Modelism - RHC Forum: purificare kno3 - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

purificare kno3 cum pot purifica kno3-ul?

#1 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 12-November 08

Postat 09 December 2009 - 07:53 PM

Am kno3 este destul de bun dar BP-ul nu ese foarte bun.Din cate am auzit metode de purificare ar fi: dizolvat in apa si inghetat . Dar de aici incepe melamurirea il inghet complet ? sau iau ce ingheata prima data ? Astept ideile voastre de purificare.
0

#2 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 09 December 2009 - 07:58 PM

din ce sursa e?
daca e undeva la 98-99% problema ta e carbunele si sulful, cat de fin sunt macinate componentele si cat de bine le amesteci.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#3 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 09 December 2009 - 08:17 PM

Puritate cu siguranta nu este 98-99% carbunele este facut de mine din lemn carbonizat care cred ca este cat de cat bun... iar ingredientele sunt foarte bine maruntite in ballmill. Un bp mai rapid mi-a iesit cu zahar in loc de sulf. Mai tarziu revin si cu niste video pentru fiecare.
0

#4 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 08 January 2010 - 09:59 AM

Am revenit si cu un video cu cel mai rapid BP pe care l-am facut. este facut dupa reteta 80g kno3, 15g C, 9g zahar, 7g S. nu stiu exact cat a stat in ball-mill aprox. 15 ore. Carbonul este facut de mine din lemn de salcie care pana acum mi s-a parut cel mai bun. Dupa cele spuse mai sus cred ca singurul deficitar la mine este kno3-ul ( care stiu ca nu are puritate mare). http://www.youtube.c...h?v=RG-NeMz19Ms

Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 January 2010 - 10:47 AM

0

#5 Useril este offline   mihaimcg 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 622
  • Inregistrat: 22-January 06

Postat 12 January 2010 - 09:35 AM

nikrazv, la Jan 8 2010, 09:59 AM, a spus:

Am revenit si cu un video cu cel mai rapid BP pe care l-am facut. este facut dupa reteta 80g kno3, 15g C, 9g zahar, 7g S. nu stiu exact cat a stat in ball-mill aprox. 15 ore. Carbonul este facut de mine din lemn de salcie care pana acum mi s-a parut cel mai bun. Dupa cele spuse mai sus cred ca singurul deficitar la mine este kno3-ul ( care stiu ca nu are puritate mare). http://www.youtube.c...h?v=RG-NeMz19Ms

De ce ai pus in amestec si zahar ? BP nu trebuie sa contina zahar. Viteza de ardere este bunicica si ramane si putin reziduu, ceea ce este bine, dar renunta la zahar si pune proportiile corecte.
0

#6 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 January 2010 - 11:13 AM

Stiu ca reteta normala de bp nu contine zahar.Dar cea specificata mai sus merge mult mai bine . Nu stiu de ce . Stiu ca reteta normala este 75-15-10, dar la mine nu functioneaza chiar bine. Tin ingredientele in ball-mill pana cand nu se mai observa nici o scanteie de carbon in filmare. Cred ca e suficient nu? Ma gandesc ca daca nu se vad scantei care sa sara carbonul este suficient de fin sa participe la reactie. A mai incercat cineva reteta asta cu zahar si sulf ? Daca da sa-mi spuna si mie cum a functionat pentru el. Respect.
0

#7 Useril este offline   Lolzy 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 26-March 10
  • Interests:Airsoft,Rachetomodelism,pirotehnism

Postat 30 March 2010 - 10:18 PM

Salut nikrazv am facut si eu o reteta (azotat de potasiu(37.5g)+carbune(7.5g)+sulf(5g)+alchol(o lingurita)) si i-am dat foc si facea nijte scantei mici eu cred ca azotatul de potasiu nu e in cantitate mare tu de unde l-ai luat de a facut asa ????
Lolzy:)!
0

#8 Useril este offline   Tibanu24 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 17-January 10
  • Interests:RACHETOMODELISMUL

Postat 10 April 2010 - 06:14 PM

Salut...daca esti sigur ca nitratul de potasiu nu este pur(dar din filmulet se pare ca este bine...) poti sa il purifici prin dizolvare in apa fierbinte...decantezi daca ai impuritati sau eventual filrat, opresti lichidul, dupa care il lasi sa se raceasca si il bagi in congelator 2-4 ore daca ai 1l volum lichid...sau asfel incat sa se cristalizeze nitratul (undeva la 0 grade celsius se formeaza cristale pe fundul vasului in care ai pus la rece.), versi lichidul ramas...si cristalele le lasi sa se usuce...ar trebui sa fie mai pur.

vezi aici ceva asemanator... http://www.youtube.c...h?v=OgNXMnNN2cg

Si cum sa zis mai sus...conteaza foarte mult proportiile si sa fie foarte fin frecate ingredientele(cu ballmill-ul cateva ore).

Apropo de zahar in pulberea neagra...eu am folosit si retete cu zahar...dar trebuie sa schimbi dimensiunea de evacuare a gazelor din racheta(nozzle) , la BP este mai mica decat la r-candy...eu la BP folosesc 4.5mm si la kno3+zahar 5.5mm, cred ca la cea cu BP+zahar 5mm. La rachietele cu BP am folosi cu succes garantat KNO3=60%, C=30%, S=10%...cu nozzle de 4.5mm.

Sper sa fie de ajutor informatiile mele. Bafta.
0

#9 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 11 April 2010 - 09:42 PM

Lolzy, la Mar 30 2010, 11:18 PM, a spus:

Salut nikrazv am facut si eu o reteta (azotat de potasiu(37.5g)+carbune(7.5g)+sulf(5g)+alchol(o lingurita)) si i-am dat foc si facea nijte scantei mici eu cred ca azotatul de potasiu nu e in cantitate mare tu de unde l-ai luat de a facut asa ????

Daca face scantei este clar ca nu ai un Bp prea fin macinat , sau carbonul este de proasta calitate. Ai din ala prost din comert? Cel mai bun este cel facut acasa de tine. Din lemn de salcie sau brad, cam la aceasi dimensiune, bagate intr-o cutie de metal si lasata in foc pana incep sa se aprinda putin pe la colturi( inchisa bine, doar cu o gaura in capac pe care iese fum), dupa care il scoti si il stingi, dupa care il separi pe cel bun( doar cel care este crocant , se rupe usor si are densitate foarte mica) . Un carbon foarte bine facut face diferenta in BP deoarece arde si mai rapid si este si mult mai usor de mojarat. De fapt carbunele din comert nici macar nu poate fi adus in stadiul in care este acela al meu adica sa nu scoata scantei , numai un carbune de cea mai bina calitate se poate mojara pana in stadiul acela. Si dupa ce l=ai facut poti sa mai incerci ceva mai periculos nu recomand daca nu va pricepeti. Pe cel prezentat in video nu am aplicat metoda asta.
Pentru a-l inbunatati si mai mult pune putin in lingura si pune-l deasupra flacarii de la aragaz. dar numai cate putin , pana incepe sa scoata fum. Dupa scoate-l din flacara si lasa-l sa se raceasca si repeta procesul de cateva ori. Atunci cu siguranta vei avea ceva cu adevarat bun.
Nu am gasit inca o explicatie prea buna dar cred ca se imbunatateste viteza de ardere deoarece azotatul se topeste si intra in particulele de carbon rezultand o imbinare mai intima. MARE GRIJA. Si succes.
0

#10 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 12 April 2010 - 03:52 PM

nikrazv, la Apr 11 2010, 10:42 PM, a spus:

Pentru a-l inbunatati si mai mult pune putin in lingura si pune-l deasupra flacarii de la aragaz. dar numai cate putin , pana incepe sa scoata fum. Dupa scoate-l din flacara si lasa-l sa se raceasca si repeta procesul de cateva ori. Atunci cu siguranta vei avea ceva cu adevarat bun

1. In cantitati foarte mici nu are rost sa te chinui sa faci BP-ul mai bun.
2. In cantitati mai mari exista un risc foarte mare ca sa nu mai apuci sa ai ceva cu adevarat bun.

Cand azotatul este topit se degaja O2 si daca este topit in prezenta carbunelui si a sulfului exista un RISC MARE DE APRINDERE SPONTATA,urmata desigur de EXPLOZIE,in functie de cantitate.
It's difficult to make things simple!
0

#11 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 12 April 2010 - 05:44 PM

Da Zen, ai dreptate , nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asta daca nu sti cu adevarat ce trebuie facu. Dar atat timp cat bp-ul nu este "atins" de flacara nu se aprinde prea usor. Iar temperatura de aprindere este aprox. 300 de grade . Deci daca il pui de exemplu pe fumdul unei cutii de vopsea poti sa imbunatatesti o cantitate destul de mare in portii mici. Si totusi daca zici ca nu este bine sa topesti azotatul atunci de ce functioneaza mai bine bp-ul facut asa? Daca nu esti convins incearca si tu.
0

#12 Useril este offline   Dexter_Jr 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 1589
  • Inregistrat: 28-February 06

Postat 12 April 2010 - 05:56 PM

nikrazv, la Apr 12 2010, 06:44 PM, a spus:

Da Zen, ai dreptate , nu sfatuiesc pe nimeni sa faca asta daca nu sti cu adevarat ce trebuie facu. Dar atat timp cat bp-ul nu este "atins" de flacara nu se aprinde prea usor. Iar temperatura de aprindere este aprox. 300 de grade . Deci daca il pui de exemplu pe fumdul unei cutii de vopsea poti sa imbunatatesti o cantitate destul de mare in portii mici. Si totusi daca zici ca nu este bine sa topesti azotatul atunci de ce functioneaza mai bine bp-ul facut asa? Daca nu esti convins incearca si tu.

voi va auziti ce vorbiti?
cum sa incalzesti bp pana incepe sa scoata fum?
solutia cea mai buna e azotat bun(ingrasamant, azotat dep otasiu de la kemira-punga de 2kg), uscat, macinat foarte fin. Carbune la fel uscat si macinat fin, sulf la fel cat mai fin macinat.
Se amesteca carbunele si sulful si se mai macina odata impreuna dupa care se amesteca cu azotatul si se baga in ball mill. Se lasa acolo pana se obtin rezultatele dorite. Eventual se mai poate granula apoi daca vrei sa-l folosesti la incarcatura de catapultare.
Cel mai fain carbune se obtine din lemn de balsa, copt intr-o cutie metalica.
Experimental Rocketry
The only way to fly...

0

#13 Useril este offline   nikrazv 

• Incepator
  • PipPip

Postat 12 April 2010 - 06:56 PM

De fapt nu este fum propriu-zis. Pentru bp-ul meu asta a functionat cel mai bine. Imi pare rau daca am suparat pe cineva. Data viitoare o sa-mi pastrez parerile pentru mine.
0

#14 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 13 April 2010 - 06:50 PM

nikrazv, la Apr 12 2010, 07:56 PM, a spus:

De fapt nu este fum propriu-zis.

Poate era abur? Prin incalzire se evapora apa? Zic si eu, nu trage dom' Semaca...
0

#15 Useril este offline   IlPadrino 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1437
  • Inregistrat: 17-January 04

Postat 13 April 2010 - 07:17 PM

prin recristalizare
descarca documentul pdf.
Lucrari de Lab Fac de Chim

Fisiere atasate

If You don't have enough time, than sleep faster
0728.26.93.19
0

#16 Useril este offline   RL10 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 111
  • Inregistrat: 22-July 10

Postat 24 July 2010 - 06:02 PM

KNO3 se purifica astfel:
Inainte se dizolva o mica cantitate (cateva grame) intr-o cantitate de 3ori mai mare de apa.
Se lasa o perioada de timp sa se decanteze.
Daca nu se depun reziduri sau sunt in cantitate neglijabila este OK , inseamna ca impuritatile sunt de origine solubila.
Daca sunt depuneri atunci problema este mai complicata.
Presupunand ca esti in primul caz atunci urmezi urmatorii pasi:
1.Cantaresti 1kg kno3,din care pui intr-un vas jumatate din cantitate.
2.Adaugi 0,5l apa si le fierbi cateva minute.
3.Dupa ce s-a dizolvat adaugi restul si continui pana, se dizolva.
4.Rastorni amestecul intr-un recipient transparent si il lasi cateva ore.
5.Vor incepe sa apare cristale lungi transparente in forma de arici((semn distinctiv);(cu cat cristalele vor fi mai mari cu atat vor fi mai pure));daca nu inseamna ca nu este kno3.
6.Le bagi in frigider la 5 grade c si le tii 1 ora.
7.Urmeaza o perioada de 0.5...1 ora in congelator.
8.Le amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca intre ele cat stau in congelator.
9.Cat stau in congelator bagi 0,5l apa int-un vas,tot acolo.
10.Apa o tii pana incepe sa inghete(nu mai mult).
11.Le scoti din congelator ;arunci solutia de deasupra(in ea raman cam 70 grame kno3);cristalele ramase le speli cu apa inghetata , si le amesteci foarte bine;arunci din nou solutia de spalare.
12.Cristalele ramase le poti lasa intr-un vas intins si le lasi sa se usuce cateva zile in mod natural (nu la soare sau in alt mod).
13.Le amesteci zilnic(chiar si de cateva ori pe zi la final) ca sa nu se lipeasca intre ele.
Vei recolta aproximativ 0,9 Kg kno3 de conc. 98%...99%.
Cei 13 pasi se numesc recristalizare.
Pentru cantitati mai mici sunt aceiasi pasi dar cantitatile de apa nu mai sunt valabile;la cantitati mai mari sunt valabile cu conditia ca volumul de apa sa fie multiplicat proportional.
Pentru cei care vor sa incerce recristalizarea le doresc succes si astept intrebari.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro