Alegere velier
#1
Postat 31 August 2009 - 08:19 PM
De curand am revenit dintr-un scurt concediu dintr-un oras care este si un mare port al Europei si asa am redescoperit o mare si veche pasiunea de-a mea de pe vremea "Palatului pionierilor" :blink:
Pentru inceput as vrea sa construiesc un velier pentru ca mi se pare ca e cel mai usor de realizat. Am citit destul de mult pe net si pe forum si mi-am oprit privirile asupra concursurilor de veliere asa ca am ales sa incerc sa reproduc velierul celor de la Ericsson.
As dori cateva sfaturi, am gasit destul de multe despre velierul asta pe net, dar as dori sa stiu daca a mai construit cineva de pe acest forum un astfel de velier.
Am atasat si o poza cu el luata de pe site-ul volvooceanrace.
Multumesc si astept parerile voastre.
#2
Postat 01 September 2009 - 08:41 PM
Vad ca nu are nimeni nici o parere despre modelul asta... eu voi continua totusi cu el.
Azi am primit planurile si maine imi ajunge lemnul de balsa. Pana atunci voi modifica un pic scara si voi taia coastele (sper ca tot asa le zice si acum).
O sa postez poze pe parcurs in speranta ca voi primi si ceva sfaturi de la voi.
Prima mea intrebare este ce adeziv e cel mai bun pentru balsa. Pe vremea mea foloseam aracet dar cred ca acum sunt alti adezivi mult mai buni. Am citit pe acest forum si pe net, dar nu am gasit un raspuns foarte clar, unii sunt de parere ca cianoacrilatul este cel mai bun altii spun ca un adeziv de la UHU e cel mai bun. Despre cianoacrilat stiu destul de mult pentru ca il folosesc zilnic diferenta este ca eu il folosesc pentru PVC. Sunt foarte multumit de el in ceea ce priveste plasticul, se comporta destul de bine si la slefuit. Intrebarea mea este daca a lipit cineva balsa cu el si cum s-a comportat la slefuit.
Gata pentru astazi :) ma apuc de modificat scara la planuri
O seara frumoasa tuturor
#3
Postat 01 September 2009 - 09:10 PM
The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
#4
Postat 02 September 2009 - 06:05 PM
Din pacate cei de la #$%&%#$$ nu mi-au trimis astazi baghetele de balsa asa ca nu am facut mare lucru astazi. Am taiat coastele si le-am prins pe un suport de PAL, pe coaste am pus banda adeziva (pe cant) ca sa nu se lipeasca baghetel de balsa de ele si sa le pot scoate dupa ce pun rasina pe exterior.
Sper ca totusi maine sa ajunga si lemnul si sa incep sa il lipesc. Ca si adeziv o sa folosesc totusi cianoacrilatul pentru ca merge mai repede, sa speram ca se poate slefui cum trebuie.
#6
Postat 02 September 2009 - 06:57 PM
Daca iti intarzie lemnul de balsa de la Botosani, mai ai urmatoarele posibilitati (asta daca esti din Bucuresti, dar cel putin un magazin are reprezentante si in alte orase):
In Bricostore Militari unde am vazut personal la inceputul lui iulie si in Bricostore Orhideea unde a vazut bitex in a doua jumatate a lunii. Aratau bine si era o mare varietate de tipodimensiuni (baghete, placi, blocuri, toate de 1m lungime). Nu erau Robbe.
In unul din magazinele de materiale pentru artistii plastici, situat in galeriile Hanului Cu Tei din zona Lipscani, am vazut personal baghete, placi, parca tot cele Robbe.
In magazinul situat la subsolul Institutului De Arhitectura doar am auzit de 3-4 ori.
In magazinul Mr. Bricolage am vazut acum peste jumatate de an, intr-un mic colt in care expunea marfa chiar magazinul de la care ai comandat tu, dar la preturi mai mari decat pe site.
Cianoacrilatul e rapid, trebuie sa pui din prima perfect, nu mai poti aluneca. De la Uhu este un adesiv special pentru balsa si l-am vazut in hipermarcheturi Careffour.
Am vazut ca ai taiat coastele din forex de cca. 6mm, cu pendularul. Ce lama ai folosit? Pentru ce material si cu ce marime de dinti?
Am uitat: Gyula iti atragea atentia ca CA este mai dur, poate ca sa fii atent la slefuire cand daca insisti pe CA, poti lua prea mult din balsa.
