Modelism - RHC Forum: AERODINA LENTICULARA! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 14 Pagini +
  • « Prima
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

AERODINA LENTICULARA! Zbaoara sau nu zboara?

#331 Useril este offline   mitzuX 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 34
  • Inregistrat: 24-March 06

Postat 27 March 2006 - 12:24 PM

[quote name='dobilan' date='26 Mar 2006, 15:30'][/QUOTE]
sau mai exact :
"aerodina" se numeste orice aparat de zbor mai greu decat aerul care foloseste MIJLOACE AERO-DINAMICE pentru sustentatie.(in principiu avion, elicopter).

[/quote]
salut,
ai dreptate, imi scapase B) ,

saliut
0

#332 Useril este offline   rendan 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 23-March 06

Postat 06 April 2006 - 01:17 PM

as dori daca ma puteti ajuta cu carte lui Gogu Constantinescu "Teoria sonicitatii. Tratat asupra transmisiei fortei prin vibratii"....cum pot intra in posesia ei sau a unei copii xerox sau pe suport electronic.
Va multumesc mult
0

#333 Useril este offline   etaju II 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 53
  • Inregistrat: 02-September 04

Postat 29 April 2006 - 02:44 AM

­­

Aceasta postare a fost editata de etaju II: 10 July 2007 - 12:32 PM

0

#334 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 29 April 2006 - 11:53 AM

In sfarsit acu e totul clar
0

#335 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 04-July 06

Postat 05 July 2006 - 07:45 PM

fratilor!...am aparut si eu...
cine sunt?...pai...nego.
vreau sa zic ca-mi place discutia asta cu aerodina coanda si va dau perfecta dreptate, chiar daca nu am studii in domeniu(am facut si eu doar un an de aeromodelism cand eram mic la palatul copiilor).
Vreau sa zic doar ca am mai auzit si de alte feluri de aerodine...pe langa aerodina MHD mai e una..foloseste ionizarea pe extrados si cu un camp magnetic alternativ aduce aerul ionizat de ,,deasupra" sub intrados unde il ,,dezionizeaza"...ce ziceti?eu cred ca e mult mai usor de realizat.mai ales doar ca o macheta o alimentezi de la priza :) nu trebuie sa aiba mai mult de un metru in diametru(zic si eu asa) da trebuie sa fie foarte usoara.
deci: pe extrados un sistem de ionizare;
pe intrados inca un sistem de ionizare
si in interior o bobina foarte puternik(adica sa suporte curenti mari)
.....si ca sa va plictisesc rau de tot,fiti atenti la faza asta: o bobina cu diametru de 15 cm,formata din 250 spire de Cu-Em de 0,3 bagata in priza la 110V ,,spun unii" ca se ridica de la pamant?!?!?!?!?!?!?cam greu de crezut!!!!!...Eu am facut bobina...dar..nu stiu...
e cam ciudat.in filmarea pe care am vazut-o bobina chiar se ridica.dar ala care dadea interviul a pus o placa sub bobina,care nu stiu daca avea rol ,,decorativ" sau pt. ce era...daca era din metal...pai daca era din metal, curentu alternativ din bobina crea un camp magnetic alternativ care inducea in placa de metal un curent electric(defapt, mai mult ,,unde stationare",daca pot sa le zic asa) ,,sincronizat" cu cel din bobina si de acelasi sens...mi-a spus un colonel ca de aia se ridica...acuma nu stiu.da merita incercat,nu?.....
.....mai dati-mi si mie cate o lamurire daca sunteti amabili...ms
deci sa nu uit!
aerodina aia cu camp magnetic alternativ face acelasi lucru ca si cea a lui coanda,numa ca fara motoare.creeaza o depresiune pe extrados si ,poate un pic de presiune pe intrados.eu cred ca daca e sa mearga,aerul trebuie sa fie bine ionizat si campul magnetic sa fie de putere mare!.practic ,,trage" aer de deasupra si il ,,impinge" jos,sub ea....
acuma nu va suparti si voi pe mine daca oi fi incurcat din termeni...v-am zis, sunt novice http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Aceasta postare a fost editata de nego: 06 July 2006 - 01:03 PM

0

#336 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 July 2006 - 10:28 PM

@nego,

chestia cu bobina nu merge decat cu o placa metalica sub ea. Curentul alternativ provoaca un camp magnetic variabil care induce curenti in placa metalica iar campul magnetic produs de curentii indusi in placa il respinge pe cel al bobinei. Ca o oglinda.

