmare in zapada de 20 nu cred ca e vre-un fun....nici in 10 cm s-ar putea sa nu mearga......evident ma refer la zapada afanata.
Pe zapada presata deja altfel sta discutia, insa pe zapada presata nu prea are ce sa sara de la roti, astfel incat sa iti faci griji ca ESC-ul nu va rezista. Iarna, pe zapada in general, "pericolul cel mai mare" e in zapada afanata de maxim 4-5 cm, unde masina va merge cu viteze destul de mari, si de la roti va sari zapada in toate partile....
In ultimul timp m-am gandit la o chestie.....O sticla de plastic de la apa minerala/suc/etc, taiate capetele, si apoi cilindrul ramas deschis cu o taietura pe lungimea lui. Arcuit peste ESC, si peste spur, in spate peste firele de la motor/ESC... Eventual partea mai stramta unde e dopul, se poate lasa daca incape. Prins cumva in cateva din surubelele laterale de pe sasiu.... Practic ESC-ul trebuie protejat, motorul nu cred ca are de suferit ca nu e sensored, receptorul e inchis in cutia lui in fata unde e destul de greu sa intre zapada asa multa, iar servoul.....exista multe servouri waterproof pe piata in preturi decente.....
Pe sub ESC, se poate inchide tot cu o folie de plastic, eventual folie transparenta de retroproiector... In acest fel, de la mers sub tubul de plastic se va forma un oarece curent de aer, care in sa e rece prin urmare e destul de eficient in racirea escului, daca tubul depaseste 4-5 cm escul, i partea din fata, va fi destul de greu sa intre zapada pana la esc. Si in fata e loc, chiar pana la cutia unde e receptorul....
Evident, cand va veni zapada(dupa cum se prezinta vremea nu cred ca va trece mult timp)r am sa incerc sa vad daca e si functional, si am sa revin cu poze...Din pacate nu stiu cat spatiu e la alte masini, m-am referit strict la Savage...