Aceasta postare a fost editata de navigator: 02 September 2009 - 07:00 PM
#7
Postat 02 September 2009 - 07:09 PM
The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
#8
Postat 02 September 2009 - 07:18 PM
Cu cianoacrilatul lucrez iarasi destul de des la lipit komatex de 3mm si daca lucrezi cu grija nu curge foarte mult atunci sper sa nu trebuiasca sa slefuiesc foarte mult. Voi vedea... oricum dupa ce lipesc baghetele o sa dau o mana de chit subtire si dupa slefuire o sa pun fibra cu rasina si pe interior si pe exterior... pe exterior poate chiar doua straturi (un strat in lungul barcii si celalalt de-a latul - in functie de cat de tare o sa fie dupa primul strat).
Multumesc pentru indrumarile in ceea ce priveste lemnul... eu stau in Timisoara si din pacate nu avem bricostore aici... o sa incerc la practiker.
La ei pe site scrie ca dureaza 2 zile ... poate am fost eu cam grabit si vroiam sa imi ajunga intr-o singura zi ;) sunt sigur ca maine o sa ajunga oricum o sa incerc sa caut si un distribuitor local pt ca se intampla sa uit sa comand ceva si nu vreau sa astept 2-3 zile de fiecare data. De exemplu acum am hotarat in ultimul moment sa las prima si ultima coasta definitiv si vroiam sa o fac din lemn. nu am gasit decat pentru prima un rest de placaj.
#9
Postat 02 September 2009 - 08:10 PM
Gyula, la Sep 2 2009, 08:09 PM, a spus:
Exceptional articolul... multumesc
#12
Postat 03 September 2009 - 08:15 AM
Ieri am facut o greseala pt care vreau sa imi cer scuze. Am acuzat o firma (nu o sa ii mai spun numele) ca nu a trimis lemnul de balsa, dar vina o are firma de curierat care a ajuns ieri dupa ora 18 cand binenteles nu mai era nimeni sa preia coletul.
Deci imi cer scuze firmei respective si sper sa ajung astazi sa lipesc macar cateva baghete asta dupa ce o sa le tai ca sunt la 100mm latime... inca ma gandesc la ce latime sa le tai... avand in vedere ca e destul de curbat velierul o sa le tai la 10mm latime si apoi o sa trebuiasca sa le imbin ca sunt la 1000mm lungime iar velierul meu are 1300. Nu am mai modificat planurile desi intetionam, dar din graba am plotat coastele initiale nu cele modificate de mine... acum o sa am un velier de 1400mm lungime si 2000mm inaltime :rolleyes:
#13
Postat 03 September 2009 - 06:32 PM
Din pacate astazi nu am poze pentru ca astazi a fost o zi plina la munca si nu am avut timp de velier (din fericire pt ca nu am mai avut de mult comenzi cum trebuie :rolleyes: )
Cred ca am facut o greseala cu alegerea grosimii lemnului. Pe vremea mea, adica acum vreo 20 de ani, foloseam la navomodele placaj de 2mm si era perfect. Eu am vrut sa comand placaj de balsa de 2mm, dar nu era pe stoc si a trebuit sa aleg intre 1,5mm si 3mm. Am ales de 1,5. Cand a ajuns "placajul" de balsa am observat ca placajul de acum nu mai este de placajul care il stiu eu adica pt mine placaj insemna 2 esente de lemn dispuse alternativ in 3-4 straturi... era foarte rezistent si destul de manevrabil. "Placajul " de balsa inseamna de fapt un singur strat de lemn de balsa de 1,5mm... daca ma chinui un pic cred ca se si vede prin el :)
Nu am rezistat si am taiat cateva "baghete" de 10mm latime si le-am lipit pe structura.... nu prea imi inspira incredere... nu prea stiu daca sa continui sau nu...
Voi ce parere aveti? A mai placat cineva cu lemn de balsa de 1,5mm... (repet lemn de balsa plin nu placaj)?
#14
Postat 03 September 2009 - 08:00 PM
Placaj de balsa inca nu am vazut, probabil e o confuzie. Placajul e de obicei din minim 3 straturi, din esente mai tari decat balsa. Placile de balsa sunt asa cum le-ai primit, dintr-un singur strat. Pacat ca nu am discutat inainte sa faci comanda.
Eu am facut din balsa de 3mm o coca de un metru, dar si acela se deforma in timpul slefuirii, trebuia sa lucrez cu mare grija.
Din 1,5mm nici nu-ti mai ramane pentru slefuit....
The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
#15
Postat 03 September 2009 - 09:01 PM
Gyula, la Sep 3 2009, 09:00 PM, a spus:
Asa este esta... e cam subtire... ma gandesc sa continui totusi, daca tot am inceput si o sa castig ceva experienta... intre timp comand balsa de 3mm.