Deci e fenomen electromagnetic, nu e vorba de depresiuni pe extrados; destul de aproape de sustentia electromagnetica la trenurile astea.. maglev parca le zice.

------------

"aerodina" aia cu ioni e interesanta ca jucarie, dar are forta prea slaba ca sa ridice sursa de putere (trafo, baterii, etc..)

@ciobelix - pot sa-ti arat ce am incercat eu mai demult... e un mesaj la subiectul asta - haerodina din depron invelit in hartie... poti inveli cu ceva mai serios. Daca reusesti sa obtii suficienta portanta, urmatoarea problema dificila care o s-o ai e stabilizarea.
Daca vrei palavragim la o terasa pe undeva.

cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 05 July 2006 - 10:30 PM

0

#337 Useril este offline   ciobelix 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 297
  • Inregistrat: 12-March 06

Postat 05 July 2006 - 10:41 PM

@ctotth, pls dami si mie un mi ca sa vedem unde ne putem intalni sa discutam.
cu stima,
florin
ciobelicz neboonu trage cu tunu
0

#338 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 06 July 2006 - 12:18 PM

...asa...daca nu s-a trimis primul, mai zic o data..
asa e.aerodina aia cu ioni e doar o jucarie,ctotth, da e totusi o aerodina. si chiestia cu bobina...pai am zis si eu ca am dubii(tot la trenuri maglev ma gandeam)...ca sa revin.marturisesc (cine vrea ma crede,cine nu nu) ca prin clasa 1 si eu si maica-mea si frati-miu am vazut un ,,ozene".era seara si ne uitam la Dallas cand tv-ul a inceput s-o ia razna.la fel si ceasu electronic.
De ce spun asta? pai o spun pentru ca cred ca modelele moderne de aerodine (pt. noi sunt aerodine, nu ,,ozeneie") functioneaza pe baza de niste campuri magnetice foarte puternice...altfel nu-mi explic de ce ar afecta tv-ul si ceasu!
in plus fuselaju aparatului emana (da, emana) o lumina de un rosu intens.afara era seara tarziu si eu ma uitam pe geam k si knd era abea pe inserate,asa puternica era lumina.ce intzeleg eu din asta? pai cred ca la bord era un generator electro-magnetic foarte puternic.si ar mai fi ceva. daca lumina rosie venea chiar de pe fuselaj( nu erau becuri,nu nimik!) eu sincer crek ca campul electromagnetic din juru aparatului avea o frecventa apropiata de cea a luminii rosii!...la urma urmei si lumina e tot radiatie electromagnetica....
deci! acuma sa ma exprim mai clar. curentul alternativ trecand printr-un conductor creeaza un camp magnetic,care variind creeaza la randu lui un camp electric si tot asa...=>radiatie electromagnetik!....sper ca nu ma exprim prea greoi...de asta tind sa cred ca si aerodina cu ioni e realizabila( poate chiar la scara mai mare!)
dar ca sa nu deviez prea mult de la subiect si sa nu va sperii cu ,,marturisirile" mele, ma intorc la aerodina lui coanda. vreau sa zik k am facut si io niste schite si cand o sa pot o sa le postez....daca v-ati da si voi cu parerea chiar ca nu m-as supara...dar de calcule...pai astea vi le las voua,ca eu nu stiu cu ce se mananca!

Aceasta postare a fost editata de nego: 06 July 2006 - 12:51 PM

0

#339 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 377
  • Inregistrat: 28-October 05

Postat 06 July 2006 - 08:02 PM

@nego:Am vazut si eu filmarea aceea intr-un documentar de pe discovery unde unul explica cum e posibil sa functioneze anumite "farfurii zburatore" era o bobina conectata la 110v si 60 hz cum a zis si nego
dar suprafata pe care statea nu parea deloc metalica, emisiune se numea "the real flying saucers"
0

#340 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 July 2006 - 02:10 PM

@ bethowen, ce pot sa zic. asa ...de acolo stiu si eu de bobina in cauza.....si la urma urmei as putea sa explic si de ce ar fi atras (!) placa de metal si nu s-ar fi respins de ea( ca la maglev-uri)...pentru simplu motiv ca bobina aia era un electromagnet in esenta. deci daca placa era din metal (fier) atunci s-ar fi atras,nici de cum nu ar fi zburat!!!!!!!!...In plus, parea a fi din plastic,dar dupa cum vezi parerile sunt impartite....mai vorbim despre asta...Pana una alta uitati-va toti la desenul asta. E parerea mea despre cum ar putea fi construita o aerodina coanda. ce e cu albastru reprezinta corpul aparatului, ce e cu negru reprezinta o turbina (cu motorul si toate cele), iar sagetile indica curentii de aer.Dati-va si voi cu parerea.Eu trebuie sa plec acum.O sa vin cu mai multe explicatii mai in tarziu....
P.S. desenul trateaza doar zborul pe verticala....ce credeti?Am rezolvat problema cu presiunea atmosferica pe intrados?...Astept si eu niste pareri ,daca binevoiti...Imi pare rau,dar doar asa am reusit sa atasez desenul...nu ma prea descurc cu calculatoarele... :(
P.S. acolo unde scrie ,,atentie" e vorba despre o mentiune de-a lui Coanda despre cum trebuie facut pentru a obtine o atasare maxima a aerului la aparat.

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de nego: 07 July 2006 - 04:57 PM

0

#341 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 July 2006 - 04:06 PM

@nego ai spus ca ai facut bobina , ai gasit si o sursa de alimentare cu caracteristicile prezentate ? ca din pacate doar in america de nord si alte nus ce regiuni au curent la 110v si 60 hz

Eu ma gandesc la un convertor daca o fi existand prin magazine de cumparat
0

#342 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 July 2006 - 04:52 PM

@ bethowen
Da asa e. te-ai prins ca nu am o sursa de 110. Dar bobina se poate recalcula si pentru 220.Trebuie fie sa dublezi numarul de spire sau sa micsorezi diametrul sarmei (din cate imi aduc eu aminte).E adevarat si ca am construit si eu o bobina din aia.Zic construit pentru ca am facut-o pe o carcasa de carton....Sunt curios sa vad ce se intampla cad o bag in priza.
Adevarul e ca nu te poti astepta sa mearga...cel putin nu din prima.Dar trebuie incercat.Daca si americanii au facut-o sunt convins ca daca le-a mers din prima a fost doar din greseala!...In plus, inca o chestie interesanta!..Au spus ca o controlau in tensiune...dar si in frecventa!...deci daca nu reusesti din prima la 220 si 50Hz...altfel...pai altfel trebuie incercat tot la 50Hz( priza) si diferite tensiuni(transformatoare de mare putere) sau tot la tensiuni mari dar la alte frecvente....
Zi-mi si mie te rog daca merge deschisa imaginea pe care am pus-o pe forum..E cu idea mea despre o aerodina coanda...
Mai vorbim,ca eu acum trebuie sa plec la tara...
Oricum....e adevarat ca placa aia de sub bobina parea a fi din plastic si nu metal..si in plus hai sa ne amintim si de lectiile de fizica...Orice bobina parcursa de curent electric e un electromagnet,nu?Daca presupunem ca placa avea si un pic de fier in ea atunci chiar ca n-avea cum sa se ridice...zic si eu asa...Pana nu incerci practic n-ai cum sa sti...
Eu cred totusi ca e de preferat sa se incerce la priza,pentru ca o bobima din aia consuma mult,deci e nevoie de putere.

Aceasta postare a fost editata de nego: 07 July 2006 - 06:40 PM

0

#343 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 07 July 2006 - 07:13 PM

se gasesc in magazine la cateva zeci de lei adaptoare care transmorma 220V 50Hz in 110V 60Hz. se folosesc pentru a alimenta aparatura cumparate din USA/Canada
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#344 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 July 2006 - 07:29 PM

