MIG-29, la Sep 20 2009, 05:27 PM, a spus:
Eu nu imi fac griji vizavi de problemele termice cat mai ales de problema legaturii radio (in ambele sensuri) la distantele respective. Nu este o ideea rea sa incercam un test partial cu electronica respectiva- un sistem FPV, OSD, RC long range. Putem incerca chiar toamna aceasta un astfel de test. Acest test ne va permite si sa verificam structura statiei de sol precum si justetea alegerii punctului de lansare.
MIG-29
1. Pentru statia de sol: sistem antena FPV1, sistem antena FPV2, telescop, Antena emisie RC- propun sa construim un cadru cu articulatie 180grd/verticalx360grd/orizontal actionat electric ( 2 motoare demultiplicate comandate de un joystick de genul celor de la oglinzile auto cu slow si full speed ).
Pozitia de lucru poate deveni foarte incomoda pt. spoter si treaba ( deci si confortul....) este foarte importanta.
Putem monta o alta camera video pe telescop pt. vizualizare pe laptop, eventual cu OSD care sa afiseze RSSI de la receptorul de pe balon intors pe un canal auxiliar ??
Emitatoarele FPV au si canal audio ? -poate fi folosit acesta cu succes ( modem de rata mica ).
Ceva materiale ( profil ALU, teava fi 90-110, cornier si "biscuiti" de beton pt. stabilitate cred ca pot face eu rost.. )
Dar musai am nevoie de ceva dimensiuni si detalii ale sistemului de prindere al antenelor...
2. Apropo de antene, sigur trebuie aliniate prin masuratoare ( pentru a fi siguri de coliniaritate lob radio cu axa optica a telescopului ), ca alfel pointam optic si semnal jumate...
A ramas FPV in 2.4 si 1.3 ? Sistemul RC in ce frecventa?
Pentru receptia de RC ( de ce nu si pentru emisia FPV ) neaparat diversitate spatiala - ca nu cred ca poate cineva sa garanteze pentru o pozitie ( fie ea si doar in plan ) a planorului.
Extinctia ( pierderea de semnal ) la crosspolarizare ( perpendicularitate intre antena emitator si antena receptor ) ajunge in caz "fericit" la 30-35 dB adica pierdem tot.
Acum pentru trei antene baston nu cred ca stiu sa la leg adaptat ( am cam chiulit la cursul de antene :unsure: ) dar poate gasim ceva ajutor calificat; eu pot doar sa le testez calitatea semnalului receptionat ( rotite in toate directiile pentru a vedea semnalul maxim si minim ). Nu ar strica o verificare pe model pentru a vedea si influenta radiatorului, mai exact a intregului sistem electronic.
3. Pentru testare sistem FPV nu ne trebuie booster. Putem incerca orb ceea ce avem ( antene, emitator si receptor ) -poate si sistemul de antene de pe modul si statia de sol cu tot cu telescop.
Puterea suplimentara a boosterului ( nu stiu de cit este, 10-17dB ? ) va fi un bonus daca reusim o legatura cvasistabila pt. 20Km ( poate 25 ? ) Daca va hotariti si sistemul de antena nu este prea mare ( oricum trebuie facut demontabil pt. a putea fi transportat ), putem sa-l instalam undeva la 10-15-20Km in estul Bucurestiului si modulul sa emita/receptioneze de pe o cladire inalta pentru a avea LOS ( am acces pe citeva ).
Sau pentru doar antena ( 2.4 ) si telescop putem fi pe cladire si modulul la sol ( il deplasam cite 2-5 Km si vedem ce si cum ). Testam si imunitatea la zgomotul produs de oras ( nu-i tot aia da ...)
4. Cred ca statia de sol ar trebui sa fie undeva intre punctul de lansare si cel estimat de aterizare si decalat de la aceasta axa pt. a nu fi nevoiti sa facem manevre complicate de urmarire.
Apropo de statia RC, nu faceti rabat la nr. de canale, cu 1 sau 2 canale disponibile si un multiplexor gen NAUTIK-multi split obtinem alte 4-8 canale ( este adevarat ca de 4 ori mai lente dar.. ) numai bune pt. comenzi auxiliare. Putem folosi ceva dedicat ( gata de cumparat ) sau ceva gen dispozitiv "Charlie"...
5. Ce electronica auxiliara puneti pe modul ? Se pare ca senzorii de presiune comerciali au erori mari spre 0 milibari, iar GPS-ul nu merge peste 25 Km.
Putem folosi intoarcerea unui semnal ( cel de sincro-reset de la RC ) pe canalul auxiliar ( vezi punctul 1 RSSI ) si la sol cu un frecventmetru/cronometru dublu trigherat sa masuram timpul dus-intors - o functiona ??? -ne va da estimat distanta modul-statie de sol.
Asteptam deciziile "comitetului director" ( celor mai in tema si cu experienta in domeniu ) relativ la ce facem, cum si cind..pentru a putea trece la treaba.
P.S. Va rog eu mult, renuntati la modem GSM, lucrez in domeniu si stiu..
Caracteristica antenelor este de 3-6 grade pe verticala si in rural tiltul este de la 0 la -4 iar in urban pina la -10 pentru h antena 45-50m.
La inaltime mare ( 100m ) aveti disponibile o multime de celule cu semnal slab intre care modemul sa faca ping-pong.
Pentru h 1Km nici nu mai spun. Oricum celula GSM are 30Km raza mazima ( limitata de timpul dus-intors ) si asta cu booster si rec ( Tower Mounted Amplifier ).
Nu cred ca va doriti in modul un emitator de 2W cara sa semnalizeze ( emita in regim burst ) din 2 in 2 minute degeaba...
Scuze de "postul" asa lung...
Cu stima, Frankie.