fratilor!...am aparut si eu...
cine sunt?...pai...nego.
vreau sa zic ca-mi place discutia asta cu aerodina coanda si va dau perfecta dreptate, chiar daca nu am studii in domeniu(am facut si eu doar un an de aeromodelism cand eram mic la palatul copiilor).
Vreau sa zic doar ca am mai auzit si de alte feluri de aerodine...pe langa aerodina MHD mai e una..foloseste ionizarea pe extrados si cu un camp magnetic alternativ aduce aerul ionizat de ,,deasupra" sub intrados unde il ,,dezionizeaza"...ce ziceti?eu cred ca e mult mai usor de realizat.mai ales doar ca o macheta o alimentezi de la priza :) nu trebuie sa aiba mai mult de un metru in diametru(zic si eu asa) da trebuie sa fie foarte usoara.
deci: pe extrados un sistem de ionizare;
pe intrados inca un sistem de ionizare
si in interior o bobina foarte puternik(adica sa suporte curenti mari)
.....si ca sa va plictisesc rau de tot,fiti atenti la faza asta: o bobina cu diametru de 15 cm,formata din 250 spire de Cu-Em de 0,3 bagata in priza la 110V ,,spun unii" ca se ridica de la pamant?!?!?!?!?!?!?cam greu de crezut!!!!!...Eu am facut bobina...dar..nu stiu...
e cam ciudat.in filmarea pe care am vazut-o bobina chiar se ridica.dar ala care dadea interviul a pus o placa sub bobina,care nu stiu daca avea rol ,,decorativ" sau pt. ce era...daca era din metal...pai daca era din metal, curentu alternativ din bobina crea un camp magnetic alternativ care inducea in placa de metal un curent electric(defapt, mai mult ,,unde stationare",daca pot sa le zic asa) ,,sincronizat" cu cel din bobina si de acelasi sens...mi-a spus un colonel ca de aia se ridica...acuma nu stiu.da merita incercat,nu?.....
.....mai dati-mi si mie cate o lamurire daca sunteti amabili...ms
deci sa nu uit!
aerodina aia cu camp magnetic alternativ face acelasi lucru ca si cea a lui coanda,numa ca fara motoare.creeaza o depresiune pe extrados si ,poate un pic de presiune pe intrados.eu cred ca daca e sa mearga,aerul trebuie sa fie bine ionizat si campul magnetic sa fie de putere mare!.practic ,,trage" aer de deasupra si il ,,impinge" jos,sub ea....
acuma nu va suparti si voi pe mine daca oi fi incurcat din termeni...v-am zis, sunt novice
http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Aceasta postare a fost editata de nego: 06 July 2006 - 01:03 PM