AERODINA LENTICULARA! Zbaoara sau nu zboara?
Postat 09 July 2008 - 06:21 PM
Postat 10 July 2008 - 03:51 AM
Situatia actuala nu se schimba cu cateva solutii promovate pe un forum de modelism. Si inca nu este vorba de solutii.
Sunt sigur ca cei care au avut alte materiale decat ce exista brevetat si disponibil pana si pe internet, au trimis materialele si asteapta cu nerabdare sa auda ideea salvatoare...
Eu personal nu detin alte materiale dar sunt sigur ca se poate construi ca model functional o aerodina. Motoare bune exista, materiale se gasesc, ceva fizica se mai poate invata.
Raman la ideea mea, ca acum e tarziu sa inventam apa calda.
Ce avantaje ar prezenta aerodina fata de solutiile actuale, cunoscute? Ca omul nu suporta orice legat de transport, un motor tot trebuie acolo si la capitolul motoare treaba e cam batuta in cuie. As putea spune ca ceva limite tehnologice sunt atinse sau s-ar putea merge mult mai departe daca CINEVA ar considera ca se merita efortul (sau ca merita pretul platit, in sistemul actual de valori)...
Hai sa vorbim mai concret. Nimeni pe lumea asta n-o sa-ti construiasca un deget aproape identic cu ala pierdut, din simplul motiv ca nu intereseaza pe nimeni ca ai 9 sau 10. Cu alea 9 faci cam 90% din ce faci cu alea 10, la capitolul dexteritate (e in functie de degetul pierdut... ).
Daca ramai fara ambele maini sunt ceva sanse sa primesti ajutor pentru protezarea uneia dintre ele. In rest nimic. Si nu ca nu se poate din punct de vedere tehnic!
La fel e peste tot. Daca nu intereseaza pe nimeni sau e prea scump, totul e inutil oricat de revolutionar, fantastic sau nemaipomenit ar fi.
Telefon: 0721 385365
Postat 10 July 2008 - 09:20 AM
Postat 10 July 2008 - 11:06 AM
Sucuze ca procedez asa... Acum ca ai acces la net cauta pe Google toate informatiile legate de Coanda si aerodina. Gasesti de la prezentarea documentelor originale pana la experimente, discutii. Foarte posibil sa gasesti documentatie si pe la colegi de-ai nostri, modelisti.
O sa incerc sa postez si eu link-uri legate de tema dar cred ca se poate si mai bine.
http://www.godlikeproductions.com/forum1/m...ssage383931/pg1
http://www.utm.md/me...lenticulara.doc
Vezi si un filmulet interesant: http://www.automarket.ro/stiri/video-masin...uctie-4917.html
Imi pare rau ca nu am timp acum...
Spor la treaba!
Postat 10 July 2008 - 12:46 PM
Postat 10 July 2008 - 06:09 PM
Dupa ce mai rezolv din probleme te asigur ca voi reveni la vechile obsesii, macar din patriotism. Pana la urma e vorba de bani sau de ce bagi si ce scoti. Se poate face ceva functional. Deja suntem intr-o perioada de cotitura. Se observa pe piata. Acum ar fi momentul sa se dezvolte ce a fost tinut prin sertare ca fiind nerentabil, si ma refer la energii neconventionale, bla, bla, bla...
Posibil ca nimani nu contesta ca cel putin 90% din inventii se pot realiza practic si ca functioneaza. De fapt asta e si (pe ocolite) criteriu de brevetare. Dar nu tot ce se poate face este util sau de actualitate.
Nu cred ca apucam noi teleportarea ca in Star Trek dar presimt ca nu foarte tarziu o sa prindem crearea obiectelor de orice fel asa cum se face cu "imprimarea" 3D acum. E chestie de timp si de materiale, lucruri rezolvabile. Acum se umbla cu cateva prafuri din care scoti multe lucruri 3D, candva se va putea folosi ce-i in sistemul periodic si vei obtine aproape orice.
Daca gasesc ceva interesant iti garantez ca nu voi pastra doar pentru mine. Si daca nu e efort prea mare, putem discuta fie in privat fie pe forum proiectul tau. Poate exista si alti pasionati de problema, de aceea te-as ruga sa incepi o discutie pe forum. Cred ca poti incepe chiar aici si daca va fi necesar vom incerca sa facem alt subiect. Vom vedea daca este cazul. Sigur se vor naste discutii de toate felurile. Pana la urma se pot trage concluzii, mai afli idei, mai gasesti explicatii, mai corectezi unde-i cazul sau iti intaresti unele convingeri. Fara nici o suparare, ca in orice discutie bazata pe idei, realitate si chiar sentimente. Ramane sa hotarasti daca ai curajul sa incerci ceva. Iti garantez ca sunt multi membri pe forum cu
serioase cunostinte tehnice. Nu neaparat ingineri.
Mult succes in tot ce faci!
Spor la treaba si pe curand!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 10 July 2008 - 08:10 PM
Postat 22 July 2008 - 03:49 PM
Postat 22 July 2008 - 03:51 PM
Postat 22 July 2008 - 03:53 PM
Postat 22 July 2008 - 04:02 PM
vlademagda, la 22 Jul 2008, 16:53, a spus:
poti posta si pe forum...si o sa vada toti cei interesati!
Postat 29 July 2008 - 02:09 PM
....halloooo....bitex...silviu66...si altii intersati....pot sa va spun ca se poate face sa zboare chiar si in marime naturala cu 1 sau 5 pasageri trebuie doar ajutor financiar si atelier/hala...
Postat 29 July 2008 - 04:14 PM
Dovada ca ai o schita care functioneaza cat de cat, ar putea sa iti aduca si finantarea de care ai nevoie...
Cat despre postare planuri, poate te ajuta unul din moderatorii citati de tine :D
Succes in continuare
Postat 29 July 2008 - 05:20 PM
1...atelierul unde sa le fac
2...schitele le am dar nu am posibilitatea sa o pun in practica
3...finantarea
4...materialele pt ele
si 5...pot sa le fac si practic cu cunostintele pe care le am in domeniu (nu prea multe) si sint sigur ca vor functiona...si as vrea sa le postez si sa las si pe altii dupa ce le studiaza sa-si deie cu parerea...nu le trebe decit imaginatie,un pic de fizica, mecanica...
Postat 29 July 2008 - 05:26 PM
Postat 29 July 2008 - 07:30 PM
Nu cred ca vei gasi un investitor ptr una reala.
Pentru una la scara "MACHETA" undeva la 1,2 m poate ne descurcam.
Ideea e ca macheta o poti face si in casa .... in garaj din materiale la indemina oricui.
Stima
Postat 30 July 2008 - 08:52 AM
Aceasta postare a fost editata de vlademagda: 30 July 2008 - 08:56 AM
Postat 30 July 2008 - 08:54 AM
Aceasta postare a fost editata de vlademagda: 30 July 2008 - 08:57 AM
Postat 20 August 2008 - 12:28 PM
Postat 15 January 2010 - 06:31 PM
bitex, la nu am reusit sa gasesc unde, asa ca citez din memorie, a spus:
Din motive de onestitate academica, trebuie sa mentionez aici ce a spus bitex, dar nu am mai gasit unde si cand.
Am folosit aceasta idee intr-o discutie recenta.
Anul trecut in Decembrie am gasit o persoana (un profesor) cu care am vorbit despre formula mea no. 2 :
2) Lamda A = Lambda B.
- Can you do it with Bernoulli ? (puteti obtine egalitatea drumurilor medii folosind Bernoulli ?) am intrebat pe profesor.
- Yes I can !
Tot din motive de onestitate academica,
- bitex sa spuna la randul lui de unde s-a inspirat la ideea citata.
- astept acum un calcul simplu din partea discipolilor lui Bernoulli care se invart aici pe forum, care sa conduca la formula mea no. 2, pe care o putem aplica apoi direct si simplu la calculul aerodynei (care este un fel de cric cu pompa de vid).
Postat 15 January 2010 - 07:03 PM
Etaju III, la Jan 15 2010, 06:31 PM, a spus:
- astept acum un calcul simplu din partea discipolilor lui Bernoulli care se invart aici pe forum, care sa conduca la formula mea no. 2, pe care o putem aplica apoi direct si simplu la calculul aerodynei (care este un fel de cric cu pompa de vid).
Contrar celor cunoscute, eu m-am nascut complet invatat, nu m-am inspirat de nicaieri. Stiam de relatia lui Bernoulli inca inainte de a o formula el. Mi-a fost coleg de gradinita, nici nu stia sa scrie pe vremea cand eu o foloseam...
Ce te-a apucat? Relatiile astea se invata prin clasa a VIII-a, apoi cu varf si indesat prin liceu. Daca scapi intreg de acolo, te omoara cu ele prin facultate, ca tot vrei s-o dam pe academice. Daca vrei sa scapi de o partida de sex dai vina pe "Bernoulli", ca nu se poate aplica, si ai rezolvat-o.
Sunt cativa oameni mari cu adevarat care s-au ocupat din timp de problemele cu fluide si au studiat tot ce este necesar ca noi astazi sa avem o curgere lina a berii spre rezervorul intern. O mare parte din probleme au cam fost rezolvate. Noi mai putem vedea de partea cu berea.
Revenind la subiect, nu-mi mai amintesc cum functiona aerodina lui Coanda pe cand ma plimbam cu ea prin gradina, dar tare fain mai mergea. Mi-am notat undeva, o sa caut cand ajung acasa. Stiu ca i-au ridicat-o astia de la ADP de pe trotuar si parca n-a mai recuperat-o... Vorbim.
Spor la treaba!
Postat 15 January 2010 - 08:16 PM
Postat 15 January 2010 - 08:26 PM
Ce ziceti, asta e buna de zburatoare ?
http://www.youtube.c...PIu3rGAA3k&NR=1
Uite pe ce se duc banii contribuabilului...
Postat 16 January 2010 - 07:03 AM
Sunt convins ca in film au surprins cele mai bune momente...care au fost cam penibile.
Postat 21 January 2014 - 04:50 PM
http://ro.stiri.yaho...gccmt-container
Mi s-a parut o aberatie (si poate ca asa si este), dar gandindu-ma mai bine, mi-am dat seama ca de fapt eu nici habar n-aveam de efectul Coanda. Abia acum m-am documentat si am parcurs tot acest topic. Da, mi se pare chiar interesant si ma tenteaza si pe mine sa experimentez o aerodina lenticulara. Principiile de baza le-am inteles:
-se sufla un jet de aer peste un profil si se obtine portanta la fel ca in cazul aripii de avion
-jetul de aer are viteza mare, dar raspandindu-se pe suprafata mare a profilului ii scade viteza si se obtine o amplificare de portanta
-Brevetele originale ale lui Coanda prevad folosirea unui jet de mare presiune, facut de un compresor, dar se poate utiliza un compresor centrifugal de presiune mai mica sau o elice obsinuita.
Eu optez pt folosirea unei elici obisnuite care supla aer peste un profil lenticular. Ma intereseaza care-i profilul optim? Inca nu s-a aflat? Sa zicem ca folosesc o elice cu diametrul de 20cm. Prin utilizarea profilului lenticular obtin tractiune mai mare la viteza mai mica. Practic acest sistem actioneaza ca un reductor si ma scuteste sa folosesc o elice de diametru mare si un motor cu reductor. Dar ce randament are acest 'reductor'?
Daca maresc diametrul profilului lenticular creste amplificarea portantei (si scade viteza de ascensiune). Daca elicea e de 20 cm si fac profilul de 50cm, de cate ori creste portanta? Devine sistemul echivalent cu o elice de 50 cm? Si cat de mult pot mari diametrul profilului in raport cu diametrul elicii? Cat de mult pot amplifica portanta?
Aceasta postare a fost editata de ViorelX: 21 January 2014 - 04:54 PM
Postat 26 January 2014 - 10:26 AM