Guppy MK II Build Log
Postat 24 February 2010 - 12:29 PM
Mie frezarea fantelor alora mi se pare o greseala de design, carbonul nu suporta asa ceva, va fi un concentrator de eforturi de unde va pleca crapatura mai tarziu.
Postat 24 February 2010 - 01:09 PM
ACS, la Feb 24 2010, 07:33 AM, a spus:
Salut, traforajul nu a fost uitat. Am folosit si asa ceva la Palatul Copiilor si acasa si stiu ca iti trebuie mana ca piesele sa iti iasa ok. Eu personal nu am mana pentru traforaj. Mai e si considerentul de material. O placa de placaj de mesteacan de 3mm in 5 straturi este ~ 47 RON :unsure: nu imi prea permit sa stric materialul cu antrenamentul la traforaj. O placa de balsa de 6mm este 12RON si balsa de 6mm se taie f greu chiar si cu cutitul xacto, mai ales in curbe unde poate crapa instantaneu. Al doilea considerent este cel de toleranta a greselilor. Avand in vedere ca este primul model putem presupune ca vor exista, cu siguranta, erori de constructie, fie la lipit piesele, fie la pozitionare, etc. Daca mai am si piese taiate gresit atunci cumulul de erori poate creste si poate sa imi iasa ceva foarte stramb :) Si ultimul considerent este de timp. Pe de o parte nu vreau sa cumpar ceva deja facut deoarece partea de constructie imi face placere, pe de alta parte nu am chiar atat timp incat sa tai toate piesele de mana, sa le dau la pila sau jmirghel pana cand au forma necesara, etc. Unele piese au chiar niste detalii atat de fine incat ar fi foarte dificil sa le tai de mana ( ex. coastele de aripa R1 si R2 in cazul in care ai planurile de la guppy 2 ).
Ca o parere pro laser - taierea laser pentru piesele de placaj m-a costat f putin, cam 20 ron, si a durat 15 min. O suma ok avand in vedere ca mie personal mi-ar fi luat mult mai mult si nu ieseau asa bine.
Postat 24 February 2010 - 01:29 PM
Treaba cu tijele de comanda sta cam asa. Pentru profundor (deci in cazul curburii) tija este de 0.5mm intr-un tub de 2/1. Am testat asa ochiometric si frecarea este foarte mica. Totusi daca devine o problema presupun ca pot turna 1-2 picaturi de ulei pentru mecanisme fine insa nu cred ca va fi cazul.
Treaba cu teava de carbon, ai dreptate, nici mie nu imi place dar alte solutii la indemana nu sunt. Modelul fiind proiectat de Mitja, totul este facut cat mai eficient sa zicem si nu ai loc de manevre din astea, adica, nu am pe unde sa scot tijele de comanda. Ma bazez mult pe acel forum foarte mare unde, atunci cand apar probleme lumea povesteste despre ele. Momentan de la Guppy 1 pana acum nu a avut nimeni probleme cu coada, dar, spre ex, au avut probleme cu elicii ieftine care s-au rupt in zbor, au cauzat vibratii si au facut praf botul. Niste CA in jurul decuparii in tija de carbon crezi ca va fi util ?
Postat 24 February 2010 - 02:20 PM
Asa ca frecari mai mici de atata nu aveti cum sa obtineti. Dar nu m-as ingrijora, sunt foarte mici, otelul ala pe teflonul din care e facuta teaca are o frecare minimala.
Cat despre frezarea carbonului... nu cred ca CA-ul ajuta, este casant. Mai curand as infasura tubul in scotch cu fibra de sticla, si in fata si in spatele fantei, daca spatiul permite...
Postat 24 February 2010 - 02:33 PM
Frezarea aia va fi ceva foarte delicat de facut fara sa supuna tubul la presiuni.
Ar fi bine daca ti-ar arata un coleg cum arata un tub de carbon pleznit, ti-ai da seama imediat de ce sunt asa sceptic. E greu de crezut cat de rezistent e la flexiune cand e intreg, si cum se transforma in coaja de ou la cea mai mica crapatura.
Postat 24 February 2010 - 02:38 PM
Postat 24 February 2010 - 03:41 PM
Aici tehnologia carbonului este de mult folosita la eforturi considerabile.
Solutia este matisajul cu atza de bumbac (sau speciala pentru fixarea inelelor) in imediata apropiere a decuparii si apoi se impregneaza atza prin pensulare cu epoxi.
Matisarea se face strangand spira langa spira ca in poza iar la sfarsit se trage capatul 1 pana cand capatul 2 intra sub matisare pana la jumatate.
Numai bine
matisare.JPG (10.62K)
Number of downloads: 403
PS Matisarea poate fixa si un element de intarire de exemplu o bucata de teava de alama sectionata in zona decuparii etc.
