Mai Mr. Doliban, o scrie mult Mig-ul si o cita tot subiectul dar ar trebui sa il asculti. Ce e in poza aia e un elicopter cu fuselaj circular. cu alte cuvinte un jeg
In subiectul de fata se discuta despre Aerodina lui Coanda (sau se discuta).
Acum o sa incerc imposibilul si sa te luminez.
In toate vairantele de Aerodina a lui coanda care au fost minim 2 (din alte surse chair 4) el incerca mere sa scada presiunea pe extrados pentru a avea portanta, NU sa sufle aer in jos ca pacaleala aia din linkul tau.
Ca fapt divers aerodina lui Coanda ar zbura chair daca extradosul ar fi perfect plan!!! nu ca la porcaria aia cu marginile exagerat de abrupte... apropo tu ai vazut in viata ta vreo schita facuta de Coanda despre aerodina lui??? mereu sunt ca niste farfurii intinse, muchiile sunt subtiri...
Mai mult, toate proiectele lui Coanda erau cu compresor centrifugal, nu elice de elicopter cum incearca porcii aia sa te pacaleasca. Doi la mana, in cel mai cunoscut proiect al lui de aerodina (pe care stiu ca l-a testat) aerul nu era absobit de sus ci printr-un orificiu pe intrados. In unul din faimoasele lui teste aerodina lui era alimentata cu un furtun de la un comresor ce era la sol... iar nimic in comun cu ce e in poza sau cu elicopterele!
Singura legatura care e intre prostia din link si efectul
Coanda e ca jetul de aer urmareste suprafata aia curbata dar nu asta e principul de baza al aerodinei!
In cel mai bun caz acolo e o aerodina englezeasca (chipurile) dar nu are nimic in comun cu planurile lui Coanda.
Mai mult... una din marile invetii ale lui Coanda pe care planuia sa le foloseasca la aerodina erau: "Amplificatoarele de debit" . Nu ma mai lungesc cu ce erau astea dar ca indiciu iti zic ca astazi o forma a lor o reprezinta elementele de hipersustentatie de pe aripile avioanelor.
Incep sa il inteleg pe bietul Doliban, dupa un search pe Google in afara de farfurii zburatoare desenate de incompetenti (cel putini indivizi mai putin competenti decat Coanda ) nu am gasit imic, Toate datele relevante pe care le stiu sunt din carti. Asa domnule Doliban fa o fuga la o biblioteca serioasa sa vezi poze cu ce facut Coanda, ca pe net nu am gasit decat abureli, Poate de asta si esti asa de in ceata.
Books rules, Google sucks!!!
Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 20 March 2006 - 12:48 PM