purificare kno3 cum pot purifica kno3-ul?
Postat 09 December 2009 - 08:17 PM
Postat 08 January 2010 - 09:59 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 08 January 2010 - 10:47 AM
Postat 12 January 2010 - 09:35 AM
nikrazv, la Jan 8 2010, 09:59 AM, a spus:
De ce ai pus in amestec si zahar ? BP nu trebuie sa contina zahar. Viteza de ardere este bunicica si ramane si putin reziduu, ceea ce este bine, dar renunta la zahar si pune proportiile corecte.
Postat 15 January 2010 - 11:13 AM
Postat 10 April 2010 - 06:14 PM
vezi aici ceva asemanator... http://www.youtube.c...h?v=OgNXMnNN2cg
Si cum sa zis mai sus...conteaza foarte mult proportiile si sa fie foarte fin frecate ingredientele(cu ballmill-ul cateva ore).
Apropo de zahar in pulberea neagra...eu am folosit si retete cu zahar...dar trebuie sa schimbi dimensiunea de evacuare a gazelor din racheta(nozzle) , la BP este mai mica decat la r-candy...eu la BP folosesc 4.5mm si la kno3+zahar 5.5mm, cred ca la cea cu BP+zahar 5mm. La rachietele cu BP am folosi cu succes garantat KNO3=60%, C=30%, S=10%...cu nozzle de 4.5mm.
Sper sa fie de ajutor informatiile mele. Bafta.
Postat 11 April 2010 - 09:42 PM
Lolzy, la Mar 30 2010, 11:18 PM, a spus:
Daca face scantei este clar ca nu ai un Bp prea fin macinat , sau carbonul este de proasta calitate. Ai din ala prost din comert? Cel mai bun este cel facut acasa de tine. Din lemn de salcie sau brad, cam la aceasi dimensiune, bagate intr-o cutie de metal si lasata in foc pana incep sa se aprinda putin pe la colturi( inchisa bine, doar cu o gaura in capac pe care iese fum), dupa care il scoti si il stingi, dupa care il separi pe cel bun( doar cel care este crocant , se rupe usor si are densitate foarte mica) . Un carbon foarte bine facut face diferenta in BP deoarece arde si mai rapid si este si mult mai usor de mojarat. De fapt carbunele din comert nici macar nu poate fi adus in stadiul in care este acela al meu adica sa nu scoata scantei , numai un carbune de cea mai bina calitate se poate mojara pana in stadiul acela. Si dupa ce l=ai facut poti sa mai incerci ceva mai periculos nu recomand daca nu va pricepeti. Pe cel prezentat in video nu am aplicat metoda asta.
Pentru a-l inbunatati si mai mult pune putin in lingura si pune-l deasupra flacarii de la aragaz. dar numai cate putin , pana incepe sa scoata fum. Dupa scoate-l din flacara si lasa-l sa se raceasca si repeta procesul de cateva ori. Atunci cu siguranta vei avea ceva cu adevarat bun.
Nu am gasit inca o explicatie prea buna dar cred ca se imbunatateste viteza de ardere deoarece azotatul se topeste si intra in particulele de carbon rezultand o imbinare mai intima. MARE GRIJA. Si succes.
Postat 12 April 2010 - 03:52 PM
nikrazv, la Apr 11 2010, 10:42 PM, a spus:
1. In cantitati foarte mici nu are rost sa te chinui sa faci BP-ul mai bun.
2. In cantitati mai mari exista un risc foarte mare ca sa nu mai apuci sa ai ceva cu adevarat bun.
Cand azotatul este topit se degaja O2 si daca este topit in prezenta carbunelui si a sulfului exista un RISC MARE DE APRINDERE SPONTATA,urmata desigur de EXPLOZIE,in functie de cantitate.
Postat 12 April 2010 - 05:44 PM
Postat 12 April 2010 - 05:56 PM
nikrazv, la Apr 12 2010, 06:44 PM, a spus:
voi va auziti ce vorbiti?
cum sa incalzesti bp pana incepe sa scoata fum?
solutia cea mai buna e azotat bun(ingrasamant, azotat dep otasiu de la kemira-punga de 2kg), uscat, macinat foarte fin. Carbune la fel uscat si macinat fin, sulf la fel cat mai fin macinat.
Se amesteca carbunele si sulful si se mai macina odata impreuna dupa care se amesteca cu azotatul si se baga in ball mill. Se lasa acolo pana se obtin rezultatele dorite. Eventual se mai poate granula apoi daca vrei sa-l folosesti la incarcatura de catapultare.
Cel mai fain carbune se obtine din lemn de balsa, copt intr-o cutie metalica.
Postat 13 April 2010 - 07:17 PM
descarca documentul pdf.
Lucrari de Lab Fac de Chim
Fisiere atasate
-
Sublimarea_si_Recristalizarea.pdf (144.17K)
Number of downloads: 7567
0728.26.93.19
Postat 24 July 2010 - 06:02 PM
Inainte se dizolva o mica cantitate (cateva grame) intr-o cantitate de 3ori mai mare de apa.
Se lasa o perioada de timp sa se decanteze.
Daca nu se depun reziduri sau sunt in cantitate neglijabila este OK , inseamna ca impuritatile sunt de origine solubila.
Daca sunt depuneri atunci problema este mai complicata.
Presupunand ca esti in primul caz atunci urmezi urmatorii pasi:
1.Cantaresti 1kg kno3,din care pui intr-un vas jumatate din cantitate.
2.Adaugi 0,5l apa si le fierbi cateva minute.
3.Dupa ce s-a dizolvat adaugi restul si continui pana, se dizolva.
4.Rastorni amestecul intr-un recipient transparent si il lasi cateva ore.
5.Vor incepe sa apare cristale lungi transparente in forma de arici((semn distinctiv);(cu cat cristalele vor fi mai mari cu atat vor fi mai pure));daca nu inseamna ca nu este kno3.
6.Le bagi in frigider la 5 grade c si le tii 1 ora.
7.Urmeaza o perioada de 0.5...1 ora in congelator.
8.Le amesteci din cand in cand ca sa nu se lipeasca intre ele cat stau in congelator.
9.Cat stau in congelator bagi 0,5l apa int-un vas,tot acolo.
10.Apa o tii pana incepe sa inghete(nu mai mult).
11.Le scoti din congelator ;arunci solutia de deasupra(in ea raman cam 70 grame kno3);cristalele ramase le speli cu apa inghetata , si le amesteci foarte bine;arunci din nou solutia de spalare.
12.Cristalele ramase le poti lasa intr-un vas intins si le lasi sa se usuce cateva zile in mod natural (nu la soare sau in alt mod).
13.Le amesteci zilnic(chiar si de cateva ori pe zi la final) ca sa nu se lipeasca intre ele.
Vei recolta aproximativ 0,9 Kg kno3 de conc. 98%...99%.
Cei 13 pasi se numesc recristalizare.
Pentru cantitati mai mici sunt aceiasi pasi dar cantitatile de apa nu mai sunt valabile;la cantitati mai mari sunt valabile cu conditia ca volumul de apa sa fie multiplicat proportional.
Pentru cei care vor sa incerce recristalizarea le doresc succes si astept intrebari.