Postat 24 February 2010 - 03:51 PM
Postat 24 February 2010 - 07:25 PM
Nu as pune ulei. Va retine mizeria. Frecarile vor fi minime...imi dau si eu cu presupusul.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, este un model superb.
Postat 24 February 2010 - 07:33 PM
Daca matisezi - mareatza idee, btw, trebuie sa ma apuc de pescuit, lol - atunci e bun si CA-ul, ata va fi elementul de rezistenta, lipiciul va fi doar ca sa nu se destrame.
Postat 24 February 2010 - 07:59 PM
Postat 24 February 2010 - 10:50 PM
Structura centrala din placaj de plop de 3 mm si placaj de 2 mm de mesteacan. Suruburi M3 cu piulitele fixate pe partea opusa cu poxipol.
http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/Guppy/IMG_7668.jpg
si servo test fit
http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/Guppy/IMG_7669.jpg
body-ul wip
http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/Guppy/IMG_7671.jpg
si de sub burta
http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/Guppy/IMG_7673.jpg
Postat 24 February 2010 - 11:15 PM
Modele FPV
Piper-Wot4
Modelare 3D
Modele pt.simulator - RealFlight :
LazyBee;SpeedyBee;Aurora Scimitar;Sbach 342;BV 141;Heptad
Postat 24 February 2010 - 11:18 PM
pccdtk, la Feb 24 2010, 11:15 PM, a spus:
Ehe, azi era gata daca acum 2 sapt cand m-am dus la laser puteau sa imi taie si placajul. Ba` inca azi, dupa cum ai vazut, am revenit sa tai a-2-a oara piesele din placaj, primele fiind mult prea arse. Maine-poimaine ma apuc si de aripi. Pana acum a iesit ok dpdv. al preciziei, piesele se potrivesc bine si asta e un avantaj pt incepatori ca mine :angry2:
Postat 25 February 2010 - 02:42 AM
Vucea Radu, la Feb 24 2010, 08:59 PM, a spus:
Singura optiune pentru laminat este:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti00...=LXK304&P=7
sau:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti00...LXCX58&P=ML
In strat subtire, intins cu cartea de credit.
In nici un caz aracet.
Ce frumos iese. Felicitari.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 25 February 2010 - 02:47 AM
Postat 25 February 2010 - 07:31 AM
Caci imi inchipui ca nu prea faci comenzi la tower toata ziua, si nici de vreo filiala deschisa la noi nu am auzit... :lol: pacat, incepuse frumos...
Postat 25 February 2010 - 12:15 PM
dan_mitea, la Feb 25 2010, 02:42 AM, a spus:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti00...=LXK304&P=7
sau:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti00...LXCX58&P=ML
In strat subtire, intins cu cartea de credit.
In nici un caz aracet.
Ce frumos iese. Felicitari.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Dan, am citit ce mi-ai scris pe pagina anterioara, dar, dupa cum vezi am formulat intrebarea la modul "ce ar fi mai ok" din X optiuni. Nu ai scris pe pagina anterioara ca pentru laminat, rasina aceea este SINGURA optiune. Eu sincer am laminat balsa si cu aracet si am obtinut rezultate bune. Bun, acum intrebare, avand in vedere ca Tower Hobbies nu este chiar magazinul din colt :lol: vreau niste sugestii mai valabile pt Romania :lol: Si daca nu se pot folosi alti adezivi atunci cineva care stie de unde se poate cumpara astfel de epoxy sa sara in sus si sa ma anunte si pe mine :D
L.E.: Cu epoxy Bison de 5, 10 sau 30 min nu merge ?
Aceasta postare a fost editata de Vucea Radu: 25 February 2010 - 12:29 PM
Postat 25 February 2010 - 12:54 PM
renatoa, la Feb 25 2010, 07:31 AM, a spus:
Caci imi inchipui ca nu prea faci comenzi la tower toata ziua, si nici de vreo filiala deschisa la noi nu am auzit... :lol: pacat, incepuse frumos...
Sa o las balta ? :lol: Hehe, sa fie asta cu laminatul ultima mea problema, ma asteapta altele mai ale naibii decat asta. O sa folosesc epoxy de 30 min, asta e, bunicu mi-a facut un zmeu de 50x70 cm lipit cu lipici din apa, zahar si faina si zbura fain. :D
Postat 25 February 2010 - 02:05 PM
O optiune este si prenadezul. Singurul dezavantaj este ca nu poti gresi. O data ce ai atins placile, raman in acea pozitie.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Postat 25 February 2010 - 02:17 PM
Postat 25 February 2010 - 07:09 PM
Postat 25 February 2010 - 10:09 PM
Vucea Radu, la Feb 23 2010, 06:29 PM, a spus:
Pentru cei care construiesc acest planor si vor sa isi taie piesele laser ... atentie, folositi placaj de plop pentru piesele de 3 mm. Ala se taie mai bine la laser.
