Modelism - RHC Forum: AERODINA LENTICULARA! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 14 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

AERODINA LENTICULARA! Zbaoara sau nu zboara?

#346 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 28-October 05

Postat 07 July 2006 - 11:03 PM

@Nego :poxele se vad, m-am uitat la ele par interesante ,nu prea le am eu cu aerodinamica,dar am citi despre efectul coanda si aerodina.
0

#347 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 08 July 2006 - 11:51 AM

mai nu is io cel mai mare electronist dar daca nu e scufundata in heliu lichid sau azot lichid sa devina super conductor o sa aiba ceva rezistenta
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#348 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 08 July 2006 - 02:15 PM

Un picut pe langa. Daca bobina nu are miez magnetic va avea impedanta ~0 in curent alternativ. Deci curentul va fi mare si se va topi sarma. Fara miez (sau acea placa metalica) nu merita sa incerci. Pentru tensiune dubla trebuie, musai, dublat numarul de spre. Pentru economie poti folosi si sarma cu sectiunea injumatatita. Dar acest lucru nu afecteaza numarul de spire cerut de aplicatie. La 50Hz ar trebui sa mai pui ceva spire in plus de varianta calculata pentru 60 Hz......zic si eu. Deci practic, parerea mea, este bine sa incerci cu un numar triplu de spire fata de modelul pentru 110V si 60Hz. Oricum mai sigur mai multe decat mai putine.
Bafta.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 08 July 2006 - 02:18 PM

0

#349 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 08 July 2006 - 05:18 PM

Iata si (... tarara ta ta.. sa cante trompetele... )

o pagina cu planuri ale aerodinei englezului (aia cu filmuletele discutate aici) :

http://jlnlabs.imars...fsuav/index.htm

pagina exacta cu planurile e asta: http://jlnlabs.imars.../gfsuavn01a.htm

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 July 2006 - 05:22 PM

0

#350 Useril este offline   ciobelix 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 297
  • Inregistrat: 12-March 06

Postat 08 July 2006 - 05:38 PM

am facut si eu rost de un plan un Acad . cine il vrea sa dea Mi cu adresa de mail
ciobelicz neboonu trage cu tunu
0

#351 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 28-October 05

Postat 08 July 2006 - 08:45 PM

am si eu 80 de mb de planuri cu tot felu de brevete de "farfurii zburatoare",de pe torrenti cine vrea sa caute la www.torrentz.com
0

#352 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 08 July 2006 - 09:00 PM

mai sa fiu sincer pe langa munca depusa iesi si foarte scump
adica 6 servo micro- lejer 120 de euro
gyro vreo 40+
motor+controller brushless 100-120 euro
pack LiPol 3S 50 euro
iesi lejer la vreo 300 euro deci...scump doamna scump
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#353 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2006 - 09:06 PM

Dexter_Jr, la 8 Jul 2006, 21:00, a spus:

mai sa fiu sincer pe langa munca depusa iesi si foarte scump
adica 6 servo micro- lejer 120 de euro
gyro vreo 40+
motor+controller brushless 100-120 euro
pack LiPol 3S 50 euro
iesi lejer la vreo 300 euro deci...scump doamna scump

rubrica vanzari e in alta parte. Aici nu vinde nimeni nimic, nu-i nevoie sa te lamentezi atata. In plus ai uitat sa pui telecomanda, receptorul, incarcatorul, opozitia nevestii si benzina pana la terenul de zbor.
Fata de un avion cu 4 axe ai in plus 2 servo si un giro. nasol rau.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 July 2006 - 09:21 PM

0

#354 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 04-July 06

Postat 08 July 2006 - 09:54 PM

Deci,fratilor,....asa scumpa cum e,a construit cineva de la noi din tara un model???...(inafara de Coanda...)
Cat despre multdiscutata bobina,zicea un mega membru ( nu are nick?) ca se va topi fara miez....Ce pot sa zic?....Asa e!...Nu stiu daca mai are rost sa va plictisesc in continuare...Cand mai gasesc ceva mai interesant de zis...va zic.Pana una alta bafta tuturor!
0

#355 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 09 July 2006 - 11:25 PM

Ma nu stiu daca oi fi singuru' care habar nu are ce e aia o AERODINA LENTICULARA ? ? ?
M-ar interesa ca poate prind si eu ideea subiectului!

Scuze de deranj
RedBaron
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

#356 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2006 - 11:38 PM

RedBaron, la 9 Jul 2006, 23:25, a spus:

Ma nu stiu daca oi fi singuru' care habar nu are ce e aia o AERODINA LENTICULARA ? ? ?
M-ar interesa ca poate prind si eu ideea subiectului!