Fratilor, tot eu...baiatu care va plictiseste cu pareri personale...
Uitati (daca intereseaza pe cineva) am facut un desen in care prezint si modul in care cred eu ca s-ar putea face o aerodina coanda sa se deplaseze si pe orizontala.,,Teava "rosie care iese din turbina reprezinta un canal care conduce aerul spre ajutajul din extrema dreapta( cum se vede desenul in ,,sectiune").
Daca atunci cand se inchide ,,TRAPA" si ,,TRAPA INCHISA" aparatul nu intra in picaj, atunci el va incepe sa se deplaseze pe orizontala.,,TRAPA" si ,,TRAPA INCHISA" sunt necesare, pentru ca fara ele, cand aparatul s-ar afla in miscare orizontala, curentii de aer care ar iesi in mod normal pe partea stanga a desenului ar cauza o rezistenta la innaintare...nu sti daca ma exprim clar sau macar corect...Astfel, cu cele doua trape inchise,aerodina poate fi privita ca si o aripa normala de avion,cu motorul atasat pe ea( ca la avioanele de pasageri)....privita in sectiune,bine-nteles.
Aerodina ar putea fi dotata cu 4 astfel de ,,tevi de esapament"...sau chiar mai multe,pentru o manevrabilitate mai buna pe orizontala.
Ce ziceti? Ar merge sau ba?

Fisiere atasate

0

#345 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 07 July 2006 - 07:35 PM

@ dexter jr
De transformatoare din alea stiu ca exista. Dar chiar ca nu stiam ca transforma si frecventa( ?!?!)
Ideea e ca sunt covins ca trebuie putere mare, de aia optez pentru priza. Bobina respectiva are rezistenta data de fir practic nula ( chiar o sa calculez o data cat e exact)...nu stiu cum e cu impedanta.Totusi curentul e curent de scurtcircuit( sunt sigur) de aia bobina bazaie foarte tare si se si incinge tare.
de aceea insist. Cu riscul de a lasa toata scara fara curent, trebuie incercat la priza si, mai mult, trebuie lucrat la bobina( chiar daca e o munca mai solicitanta)...Nu cred ca vreo-unu din noi are conditiile de laborator necesare pentru a produce tensiuni foarte mari si mai ales tensiuni alternativa cu vrecvente reglabile!....Din pacate....
Nu uitati doar ca incercarea moarte n-are!...Doar sa aveti sigurante bune si echipament de protectie :(
A!...Doar sa nu uit!...O sa fac si niste desene cu aerodina aia cu ioni (pareri de ale mele +documentatie)
Bafta la toti! :(

Aceasta postare a fost editata de nego: 07 July 2006 - 07:42 PM

0

#346 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 07 July 2006 - 11:03 PM

@Nego :poxele se vad, m-am uitat la ele par interesante ,nu prea le am eu cu aerodinamica,dar am citi despre efectul coanda si aerodina.
0

#347 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 08 July 2006 - 11:51 AM

mai nu is io cel mai mare electronist dar daca nu e scufundata in heliu lichid sau azot lichid sa devina super conductor o sa aiba ceva rezistenta
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#348 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 08 July 2006 - 02:15 PM

Un picut pe langa. Daca bobina nu are miez magnetic va avea impedanta ~0 in curent alternativ. Deci curentul va fi mare si se va topi sarma. Fara miez (sau acea placa metalica) nu merita sa incerci. Pentru tensiune dubla trebuie, musai, dublat numarul de spre. Pentru economie poti folosi si sarma cu sectiunea injumatatita. Dar acest lucru nu afecteaza numarul de spire cerut de aplicatie. La 50Hz ar trebui sa mai pui ceva spire in plus de varianta calculata pentru 60 Hz......zic si eu. Deci practic, parerea mea, este bine sa incerci cu un numar triplu de spire fata de modelul pentru 110V si 60Hz. Oricum mai sigur mai multe decat mai putine.
Bafta.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 08 July 2006 - 02:18 PM

0

#349 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2006 - 05:18 PM

Iata si (... tarara ta ta.. sa cante trompetele... )

o pagina cu planuri ale aerodinei englezului (aia cu filmuletele discutate aici) :

http://jlnlabs.imars...fsuav/index.htm

pagina exacta cu planurile e asta: http://jlnlabs.imars.../gfsuavn01a.htm

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 July 2006 - 05:22 PM

0

#350 Useril este offline   ciobelix 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 July 2006 - 05:38 PM

am facut si eu rost de un plan un Acad . cine il vrea sa dea Mi cu adresa de mail
0

#351 Useril este offline   bethowen 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 08 July 2006 - 08:45 PM

am si eu 80 de mb de planuri cu tot felu de brevete de "farfurii zburatoare",de pe torrenti cine vrea sa caute la www.torrentz.com
0

#352 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC

Postat 08 July 2006 - 09:00 PM

mai sa fiu sincer pe langa munca depusa iesi si foarte scump
adica 6 servo micro- lejer 120 de euro
gyro vreo 40+
motor+controller brushless 100-120 euro
pack LiPol 3S 50 euro
iesi lejer la vreo 300 euro deci...scump doamna scump
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#353 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2006 - 09:06 PM

Dexter_Jr, la 8 Jul 2006, 21:00, a spus:

mai sa fiu sincer pe langa munca depusa iesi si foarte scump
adica 6 servo micro- lejer 120 de euro
gyro vreo 40+
motor+controller brushless 100-120 euro
pack LiPol 3S 50 euro
iesi lejer la vreo 300 euro deci...scump doamna scump

rubrica vanzari e in alta parte. Aici nu vinde nimeni nimic, nu-i nevoie sa te lamentezi atata. In plus ai uitat sa pui telecomanda, receptorul, incarcatorul, opozitia nevestii si benzina pana la terenul de zbor.
Fata de un avion cu 4 axe ai in plus 2 servo si un giro. nasol rau.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 08 July 2006 - 09:21 PM

0

#354 Useril este offline   nego 

• Nou venit
  • Pip

Postat 08 July 2006 - 09:54 PM

Deci,fratilor,....asa scumpa cum e,a construit cineva de la noi din tara un model???...(inafara de Coanda...)
Cat despre multdiscutata bobina,zicea un mega membru ( nu are nick?) ca se va topi fara miez....Ce pot sa zic?....Asa e!...Nu stiu daca mai are rost sa va plictisesc in continuare...Cand mai gasesc ceva mai interesant de zis...va zic.Pana una alta bafta tuturor!
0

#355 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 09 July 2006 - 11:25 PM

Ma nu stiu daca oi fi singuru' care habar nu are ce e aia o AERODINA LENTICULARA ? ? ?
M-ar interesa ca poate prind si eu ideea subiectului!

Scuze de deranj
RedBaron
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

#356 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2006 - 11:38 PM

RedBaron, la 9 Jul 2006, 23:25, a spus:

Ma nu stiu daca oi fi singuru' care habar nu are ce e aia o AERODINA LENTICULARA ? ? ?
M-ar interesa ca poate prind si eu ideea subiectului!

Scuze de deranj
RedBaron

Asa si-a botezat Coanda farfuria sa zburatoare. Foloseste efectul Coanda pentru a realiza portanta.
0

#357 Useril este offline   ciobelix 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 09 July 2006 - 11:39 PM

salut red baron. aerodina lenticulara este un OZN
0

#358 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 July 2006 - 01:03 AM

Daca ar fi OZN n-am avea cum s-o identificam ca fiind "aerodina lenticulara" :)
0

#359 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 July 2006 - 01:51 AM

nego, la 7 Jul 2006, 19:35, a spus:

@ dexter jr
 De transformatoare     Bafta la toti! :)

si daca bobinele cu 250 de spire bagate la 110 Volti zboara... de ce nu zboara transformatoarele? sau adaptoarele ce contin transformatoare si deci bobine?

sa nu-mi zici ca nu zboara deoarece n-au suficiente spire...

Bobina cu miez feromagnetic si cu placa dedesubt intr-adevar induce curenti Foucoult in placa metalica... dar ma intreb... oare are stabilitate? Ma indoiesc.

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 10 July 2006 - 01:52 AM

0

#360 Useril este offline   RedBaron 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1639
  • Inregistrat: 30-April 06

Postat 10 July 2006 - 02:16 AM

m-am mai lamurit !!!
Daca faceti voi una sa mearga tare as fi curios sa o vad ca ii fac poze , le trimit la nasa si ma pun si eu in poza si zic ca am fotografita extraterestrii :)
Just kidding dar ar fi interesant de vazut una pe REAL macar pt mine
KIT GUPPY
Ce e portanta? o floare ce se naste din viteza...
0

Arata acest topic

• 14 Pagini +
  • « Prima
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

23 useri citesc topicul