Ii rog pe cei care vin numai cu motive de descurajare (desi intentia lor probabil ca nu va fi asta) sa nu posteze aici toate piedicile. sunt educative, e adevarat, dar e mai bine sa nu umplem topicul cu asta si stiu si eu ca nu va fi usor. Stiu ca sunt multi care imi vor spune "te-ai gandit ca nu poti face aia sau aia?" sau altele asemanatoare dar stiu si ca sunt multi care au construit un ultrausor (cu sau fara motor) si sunt si mai multi care au foarte multa experienta (mai multa decat mine - recunosc) si de aceea apelez la orice sfat din partea lor/ voastra. Apelez la cei care au mai multa experienta si termeni completi si corecti in domeniu, sa uzeze de rabdarea acelor oameni care stiu si vor sa impartaseasca si altora din ceea ce stiu ei in termeni cat mai pe intelesul tuturor.
Chiar daca as fi putut in particular sa apelez pentru sfaturi competente totusi, am deschis topicul acesta pentru a folosi si altora in incercarea lor de a construi un aparat de zbor.
Din fericire am avut de curand o discutie foarte importanta cu intructorul Simion Campean de la aeroclubul Dacia Deva (acum pensionat) care, prin sfaturile sale, ma va ajuta de-a lungul constructiei (si sper ca ma va onora sa faca inspectia aparatului atunci cand va fi gata). Planorul asta e un vis din copilarie (asemeni multora dintre voi - mai tineti minte? :angry2: )si il voi realiza oricum, numai ca vreau sa nu mai intarzie atat (si asa am asteptat destul) si mai ales vreau sa acopar lipsa mea de cunostinte cu ajutorul celor mai experimentati (asta pt ca vreau sa zbor de mai multe ori :D )
Va multumesc de acum pentru rabdare, intelegere si mai ales pentru ajutor.
Sa trec la ce "ma doare":
am cateva tipuri de planoare ultra usoare de la care, luand ceea ce ma intereseaza si combinandu-le, vreau sa imi construiesc propriul planor. Astfel ar fi:
superfloater -ul care, pentru mine arata superb dar e construit din aluminium, dar eu vreau o structura din lemn.
acesta e superfloater: http://www.kite-ente...ges/woodysf.jpg
celalalt planor, ar fi germanul ULF-1 care a contruit din lemn si decoleaza prin alergare. aici este site-ul:
http://www.eel.de/en...description.htm
un alt planor, de fapt planoare, care arata foarte bine si au foarte multe idei bune ar fi cele cnstruite de mike sandlin. acesta e singurul (din cate am gasit eu) care posteaza pe net planurile in detaliu al constructiilor sale: BUG, PIG, GOAT :
aici e site-ul sau: http://home.att.net/...sandlin/bug.htm
ce vreau eu este o combinatie intre acestea doua: un planor ultrausor, construit din lemn, cu decolarea prin alergare dar care sa aibe aspectul superfloater-ului cu cockpitul deschis. stiu ca nu o sa obtin combinatia perfecta a celor doua dar vreau ca planorul meu sa imprumute din caracteristicile cautate de mine la cele doua.
- pentru inceput cauta sa aleg intre cateva profile care ar fi mai potrivite pentru o portanta mare si o viteza mica: unul ar fi chiar cel folosit la ULF 1: FX 63-137 chiar daca e mai dificil de construit (acesta aduce cu profilul folosit la ICAR-1 (grunau 9). poate il voi modifica putin marindu-i curbura intradosului (subtiindu-l). o alta varianta ar fi profilele folosite de ultrausorul Daedalus: DAE 11, 21, 31 (11 la fuselaj, 21 la mijlocul aripii si 31 la capat).
- acum stau putin in dubii privind forma aripii: e adevarat ca aripa eliptica sau macar trapezoidala este superioara calitativ celei dreptunghiulare insa acestea presupun o constructie mai greoaie datorata torsionarii care le caracterizeaza. totusi, o varianta ar fi sa recurg doar la torsionarea aerodinamica (asta ar pastra paralelismul corzii profilelor de la fuselaj cu cele de la varf dea-lungul intregii aripi. poate voi ma puteti ajuta sa ma hotarasc.
Pt BIG: imi pare rau ca nu am mai dat nici un semn in privinta parapantei dar inca nu am am vandut motorul si asta ma tine legat de o suma mai mare de bani dintr-odata. deocamdata. ma bazez mult si pe ajutorul tau in ceea ce vreau sa fac.multumesc. inca ramane in picioare berea pe care nu am baut-o atunci cand am venit de la Cugir sa ne intalnim :D
Aceasta postare a fost editata de kenno: 28 July 2009 - 08:20 PM