Placajul de 2mm s-a taiat relativ ok dar si acolo trebuie sa re-ajustez planurile de taiere cu ~1mm ca in final, dupa ce mai iau la pila si arsura sa am o imbinare buna.
Placajul de 1mm s-a taiat bineinteles ok :lol:
Daca maine reusesc sa asamblez cate ceva revin cu poze.
De ce nu ai taiat cu traforajul?Iesea fara arsuri!
Postat 25 February 2010 - 11:11 PM
Dan are dreptate. Nu te complica/zgarci cu/la aracet si alte cioace.
Mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa te lepezi de prejudecati si sa purcezi pe calea utilizarii de epoxi, fibre, etc.
Pe plaiuri mioritice, pe unde-si mana mioarele baciul ungurean, la magazinul pasarii care renaste pentru a scoate in 1973 "Cei ce ne-au dat nume" si in 1974 "Mugur de Fluier" (te-ai prins?), gasesti "laminating epoxi" bun.
De exemplu "rasina-epoxidica-L285". Io te-as sfatui sa te dotezi cu asa ceva. Daca tot comanzi, ia-ti si fibra de sticla de 50 gr.
Daca tu te decizi sa-ti faci binele acesta, ma decid si io sa-ti fac un bine si sa te ajut sa-ti ranforsezi botul cu fibra.
Bine?
Poti folosi pt. laminat si epoxi de 30 min., dar numai daca chiar nu ai epoxi pt. laminat. Epoxi-ul de 5-30 min. nu are capacitate de umectare prea buna, este mai vascos si sticla laminata cu epoxi rapid, nu se compara cu sitcla laminata cu epoxi pt... laminat. Atunci cand vrei sa obtii maximul dintr-un compozit, foloseste "laminating epoxi".
Si mai vreau sa te intreb ceva? Dar de ce nu ai taiat cu traforajul si ai mers pe laserul care face arsuri?
L.E.
Da un telefon si in strada Sperantei, ca s-ar putea sa aibe si acolo epoxi de laminat, de la Jamara.
Aceasta postare a fost editata de Valteras: 25 February 2010 - 11:13 PM
Postat 25 February 2010 - 11:46 PM
Cand va veni vorba de fibra de sticla imi voi cumpara cele trebuincioase si voi veni cu multa bere catre tine :lol:
Valteras, la Feb 25 2010, 11:11 PM, a spus:
Faci misto de mine ? :)
Postat 26 February 2010 - 01:34 AM
Poate ca ti-am mai aratat....nu mai stiu...sclerozia...Un nenea meserias care explica, zic eu bine, la ce este bun fiecare adeziv in parte:
http://www.airfieldmodels.com/information_...g/adhesives.htm
De fapt cam totul ar merita citit. Daca m-am repetat, imi cer scuze.
Cel mai important lucru este sa nu te superi pe noi si sa continui modelul.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 26 February 2010 - 01:35 AM
Postat 26 February 2010 - 03:43 AM
Partea din fata a body-ului e aproape gata, coada e bulita, eu si maestrul Ave am masurat de 2 ori si am taiat a3-a oara gresit decupajele in teava de carbon, revenim maine cu runda a-2-a. Are mana oricum maestrul, decupaje tzutz in tija de carbon. De indata ce am observat ca e gresita am zis ... ce naiba, si am incercat sa o stresez ... nimic, nu s-a crapat, nu s-a rupt. Myth busted ca sa zic asa :D
Revin maine cu pozne. Salutari !
Postat 26 February 2010 - 05:13 AM
dan_mitea, la Feb 26 2010, 01:34 AM, a spus:
Ete na, dar ce, am 2 ani ? :D Atat timp cat orice sfat/sugestie este oferit(a) cu o intentie buna, fara ironie, mijto de 2 lei, etc., chiar daca contravine credintelor si obiceiurilor personale, sunt dispus sa le accept. Cat despre model, il voi continua indiferent de situatie ... ca doar nu il construiesc pt voi, nu ? :rolleyes:
Stiu ca sunteti obisnuiti cu incepatori mai ... impulsivi, neascultatori, cu gura mare :D dar aici nu e cazul, eu sunt elevul model :D
L.E.: Constructia continua la Guppy. Imi place ca incepe sa prinda o forma mai de aeromodel. Pana acum era bucatele, bucatele. Maine sper sa trec la capitolul aripi .. sa vedem ce bazaconii fac si pe acolo.
Aceasta postare a fost editata de Vucea Radu: 26 February 2010 - 05:15 AM
Postat 26 February 2010 - 06:54 AM