La coca asta o sa ii las la sfarsit coastele si o sa le si lipesc, o intaresc cu ceva fibra si rasina si o sa o folosesc pentru termoformare... tot aveam de gand sa incerc sa vad daca pot termoforma forma asta de coca in felul asta pot face oricand alt velier rapid din PVC
#16
Postat 04 September 2009 - 07:36 AM
The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
#17
Postat 04 September 2009 - 08:06 PM
Astazi am avut ceva mai mult timp si am continuat cu lipitul baghetelor. Cateva lucruri care le-am observat "pe pielea mea" :)
- nu folositi lemn de balsa asa subtire mai ales la un velier asa de mare;
- nu folositi cianoacrilat la lemn de balsa subtire. cu toate ca am incercat sa lucrez incet si cu grija nu poti sa lipesti balsa de 1,5mm fara sa curga lipiciul si pe langa asta adezivul se "imbiba" in lemn oricat de subtire il pui.
Poate... adica nu poate... sigur nu am experienta necesara in constructia de navomodele si in lucru cu baghete de balsa dar lucrez destul de mult cu materiale subtiri (PVC de 2-3mm) si cu cianoacrilat, dar nu am reusit sa lucrez "curat". :)
Sfatul domnului Gyula este foarte bun si logic, dar imi place prea mult velierul asta si nu am vrut sa ma apuc de altul.
Vestea buna e ca am gasit pe net o rasina foarte buna care este si izolator si adeziv in acelasi timp sper sa imi intareasca destul de tare velierul ca sa nu fiu nevoit sa o iau de la capat... oricum am comandat balsa de 3mm pt orice eventualitate. O sa ma straduiesc sa fac prima slefuire cu cea mai mare grija in asa fel incat sa mai am pe ce pune "super" rasina :rolleyes:
Si acum cateva poze de astazi.... o sa ii rog pe cei experimentati sa imi spuna .... de fapt sa NE spuna .... care este modalitatea(ordinea) cea mai buna in a pune baghetele.
#20
Postat 04 September 2009 - 09:38 PM
aa si pressto imi place cum va iesi velierul:) lucrez si eu la unul din fibra de sticla dar nu am apucat sa deschid subiect..pentru ca lucrez cam incet..si nu mai am mult pana o tremin(vopsitul,velele,catargul si electronica de instalat mai am )..
spor :lol:
o seara placuta
ice
KIT, la Sep 4 2009, 09:51 PM, a spus:
Aceasta postare a fost editata de Ice: 04 September 2009 - 09:40 PM
#21
Postat 04 September 2009 - 09:46 PM
Pressto, felicitari si sporuri!
Evident, nici eu nu am vazut balsa-placaj pe la noi...
Evident, la 1,5mm grosime este mult prea subtire. As zice si eu ca 3mm este cam la limita de jos.
Eu am facut o coca de 1 metru din bagete de pin de 10x3, acum vreo 17-18 ani. Evident, pinul nu este recomandabil pt. asa ceva, din cauza structurii. Inelele de esenta tare (dramen) ce alterneaza cu cele de esenta moale, fac slefuirea greoaie.
Cel mai bine m-am impacat cu baghete din tei (8x3) la o alta coca (Ragtime a lui Bantock). Se prelucreaza exceptional. Dar are densitate mai mare decat balsa. Am abandonat-o de vreo 10-12 ani...
Dar, acum balsa se gaseste pe toate drumurile. Inclusiv la Hornbach (nu stiu daca este in Timisoara).
Pt. lipit baghetele poti folosi excelent de la Henkel "Moment Wood express". Exista si o varietate pe care scrie ca este rezistent la umezeala. Nu este aracet. Face priza f. rapid, ai timp sa repozitionezi bagetele, poti sa stergi excesul care curge si se slefuieste excelent o data intarit. Evident, barca trebuie "watherproof" si pe dianuntru si pe dinafara, ceea ce vei face oricum.
Eu sa fiu in locul tau, as abandona varianta 1,5m si as continua cu 3 sau 4mm.
Incearca sa "pasuiesti" cat mai bine bagheta ce urmeaza sa o lipesti, cu cea deja lipita. Asta aproape inevitabil inseamna sa o ingustezi inspre capete si uneori chiar sa teshesti capetele.
Da o privire pe constructia velierului Taktic a lui Guru Gyula.
Ai acolo si o idee despre un dispozitiv de prelucrat baghete.
Si Triple Crown are poze f. misto.
Dar nu trebuie sa te iei dupa el si sa faci filoxera de aia cu intarsii si decoratiuni cu esente nobile, ca Gyula e dus rau de tot si nu mai are scapare...
Gyula, la documentul ala i-am dat demult print, l-am legat frumos si i-am pus scoatze ca sa-l pot citi din scoarta in scoarta!
