Modelism - RHC Forum: cum verific mosfet-urile? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

cum verific mosfet-urile?

#1 Useril este offline   cata2 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 643
  • Inregistrat: 05-November 08

Postat 15 July 2009 - 07:27 AM

Salutare la toata lumea.
Din plictiseala m-am apucat sa scot mosfet-urile de la mai multe regulatoare care aveau tot felul de defecte,astfel m-am trezit cu 6o buc de mosfet pe care vreau sa-i verific sa vad care mai sunt buni sa-i montez in regulatoarele care aveau ca defect tocmai mosurile.Cum fac?
tel . 0765940409

Nu te certa niciodata cu un prost!
Te va aduce la nivelul lui si te va bate cu experienta!
0

#2 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 398
  • Inregistrat: 05-July 08

Postat 15 July 2009 - 07:41 AM

Pentru canal N ar merge asa ceva. Pentru canal P trebuie intors LED-ul si inversat alimentarea.
Ideea este: pui alimentare (ex. 9V). Led-ul trebuie sa stea stins. Apesi butonul, ledul trebuie sa se aprinda.
Ai putea folosi si un intrument de masura in loc de led si rezistenta de limitare.

Important: la unele MOS-uri trebuie sa aduci grila peste 4V sa mearga chestia asta, deci nu merge neaparat alimentat de la 5V cu orice tip de MOS. de aceea ziceam 9V...

Imagine atasata: mos_test.jpg

Aceasta postare a fost editata de docmarius: 15 July 2009 - 07:43 AM

West Hobby Team
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
0

#3 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 15 July 2009 - 09:28 AM

Majoritatea mos-feturilor le poti masura si cu un multimetru (digital!) in felul urmator:
1- se pozitioneaza aparatul de masura pe masurare "diode"
2- Se aseaza mosfetul pe un plan complet izolator , fara a se atinge cu mana pe toata durata operatiunii de masurare
3- se conecteaza bornele + la poarta si - la oricare din celelalte terminale pentru mosfet canal N si invers pentru cel cu canal P , si se tine o secunda (in acest timp se incarca capacitatea de pe grila)
4- se conecteaza bornele intre cele doua terminale S si D si aparatul trebuie sa afiseze continuitate, valoarea nu are importanta
5- se conecteaza aparatul invers fata de punctul 3 si apoi se repeta pct 4 , si aparatul trebuie sa afiseze intrerupere.

Aceasta masuratoare se bazeaza pe incarcarea capacitatii poarta-sursa cu tensiune de comanda sau de blocare. Nu se poate aplica mosfet-urilor care au integrate in capsula rezistente conectate intre poarta si sursa sau care necesita tensiuni de comanda mult mai mari de 2.8V cat ofera multimetrul digital pe scala "diode"
0

#4 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 17 July 2009 - 05:11 PM

Eu fac altfel...verific ca merge pe post de comutatot in felul urmator:

Pun Ohmetrul pe scala de 20Kohmi si prin cu testerul rosu (+) drena...adica tabla cu gaura de la capsula. Cu testerul negru (-) prin sursa lui. Grila ramane in aer.
Apoi umezesc doua degete( :rolleyes: ) si fac "scurt" intre grila si drena...MOS-ul intra in conductie. Apoi fac "scurt" cu degetele intre grila si sursa...MOS-ul iese din conductie.

Este o verificare rapida.
0

#5 Useril este offline   adrian82 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 143
  • Inregistrat: 07-August 09
  • Interests:eletronica-aeromodelism-masini

Postat 09 August 2009 - 02:19 PM

si eu tot cu aparatul le masor http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif e o chestie simpla marea majoritate a mosurilor au diode de protectie pe multi ai pacaleste... ideea e ca poarta nu trebuie sa da nici cu grila nici cu drena la masurare dupa aceea trebuie sa conduca de la intr-un singur sens (canal p sau canal n) iar valoarea sa fie mare .Daca conduce in ambele sensuri si rezistenta indicata de ohmetru e in jur de 40 de ohmi e ars.
0

#6 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 09 August 2009 - 02:28 PM

http://209.85.135.132/search?q=cache:kDUEs...=clnk&gl=rohttp://209.85.135.132/search?q=cache:PlZJQ...=clnk&gl=ro,si inca o gramada de variante
...functie de tip,P sau N, incarci grila cu aparatul de masura, pentru N , pui rosu pe grila, negru pe drena, apoi muti tatorii, rosu pe drena , negru pe sursa, apoi scurtcircuitezi grila cu degetul intre sursa sau drena, trebuie sa descarce sarcina(aparatul indica zero), pentru P e invers!!!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 09 August 2009 - 02:32 PM

...tabula crasa, mortua est!
0

#7 Useril este offline   adrian82 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 143
  • Inregistrat: 07-August 09
  • Interests:eletronica-aeromodelism-masini

Postat 09 August 2009 - 04:28 PM

oricum nu trebuie sa ne complicam cu masurarea mosurilor daca pica e picat si iti dai repede seama... asa se verifica in genere si tranzistori mos cu 2 porti... asta pentru cei care vor sa faca un amplificator RF pentru receptor de la jucariile teleghidate pentru a mari distanta de receptionare a comenzilor de la emitator.
0

#8 Useril este offline   Calu2 

• Zbor cu orice navo auto velo sport
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 757
  • Inregistrat: 28-May 05

Postat 09 August 2009 - 05:02 PM

Vezi postareaadrian82, la Aug 9 2009, 05:28 PM, a spus:

oricum nu trebuie sa ne complicam cu masurarea mosurilor daca pica e picat si iti dai repede seama... asa se verifica in genere si tranzistori mos cu 2 porti... asta pentru cei care vor sa faca un amplificator RF pentru receptor de la jucariile teleghidate pentru a mari distanta de receptionare a comenzilor de la emitator.

SI... ce?
...adica...?
mai exact?
ce vrei sa spui?
Cred ca am mai trosnit ceva!!!Cand vorbesc aiurea este Robotul...
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro