Modelism - RHC Forum: NiCd - deep discharged sau mort? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

NiCd - deep discharged sau mort? ii mai recuperez? 0V...

#1 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 104
  • Inregistrat: 12-May 03

Postat 15 March 2009 - 10:13 AM

salut tuturor!

am o bormasina B&D, care a zacut o vreme fara sa mai fie folosita (~6 luni), dar a fost lasata cu acumulatorii incarcati (14.4V, 1200mAh).
am avut nevoie sa o folosesc, am pus-o pe charger, dar am aflat repede ca 3 celule au probleme. adica 0V (si aprox. 4ohm resistenta serie). am desfacut pack-ul si am identificat celulele.

mai pot sa le fac ceva?

packul a fost tratat frumos de obicei... sau aproape. foloseam incarcatorul din dotare cand lucram cu masina si mai trebuia sa ii dau ceva energie. cand terminam treaba, incarcare full la 1/4C (la inceputuri cu incarcatorul ei, mai tarziu cu un charger cu MAX71x si in ultima vreme cu un power peak). nu cred ca am facut nici un sfert din ciclurile de charge-discharge pentru nicd (500?).

multumesc,
gs
0

#2 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2651
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 15 March 2009 - 08:31 PM

Ar mai fi sanse sa le 'trezesti', cu curenti de soc. Din pacate, ori sunt scurt-circuitate (in interior), ori uscate (electrolitul). Cel mai sanatos/sigur este sa inlocuiesti celulele cu probleme.
0

#3 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 March 2009 - 07:13 AM

Vezi postareavlad1, la Mar 15 2009, 08:31 PM, a spus:

Ar mai fi sanse sa le 'trezesti', cu curenti de soc.

multumesc.
am incercat chiar dupa ce am postat aici. un C=10000uF incarcat la cca. 33V, apoi descarcat pe celula, de 3 ori. nu a mers. nu stiu insa cum se procedeaza. adica e vorba de tensiuni / curenti de anume valori?

parca e pacat sa schimb packul pentru 1/4 din celule. daca il folosesc asa (9x1.2V) am o rezistenta serie de 12ohm. pozitionarea celulelor (1, 4 si 7) complica schimbul sau scrtcircuitarea lor.

o sa incerc totusi sa ii pun in scurt mai intai (as putea suda/cositori un strap pe banda de legatura intre celule).

in ultima instanta o sa incerc la baietii de la gp-bat, sa imi faca un pack nou.

Aceasta postare a fost editata de gsteph: 17 March 2009 - 07:14 AM

0

#4 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2651
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 17 March 2009 - 08:11 AM

Toate pack-urile obosesc la un moment dat. Unele mai repede, altele mai tirziu, depinde de multi factori. Nu cad toate celulele simultan, mai intii unele, pe urma altele. Solutia este inlocuirea intregului pack, daca nu-ti permiti, atunci macar a celulelor cazute.
Incearca si la Germanos.
0

#5 Useril este offline   Vidra 

• Senior
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 497
  • Inregistrat: 28-November 08

Postat 17 March 2009 - 09:39 AM

Am si eu probleme cu un pack de Nimh 6 celule., La incarcare se opreste pe la 1200mA (din 4700). Voltajul dupa incarcare este acelasi pe fiecare celula. Cum aflu care celula nu mai e buna?
Multumesc
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 17 March 2009 - 10:09 AM

Daca chargerul tau are si descarcare, baga o descarcare supravegheata si incearca sa prinzi momentul final.
Daca nu are, descarca pe un bec, cu voltmetrul pe el.
Ar trebui ca majoritatea celulelor sa aiba in jur de 1V si cea / cele bolnave mult sub.
Daca toate sunt la fel, adica nici una sub 0.9V, atunci ai ceva la incarcare, e prea "nervos", oi fi setat cumva dV la delta peak prea mica.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#7 Useril este offline   Vidra 

• Senior

Postat 17 March 2009 - 03:57 PM

Am ultramat 16 grupner, stie de toate. Am delta peak setat la 10mV.
Le-am descarcat independent la 0,9V, apoi le-am incarcat automat cu un curent maxim de 4A.
O sa incerc o incarcare lenta cu max 500mA.
0

#8 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 17 March 2009 - 04:26 PM

10mV sunt per cell sau per pack? Per pack este muult prea putin, ar explica "nervozitatea" asta.
Chiar per cell, esti la limita de jos, pt NiCd se recomanda 10-15mV.
500mA e bine, ceva intre C/2 si C/5.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#9 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6866
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 17 March 2009 - 04:39 PM

Vezi postareagsteph, la Mar 15 2009, 10:13 AM, a spus:

(14.4V, 1200mAh).

Citeaza

apoi le-am incarcat automat cu un curent maxim de 4A.

Aproape de 4C!!!
Sper ca ai pus ceva racire.....
Mergi cu incarcare maxim spre 1C.
flying is my life...
0

#10 Useril este offline   casper20 

• Lifetime Beginner
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3622
  • Inregistrat: 09-June 07

Postat 17 March 2009 - 04:58 PM

Seteaza pe charger vreo 3 cicluri de incarcare descarcare automata, incarcare la maxim 1000mAh si descarcare cat mai mult si vezi atuncea cati mA ia.
Prabusirea este o aterizare necontrolata..................sau nu?

FPV is not a crime!

Hitec Optic 6 Spectra 35MHz sinteza
FrSky 2.4GHz modul
Easy Glider BL
FW 190 A8
P 51D Mustang
IAR 80
ME 163

Tel: 0741-931.767
0

#11 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 March 2009 - 08:35 AM

Vezi postareaSILVIU66, la Mar 17 2009, 04:39 PM, a spus:

Aproape de 4C!!!
Sper ca ai pus ceva racire.....
Mergi cu incarcare maxim spre 1C.

le incarcam la 1/4C, NU 4C! adica cca. 300mA.

recunosc ca in 2-3 ocazii le-am fortat la aprox. 2C, dar lasam un ventilator de pc sa bata pe el (vara, 40grd...)

voi schimba packul... problema este sa iasa compact si sa incapa in suportul original al bormasinii.

deocamdata, la cat de des o sa il folosesc in perioada urmatoare, o sa il las asa, cu 9 celule. inca mai accepta ~1200mAh...

edit: sorry!, 4A... 4C nu era pentru mine....

Aceasta postare a fost editata de gsteph: 18 March 2009 - 08:36 AM

0

#12 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2259
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 18 March 2009 - 10:01 AM

Acumulatorul tau e inca OK. Nu-l schimba si nu-l distruge.

Aplica STRICT pe celulele cu probleme (pe fiecare pe rand) un soc de 2 secunde dintr-un acumulator de modelism de 4 - 6 celule capabil sa dea macar 20A.

Acumulatorul a facut punti de nichel intre electrozi, socul le va topi. Dupa ce deblochezi celulele incarca cu 300 - 400 mA tot acumulatorul si supune-l la 2 - 3 cicluri de incarcare / descarcare cu C/3 - C/4. Un acumulator NiCd tine foarte mult timp, cel mai vechi pe care il am in functiune este din 1976 (33 de ani) si inca merge (250mAh din 600mAh). Toti satelitii si sondele spatiale au accu NiCd, fiind cea mai longeviva solutie.

Daca nu te descurci poti trece pe la mine si te rezolv in 5 minute. Stau in Drumul Taberei, aproape de Piata Moghioros. 0725.191.726

Aceasta postare a fost editata de ERASER: 18 March 2009 - 10:02 AM

Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#13 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 18 March 2009 - 10:25 AM

Vezi postareaERASER, la Mar 18 2009, 11:01 AM, a spus:

Acumulatorul tau e inca OK. Nu-l schimba si nu-l distruge.

Aplica STRICT pe celulele cu probleme (pe fiecare pe rand) un soc de 2 secunde dintr-un acumulator de modelism de 4 - 6 celule capabil sa dea macar 20A.
...si cum faci celula defecta sa traga 20A ?!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#14 Useril este offline   sonic xz 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 797
  • Inregistrat: 26-October 07

Postat 18 March 2009 - 10:32 AM

mai degraba le arunci pe astea si pui altele proaspete si egalizate.
0

#15 Useril este offline   Vidra 

• Senior

Postat 18 March 2009 - 11:03 AM

Citeaza

Se conecteaza + la +, adica in paralel sau in serie?
Merge si la NiMh?
0

#16 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2259
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 18 March 2009 - 04:10 PM

Vezi postareaVidra, la Mar 18 2009, 11:03 AM, a spus:

Se conecteaza + la +, adica in paralel sau in serie?
Merge si la NiMh?

Se conecteaza in paralel, + la + si - la -.

Celulele NiCd se distrug din mai multe cauze:
1. - fac in interior punti de nichel care in timp se ingroasa. Fenomenul se petrece atunci cand un acumulator sta mult timp degeaba, fiind incarcat full. Daca problema este depistata repede (max 2 luni de la depozitare), prin aplicarea de socuri de mare intensitate puntile se topesc si acumulatorul se recupereaza. Simptoma este ca acumulatorul are rezistenta interna practic 0 ohmi si tensiune 0 V.
2. - cel mai grav este atunci cand o celula se descarca adanc si isi inverseaza polaritatea (+ devine - si vice versa). Daca pachetul nu a fost folosit mult cu o celula cu polaritate inversata, elementul este recuperabil dar capacitatea nu va mai fi niciodata ca a celorlalti elementi. In situatia asta este mai bine sa arunci elementul si din restul sa faci un pack mai mic.
3. - distrugerea separatorului din celula. Acest fenomen marcheaza moartea unei celule si deobicei survine dupa 300 - 400 de cicluri. Sunt totusi cazuri de celule exploatate necorespunzator sau cu defecte din fabricatie la care separatorul se poate distruge mai devreme. Simptoma este ca acumulatorul are tensiune normala in jur de 1.2V dar rezistenta interna foarte mare, 2 - 3 Kohmi.
4. - ciclurile incomplete duc la aparitia fenomenului de memorie si in final, prin diminuarea capacitatii incetul cu incetul, duc la moartea acumulatorului.
5. - prin supraincarcare, in special la NiMh, se pierde oxigenul din electrolit, acumulatorul "se usuca" si nu mai este recuperabil.

Daca acumulatorul tau prezinta simptomele de la pct. 1 atunci poti sa-i dai un soc ca sa-si revina. Totusi la NiMh sunt mult mai rare situatiile de la pct 1 si pct 4.

Pt. Ipsihi: Acumulatorul daca a facut punti de nichel are o rezistenta interna de 0.001 ohmi, deci va accepta si 100A daca ai cu ce sa-i dai. Totusi nu trebuie exagerat pentru a nu topi separatorul. Un soc dintr-o baterie de 4.8V de 2000 - 3000mAh (cu viata in ea) pe o durata de 2-3 secunde este suficient pentru a topi puntile dar fara a incinge celula si fara a-i topi separatorul.

Aceasta postare a fost editata de ERASER: 18 March 2009 - 04:15 PM

Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#17 Useril este offline   gsteph 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 July 2009 - 07:54 AM

@ERASER: Multumesc pentru sugestie. Am revenit cam tarziu pentru ca nu am avut sursa pentru charger (cea veche s-a prajit). Si mi-am luat o bormasina noua, cea veche putea sa astepte...

Am aplicat pe fiecare celula 2-3 sec. curent dintr-un pack NiMh 6 celule 3700mAh (un pack de la GP, "custom made").
Nu stiu ce curent a trecut prin celule, dar platbanda de Ni de la pack se inrosea (!) si in momentul ala intrerupeam. imediat dupa, masuram tensiunea pe celula NiCd - masuram cam 1.37 V. La unele tensiunea scadea cam cu 5-10mV/s.

A mers, si cumva cred ca am trezit celulele cu probleme.

Am pus la incarcat (power peak ultimate 2), 1C. dupa cca. 230mAh a dat error - output voltage too low. Am verificat si doua celule aveau iarasi 0V. Aplicat din nou tratament cu soc de curent pe celulele cu pricina, apoi iar pe charger, packul a supt 1118mAh (din 1200 nominal).

Apoi am trecut la cicluri charge 1C, discharge 2C. Pe discharge nu e in stare decat de 1.4A in loc de 2.4. Din 1118mAh a dat afara numai ~250mAh. Am facut vreo 3 cicluri, la fiecare a absorbit mai mult, pana pe la 750mAh.

Voi verifica dimineata asta in ce stadiu e, si o sa mai incerc un ciclu discharge-charge.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro