Salut si La multi ani !
1. Obiectivele ROSA si ARCA par fi destul de diferite, cel putin in detalii, la fel mijloacele de realizare si PR.
2. Putem spune ca ARCA “si-a castigat” contractul prin efortul ROSA (de fapt al statului roman) dar si pe baza unor realizari cat de cat in ceea ce priveste ridicatul cu balonul. Ce sa dea ESA romanilor sa faca?? Luati si voi asta acum, vor face suedezii si italienii altceva, daca da gres nu e mare scofala, lansarile de modele reduse de la mica inaltime si simularile pe calculator sunt facute deja de englezi.
3. E doar inceputul, cu siguranta ca vor veni si alte contracte, pentru ROSA, etc, eu cred ca trebuie aratat interes si ceva credibilitate. Afilierea la ESA e ceva foarte important, formidabil as zice.
4. Lumea e atrasa de partea mai spectaculoasa a domeniului si omite sau nu-si bate capul cu “chestii ascunse” sau “maruntisuri” cum ar fi electronica, telecomunicatiile, control, materiale, dispozitive, etc. De aceea se stie mai mult despre nazbatiile ARCA si maretele lor realizari decat despre activitatea altora in domeniu. Reclama desantata facuta cu ajutorul unor ziaristi habarnisti cumparati la kilogram s-a intors impotriva arcasilor si cu siguranta ca lipsa de credibilitate sau imaginea manjita au fost unii din factorii subiectivi si in evaluarea proiectelor de care vorbiti. Daca au obtinut locuri atat de slabe la toate proiectele, evident ca ceva e tare in neregula (desi parca toate proiectele aveau un numitor comun: autorul, renumitul initiator al metodei stabilizarii cu sarme…).
5. Cu modelismul si sprijinirea lui de catre stat: Mihai e foarte sufletist si patriot dar trebuie vazut ce reprezinta modelismul pentru societate, ce avantaje aduce si daca banii dati sunt dati cu folos, nu doar pentru distractii de moment sau avantaje materiale pentru un grup f. restrans.
Poate ar fi bine sa se aloce fonduri numai pentru activitati cu copii sau tineret, restul daca vor hobby n-au decat. De asemenea un suport pentru participari la competitii internationale, taxe afilieri, etc, suport 100% ptr juniori si mult mai limitat pentru seniori. Acel 2% din impozit, ajuta organizatiile foarte mari si foarte cunoscute, altfel se imprastie prea mult banii si nu ajung decat de carpeli. Daca toata suflarea modelistica si familiile ar contribui la ceva gen FRMd sau o organizatie echivalenta cred ca s-ar strange suficient pentru sute de participanti anual la competitii internationale, inclusiv ceva materiale destepte. Sunt chiar curios daca asa ceva se intampla, la ce scara si daca cineva dintre voi chiar stie de asa contributie (adica acei 2% dirijat centralizat spre modelism) si daca sistemul romanesc chiar functioneaza cum zice, adica banii se duc unde zice omul sau se e-distribuie “unde si la cine trebuie”. Am mentionat doar "suflarea modelistica" nu cine stie cati cetateni, dar trebuie sa se treaca peste ambitii de gasca ("dam dar numai pentru noi !").
Aici In CA e greu cu fondurile pentru ca activitatea este doar una de hobby, dar sunt totusi bani.
Dau exemplu de buget (2011), ca sa va faceti o idee despre raportul dintre diferite capitole (nu cititi daca n-aveti timp)
Venituri: 858.881 $ din care taxa de membru 711.521, venituri din dobanzi 11.929, taxe de inregistrare 5.991, Vanzari 16.748, Contributii (sponsorizari) 100.000.
Cheltuieli: 677.516 $ din care pentru agenda FAI 45.612, Adunarea generala anuala 38.753 (!), salariu presedinte 5.066 (pe an, adica mai nimic), indemnizatii comitete 11.344, salariile celor 2 persoane angajate permanent (femei, administrativ): 92.406, etc. Din cheltuielile pentru FAI, 17.536 taxa afiliere, si numai
24.000 dolari pentru participari la Mondiale ! Cheltuieli cu asiguarile membrilor: 100.000 $. Per total sunt mult mai multi modelisti decat in Ro iar activitatea este incomparabil mai dezvoltata (pe banii proprii....).
6. Numarul tot mai redus de practicanti (cu exemplificare la modele spatiale): nu numai in Ro e asa, e doar mai rau acolo si datorita restrictiei severe de folosire a motoarelor. Uite ca si aici, unde nu sunt asa restrictii si oricine poate sa cumpere ce motoare vrea, nu sunt deloc multi practicanti, si aproape deloc interesati de competitii si FAI. E distractie ocazionala si atat. Marea majoritate merg pe lucruri mai mari care implica mai multa munca, tehnica, gandire. Modelismul competitional a ramas peste tot undeva la nivelul anilor 70, chiar daca s-au facut ceva modificari cosmetice si a aparut si s-a dezvoltat RC ul. Nu mai e entuziasmul de atunci, lansarile spatiale sunt ceva obisnuit, copiii nu mai cad pe spate la o lansare de rachetomodel din hartie. Trebuie venit cu ceva mai mare si mai destept. De aceea zic ca rachetomodelismul asa cum e acum, va muri incet incet, de plictiseala, fiind mentinut in viata exclusiv de cei care au castig banesc de acolo (cativa antrenori care mai sunt, si aceia in majoritate trecuti bine de 50 ani) in lipsa de altceva. Pe vremuri mai erau avantaje, ba o scoatere din productie, ba o calatorie in strainatate - altfel imposibil de obtinut- ba niste premii de la FRMd, semnificative fata de nivelul salariilor. Nu e deloc
intamplator ca rachetomodelismul competitional este acum aproape
exclusiv o petrecere est-europeana, in familie, in care strainii sunt bineveniti doar ca décor si oferire de credibilitate.
E tot mai greu de acceptat, pentru un adult din ziua de azi faptul ca muncesti sa construiesti ceva, lansezi si jucaria se afla la cheremul curentilor atmosferici, cade in cine stie ce loc inacesibil, motoarele pot distruge toata munca intr-o clipa, toate astea cu o probabilitate mult mai mare decat in cazul rachetelor mai tehnice sau in cazul altor discipline modelistice. Pentru cei care au fost la ultimul CM: amintiti-va de sirul de 15-20 sportivi si suporteri, raspanditi in linie pe cateva sute de metri, cautand in zadar un obiect minuscul cazut in iarba sau tufisuri. Frumos ca aspect si “team building”, penibil ca situatie si un semnal ca in ciuda unor idei inovatoare, corabia se poate scufunda (se pierde din interes).
Revenind la ARCA si proiectele ei, observ ca IAR 111 pare lasat balta, la fel ca si mai toate proiectele de pana acum, noul proiect strategic – racheta in 2 trepte si motoarele ei sunt doar in faza de macheta din plastic (maximum realizabil adica, dat fiind antecedentele) si interesul a revenit la bani baloane si butoaie aruncate in apa. Ragaz bun pentru altii sa recupereze intarzierea, domeniul lansatoarelor, ma gandesc la ROSA, ISS, etc.
:clapping:
Aceasta postare a fost editata de liviu123: 04 January 2013 - 05:22 AM