Scuze de deranj
RedBaron

Asa si-a botezat Coanda farfuria sa zburatoare. Foloseste efectul Coanda pentru a realiza portanta.
0

#357 Useril este offline   ciobelix 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 297
  • Inregistrat: 12-March 06

Postat 09 July 2006 - 11:39 PM

salut red baron. aerodina lenticulara este un OZN
ciobelicz neboonu trage cu tunu
0

#358 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 July 2006 - 01:03 AM

Daca ar fi OZN n-am avea cum s-o identificam ca fiind "aerodina lenticulara" :)
0

#359 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 July 2006 - 01:51 AM

nego, la 7 Jul 2006, 19:35, a spus:

@ dexter jr
 De transformatoare     Bafta la toti! :)

si daca bobinele cu 250 de spire bagate la 110 Volti zboara... de ce nu zboara transformatoarele? sau adaptoarele ce contin transformatoare si deci bobine?

sa nu-mi zici ca nu zboara deoarece n-au suficiente spire...

Bobina cu miez feromagnetic si cu placa dedesubt intr-adevar induce curenti Foucoult in placa metalica... dar ma intreb... oare are stabilitate? Ma indoiesc.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 10 July 2006 - 01:52 AM

0

#360 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 July 2006 - 02:16 AM

m-am mai lamurit !!!
Daca faceti voi una sa mearga tare as fi curios sa o vad ca ii fac poze , le trimit la nasa si ma pun si eu in poza si zic ca am fotografita extraterestrii :)
Just kidding dar ar fi interesant de vazut una pe REAL macar pt mine
KIT GUPPY
0

#361 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 24-March 06

Postat 10 July 2006 - 12:01 PM

RedBaron, la 10 Jul 2006, 02:16, a spus:

m-am mai lamurit !!!
Daca faceti voi una sa mearga tare as fi curios sa o vad ca ii fac poze , le trimit la nasa si ma pun si eu in poza si zic ca am fotografita extraterestrii :)
Just kidding dar ar fi interesant de vazut una pe REAL macar pt mine

Salut,
daca tot esti de langa Brasov, iti sugerez sa mergi pana la Universitate si acolo o sa vezi macheta statica scara 1:2 la ceea ce am vrut in urma cu 4 ani sa facem acolo,
ceao
0

#362 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip

Postat 10 July 2006 - 12:03 PM

ctotth, la 9 Jul 2006, 23:38, a spus:

Asa si-a botezat Coanda farfuria sa zburatoare. Foloseste efectul Coanda pentru a realiza portanta.

Am scris cu 2 pagini inainte in topic dedfinitia Aerodinei Lenticulare. Nu e relevant daca foloseste sau nu ef coanda sa realizeze portanta!!!

mitzuX
0

#363 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip

Postat 10 July 2006 - 12:08 PM

nego, la 7 Jul 2006, 19:29, a spus:

Uitati (daca intereseaza pe cineva) am facut un desen in care prezint si modul in care cred eu ca s-ar putea face o aerodina coanda sa se deplaseze si pe orizontala.,,Teava "rosie care iese din turbina reprezinta un canal care conduce aerul spre ajutajul din extrema dreapta( cum se vede desenul in ,,sectiune").

Si pentru tine Nego, cred ca relevant ar fi sa vezi in afara de desen daca asa ceva este realizabil tehnic, ma refer aici ca in schema ta nu apare motor, locul pentru acumulatori, etc, etc. Nu spun ca nu e realizabil insa un proiect fie el si faorte novativ trebuie sa se bazeze pe o realitate care de multe bate teoria. Cred ca interesant ar fi si pentru tine sa iei legatura cu cei care au incercat in urma cu 4 ani sa realizeze asa ceva in Brasov, macar pentru a nu te mai "poticni" inca odata in aceleasi probleme.
numai bine,
mituX
0

#364 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip

Postat 10 July 2006 - 12:14 PM

nego, la 7 Jul 2006, 19:29, a spus:

,,Teava "rosie care iese din turbina reprezinta un canal care conduce aerul spre ajutajul din extrema dreapta

In momentul cand "bagi" o teava rosie in turbina e ca si cum ai intepa o conducta adica o sa rasufle....si evident nu mai este turbina. Cred ca nu e rau sa citesti un mic curs masini hidraulice sau mecanica fluidelor,
pe mai tarziu,
mitzuX
0

#365 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 July 2006 - 07:36 PM

Pai, fratele meu a facut facultatea acolo acum vo 3-4 ani asa ca sigur stie el sa mi-o arate!
Multumesc de sugestie , sper sa ii pot face si niste poze cand o sa merg sa o vad ( singura problema e ca acu si la facultate e cam vacanta asa ca o sa fie mai greu)
KIT GUPPY
0

#366 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 10 July 2006 - 08:44 PM

@ mig-29
Da fratele meu, asa e.
Dar nu uita ca eu n-am zis nici o data ca zboara sigur sau nu...Si sa nu crezi ca eu nu mi-am pus aceleasi intrebari...M-am gandit doar ca daca tot e vorba de aerodine sa amintesc si ce am vazut si eu...NU trebuie sa va suparati....ca doar de asta e forum,ca sa impartim idei...Cat despre trafuri zburatoare...ar fi o chiestie! In plus, mai zicea cineva ca altul e curentul prin spire cand ai si un miez de fier!...Dar ai dreptate.Nici eu nu pot sa-mi explic cum de o bobina ar putea sa se rdice de la sol....De aia nici nu prea cred.
Tot eu( pe langa tot felul de teorii) am mai zis ca trebuie incercat si vazut....nu? Vezi ca unii zic ca din ce se vedea in filmare placa de dedesupt nici macar nu parea sa fie din metal!
Acuma nu te speria, ca nu sunt vreo-un nebun obsedat de bobine, da' zic si eu asa....

@ mitzuX
Mitzule, sa sti ca m-am prins si eu ca asa se intampla.
De aia v-am rugat sa va uitati un pic la desem si sa va dati cu parerea...Deci pana una alta, mersi!
Dar sa revin...In momentu in care ,,teava rosie" e in ,,functiune", toate celelalte trape prin care ar mai putea iesii aer sunt inchise. Raman deschise doar ,,teva rosie" si trapele de admisie a aerului...
Cat despre desen...pai ce sa zic?... Imi cer scuze ca nu e destul de sugestiv,dar e unul conceptual.Nu am pus accentul pe detalii cat am pus pe idee....Si ideea era ca: ,,partea negra e motoru cu turbina cu etc..."(glumesc si eu.. ca ziceai ceva de motor).
Vreau sa zic ca am vazut niste filmari cu aerodine( modele) care zburau frumos, dar nu cu viteza mare (bine...acuma stiu ca pe nimeni nu intereseaza viteza...macar sa se ridice de la sol!).Filmarile respective erau puse pe forum printr-un link de un membru.
Si sa revin, chiar daca ,,intep" turbina cu ,,teava rosie" in momentul acela toata puterea motorului poate fi folosita pentru deplasare pe orizontala si nu pentru portanta!....dar o sa mai modific un pic desenul pentru a fi mai concludent( cand ajung in Brasov).
Oricum..mai uita-te un pic daca vrei si o sa vezi ca daca intelegi ce am vrut sa reprezint,o sa-mi dai dreptate. ...Cel putin teoretic...Promit ca o sa fac un desen detaliat,ca lumea ,cu tot ce trebuie(motor, baterii, comenzi :) )

Pana una alta, bafta tuturor!
0

#367 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 July 2006 - 11:50 PM

nego, la 10 Jul 2006, 20:44, a spus:

@ mig-29
 Da a tuturor!

@nego: nu te-am contrazis insa deoarece e forum sunt liber sa pun intrebari pe marginea subiectelor respective.
problema stabilitatii levitatiei magnetice nu e chiar asa de simpla pe cat, se pare, ca am lasat sa se inteleaga. Pentru levitatie electrostatica exista teorema Earnshaw care spune ca nu poti avea sistem de sarcini electrostatice in echilibru stabil DOAR folosind fortele electrostatice de interactiune dintre sarcinile respective. Iar lucrul acesta provine din faptul ca divergenta din forta (divF=0); pe de alta parte laplacianul potentialului electric este zero in zona fara sarcini (matematic: suma derivatelor partiale de ordinul doi ale potentialului electric in raport cu axele de coordonate este zero in zona fara sarcini).

Acelasi "tip" de teorema actioneaza si in cazul levitatiei magnetice si de aceea nu poti face doi magneti N-N sau S-S sa leviteze stabile. Vor aluneca ba intr-o parte ba in cealalta parte (poti sa-ti imaginezi ca al doilea magnet sta ca pe o cocoasa/damb/varf de deal).

Levitatia bobinei deasupra placii metalice este insa posibila cu anumite "precautii" :)

Daca vei cauta pe internet vei vedea si sisteme magnetice ce leviteaza suruburi prin folosirea unui sistem de feedback: adica tine surubul prin forta de atractia (bobina deasupra surubului) iar curentul prin bobina este reglat printr-un mecanism electronic. Ce face circuitul electronic? Pai regleaza curentul din bobina functie de cat de aproape este surubul de bobina. Surubul este fizic in echilibru instabil dar circuitul electronic facand feedback de multe ori pe secunda reuseste sa-l stabilizeze "activ".

Probabil poti gasi la biblioteca locala carti despre magnetism/electricitate (sau un manual vechi de liceu). Astfel iti vei putea probabil clarifica anumite lucruri.

Cu stima,
MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 10 July 2006 - 11:58 PM

0

#368 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 11 July 2006 - 10:37 PM

..@ mig-29
Da ,mai. Am, auzit si eu de teorema aia.Si si de circuite de levitatie controlata.Si nu ma intelege gresit, ca nu sunt un militant pentru drepturile ,,bobinelor levitante"( incerc si eu sa fac o gluma..).Daca ai vazut cumva emisiunea respectiva(,,the real ufo-s") ai fi observat ca tipul care prezenta bobina(,,inventatorul") marturisea ca nu intelege fenomenele care stau la baza levitatiei bobinei..In fine,asta numai el stie...Pe langa asta, placa de dedesupt chiar nu parea a fi metal...Dar o sa incerc si eu cateva modele..doar sa ma conving ca tot ce pot face bobinele alea e sa ia foc!(...inca o gluma..)
P.S.: pareai ca aveai impresia ca m-as fi suparat ca m-ai contrazis...nici vorba!!! Cu cat sunt mai multe pareri,cu atat problema e mai clarificata!
Pana una alta,bafta!
0

#369 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 July 2006 - 08:18 PM

OK! :lol:

MIG-29
0

#370 Useril este offline   RAnet 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 511
  • Inregistrat: 19-January 06

Postat 20 October 2006 - 04:35 PM

Ati abandonat subiectul?!?!

Daca nu, poate imi raspunde cineva dintre voi (ca le aveti la mate si fizica) la intrebarile:
Efectul este acelasi la aerodina lui Coanda, chiar daca aerul este aspirat pe extrados?
Daca viteza de evacuare a fluidului pe extradosul aerodinei lui Coanda depaseste viteza sunetului se mentine efectul?
In the laws of nature, there is nothing imposible except the state of your mind!..
--------------------
Locuri de munca - Angajari - Companii: myFirstJob.ro
Publicitate aproape gratuita: tag-uri.ro
0

#371 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 20 October 2006 - 05:25 PM

Da, am cam abandonat.

Viteza de evacuare pe aerodina originala a lui Coanda era supersonica.

Iar intrebarea cu aspiratia nu am inteles-o, cine, pe unde sa aspire si cum? Oricum in general un fluid NU curge simetric in aspiratie fata de expiratie

Adica daca ai un aspirator care o data trage aerul printr-o gaura si apoi il sufla, in cele doua cazuri liniile de curent sunt cu totul diferite.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 20 October 2006 - 05:25 PM

0

#372 Useril este offline   RAnet 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 20 October 2006 - 05:26 PM

Prin aspiratie m-am gandit exact la inversul aerodinei lui Coanda. adica pe unde evacueaza in mod normal sa aspire.
In the laws of nature, there is nothing imposible except the state of your mind!..
--------------------
0

#373 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip

Postat 23 October 2006 - 06:07 PM

ranet, la 20 Oct 2006, 17:26, a spus:

Prin aspiratie m-am gandit exact la inversul aerodinei lui Coanda. adica pe unde evacueaza in mod normal sa aspire.

Salut, te-ai gandit la efect invers lui coanda adica sa aspiri pe xtra si sa expiri prin intrados, nu esti primul ca sa zic eu asa, insa nu e o chestie verificata... E putin probabil insa sa obtii prin aspiratie o viteza mai mica la evacuare decat la absorbtie. S-ar putea folosii niste ajutaje dar nu cred ca o sa ajute prea mult. 'Ideea de baza e ca pe extrados sa obtii o presiune mai mica decat pe intrados iar conform legii de conservare unde ai viteza mare o sa i presiune mica si invers.

Mihai
0

#374 Useril este offline   RAnet 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 24 October 2006 - 04:28 PM

Am gasit la o firma din Germania chestia din imagine. producatorii sustin ca viteza aerului la iesire este de aprox 80-90 m/s.
Pentru cei interesati pretul (cu tot cu motor si taxe transport pana in Romania) este de 477eur. Detalii:
aici

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de ranet: 24 October 2006 - 04:29 PM

--------------------
0

#375 Useril este offline   ferdipux 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 11-November 04

Postat 09 January 2007 - 11:34 PM

poate o sa vi se para interesant: http://jlnlabs.imars...fsuav/index.htm ;)
0

Arata acest topic

• 14 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

26 useri citesc topicul
0 membri, 26 vizitatori, 0 utilizatori anonimi