Si spuneti-i Pressto-ului ca saptamana viitoare, de vineri pana dumineca, este regata de veliere la Rm. Valcea. Poate ca da o fuga sa vada! Pressto!
#22
Postat 04 September 2009 - 10:18 PM
O sa lucrez la amandoua veliere (si cel cu balsa de 3mm) in paralel. Practic asta de acum este pentru teste :lol:
Daca cautam pe net sau daca ceream sfaturi le obtineam mai greu ;) asa daca postez poze cu evolutia constructiei primesc mult mai repede sfaturi si link-uri foarte utile. Sper ca al doilea velier sa iasa asa cum trebuie. Treaba asta cu subtiatul baghetelor la capat nu o stiam... oricum la balsa de 1,5 nu stiu daca reusesc... abeea pot sa o tin in mana fara sa se rupa ;).
#23
Postat 04 September 2009 - 11:01 PM
pressto, la Sep 4 2009, 11:18 PM, a spus:
Pai vezi "divaisul" lui Gyula...
Si lasa naibii 1,5 ca e munca de pomana.
#25
Postat 05 September 2009 - 01:54 PM
Adevarul este ca adezivul meu se si imbiba in balsa, dar si eu am lucrat cu o sticla care fiind folosita de mai multe ori (si de mai multi oameni) avea orificul pe unde curge mult marit de la atatea curatari.... in fine am luat o sticla noua, i-am aplicat un ac de aplicare mai subtire si acum nu mai e cazul acelor scurgeri de adeziv.... e totusi o mare diferenta intre PVC-ul cu care lucrez eu si balsa-ul de 1,5mm dar incet incet o sa invat.
Ca sa nu fac aceeasi greseala ca si cu lemnul de balsa vreau sa rog pe cei mai vechi in bransa sa imi dea un sfat in ceea ce priveste vinciului... adica ce modele de servo folositi si care este cel mai bun avand in vedere ca vela mea e destul de mare
#26
Postat 05 September 2009 - 03:40 PM
The pessimist complains about the wind, the optimist expects it to change, and the realist adjusts the sails
#28
Postat 05 September 2009 - 04:30 PM
http://www.greatplan...s/gpmr6160.html
parea mea.
Cate ceva despre adezivi:
http://www.airfieldmodels.com/information_...g/adhesives.htm
Tu ai cumparat placi de balsa. Placaj din balsa nu se gaseste curent. Doar maniaci....precum cel cu site-ul de mai sus...si-l fac singuri.
Valteras, te rog mult de tot sa-mi dai un link cu adezivul minune (Moment Wood express).
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 05 September 2009 - 04:40 PM
#29
Postat 06 September 2009 - 12:42 PM
dan_mitea, la Sep 5 2009, 05:30 PM, a spus:
Cu placere: Moment Wood Express
Moment Wood Super cica este ala rezistent la umezeala. Dar pe cutia lui scrie clar ca nu se recomanda la constructia de barci. Eu nu l-am folosit.
Am folosit Wood Express cand am facut modelul pt. o matritza de Monarch (clasa M). Baghetele folosite au fost din MDF de 5x3 si nu am reusit sa le lipim absolut deloc cu CA! Dupa ce am incercat tot soiul de adezivi, am primit pontul cu Wood Express de la GunMan si de atunci sunt fan Wood Express. Repet, se slefuieste exceptional, mai ales in combinatii cu esente ce nu sunt chiar foarte moi. Totusi, cred ca si in combinatie cu balsa se slefuieste relativ OK.
Eu personal, daca as face o coca de balsa, as face asa:
-balsa de 10x3;
-baghetele pasuite cat mai fest, sa nu existe spatii mari ce necesita clei mult;
-lipire cu Wood Express/Super 3;
-stergere cat mai rapida a scursorilor, atat pe dinafaca cat si pe DINAUNTRU!!;
-punctare din loc in loc cu CA, strict pt. fixarea zonelor dificile, pana se intareste Wood Express;
-asta in combinatie cu benzi elastice si ace cu gamalie, numai in zona coastelor;
-dupa slefuire, sticla de 50-80gr/mp pe exterior si 30-50gr. pe interior, musai numai cu epoxi!
#30
Postat 08 September 2009 - 08:24 PM
Am incheiat de lipit baghetele si am slefuit un pic coca... maine sper ajunga fibra si rasina sa pun primul strat de fibra
Am cautat un pic pe net si subiectul winch... cel de la RMG e un pic cam scump pentru mine (aprox 200$) mai ales ca imi trebuie 2 bucati... hitec e mult mai ieftin... inca mai caut ... ma gandesc si la varianta sa modific eu un servo normal... in fine e timp si pentru asta
cateva poze